Maksakaa, olkaa hyvä

Aamun uutisissa kerrottiin, että Euroopan keskuspankki (EKP) on ruvennut ottamaan vastaan roskasarjan vakuuksia pankeille myönnetyistä luotoista.

 

Mitä ihmettä ne puuhailevat kaikkien muiden selän takana? Onko pankkiherroilla mennyt luotot ja lotot sekaisin? Luotto tuo, lotto vie.

 

Pankit saavat keskuspankilta luottoa nollakorolla. Jos joku olisi edellisen keskisuuren pankkiromahduksen jälkeen (vuonna 2008) sen ääneen sanonut, hänelle olisi lähdetty hakemaa geriatrin tai neurologian apua.

 

Euroopan keskuspankki on laskenut tai laskemassa liikkeelle halparahaa – ja tekee nyt niin huonoillakin maksueväillä – lähes 3 biljoonaa (miljoonaa miljoonaa) euroa. Yhdysvaltojen keskuspankkijärjestelmään kuuluva yksityisomisteinen Fed nostaa oman summansa vielä suuremmaksi.

 

Kukaan ihminen ei kykene tekemään työtä niin paljon, että hänen kuuluisi saada siitä miljardi, dollareina, euroina tai markkoina. On yhdentekevää, mitä niistä hän saa. Mahdoton ei ole mahdollisuus.

 

Suomessa ova  ns. sijoittajille, noille laman enkeleille, tarjolla Euroopan parhaimpiin tuottoihin kuuluvat osingot ja myyntivoitot. Osa niistä rahoista on kaiken lisäksi saajilleen verotonta tuloa.

 

Finanssikapitalismissa on ajettu mutkat suoriksi matkalla uuteen rahan todellisuuteen. Rahaa on, mutta sen ottavat yhteisestä potista itselleen sellaiset ihmiset, joilla on sitä ennenkin ollut. EKP:n rahat eivät ole sen rahaa vaan emumaiden rahaa.

 

Tämän kertomuksen synkkä puoli on se, että kyseessä ei ole raha, joka olisi syntynyt ihmisten työstä ja toiminnasta ja jolla olisi käyttöarvoakin eikä vain pörssiarvoa. Tämä ”raha” on syntynyt tyhjästä ja on se vain virtuaalista rahaa, pelkkiä bittejä EKP:n taseen kovalevyllä.

 

Tavallisen tallaajan 0n mahdotonta ymmärtää, kuinka paljon rahaa, biteillä tai ilman, on biljoona euroa, saati sitten kolme biljoonaa. Euroopan keskuspankki ei ole tarvinnut sen synnyttämisessä sektiota eikä kipulääkkeitä. Synnytys tyhjästä on helpoin tapa synnyttää, vaikka vauva on tavattoman iso määrä rahaa. Kätilönä toimi vanhaa tapaan Näkymätön Käsi.

 

Aluksi EKP lainasi rahaa yksityisille pankeille ja niiden asiakkaille, sitten myös emumaiden valtionvelkojen vartijoille. Pankit ostelivat yritysten velkapapereita ja möivät niitä edelleenuueen myyntiin. Kenelle myytiin? Keskuspankille. Siinä prosessissa muut lihoivat, keskuspankki ei. Jäsenmaiden hallitukset omasta puolestaan saivat rahaa huonosti hoidettujen velkojensa korkoihin.

 

Jaossa, jota EKP kutsui ”elvytykseksi”, rikottiin röyhkeästi Maastrichtin sopimuksen artiklaa 123, joka kieltää EU:lta jäsenmaiden taloudellisen avustamisen. Näitä käsittämättömän suuria rahoja käytetään biljoonakaupalla EKP:n taseen bittiravintona.

 

Olen, hitto vieköön, tässä osinkojen ja myyntivoittojen kymmenkunta vuotta kestäneessä rahasateessa ihmeissäni siitä, miksi EKP ilmoitti ottavansa vastaan luottojen vakuudeksi huonoa rahaa, kun hyvääkin olisi ollut tarjolla.Se hyvä raha on kuitenkin huonoakin huonompaa, jos virtuaalijarru ei pidä ja tuhoutuu kaiken rahan perimmäinen olomuoto: rahalla on yleiseen luottamukseen perustuva arvo.

 

Itse asiassa tässä on käymässä niin, että uuskapitalistit saivat hyvin onnekkaasti valtiot maksamaan ”elvytyksen” sijasta ilmastomuutokseen kuuluvan lämpömittarin eli koronapandemian kuluja.

 

Finanssikapitalismissa käynnistyneet ja tulevaa suurta romahdusta (vuonna 202? tai ehkä jo tänä vuonna) edeltävät rikkaiden toimet, joilla yritetään sitoa pandemiavahinkojen korjausrahat epäonnistuneiden ”elvytysten” käyttöön; käyväthän koronan uhrit ja finanssikapitalismin enkelit kilpailua samoista Suomen rahoista.

 

Osa valtiovallan rahoista, valuu joka tapauksessa virran mukana sellaisten rahatyöläisten (voiko todellisuudessa olla olemassa rahan työläisiä?) käsiin, jotka Jeesuksen aikaan toimivat rahanvaihtajina. Jeesus pani aikanaan ranttaliksi ja hajotti heidän työpöytänsä. Kun 43 % Yhdysvaltojen kansasta uskoo, että Jeesus palaa heidän keskuuteensa vielä heidän elinaikanaan, rahankasaajien on syytä aloittaa omistustensa puolustustaistelu ylivoimaista vastustajaa vastaan pikapuoliin.

 

Raha on valtaa, josta on ainainen puhe ja pulina. Rahaa ei tippa tapa.

 

Raha ratkaisee monta ongelmaa – ja tuottaa vähintään saman verran uusia. Henry Kissingerin opin mukaan ”se, joka hallitsee rahaa, hallitsee maailmaa”. Sillä yhdellä maalla, jolla on asettaa rahan suojaksi myös sotilaallisen käytön uhka, on niissä puuhissa kiinni enemmän rahaa kuin yhdeksällä seuraavaksi suurimmalla sotilasvallalla yhteensä. Myös aseet ovat valtaa.

 

Siitä kaikesta on kansankapitalismi kaukana.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu