Pääministeri Marin kriisitilanteessa ”Jokainen (lue hallituspuolue) saa vähän jotakin”

Sanna Marinin hallituksen puoliväliriihi on kestänyt kuusipäivää. Tarkoitus oli tarkastella, miten ensimmäinen kaksivuotta on mennyt ja miten toimitaan seuraavat kaksi vuotta hallitusohjelman tavoitteiden saavuttamiseksi. Sanna Marin on heittänyt hallitusohjelman romukoppaan. Hänen tavoitteensa on toteuttaa vain kaikki hallitusohjelman menonlisäykset ja vähän enemmänkin. Hänelle ei näytä olevan, väliä millä ne maksetaan. Hänen kannatttajansa eivät niitä maksa, vaan he hyötyvät menonlisäyksistä. Kepu löi jarrut päälle. Nyt pitää löytää luotettava tie työllisyyden nostolle ja valtiontalouden vakauttamiselle. Se ei kelpaa pääministeri Marinille. Sillä tavalla ei osteta ääniä. Hänen ratkaisunsa on ”Jokainen (lue hallituspuolue) saa vähän jotain”. Noihin neljään sanaan sisältyy  Sanna Marinin tavoite; pysyä vallassa muiden rahoilla. Suomen talouden kuntoon saattaminen ei häntä ja vasemmistoa, mukaan lukien vihreät, kiinnosta. Se vie ääniä.

Henkilökohtaisten tavoitteidensa mukaisesti pääministeri Marin pyrkii esiintymään valtiomiehenä. Hän antaa medialle kauniilta kuulostavia, mutta mitään sanomattomia lausuntoja. Hän antaa kompromissiehdotuksia, joissa menokehykset on unohdettu ja leikkauksilla tarkoitetaan hänen menonlisäysehdotuksistaan tekemiä vähennyksiä. Eli leikkauksia menoista, joita ei olekaan. Viimeisessä esityksessä hän oli lainannut Kataisen-Urpilaisen menetelmää: puolet veronkorotuksia (todellisia) ja puolet menoleikkauksia (menoja, joita ei vielä olekaan). Tuon muistavat raippaveron maksajat katkerana tänäänkin. Kun kompromissit eivät menekään läpi, otetaan jokainen puoluejohtaja erikseen neuvotteluun. Sillä pyritää luomaan ”verisiskous” (Saramoa lukuunottamatta) neuvottelijoiden välille. Side, jota toiset eivät tarkkaan tiedä. Pisteeksi ii:n päälle valtionvarainministeri jätetään pois neuvotteluista. Hänhän vastaa valtion taloudesta. Pääministeri Marinin mielestä siitä ei ole kysymys, koska jokainen saa vähän jotakin.

Alhainen työllisyysaste on valtiontalouden suurin ongelma. Työllisyysasteen nousun pitäisi tuoda valtiolle lisätuloja ja vähentää menoja. Mutta SDP :n ajatuksen mukaisesti ihmisille pitää antaa etuja, jotta he tekevät jotain työksi kutsuttua. Siitä seuraa enemmän menoja ja vähemmän tuloja eli siis päinvastoin kuin pitäisi tässä taloustilanteessa tehdä. Tuntuu siltä, että SDP :n ainutlaatuisen talousteorian takana on ylioppilas Matias Mäkynen! Hänhänhän on julkisesti sanonut, että sote-uudistus on tulevaisuuden suurin työllisyystoimi. Eikö sote-uudistuksen tavoitteena olekaan Suomen terveydenhuollon tehokkuuden nosto ja ihmisten hoitoonpääsyn ja hoidon laadun nosto? ”Talousjattelija Matias Mäkysen” mukaan se ei ole tavoite, vaan tavoite on työllistää. Nyt voi ymmärtää uuden hallintohimmelin rakentamisen. Saadan paljon uusia ”työpaikkoja” ansioituneille puoluetovereille.

Saa nähdä kestääkö kepun kantti pysyä linjallaan? Kokemuksen mukaisesti löytyy joku ratkaisu, jolla se saa kiristettyä itselleen jotain vähän enemmän ja jotain näennäistä, että voi väittää pysyvänsä valtiontalouden vakauttamislinjalla. Saa nähdä pitääkö slogan ”kepu pettää aina” paikkansa? Ja muuttuuko se tosiasiallisesti vasemmistopuolueeksi? Ääänestäjien on syytä olla tarkkana ja nähdä teatteriesityksen taakse. Vasta sen jälkeen on syytä äänestää!

Vihreistä on tullut puhdas vasemmistopuolue. Se on rakastunut valtaan ja bemarin takapenkkiin. Vihreä politiikka on unohtunut. On vain asetettu pitkän ajan vihreitä tavoitteita, joista ei joudu vastuuseen. Aina voi syyttää muita. Mutta tämän hetken pieniä, mutta merkittäviä signaaleja luonnon kunnioittamisesta ei ole nähty. Saimaan kuutit tulevat taas turhaan kuolemaan verkkoihin. Avohakkuita jatketaan ja kuun maisemat lisääntyvät Suomessa. Puhumattakaan luonnon monimuotoisuudelle aiheutetuista vahingoista. Valtion metsistä 2-3% on ikimetsiä. Niiden kokonaistaloudellinen merkitys on olematon puunhankinnalle. Mutta niiden säilyttäminen ja suojeleminen olisi elintärkä toimenpide luonnon säilymisen kannalta. Myöskään minkäänlaista ohjelmaa Suomen makean veden järvien puhtauden suojelemisohjelmasta ei ole tietoakaan. Makea puhdas vesi nousee koko ajan arvossaan. Miksi aarteemme säilymisen puolesta ei tehdä mitään. Vallanhimo on sokaissut vihreät ja puolueen perimmäinen tarkoitus on unohtunut.

Rkp on kielipuolue. Sen kannattajat ovat perinteisesti kannattaneet vapaata yhteiskuntaa ja yrittäjyyttä. He ovat pitäneet yllä Suomen teollisuutta. Mutta varmistaakseen Vaasan sairaalan ruotsinkielisen päivystyksen, he lähtivät Sanna Marinin hallitukseen tukemaan Suomen vähittäistä siirtoa sosialismiin. Se on käsittämätöntä. Sitä ei voi pitää edes taktisesti hyvänä vetona oletetun ideologisen ristiriidan takia, vai eikö sillä ole väliä? Mitähän Björn Wahlroos mielessään ajattelee? Ehkä: Tein järkevästi kun muutin Ruotsiin. Täällä sossutkin ymmärtää talouden merkityksen hyvinvointiyhteiskunnan kehitykselle.

Oppositiopuolueille, KD, Perussuomalaiset ja kokoomus, tarjoutuu erinomainen tilaisuus jo kuntavaaleissa kasvattaa äänimääräänsä vihreiltä, kepulta ja rkp:ltä. Nyt tarvitaan ripeitä toimia. Vihreiden kannattajista useat ovat hyvin koulutettuja ihmisiä. He ymmärtävät tiedon ja faktat. Heille tulee näyttää, että oppositio pystyy talouspolitiikallaan auttamaan ei työllistyneitä ihmisarvoiseen elämään ottamalla vastuun omasta hyvivoinnistaan. Vastuunottoa yhteiskunta tukee. Samoin luonnon puolustaminen ja säilyttäminen ei ole ainoastaa vihreiden intressissä. Esimerkiksi oikeanlaatuinen turismi järviseuduilla toisi monenelle taajamien ulkouolella asuville toimeentulon, etenkin jos kaivosten ja selllutehtaiden rakentaminen estetään. Kepun kannattajat ymmärtävät yrittäjyyden päälle ja Suomen vapaan elämänmuodon säilyttämisen. Ruotsinkielisten asiaa voisivat muutkin viedä konkreettisesti eteenpäin. Suomelle on rikkaus olla kaksikielinen. Meidän yhteistyömme muiden Pohjoismaiden kanssa tiivistyy. Siihen tarvitsemme ruotsia.

Älkäämme hyväksykö ”Jokainen saa vähän jotain”. Sitä ei Suomi kestä.

 

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu