Ministeri Ohisalon mielestä tarkoitus pyhittää keinot
Perustuslakivaliokunta totesi ulkoministeri Haaviston syylistyneen virkavelvollisuuden rikkomiseen toimissaan konsulipäällikkö Tuomista kohtaan ns. Al-Holin lapsijutussa. Teko ei kuitenkaan ylittänyt ministerin korotettua syytekynnystä. Tavallinen virkamies olisi joutunut samasta asiasta oikeuden eteen. Olisi ollut ihme, jos perustuslakivaliokunnan päätös olisi edellyttänyt syytteen nostamista valtakunnanoikeudessa. Oikeuskanslerin olisi syytä kuitenkin selvittää Suomen kansalle, täyttääkö ulkoministeri Pekka Haavisto nyt perustuslain vaatimuksen siitä, että ministeri on rehelliseksi ja taitavaksi tunnetu Suomen kansalainen ja miksi. Mutta itse päätös ei ole niin merkittävä kuin se, mitä päätöksen ympärillä ja sen seurauksena on tullut esiin.
Sisäministeri Ohisalo antoi lausunnon perustuslakivaliokunnan päätöksen jälkeen. Sen mukaan ulkoministeri Pekka Haavisto ei ole tehnyt mitään väärää. Kyse oli suomalaisten lasten pelastamisesta. Sisäministeri Ohisalon mukaan tarkoitus pyhittää keinot. Myös pääministeri Sanna Marin antoi tukensa ulkoministeri Haavistolle. Hänen mielestää perustuslakivalikunnan päätös ei muuttanut ”business as usual” olotilaa. Pääministeri Marin ei antanut mitään arvoa perustuslakivaliokunnan päätökselle. Se näkyy hänen toimistaan muutenkin. Tartuntalain uudistuksen yhteydessä hän oli demarien palaverissa sanonut hoitavansa perustuslakivaliokunnan Hän jatkoi linjaansa nimittämällä mahtikäskyllään Antti Rinteen uudeksi perustuslakivaliokunnan puheenjohtajaksi. Perusteluina sanottiin mm. että Antti Rinne on juristi ja haluaisi tehdä tohtorinväitöskirjan perustuslakia koskevasta aiheesta. Juristin ammattiaan Antti Rinne on pääosin harjoittanut vuosia sitten lähinnä ay-liikkeen puitteissa. Halu tehdä väitöskirja perustuslakia koskevasta aiheesta ei ole meriitti. Halu ei riitä, pitää olla kykyä. Demareilla olisi ollut pätevämpi ehdokas, Johannes Koskinen, mutta ehkä hän oli väärää demarisiipeä. Näin vähän oikeusvaltioperiaatteen puolesta puhujat antavat arvoa tuomiovallan, lainsäädäntövallan ja toimeenpanovallan erottamiselle.
Toinen merkittävä julkitulo oli perustuslakivaliokunnan jäsenen Outi Alanko Kahiluodon sähköpostiviesti perustuslakivaliokunnan hallituskumppanipuolueiden edustajille. Siinä hän pyysi yhteisesti valmistellun päätöksen muuttamista. Lisäksi kaksi vihreiden edustajaa perustuslakivaliokunnassa jätti valiokunnan päätökseen eriävän mielipiteen. Perustuslakivaliokunta on pyrkinyt tekemään päätöksensä yksimielisinä, jotta vältyttäisiin valiokunnan politisoitumiselta. Vihreiden kansanedustaja Pitko jatkoi puolueen prosessia ja pyysi hallituspuolueiden ryhmyrit kokoukseen käsittelemään perustuslakivaliokunnan menettelyä. Vihreät on politisoinut perustuslakivaliokunnan julkisesti. Oletettavsti poliittista vaikutusta on ennenkin tapahtunut. Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa 10.12.2020 päätoimittaja toteaa ”Kansanedustaja Outi Kahiluodon (vihr.) julkisuuteen vuodatettu sähköposti todisti, että juridiikka ja politiikka sekoittuvat. Puolueet koordinoivat kantojaan, mutta eivät näin tökerösti.” Poliittinen ulottuvaisuus on siis olemassa perustuslakivaliokunnassa.
Eduskunna puhemies Anu Vehviläinen on myös ottanut asiaan kantaa. Hänenkin mielestä mielestä politiikka ja juridiikka ovat menneet sekaisin, mutta eri syystä. Sekaantuminen on tullut sitä kautta, että kaksi kokoomuksen kansanedustajaa, jotka olivat allekirjoittaneet vetoomuksen käsitellä ulkomisnisteri Haaviston toimia perustuslakivaliokunnassa, olivat myös perustuslakivaliokunnan jäseniä. Tuossa on tyylivirhe mutta ei lainvastaisuutta. Lisäksi puhemies Vehviläinen oli huolestunut siitä, että edustaja Alanko-Kahiluodon sähköposti vuoti julkisuuteen. Hänen mielestään kyse oli keskeneräisestä päätösehdotuksesta! Niinkö tuo mainittu sähköposti pitää tulkita? Pääministeriltä eikä eduskunnan puhemieheltä ole tullut minkäänlaista viestiä siitä, että perustuslakivaliokunnan toiminnan ympärillä oleva poliittinen ohjailu pitää lopettaa. Ainoa toimenpide on viedä perustuslakivaliokunnan jäsenet uudellenkoulutusleirille kuten uiguurit Kiinassa. Nyt olisi hallituksella ja eduskunnan johdolla mahdollisuus kansalaisten kaipaamaan ryhtiliikkeeseen eikä oman vallan maksimoimiseen.
Suomi on ajanut oikeusvaltioperiaatetta EU :ssa etenkin Unkaria ja Puolaa kohtaan. Ulkoministeri Haaviston tuomion ympärillä kädyt keskustelut kuitenkin osoittavat, että vallan kolmijako ei toimi Suomessakaan. Toimenpanovallan käyttäjänä päämiministeri ja SDP :n puheenjohtaja Sanna Marin johtaa hallitusta ja puolueen ryhmäkurin avulla hän voi ohjailla lainsäädäntövallan käyttämistä ja hän on sanonut hoitavansa myös perustuslakivaliokunnan, ehkä Antti Rinteen avulla muodollisesti. Voimmeko sanoa rinta rotkingilla, että Suomessa toteuu oikeusvaltioperiaate. Poliittinen eliitti ei halua erillistä perustuslakituomioistuinta, koska se rajoittaisi heidän valtaansa. Perustuslakituomioistuin voi toimia ajassa tai ennakkoon eikä pelkästään jälkikäteen. On ehdottoman tärkeää demokratian ja kansanvallan toteutumisen vuoksi, että media nyt todella toimii vallan vahtikoirana eikä toimi kotitoimittajana poliittisille toimijoille. Nyt on vaara, että vallan keskittymisen myötä kuljemme kohti Unkarin, Puolan tai Turkin tietä.
Seitsemästä blogikirjoituksesta kolmen otsikossa Sanna Marin, kahdessa muussa verot ja SDP ja nyt sitten Ohisalo.
Aika selvää millä asialla ollaan. Vaikka eipä sillä väliä. Minun näkökulmastani katsottuna Kokoomuksella, Perussuomalaisilla, SDP:llä ja Vihreillä ei ole juurikaan eroa. Kaikki ne johtavat yhdessä kohti fasismia ja yhteiskunnallista katastrofia.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jannekejo/239939-suomi-ja-eurooppa-marssivat-jalleen-kohti-fasismia-ja-suursotaa/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jannekejo/265752-eulle-mallia-pohjois-koreasta-informaatiosodalta-suojautumisessa/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jannekejo/267070-kapitalistiluokka-suosii-mieluummin-aarioikeistoa-kuin-aarivasemmistoa-miksi/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jannekejo/257539-paljonko-maksaa-uusi-maapallo/
Ilmoita asiaton viesti
Onko Rinne suorittanut jatko-opiskelun kurssit, joiden jälkeen voi tehdä väitöskirjan ja pätevöityä tohtoriksi, vai onko oikeustieteellisessä muunlaiset periaatteet vai peräti jäsenkirjallako pärjätään?
Ilmoita asiaton viesti
Rinnehän on todellakin koulutukseltaan ainoastaan oikeustieteen kandidaatti mikä nimike tosin muutettiin oikeustieteen maisteriksi vuonna 2005.
Ilmoita asiaton viesti
Olisin taipuvainen uskomaan että Antti Rinne on sanonut Marinille hoitavansa PeV:n.
Ja antanut Marinille ohjeet kuinka toimia muutoin.
En vielä jätä ajatusta että maata johtaa Antti Rinne marionetin avulla.
Toimintatavat ovat tyypillisiä Rinteelle. Samoin lain sivuun laittaminen.
Ilmoita asiaton viesti
Jocke, kun kerran uskot huihin, niin kysyn nyt sinulta kuten kerran ennenkin mihin et kyllä vastannut julkisuudessa kiertävästä huhusta joka väittää että persuja johtaa todellisuudessa ”työmies” Putkonen yhdessa Suomen Uutisten Matias Turkkilan kanssa ja Halla-aho on pelkkä kulississa esintyvä marionetti. Ja pieni neuvo Tulikouralle ja muillekin, lukekaa tuo PVL;n päätös huolella, ettei ihan höpöjä tule kirjoitettua. Demarina olen kyllä ylpeä Johanna Ojala-Niemelän linjakkaasta toiminnasta PVL:n puh.johtajana.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi tuollaisia minulta kyselet?
Ilmoita asiaton viesti
”Demarina olen kyllä ylpeä Johanna Ojala-Niemelän linjakkaasta toiminnasta PVL:n puh.johtajana. ”
Eikös toi jengi ole lakkautettu oikeuslaitoksen toimesta.
Ilmoita asiaton viesti
”Näin vähän oikeusvaltioperiaatteen puolesta puhujat antavat arvoa tuomiovallan, lainsäädäntövallan ja toimeenpanovallan erottamiselle.”
No blogisti ei näytä antavan seuraavasta päätellen vallan kolmijako-opille minkäänlaista arvoa:
”Perustuslakituomioistuin voi toimia ajassa tai ennakkoon eikä pelkästään jälkikäteen.”
Ennakkoon perustuslakituomioistuin ei todellakaan voisi toimia, koska silloin sille siirtyisi lainsäädäntövaltaa. Koko perustuslaki pitäisi järjestää uudestaan vastaamaan tuollaista tilannetta.
Ilmoita asiaton viesti
Täällä on kyllä monilla ihan kummallisia käsityksiä perustuslaista ja sen tulkinnasta, kuten myös Haaviston tapauksesta. Perustuslakivaliokunta päätyi Haavistoa koskevassa asiassa äänestysratkaisuun, jossa syytekynnyksen ei katsottu ylittyneen, vaikka Haaviston todettiin syyllistyneen lainvastaiseen menettelyn. Perustuslakivaliokunnassa saa ja on syytäkin äänestää. Ei siellä tule ylläpitää yksimielisyyden vaatimusta, joka ei vastaa todellisuutta. Jos joku valiokunnan jäsen on eri mieltä, hänellä on täysi oikeus ilmaista se myös julkisesti. Jos jonkun oma kanta on toinen kuin asiantuntijan, hänellä on silloinkin oikeus olla julkisesti eri mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän paljon lainsäädännöllisiä asioita menee ensin PLV:n tarkistettavaksi ennen kuin esitys menee Eduskunnan vahvistettavaksi. Sipilän hallituksen SOTE-esitys hidastui ja kompastui perustuslaillisiin ongelmiin.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrät varmaan, että valiokunta ei ole tuomioistuin eikä edes osa tuomioistuinlaitosta? Sen jäsent ovat lainsäädäntöelimen edustajia.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisikö PeV:n palata juurilleen ja hoitaa, kuten muutkin valiokunnat, vain lainvalmisteluissa tarvittavaa työskentelyä? Lopetetaan tuomioistuimena toimiminen ja jätetään se vallan jaon mukaisesti tuomioistuimille.
Onhan PeV:n toiminta selkeästi politikoitunut, ei siellä enää olla puhtaita lain oppineita, vaan ideologiat määrittelee mietintöjä. Hyvänä esimerkkinä viime kaudella Sote uudistukset. PeV taisi torpata ne yksi kerrallaan vain ideologiasta, ei lain perusteilla, jos vertaa Sipilän ehdotuksesta nykyisiin.
Ilmoita asiaton viesti