Verotus on korkea, koska julkiset menot ovat liian korkeat
Sixten Korkman, ekonomisti jona hän itseään pitää, vastasi kysymykseen ”Onko Suomen verotus liian kireää?” Helsingin Sanomien Vieraskynä kolumnissaan. Hän on sanonut toisessa HS:n artikkelissa, että hän ei pidä itseään taloustieteilijänä, koska hän ei tee enää tiedettä! Hän on siirtynyt humanismin suuntaan. Tehnyt jopa kirjan ”Markkinatalous ja Humanismi”. Kirjassa hän esitteele suuren joukon tieteentekijöiden/filosofien ja muiden ajattelijoiden näkemyksiä. Joukossa on hänen omia ajatuksiaankin. Ne kyllä löytyvät tekstistä. Hänen ajatuksiaan myös ohjaa hänen ideologiansa eli usko sosiaalidemokratiaan. Näitä taustatekijöitä vasten tulisi hänen näkemystään Suomen verotuksen kireydestä tarkastella.
Korkman aloittaa vastauksensa tarkastelemalla työeläkejärjestelmämme vaikutusta veroasteeseen. Lopputuloksena hän näkee, että kansainväliset vertailut liioittelevat Suomen veroastetta. Hän viittaa Tanskan ja Ruotsin eläkejärjestelyihin. Uskon, että asiantuntijat tilastotieteen ja verotuksen alalta, tieteentekijöitä uskoisin, ovat tehneet kansainväliset vertailut . Korkmanhan ei pidä itseään enää tieteentekijänä. Hänellä pitäisi olla tieteellistä näyttöä siitä, että Suomesta löytyy paras vertailutieto. Tosiasiaksi jää, että kansainvälisten, yleisesti hyväksyttyjen vertailujen mukaan Suomen veroaste on mailman korkeimpia.
Olen hänen kanssaan samaa mieltä, että tärkeämpää on se, mihin veroja käytetään. Mitä enemmän ”tuhlataan”, sitä korkeampia ovat verot. Kysymykseni on, onko meille tuhlattu veronmaksajien rahaa? Korkmanin mielestä saamme verorahoillemme pääosin hyvää vastinetta. Varmasti osittain näin on. Mutta on meillä vakavia heikkouksia. Yksi johtuu siitä, että poliittisen vallan haalimiseksi suomalaisista henkilöistä ja jopa yrityksistä, on kasvatettu tukiriippuvaisia. Toinen on se, että noin 10 prosenttiyksikköä enemmän henkilöitä työtätekevästä väestöstä on Suomessa julkisen vallan palveluksessa kuin verokkimaissa. Se tarkoittaa yli sataatuhatta virkaa enemmän tuottamattomassa työssä. Miettikääpä mielessänne, mitä se maksaa palkkoineen ja muine kuluineen! Miten tähän on päästy? Se johtuu meidän byrokraattisesta asenteesta/perinnöstä ja siitä, että yhteiskunnallista osaamista (=politiikka) tuputetaan sinnekin, missä asiaosaaminen riittäisi. Näin on saatu ansioituneet puoluetoverit ”töihin”. Kuulin Kuopiossa jo 1970-luvulla, että eräs opettaja olisi saanut vakinaisen opettajan paikan, jos olisi ottanut sosiaalidemokraattien jäsenkirjan!
Toinen kallis vallan haalimisen tapa on jatkuvat tukilupaukset, vappusataset, joilla pyritään ostamaan ääniä. Opetetaan kansaa siihen, että on joku muu, joka tekee työtä hänen tukiensa eteen. Tällaisen tukiriippuvaisen tyytyväisyys kestää sen hetken, kun tuki näkyy hänen tilillään. Sen jälkeen täytyy saada lisää, kun ei ole itse oppinut huolehtimaan itsestään. Samalla estyy myös henkilön tyytyväisyys omaan toimintaan. Ei voi olla tyytyväinen omiin saavutuksiinsa. Kun tätä on jatkunut riittävän kauan (yli 12 kuukautta) ei muutos ole juurikaan mahdollinen (pitkäaikaistyöttömyys). On syntynyt uusi tukiriippuvainen. Mutta tätähän vasemmsto ajaa, näin heidän kannattajakuntansa kasvaa! Humanisti Korkmanin tulisi perehtyä tähän puoleen pelkästä ”kamreerimaisesta” lähestymisestä luopuen. Ei raha kaikkea ratkaise. Ihmiset ovat erilaisia. Kaikki eivät ole suinkaan rationaalisesti ajattelevia. Vielä suurempi vaara kokonaisuuden kannalta on se, jos maata eteenpäinvievien joukko kyllästyy siihen, ettei heidän onnistumisilleen ei anneta hyväksyntää eli motivaatio tapetaan. Kun näin käy, lypsävä lehmä kuolee. Olisiko humanistilla jotain tähän ongelmaan?
Korkman katsoo, että hallitusohjelman ennustetun laskevan veroasteen ja samalla tasolla pysyvän velkaantumisen suunnitelma pitäisi muuttaa hyvätuloisten verotusta kiristäväksi. Tällöin saataisiin velkaantumisaste laskemaan. Korkmanin mielestä tämä olisi reilumpaa, koska silloin kaikki ei kaatuisi vähätuloisten niskaan. Muutaman tosiasia: korkotason muutos aiheuttaa vuosittain noin 1 miljardin lisäkustannuksen. Edelline hallitus nosti Suomen velkaantumisastetta useampi kymmentä prosenttiyksikköä, kun muissa Pohjoismaissa velkaantumisaste pysyi suunnilleen samalla tasolla. Samoin edelllinen hallitus lisäsi miljardikaupalla pysyviä kuluja. Pitäisikö Suomea pystyssä pitävän ryhmän maksaa edellisen hallituksen töppäilyt? Mitenkä on suhtauduttava Korkmanin kommentteihin? Hänhän ilmoitti 7.112023 HS:ssä, että hän ei ole perehtynyt hallituksen budjettilaskelmiin. Eli hän vetää kommnetit hihastaan ideologisen vakaumuksensa perusteella. Saman voin todeta sanojen valinnasta. Korkman toteaa, että henkilötuloverotuksen rajaveroasteet ovat jo niin korkeita, ettei niitä voi nostaa. Veronkorostusten kohde onkin listaamattomien yritysten veroedut, vasemmiston mielikohde. Oletan, että sillä puolella saattaa jotain korjattavaa löytyäkin. Korkmanin mielestä myös välillistä verotusta voisi kiristää. Mutta mitä, siihen ei vastausta tullut.
Korkmanin lopputulema on, että verotusta voi valikoidusti kiristää. Korkeat verot ovat kuulemma sivistyksen hinta. Tuota lausumaa on pidettävä filosofin heittona. Se tarkoittaisi, että Suomi, jossa on yksi maailman korkeimmista veroasteista, olisi maailman sivistyksen kehto! Uskomatonta. Mietin, uskooko Korkman edes itse, mitä hän on kirjoittanut? Ehkä kolumni on vain otettava yhtenä poliittisena pamflettina ja unohdettava Sixten Korkmanin jo loppunut taloustieteilijän ura. Kolumni lienee osa kritiikettömien höynäytystä poliittisen vallan hakemisessa. Tähän viittaa Saramonkin tuki X:ssä.
Lopuksi kannattaa vielä kiinnittää huomio siihen, että Korkmankin pitää tärkeämpänä sitä, mihin verorahat käytetään. Mutta siitä huolimatta hän ei käsittele julkistalouden menoja millään tavoin. Tämä vahvistaa edellisen kappaleen johtopäätökset kolumnin tarkoituksesta ja tasosta.
Lopputulemana voidaan pitää, että verotuksessa on jotain korjattavaa, mutta kokonaisveroaste ei voi nousta. Julkinen talous on tasapainotettava kulujen sopeutuksella julkishallinnossa. Tuolloin ei saa vähentää esim. hoitotyössä potilaan kohtaavien määrää, vaan ratkaisu on löydyttävä keski – ja ylimmästä johdosta sekä turhien projektien lopettamisesta. Toiseksi tuet on kohdistettava niin, että tukiriippuvaisten määrä minimoidaan ja tuen saavat ne, jotka sitä todella tarvitsevat. Vastuu omasta elämästä on osa inhimillisyyttä ja henkilökohtaista vapautta. Kulujen sopeutus on vaikeaa poliittisesti, koska se koskee kaikkia poliittisia ryhmittymiä! Onko edustajillamme selkärankaa?
”Verotus on korkea, koska julkiset menot ovat liian korkeat”.
Tai sitten verotus on korkea, koska verrokkimaissa moni julkinen maksu on saanut muun nimen, kuin ”vero”. Varsin yleinen hämäyskeino.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä on tuottamaton työ ? Ovatko terveydenhoito, poliisi, rajavartijat, pelastus, oikeuslaitos jne tuottamatonta työtä ? Miten Suomi pärjäisi ilman noita ?
Toki vaikkapa terveydenhoidossa on ilmeisesti perattavaa hallintohimmelissä, mutta tekijoitä kunnioitan.
Ilmoita asiaton viesti
Samana tekemisen alueena näkee opiskelun yleisenä valmiutta tuottavana toimena.
Tämän takia ajatellut, että välttämättömäksi koettava tukitoiminta on yhtä arvokasta kuin itse sen soveltaminen, mitä saadaan tai voidaan saada konkreettisemmin ja suoremmin aikaan.
Mitä opiskelu voi olla… tämä on isompi kysymys. Nyt käytössä on jokin malli, ja vähän ehkä vaihtelua siihen nähden.
Olisi hyvä nähdä konkreettisen tuottavuuden toimintapohjan ja sen rakentaminen yhtenäisemmin.
On tosiaan suorittavaa osuutta, ihan opiskelusta lähtien, ja on heitä, jotka käytänössä kanavoivat sitä, millä on liikuttaa tuottavuuteen osallistuvaa erilaista toimijaa.
Mitä tuottavuustoimintaan katsotaan kuuluvan, oli tärkeää loppupään työtä tuotannossa tai alkutekijöissä… samaa merkitystä on, ja toisaalta eroa siinä, mikä pohjatyö tosiaan liittyy selkeämmin siihen konkreettisepaan tulokseen.
Ongelmana on helposti erilaisen tekemisen ja paneutumisen konkretiakatkos, ts kaikki painottuminen ei välttämättä viimein tuota sitä, mitä on tarvittavaksi ajateltu, tai mitä on tarvittavaa, ilman tämän tiedostamista, ja kytkemistä osaksi tuottavuutta.
Tilanne käytännössä pelillistyy tosi helposti, ja vinouttaa etenkin sellaisen toimijakokonaisuuden, joka on sisäisesti vaikean yhtenäisesti toimivan mahdollinen.
Pahin hajoaminen syntyy sisältä päin, ja mitä lähempää, sen vaarallisempaa tuottavaa, jos epäyhtenäisyyttä ajatellaan, ja suhteessa tarvittavan tuottamiseen.
Sidonta toimija-eheydelle ja yhtenäisyydelle, ehdottomasti sidottava YOlla tavalla. On olemassa tavoitteita, joista voidaan olla yhtä mieltä. Kyseessä kaikkien jakamat perusasiat.
Kun mennään perusasioiden ohi, samaa yhtenäisyyttä ajattelussa ja näkemyksissä ei tarvita, ja oikeastaan tämä kenttä tulisi olla jokaiselle enemmän omaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jokainen mainitsemistasi on tuottamaton siltä osin kuin kyseisessä ”työssä” on hekilöitä joiden ainoa tehtävä on ”siirtää paperia pinosta toiseen”.
Kun päällikköhenkilöillä on x-kappaletta varapäälliköitä jotka tekevät työn samalla kun varsinainen päällikköhenkilö hidastaa ja vaikeuttaa työtä istumalla ja osallistumalla tärkeisiin kokuksiin, toisin sanen istuu ja kuuntelee erilaisia lobbausesityksiä ja lounastaa loppupäivän.
Ilmoita asiaton viesti
Korkman ei ollenkaan huomioinut sitä mikä merkitys on myyntivoiton verotuksella. On nimittäin iso merkitys. Kaiken yli 10 vuotta omistetun voi myydä verovapaasti Saksassa.
Itse asiassa henkilön jolla on riittävästi pelimerkkejä, ei juuri tarvitse sen ansiosta veroja maksaa.
Yksistään se yksi yksityiskohta tekee Suomesta verohelvetin verrattuna Saksaan.
Korkmanilla ei ole kykyä eikä näkemystä. Euroon pitää liittyä – euroon ei olisi pitänyt liittyä.
Ilmoita asiaton viesti
Lisäksi Korkman vielä kehtaa väittää, että Suomen korkeaa veroprosenttia liioitellaan, vaikka se on kuulemma kirkollisveroineen yli 56 %. Mainittakoon, että esim. Yhdysvaltain Washingtonin osavaltiossa korkein ansiotulovero on 37 %. Korkman on talousviisasta leikkivä, pesunkestävä demukka, joten hänen on puheensa on pelkkää leukojen loknksuttelua.
Ilmoita asiaton viesti
Et voi alkaa vertailemaan yhdysvaltoja, kun niillä on ihan omat eri tarkoitukset.
Haluaisitko maksaa sairaalamaksut omasta pussistasi esim. rannemurtumasta 5 tonnia?
Meillä on siksi korkeat verot, että jokainen saa hoitoa omiin ongelmiinsa eikä niin valtavaa laskua kontolleen.
En ymmärrä, että miksi pitää kiukutella ja mainita vihervasemmisto, demukat, yms? Tuollaiset huutelijat ymmärtävät yhteiskunnan järjestelmästä erittäin vähän.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo euro-juttu on hyvin paljastava Korkmanin tapauksessa. Siitä voi vetää pari johtopäätöstä, mutta tehköön jokainen ne arvioit itse.
Ilmoita asiaton viesti
En nyt ota sen tarkemmin kantaa Korkmannin tutkimukseen.
On kuitenkin selvä, että Suomessa julkinen sektori on liian suuri suhteessa BKT hen ja myös liian kallis. Veroja kiristämällä ei perusongelma ratkea. Suu säkkiä myöten, toimii tässäkin yhteydessä.
Paljonko julkisella puolella valuu rahaa esim. tehottomuuteen ja löysäilyyn on kuitenkin arvailujen varassa. Julkiselle puolelle ei kysymystä voi esittää. Joten koko julkinen sektori kaipaa ulkopuolista ja objektiivista toiminnan tarkastajaa.
Onhan se todella typerää maksaa liikaa palveluista.
Oikea ja kohdennettu kuva rahankäytön ongelmista hyödyttäisi kaikkia veronmaksajia.
https://www.veronmaksajat.fi/tutkimus-ja-tilastot/suomen-verot-ja-menot/julkiset-menot/
Ilmoita asiaton viesti
Verokoura ei yllä edes osakehuoneistokauppaan , joka täyttää 2 vuoden asumisjärjestelyt, mutta on kovaa businesta:
Tällä keinolla voi saada valtavat tulot täysin verovapaasti – pirkanmaalaismies on tehnyt talollaan voittoa jopa 100 000 euroa https://www.aamulehti.fi/talous/art-2000009965877.html
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on eräs tuttu automyyjä, joka sanoi, että hän ei ymmärrä puheita, että joku kertoo saaneensa autokaupassa voittoa vaikka tuhat euroa ja sitten kertoo mitä kaikkea remonttia on autoonsa tehnyt. Automyyjän mielestä se on työpalkkaa.
Autokaupassa voitto syntyy siitä kun ostaa 5.000 tonnilla ja kääntää pöydällään rekisteriotteen toisinpäin ja myy sitten auton vaikka 7.000 eurolla tekemättä mitään remonttia.
Sama on asunto kaupassa. Timpuri tekee vuoden töitä muuttaa tekemäänsä taloon asumaan heti kun lopputarkastus on pidetty ja sitten kahden vuoden aikana on kirjoilla siellä ja samalla viimeistelee asuntonsa myyntikuntoon. Saatu hinta on suurelta osin työpalkkaa (tosin verotonta) eikä kaikki ole suinkaan voittoa.
Ilmoita asiaton viesti
Verotuksen korkeus ja kohtuuttomuus tuo esiin mahdollisen palkitsevuusvajeen, joka toimintaan helposti liittyy ihan yleisesti.
Suora elämää tukeva toiminta on aina palkitsevaa, ja kun kokemus tämä helposti ja kytkeytyvästi saavutettavissa… tilanne on maksimihelppo, luonteva ja kiistaton. Nykytodellisuudessa, argumentit ja käytännöt tätä puoltavana, ovat helposti hyvin kiistanalaisia, perustellusti (…).
Nykyisin tätä suoruutta on vaikeampi hakea, ja käytänössä säädösten ja toisenlaisen toimitavan myötä, suoratoimintaisuus helpon palkkiollisuuden takia, on yhä vaikeampaa sillä alueella, joka liittyy perustavoitteiden saavuttamiseen.
Suorapalkkiollista toimintaa voi harjoittaa paljonkin, mutta se liittyy yhä vähemmän siihen talouteen, mitä elämisessä tarvittavien hankkimiseen on liitetty.
Toisaalta, vaikka elettävyyden mukaiset perusasiat menee enemmän harrastuspuolelle ja oma-aikapuolelle, kun on selkeämpi osa ei-taloutta, esim henkisen hyvinvointipohjan erikoisvapaudeksi katsottavana, tämä harrastuspuolen ihmistä ryhdissä pitävä perustarve voi kuitenkin päätyä helposti kytkeytymään talouteen, koska tarvetta ilmenee (ja tosiaan jopa perustavana), ts myymisen paikka selkeä.
Toteutumasta tulee mieleen täydellisen vedätyksellisestä rakennetta maksivoiva järjestelmä, johon on tosiaan liittää se palkitsevuus.
On olemassa tosi paljon perustarpeita saavuttavaa toimintaa, mutta näiden ajallinen olemassaoloennuste, on kuin varakkuuskertymien säilyvyys Venäjän oloissa.
Ihmiset eroavat käytännössä paljon erityisesti sen suhteen, millä tavoin voivat päätyä pitämään sitä, mitä hankkivat ja tuottavat. Kun tällaiset ratkaistaan julkispohjaisesti, omaisuuden ja myös työn ja toimimisen pidettävyys vaihtelee käytännössä tosi paljon.
Edelliseen toimintaedellytyksiä määrääväään pakettiin liittyy vahvasti se, minkä ryhmän kautta, voi avautuvassa pelissä olla mahdollisimman hyvissä asemissa.
Perusdilemmat ratkeaa ihmisen tapauksessa joukkotoiminnalla, myös sisäisten jännitteiden tapauksessa. Ratkaisutapoja on monenlaisia. Eri vaiheissa ja tilanteissa, toiset käy paremmin kuin toiset.
Ilmoita asiaton viesti
Noihin tukiin liittyen, on aivan käsittämätöntä että 30 eniten sosiaalisia tukjia saavien tukien keskiarvo on 5 600 eur / kk.
Että on mahdollista saada samanaikaisesti äitiyspäivärahaa, kotihoidon tukea ja omaishoidon tukea.
Lienee itsestään selvää keitä tällaiset henkilöt kannattavat?
Ilmoita asiaton viesti
Verotus on korkea koska veroilla maksetaan se joutenolijan apumiehen palkka ym. ihanuudet.
Ilmoita asiaton viesti