Ketkä Suomessa voisivat matkia loppiaisen tapahtumia Capitolilla

Olemme yllättyneinä seuranneet tapahtumia Capitolin kukkulalla Washington D.C.:ssä loppiaisena ja niiden selvittelyä menneellä viikolla. Presidentti Trumpin kannattajat yrittivät väkivallan ja joukkovoiman avulla estää kogressia vahvistamasta Joe Bidenia Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi. Presidentti Trump oli puheillaan ja Twitter-viesteillään kiihottanut kannattajiaan estämään Joe Bidenin valinta presidentiksi. Presidentti Trump on selkeästi esittänyt ihailunsa presidentti Putinia ja Kim Jong Unia kohtaan.. Hän haluaisi varmaan saavuttaa samantapaisn vallan Yhdysvalloissa. Unelmisssa lienee ollut  myös suunnitelmia saada Yhdysvaltain presidenttiys jatkumaan hänen jälkeläisilleen. Presidentti Trumpin puheita ei otettu todesta. Mutta loppiaisen tapahtumat todistivat muuta. Presidentti Trumpilla oli käytössään Yhdysvaltain presidentin valtakoneisto ja takanaan 70 miljoonan republikaanisen puolueen kannattajaa mukaanlukien ääriryhmiä, joita hän ruokki valheillaan. Hänen viestinsä menivät perille kannattajien suuren osan matalan koulutuksen  ja USA:n mediakentän hajanaisuuden takia. Twitterviesteistä tuli totuus. Olisiko tällainen mahdollista Suomessa?

Suomessa on sanottu noudatettavan vallan kolmijaon oppia. Tuomiovalta on riippumattomilla tuomio-istuimilla, lainsäädäntövalta eduskunnalla ja toimeenpanovalta pääministerillä, poislukien ulkopolitiikan johtaminen ja armeijan ylipäällikkyys, jotka ovat presidentillä. Kekkosen kauden jälkeen haluttiin pienentää presidentin valtaa, jottei olisi niin suurta yhden henkilön valtakeskittymää.  Haluttiin siirtyä parlamentarismiin.

Miten muutosten myötä kävi? Poliittisen sovinnon mukaan pääministeriehdokkaaksi valitaan  suurimman äänisaaliin saaneen puolueen puheenjohtaja. Jos hän onnistuu hallitusneuvotteluissa muodostamaan enemmistöhallituksen, tulee hänestä pääministeri. Eri hallituspuolueet nivotaan yhdeksi kokonaisuudeksi lehmänkaupoilla, kuten esim. maakuntauudistus. Puolueiden poliittiset linjaukset tehdään puolueneuvostoissa, joissa puhetta johtaa yleensä puolueen puheenjohtaja. Puolueneuvoston päätökset ovat ohjenuora kansanedustajille äänestyksiä varten. Kansanedustaja ei siis äänestäessään noudata omaa tahtoaan ja näkemystään. Mikäli joku ei noudata puolueneuvoston linjauksia, häntä rankaistaan. Tätä kutsutaan ryhmäkuriksi. Pääministerillä on siten aivan keskeinen rooli sisäpolitiikassamme, selkeä valtakeskittymä. Vallan kolmijako ei toteudu Suomessa eikä myöskään parlamentarismi todellisuudessa.

Suomessa on muutama valtakunnallinen media ja paikallislehtiä, jotka ovat muutaman viestintätalon konserneissa. Sosiaalinen media toimii Suomessa kuten muuallakin. Siellä on mahdollista  saavuttaa suuriakin seuraajamassoja. Trumpin tapaista ilmiötä ei kuitenkaan ole Suomen somessa syntynyt. Valtion omistama YLE, joka on kaikkien veronmaksajien rahoittama, on päämedia Suomessa. Sen pitäisi olla puolueeton. YLE:ssä uutisoinnin linja toteutuu kuitenkin toimittajien mailmankatsomuksen kautta, koska YLE:n johto ei puutu journalistiikkaan. On tunnettua, että suuri osa, etenkin YLE:n ajankohtaitoimituksen toimittajista, tunnustaa punavihreää mailmankatsomusta. Tämä selviää analysoimalla toteutettuja ajankohtaisohjelmia. Tämä on merkittävä asia YLE:n aseman takia. Sitä ”hallitseva” saa laajan näkyvyyden. Tasapuolisuus ei toteudu. Ohjelmat rakennetaan osallistujien, asiantuntijoiden ja ajanjaon osalta halutun tavoitteen mukaisiksi. Tällä tavalla pyritään luomaan ”totuus” katsojille.

Pääministerillä on Suomessa käytössään valtakoneisto, puolueen tuki ja resurssit. Demareilla on muihin suurimpiin puolueisiin nähden vallankäytön kannalta lisäksi kaksi  merkittävää etua; YLE:n ajankohtaistoimituksen myötämielisyys ja SAK:n tuki. Tämäntyyppistä toimintaa on nähty vaalikamppanjoiden aikana. Tässä yhteydessä on syytä myös muistaa vuoden 1993 eduskuntatalon edessä SAK:n ja vasemmiston organisoima mielenosoitus. Se meinasi riistäytyä käsistä. Mutta SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalaisen suoraselkäisyys pelasti Suomen Capitolin tapaiselta tapahtumalta. Suomessa on pieniä äärioikeistolaisia ryhmiä. SUPO:n mukaan ääriaineksissa on vain yksittäisiä henkilöitä ei ryhmiä, jotka voivat syyllistyä poliittiseen väkivaltaan. Suomessa koulutustaso on hyvä. Suurin osa kansasta pystyy käsittelemään tietoa riittävästi, jotta salaliittoteoriat ja muut ”fake news”it eivät saa suurta vastakaikua. Poliittisessa keskustelussa perussuomalaisia yritetään leimata äärioikeistolaisiksi. Onko leimakirveen käyttö demokratian periaatteiden mukaista?  Perussuomalaiset ovat todennäköisesti ennemminkin kansalaisia, jotka ovat pettyneet entisten suurpuoluiden politiikkaan. He kokevat itsensä unohdetuksi, siitä huolimatta, että tulevat toimeen omillaan ja ylläpitävät omalta osaltaan yhteiskunnan toimintoja. He eivät ymmärrä sitä, miksi heidät unohdetaan, samalla kun joitakin muodikkaita pienryhmiä hehkutetaan ja tuetaan.

Voisiko Suomessa tapahtua Capitolin kukkalan tapaista joukkovoiman käyttöä? Poliittisessä keskustelussa perussuomalaiset leimataan äärioikeistolaiseksi uhkaksi. Pystyisivätkö he siihen? Heillä ei ole järjestäytyneitä ja organisoituja isoja ryhmiä, jotka pystyisivät mainitunlaisiin toimiin. Heiltä puuttuu julkisten medioiden tuki. Twitterilmiöitä esiintyy pienessä mittakaavassa ja hajanaisesti. Perussuomalaisten puheenjohtajalla ei ole valtakoneistoa käytössään.  Perussuomalaisilla ei ole resursseja Capitolin kukkulan tapaisiin operaatioihin. Ainoa puolue/ ryhmittymä, joka Suomessa tällä hetkellä pystyy painostamaan joukkovoimalla ja mahdollisesti väkivallalla perustuslaillista päätöksentekoa, on Suomen Sosiaalidemokraattinen Puolue yhdessä SAK:n kanssa. Tähän viittaavia esimerkkejä on lähimenneisyydessä ilmennyt. Hypoteettinen kysymys olisikin tänään, miten suuri on pääministeri Sannan Marinin vallanhalu ja halu toteuttaa unelmiensa yhteiskuntaa! Sitä ei kuitenkaan tarvitse tehdä Capitolin kukkulan tapahtumien tapaisella rysäyksellä, vaan se voidaan tehdä rauhallisesti edeten, näennäisesti demokratiaa kunnioittaen, kuten Unkarissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu