Me ja 2 500 000 000 000 euroa
Tein pienen hetken retken SDP:n ja Vasemmistoliiton vaaliohjelmiin, joita harvat lukevat, mutta jotka siitä huolimatta ovat politiikan tärkeää todistusaineistoa.
Havaitsin, että kumpikaan vasemmistopuolue ei enää kelpuuta käyttöön sanoja ”kapitalismi” tai sosialismi” eikä vastaa kysymykseen, ajaako oma puolue parempaa kapitalismia vai kapitalismia parempaa.
Vaikenemalla yhteiskunnallisen toiminnan perusasiat mikään puolue ei selviä ulos politiikan kriisiytymisestä.
Puolueiden hukkaamien sanojen ”kapitalismi” tai ”sosialismi” löytäjää pyydetään heti palauttamaan ne puoluetoimistoon.
Tässä asiassa suomalainen vasemmisto voisi harvinaislaatuisella tavalla ottaa oppia USA:sta. Yhdysvaltojen presidentin vaaleissa demokraattien Bernie Sanders voitti sosialismin tunnuksilla Hillary Clintonin kahdeksassatoista (18) osavaltiossa ja oli tulla valituksi maan toisen pääpuolueen presidenttiehdokkaaksi.
Muihin tässä käsiteltäviin asioihin kuuluu myös toinen kaikkien Suomen puolueiden vaaliohjelmista pois jätetty mutta silti poliittisen sanaston tärkeimpiin kuuluva asia: vanhan kapitalismin tilalle nousevan finanssikapitalismin maailmanhallinnan perusyksikkönä toimiva rahapolitiikka. Siinä rahat syntyvät tyhjästä ja katoavat salaperäisen voiman vetäminä pankkien tyhjään aukkoon.
Suuresti pientä ja suurtakin kulkijaa hämmästyttävällä ja kummastuttavalla tavalla vasemmisto ei ole maininnut vaaliohjelmissaan erikseen mainittavien asioiden joukossa rahapolitiikkaa, jossa liikutellaan edestakaisin rahatalouden historian suurimpia pääomia. Pankkijärjestelmä, jota Euroopan keskuspankki (EKP) rahoittaa tyhjästä luodulla rahalla, tuottaa rahatuotteita, joiden hinta nousee EKP:n rahantuotannon kasvun mukana. Kyseessä ovat todella isot pääomat, niin isot, että ne ovat tavallisen kaduntallaajan mielikuvituksen ulottumattomissa.
Näitä asioita tarkastellaan tässä kirjoituksessa rahatalouden vakauden ja inflaation vastaisen taistelun loppumisen näkökulmista.
Tästä kirjoituksestani Uuteen Suomeen tuli pitkä, mutta eipä ole mikään pätkä sekään asia, josta kirjoitan. Olen yrittänyt kulkea tekstin minimoimisen oikopolkuja, mutta ei se tästä ole enää lyhentynyt.
Kirjoituksen pituutta puolustan sanomalla, että kirjoitus tärkeä, koska asia on tärkeä. Minusta Suomessa pitää olla ainakin joku tai jotkut lukevaiset, jotka haluavat tuntea asioiden taustoja. Kiinnostuksen kohteena on se, mitä kaikkea Euroopan keskuspankki on tehnyt ja tekee vuonna 2008 alkaneen kriisikehityksen torjumiseksi.
On mahdollista, että Euroopan keskuspankki (EKP) on ajanut Suomen loukkuun, josta Suomi ei pääse yksin ulos. Tilanne on Ruotsissa parempi kuin Suomessa. Siellä kansa äänesti rahajärjestelmän säilytettäväksi itsenäisen valtion kansallisessa määräysvallassa, ja taas kerran Ruotsia onnisti. Se on maa, jota onni potkaisee aina syylinki jalassa. Se teki viisaasti, kun se jättäytyi pois Emusta. Tämä tarkoittaa, että Suomi teki epäviisaasti ja on siten joutumassa mukaan konfliktiin, jossa jaetaan uusiksi 2 650 000 000 000 euron suuruinen EKP:n tyhjästä tuottama ”elvytys”raha.
Kun rahan arvo perustuu pelkkään luottamukseen ja kun rahalla ei ole muuta arvoa, luottamus rahaan on lähiaikoina kovasti koetteilla. Istuva valta joutuu aloittamaan vähintäänkin oman politiikkansa puolustamistaistelun sen jälkeen, kun poliitikoille käy selväksi, että heidän pitää ottaa kanta edellä mainitun rahamäärän tulevaan käyttöön, vaikka heiltä ei asiaa kysytä. Rinteen hallituksen onneksi oppositiolla ei ole pätevää tulivoimaa kiusata hallituspuolueita näin isolla asialla.
Noin suuri rahamäärä, joka on runsaat 400 kertaa Suomen valtion budjetin loppusummaa suurempi määrä irtonaista rahaa, pitää nyt käyttää uuselvytykseen tai kerätä pois markkinoilta. Vaihtoehtoja ei ole.
Ensimmäisen kerran Euroopan keskuspankin (EKP) lyhyessä historiassa löytyi tarpeeksi rohkeita Saksan, Ranskan, Hollannin ja ehkä Itävallankin entisiä pankinjohtajia, jotka uskalsivat aloittaa riidan politiikan suunnasta pankin toimivaa johtoa ja sille uskollisia haarakonttoreiden johtajia vastaan. Se riita on valtavan tärkeä euron tulevaisuuden näkökulmasta. Se voi myös antaa vastauksen kysymykseen, tuleeko romahdus, tapahtuuko katastrofi, syntyykö lama, iskeekö salama vai eletäänkö tässä muuten vain niin kuin Titanicissa upottiin.
Panen tämän pitkän kirjoituksen blogiini kahdessa osassa, ja jos ensimmäinen osa herättää lukijoiden kiinnostusta, panen perään myös toisen osan.
Tästäpä se minun juttuni ensimmäinen osa alkaa. Olkaatte hyvät!
Me ja meidän velkamme 2 650 000 000 000 euroa
Kun näin on kirjoitettu niin ilmeisesti on näin:
1)Arvonlisäysprosessi on muuttunut finanssitalouden kehityksen mukana ”käyttöarvojen tuotannosta vaihtoarvojen maksimoimiseksi” ja
2) kapitalismiin kuuluu ”rikastumisen vimma ilman tuottamisen riesaa”.
Reaalitalouteen kuuluvat käyttöarvot ovat peräisin suurimmalta osin aineellisesta tuotannosta sekä ihmisten työstä ja toimeentulosta.
Finanssitalouden vaihtoarvot (eivät siis vaihtoarvat, jotka kyllä sopisivat tämän kasinokapitalismin ominaisuuksiin) taas kuvaavat ennen muuta rahan ja rahatuotteiden arvoa mutta myös kaikkia muitakin finanssitalouteen kuuluvia muuttujia: pörssikursseja, johdannaisia, korkoja, valuuttoja, indeksejä ja kaikenlaisia muitakin oman voitonpyynnin kalastusvälineitä.
Edellä siteeratut tohtori Marxin havainnot ja johtopäätökset, jotka on tehty puolentoistasataa vuotta sitten, ovat hämmästyttävän tarkkoja arvioita siitä, miten kansantaloudet kehittyvät ja kuka kaiken lystin maksaa.
Kapitalismi ei toimi vakaasti ja ennustettavasti vaan sykäyksin ja hyppäyksin eikä vain ylöspäin vaan myös alaspäin. Sille ovat ominaisia lamat ja laskukaudet.
Finanssitaloudessa on liikkeellä tai tilaisuuden tullen valmiustilassa ottaa käyttöön niin paljon löysää, irtonaista ja käyttämätöntä rahaa, että sen vaikutus ulottuu vääristämään ne hinta- ja arvosuhteet, joiden pitäisi olla finanssitalouden ja reaalitalouden välisissä arvosuhteissa suurin piirtein samanlaiset. Mutta ne eivät ole. Laman tullessa kutsumattomana vieraana taloon me reaalitalouden työn ja toimeentulon puolustajat joutuisimme maksamaan finanssitalouden ”elvytyksestä”.
Finanssitaloudelle ominainen asia on riskinotto. Kaikkeen taloudelliseen toimintaan kuuluu riski voittaa tai hävitä rahaa. Mitä suuremman riskin sijoittaja ottaa, sitä suurempi voi olla rahan tuotto. Sillä perusteella pankit ovat ottaneet niin isoja riskejä, että yhdenkin ison riskirakennelman pettäessä sen pankin maksukyvyttömyydestä tulee finanssitalouteen institutionaalinen sarjamurhaaja, jonka jäljiltä jää vain pankkivainajia.
Niiden rikkaiden ihmisten, jotka ahmivat ananasta ja hotkivat pyynsä, vaihtoehto on tämä nykyinen meno taloudessa. Suomen politiikassa eletään ilman aatosta jaloa mutta täydellä annoksella alhaista mieltä omien etujen turvaamisessa.
EKP elvyttää eniten niitä pankkeja, jotka toimivat investointipankkeina ja ottavat paljon herkemmin riskejä kuin talletuspankit. Tallettajien asialla ei ole kumpikaan näistä pankkiryhmistä, sillä ne saavat ja käyttävät EKP:ltä elvytysrahaa, jonka sijoittaminen markkinoille on tuottoisampaa kuin talletusten osto säästäjiltä.
On ilmeistä, ettei Euroopan keskuspankin uskottavuus enää riitä pelastamaan sen itsensä keittämää sekametelikeittoa, joka tuo markkinoille lisää ennätyksellisen halvalla tuotettua, tyhjästä tehtyä ja pankkien rahatuotteiksi räätälöimää ja paketoimaa rahaa. Ekonomistienkaan päähän ei mahdu oikein ison romahduksen mahdollisuus, mutta kannattaisi se mahdollisuus sinne tunkea, sillä todellisuus on ihmeellisempi asia kuin päälle päin näyttää.
Tyhjää on kaikkialla ja se on ilmaista kaikille. EKP voi ostaa tulevissa uuden miljardi euroa maksaneen toimitalonsa ympäriltä markkinoille toimittamissaan raha-annoksissa mausteena esimerkiksi Frankfurtin saksalaista tyhjää tai Lontoon englantilaista tyhjää, jota on vapaana suuria määriä, kun Lontoon Cityn pankit vaihtavat maata ja kaupunkia Brexitin seurauksena.
Kuinka paljon rahaa on paljon?
UPM on suomalainen (?) yhtiö ja yksi maapallon viidestä suurimmasta metsäteollisuusyrityksestä. Siitä suurin osa (64 % ulkomaille hallintarekisteröidyistä osakkeista) on ulkomaisessa omistuksessa. Että sellainen suomalainen yritys on tämä UPM.
Mediasta löytyy tieto: ”UPM päätti maailman suurimman sellutehtaan rakentamisesta 2,5 miljardilla eurolla Uruguayhin.”
Kun yksi biljoona on miljoona miljoonaa (1 000 000 000 000) euroa, se on niin iso rahamäärä, että yhdellä biljoonalla eurolla saisi rakennettua 400 maailman suurinta sellutehdasta. Euroopan keskuspankin tyhjästä luomalla runsaalla 2,5 biljoonalla eurolla saisi 1 000 maailman suurinta sellutehdasta.
Sillä rahalla saisi ostetuksi, jos pörssihinnat eivät reagoisi käypiin hintoihin, Helsingin pörssin kaikki osakkeet kymmeneen eri kertaan.
Jos siis EKP:n reaalitalouteen virtuaalisella rahalla tekemää runsaan 2,5 biljoonan euroelvytystä verrataan UPM:n 2.5 miljardin euron investointiin tai Helsingin pörssin osakkeiden 250 miljardin käypään arvoon, syntyy helposti oikea mielikuva siitä, miten paljon EKP tuotti uutta rahaa tyhjästä. Siis todella käsittämättömän paljon.
Kun suomalaisista eläkerahoista 2/3 on sijoitettu ulkomaisiin rahatuotteisiin, mahdollinen tuleva pörssiromahdus kohdistuu sijoitusmarkkinoilla suoraan suomalaisiin eläkeläisiin. Harvoissa Emu-maissa ja eritoten sen suurimmissa maissa on ennakolta varattu rahaa tulevien eläkkeiden maksatukseen. Suomen pitääkin torjua kaikenlainen EU:n jäsenmaiden yhteisvastuu yhteisestä eläkejärjestelmästä ennen kuin muut maat ovat ottaneet käyttöön samat etuudet, jotka suomalaisilla jo ovat. Eläkepommin ei saa antaa paukahtaa suomalaisten käsiin.
Kuinka se niiltä käy?
Rahan tekeminen tyhjästä tapahtuu niin, että jos on halu tuottaa esimerkiksi yhden biljoonan (= miljoonan miljoonan) verran uusia euroja, ne tehdään niin että keskuspankin taseessa sekä varojen että velkojen puolelle kirjataan yhtäläisellä tavalla biljoona euroa ja kas vain, simsalabim, biljoonan verran uusia euroja on syntynyt.
EKP:n taseen loppusumma on nostettu viidessätoista vuodessa yhdestä biljoonasta eurosta vajaaseen viiteen biljoonaan, ja siitä summasta EKP laskee runsaan 2,5 biljoonan euron osuuden olevan sellaista bittielvytystä, jossa tyhjästä luotu raha palvelee paitsi yksityisten pankkien ja sijoittajien etua myös tiettyjen valtioiden etua.
EKP nimittäin ostaa maksimissaan kolmanneksen vaikeuksissa olevien maiden veloista. Sen haltuun tulleiden ylivelkamaiden valtionvelkojen korot saadaan sitä kautta alenemaan. Kun korot alenevat, sillä ei kuitenkaan supisteta velkojen määrää, ja se on suurempi ongelma kuin korot.
Ylivelkaantuneita EU-maita, joilla on eniten velkaa suhteessa kansantuotteeseen (BKT) ovat Kreikka (181 %), Italia (132 %), Portugali (121 %), Kypros (102 %), Belgia (102 %), Ranska (98 %) ja Espanja (97 %). Ne kaikki hyötyvät EKP:n elvytyspolitiikasta, mutta monet asiansa hoitaneet maat eivät hyödy.
Suomi (62 %) pystyy vielä hoitamaan velkansa itse. Se ei kuitenkaan ole häärinyt kovin menestyksellisesti muiden maiden lainanantajana. Kreikan kriisin ollessa päällä sille 2 250 miljoonan lainan myöntänyt Suomi vaati saada rahalleen vakuudet. Se sai ne 900 miljoonalle (se oli korkein summa, jonka arveltiin olevan saatavissa Kreikalta itseltään takaisin), ja sen summan piti kasvaa 30 vuodessa 2 250 miljoonaksi. Suuri oli silloisen valtiovarainministerin Jutta Urpilaisen yllätys, kun muut lainaajat ovat saaneet rahansa tuottamaan paremmin ilman vakuuksia kuin Suomi vakuuksiensa kanssa
Että sellaista lainaamistoimintaa harjoitti pieni ja pääomaköyhä Suomi.
Harvoin, jos koskaan, on maailmassa tehty niin paljon rahaa tyhjästä kuin Euroopan keskuspankki pani peliin ensimmäisen kerran vuonna 2012 vuoden 2008 romahduksesta opetuksen saaneena. Se oli selvästi rahan ja rahatuotteiden omistajien asialla. On mahdollista, ja tässä asiassa ei EKP:n toimintaan voi ollenkaan luottaa, että isot maat Saksa ja Ranska saivat erikoiskohtelun pankeilleen niiden poistuessa takakautta ulos kriisitilaan ajautuneesta Kreikasta lähes vahingoittumattomina. Aivan tuulesta temmattu ei ole taloustieteen Nobel-palkinnon saaneen Joseph Stiglitzin toteamus, jonka mukaan voitot vietiin maasta ulos ja tappiot jätettiin jaettavaksi kaikkien kesken.
Finanssitaloudessa liikkuvat pääomat eivät enää ole ihmistyön tulosten kasaumia. Ne ovat aineetonta, virtuaalista, vastikkeetonta, vakuudetonta ja osin halpaa rahaa finanssikapitalismin toimijoille, eniten niille, jotka ottavat riskin, ja vähemmän niille, jotka tyytyvät alhaisempaan mutta turvalliseen tuottoon.
Finanssitalouden markkinoilla ”vapaa” kilpailu sallii suurten pankkien syödä pieniä yrityksiä, ja siinä ovat aina päteneet viidakon lait: vahvat syövät heikompiaan niin kauan kuin sitä ravintoa riittää
Johtopäätös edellä olevasta on se, että EU:n yhteinen finanssitalous jyrää meitin eikä reaalitalous, jossa me elämme, kykene kilpailemaan elvytysrahoina myydystä halparahasta tasavertaisena osapuolena finanssitaloutta ja EKP:n edustamaa rahan valtaa vastaan. Ne rahat, joiden realisointi pääomaksi on osin tekemättä, on käytetty keinotteluun ja pääomien kasvattamiseen reaalitalouden ulottumattomissa. Rahaa sataa kaiken aikaa kapitalistien laareihin ikään kuin se tulisi taivaalta pörräävistä helikoptereista. (Ei tule taivaalta, vaikka sangen arvovaltainen henkilö, USA:n pankkijärjestelmän eli Fedin puheenjohtaja Ben Bernanke tuli tunnetuksi ”helikopterirahasta” ja se elvytysmalli kiinnosti myös monia ”taloustieteilijöitä”.)
Kun Euroopan keskuspankin harjoittaman ystävyys-, yhteistyö- ja avunantotoiminnan varoja oli jaettu ”elvytyksen” nimellä pankeille, rahat on käytetty moniin finanssitalouden tarkoituksiin kuten investointipankkien operoimiseen pääomamarkkinoilla, muun ostettavan puutteessa pörssikurssien elvyttämiseen (ostettavan puutteen aiheutti korkotuotteiden hinnoittelun vaikeus) ja sitten myös ylivelkaantuneiden valtioiden lisävelkaantumiseen.
Poliitikoilla ei ole ollut tästä uuden rahan luomisen tavasta mitään sanottavaa. He odottavat kiltisti sitä, milloin lasku tulee ja kuka sen maksaa. Sitä ennen he hyväksyvät kaiken, mitä EKP esittää. Lasku on kansantalouksien mahalasku.
Mikkelin juna män justiisa
Tohtori Olli Rehn on saanut osakseen lähes kaiken, mitä saada voi. Hän on opiskellut neljässä ulkomaisessa yliopistossa ja hän on nyt Suomen Pankin pääjohtaja. Hän on myös pelannut potkupalloa.
Mitä saa Suomen kansa vastineeksi siitä, että Olli on saanut pestin työhön, jossa ei edusteta kotimaata vaan sen kansallisen keskuspankin kantaa rahapolitiikassa ja inflaation vastaisessa taistelussa. Olli on viran puolesta keskuspankin ylimmän – ja muodollisesti ainoan – päätöksentekoelimen eli EKP:n neuvoston jäsen. Neuvostosta lisää tuonnempana.
Olli Rehn on jälkikäteen omaksunut edeltäjänsä Erkki Liikasen opit finanssitalouden elvyttämisen siunauksellisuudesta. Sosiaalisesti lahjakkaan ja seuramiesten parhaimmistoon kuuluvan Liikasen Ekin opit taas ovat syntyneet herraseurassa Euroopan keskuspankin neuvoston kokousten yhteydessä. Eläkeläisenä hänellä ei tietystikään ole enää mitään vastuuta mistään, mutta kyllä voi hänetkin vakavaksi vetää se, miten EKP selviää ulos ilman taloudellista katastrofia biljoonaloukustaan.
Elvytysrahaa jaettaessa EKP toimii kuin Suomen entinen ja osin nykyinenkin maatalouspolitiikka. Ne eroavat toisistaan eniten siinä suhteessa, että EKP lainaa rahat ”elvytykseen”, kun taas EU antaa rahat maatalouteen niin että sitä ei tarvitse palauttaa takaisin EU:lle. Viinirypäleiden tuottajat saavat rahaa ylijäämärypäleiden käytöstä bensiiniautojen ravinnoksi. EU-maiden tupakantuotanto kelpaa vain kessuksi Aasian köyhiin maihin. Oliiviöljyn tuottajat sekoittavat öljyynsä muita, halvempia kasviöljyjä. Banaanintuottajat Ranskan kaukaisilla saarilla ja Espanjan Kanarian saarilla saavat EU-jäsenyyden seurauksena korotetun hinnan menettämiensä kotimarkkinoiden aikaisemminkin kalliiden hintojen tilalle.
Ja niin edelleen. Kun noiden mainittujen maataloustuotteiden viljelijöille meni, humpsista vaan, runsas miljardi euroa Euroopan unionin rahaa, se on kuitenkin vain noin yksi tuhannesosa (1/1 000) siitä rahasta, jonka Euroopan keskuspankki on käyttänyt ”elvytykseen”.
Siitä, palautetaanko elvytysraha EKP:lle takaisin ja miten se palautetaan, jos se palautetaan, käydään vielä ankara etutaistelu.
Olli Rehn on ottanut mitä ilmeisimmin EKP:n neuvostossa kannan, jolla hän asettui kannattamaan keskuspankin strategiaa finanssipääomaan kuuluvan rahatalouden ”elvyttämisestä”. Sellainen kanta ehkä auttoi Ollia henkilösuhteissa neuvoston sangen sisäänlämpiävän joukon jatkona, mutta siinä oli Ollilta jäänyt miettimättä, mitä on se elvytys, jota EKP tarjoaa jäsenmailleen, ja mitkä ovat sen seuraukset finanssipolitiikan ja reaalitalouden väliselle suhteelle, jossa rahan arvo erilaistuu hyvää, eli siis huonoa, vauhtia. Rahan arvo perustuu luottamukseen, ja sitä iloa ei EKP saa enää kauan nauttia. Olli Rehnillä ei ole sellaista arvovaltaa, jolla Suomen kansan saa uskomaan häneen.
Hintavakaus hakusessa
Euroopan keskuspankin (EKP) Suomen haarakonttorin, siis Suomen Pankin, mukaan ”eurojärjestelmän rahapolitiikan päätavoite on hintavakauden ylläpitäminen euroalueella ja siten euron ostovoiman suojeleminen”.
Kun EKP puolustaa ”hintavakautta”, kenen puolesta ja mitä vastaan se silloin toimii?
Sotien jälkeen runsaan puolensadan vuoden ajan Suomen Pankin päävihollinen reaalitaloudessa oli tavaroiden, palvelujen ja palkkojen hinnannousu, jota kutsutaan inflaatioksi. Sitä vastaan taisteltiin reaalitaloudessa, joka on ihmisten taloutta erotukseksi finanssitaloudesta eli rahan taloudesta.
Yleensä Suomen Pankki hävisi nämä taistelut, ja demokratiakin vilahti sen verran kuvioissa mukana, että eduskunnan valitsemilta pankkivaltuutetuilta vaadittiin myönteinen päätös devalvaation tarpeesta. Enää ei vaadita. Suomen rahapolitiikkaa hoitavat vieraat voimat.
On kummallista, että reaalitalouden palkkojen ja hintojen nousu on inflaatiota, mutta finanssitalouden rahatuotteiden hintojen nousu ei ole.
EKP:n palveluksia käyttää noin 4 000 pankkia. Niistä Euroopan keskuspankki salli pankkien lainojen käytön kunkin pankin markkinaosuuksien ylläpitoon ja kasvattamiseen. Sillä tavalla ajettiin isolla jyrällä yli EKP:n velvollisuuden ottaa huomioon myös reaalitalouden investointien rahatarpeet. Riskitautiin sairastuneilla pankeilla ei ole rahan tappioiden pehmennystä. Jos pankit keinottelevat itsensä suoritustilaan, on varsin kohtuullinen vaatimus estää julkista valtaa osallistumasta yksittäisten ja yksityisen pankkien pelastamiseen konkurssilta. Elämme markkinataloudessa.
Kun Frankfurtissa EKP:n pääkonttorissa keksittiin tapa työntekijöiden tehdä rahaa ilman erityistä alan koulutusta, sen luomista tyhjästä harjoiteltiin kolme vuotta (2012-2015) pienillä panoksilla. Kun rahaluukut avattiin selkosen selälleen ja ensimmäinen biljoona euroa tyhjästä tuotettuna lähti kiertoon ja kun kaksi seuraavaakin vuotta lisäsivät ”elvytykseen” lähes biljoona euroa kumpainenkin, koossa oli valtava summa rahaa.
EKP osteli pankkien välityksellä sekä yritysten että Emu-maiden liikkeelle laskemia arvopapereita, ja osansa ostoista saivat myös velkojensa kanssa painineet ylivelkaantuneet maat. Tai itse asiassa oston kohteen ei tarvinnut edes olla ylivelkamaa, kun EKP jo halusi ostaa sen velkakirjoja pyrkimyksenään tulla kaikkien Emu-maiden valtionvelkojen päärahoittajaksi.
Kun ”elvytys” lopetettiin ja vuonna 2018 ei enää lisätty velkarahan määrää. Näytti siltä, että seuraavaksi keskusteltaisiin siitä, miten tyhjästä luotu raha kerätään pois niiltä, jotka ovat sitä saaneet. Mutta toisin kävi.
EKP elvyttää taas
EKP aloitti yllättäen marraskuussa 2019 uuden rahanjaon pankeille ja Emu-maille. Kun jatkoelvytys, joka perustui rahaan mutta jota EKP:llä ei omasta takaa ollut, EKP:n tyhjän rahan tuotanto jatkui ja lähestymislento alkoi lähestyä lopun alkua. Kun rahan arvo perustuu kaikessa pankkitoiminnassa pelkkään luottamukseen, EKP:n toimet johtavat ennen pitkää siihen kohdistuneen luottamuksen karisemiseen.
Mitä tapahtuu, kun EKP:n riskitauti diagnostisoidaan?
Sitä ei tiedetä keskuspankin ulkopuolella ja tuskin myöskään pankin sisässä sitä tiedetään. Keskuspankissa puhuminen virtuaalirahan takaisinvetämisestä saattanee saada aikaan pelkohermojen kevyttä värinää.
Keskustelu keskuspankkiin kohdistuvan luottamuksen rapisemisesta voi saada aikaan EKP:n oman toimintatavan muutoksen, mutta se voi johtaa myös Euroopan lamaoireiden vahvistumiseen. Markkinaromahdus ei kuitenkaan ole pelkästään eurooppalainen asia eikä se tapahdu, jos se tapahtuu, yksin Euroopassa (tai yksin Kiinassa tai Japanissa), sillä tällä alalla mitään historiallisesti suurta ja käänteentekevää ei tapahdu ilman Yhdysvaltojen keskeistä roolia.
On aivan uskomatonta, että demokratiaa julistavissa ja sitä muualle vaativissa maissa voi olla niin kaukana demokratiasta oleva vallan saareke, joka tuhoaa EKP:n rahapoliittisen mahtivallan, Sen käsissähän on koko rahasysteemin tulevaisuus. Varoituksia romahduksen ja uuden lamakauden tulosta on nyt liikkeellä enemmän kuin koskaan aikaisemmin tulossa olevan romahduksen edellä.
On ilmeistä, ettei Euroopan keskuspankin uskottavuus enää riitä pelastamaan pohjaan palamiselta sen itsensä keittämän sekametelisopan, joka tuo markkinoille lisää ennätyksellisen halvalla tuotettua, tyhjästä tehtyä ja pankkien rahatuotteiksi räätälöimää ja paketoimaa ”väärää” rahaa.
Tähän lopetan tämän ylipitkän blogin ja palaan asiaan lähiaikoina, jos tämä asia herätti kiinnostusta.
Kirjoituksen toisen osan lukujen väliotsikoiksi ovat tarjolla: Mario Draghi, rahan ikiliikkujan keksijä – Demokratian takapajula: Euroopan keskuspankki (EKP) – Rahalla ei ole kotia – Ahneus kassaa, kuolema tassaa – Pankkimafia on maailman vaarallisin rikollisjärjestö
Kiitos Esko. On hyvä, että pidät tärkeää asiaa esillä. Toivotan monia lukijoita.
Sanotaan, että tyhjästä on paha nyhjästä, mutta mm. EKP:lta se onnistuu vaivattomasti.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Esko olemme rakentsneet euron alttarille kuten myös dollarin, täysin järjettömän finanssijärjestelmän, jossa ei ole ytimessään muuta kuin mätää.
Luottamus tämän vaihdannan välineeseen ja sen vaihtokelpoisuuteen sekä vakauteen on täysin tyhjään perustuva pommi.
Pääosa ihmisistä on työntänyt päänsä pensaisiin ja kieltäytyy kuulemasta totuuden ikäänkuin se piilottelu mitään auttaisi. Järkevä ihminen laittaa pääosan varoistaan sellaiseen omaisuuteen, jolla on käyttöarvon takia aina arvo.
Älkää nyt ihmeessä uskoko sitä puppua talouden globaalista tilasta, jota EKP, FED ja meidän talous”asiantuntijat” sekä liikepankit teille jakavat.
Ilmoita asiaton viesti
Seppänen kirjoittaa jälleen kerran niin suuresta asiasta, että ihmiset kieltäytyvät ajattelemasa sen merkitystä. Ihmiset ovat alkaneet uskoa ikuiseen ja kestävään bittirahaan, joka tulee tyhjästä ja kestää ikuisesti. Sehän on kuin vertauskuva virallisesta tieteellisestä maailmasta: kaikki alkoi alkuräjähdyksestä ja maailmankaikkeus sen kun laajenee ja jatkuu ikuisesti. Fysiikan palkinnonkin voi saada siitä, että on ollut mukana kuvaamassa mustaa aukkoa, joka on ilmeinen uhka maailaman olemassaololle.
Mutta raha on ikuista ja jatkaa kiertokulkuaan, jos joku ei vaan hoksaa vetää johtoa EKP:n tietokoneesta. Silloin kysymys kuuluu, että mihin katosi bittiraha?
Koska tämä maailma on pyörinyt näinkin kauan uskon varassa tietokoneiden bitteihin, niin valtaosa ihmisistä uskoo, että kyllä se siitä jatkuu. En usko. Historia osoittaa, että suurin osa ellei kaikki setelirahaan perustuvat rahajärjestelmät ovat tuhoutuneet jossain vaiheessa. Bittiraha tuhoutuu vielä varmemmin.
Tässä vaiheessa pitää ottaa toinen asenne ja huomata, että ongelmista on helppo puhua, mutta kun kysytään, että mitä niille pitäisi tehdä, niin keskustelijat valtaa hiljaisuus. Yksinkertainen ehdotukseni on: Suomi irti eurosta ja vanha markka takaisin. Silloin emme ole lastu laineilla EKP:n bittimerellä. Kaiken lisäksi taloutemme kiihdyttäisi kelluvan markan avulla nousuun kuten Islannin kruunu.
Ilmoita asiaton viesti
Eurosta irtoaminen, ei auta mitään. Kaikki rahalaitokset toimivat samoilla säännöillä. Nykyisen pankkitoiminnan perusta on uuden rahan luominen tyhjästä. Se on ihan saman tekevää, onko valuutan nimi markka, punta, kruunu tai rupla.
Ihan ensiksi pitäisi pystyä erottamaan, mikä on virtuaalipääomaa ja mikä reaalitaloutta. Virtuaalitaloutta ovat kaikki futuurit ja niiden johdannaiset ja niistä kootut erilaiset sijoituspaketit. Ne ovat arvottomia. Niillä on vain hinta. On ihan yhdentekevää, millä pelimerkillä noita arvottomia sijoituksia hankitaan. Juju on siinä, että ostajat kuvittelevat sijoitushintojen jatkuvaan nousuun, vaikka tuon virtuaalipääoman hinnan takana on vain pelkkiä odotusarvoja. Peruskysymys kuuluu, milloin korttitalo romahtaa.
Ilmoita asiaton viesti
Viljo: ”Eurosta irtoaminen, ei auta mitään.”
Tästä olen samaa mieltä, mutta euroon liittyminen oli Lipposen&Niinistön emämunaus. Historiallinen sellainen…
Ilmoita asiaton viesti
>….Puolueiden hukkaamien sanojen ”kapitalismi” tai ”sosialismi” löytäjää pyydetään heti palauttamaan ne puoluetoimistoon…..
Ooo
Hyvä ystävä, ei niitä palauteta, koska puolueiden suuri nykytehtävä on pitää kansa nukuksissa, että se ei huomaisi kuinka kaikki puolueet muistuttavat toinen toisiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olen epätoivoisesti koettanut tuoda näitä asioita esille, saamatta juuri vastakaikua. Kiitos Esko vuoden tärkeimmästa kojoituksesta Uudessa Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyaikana, kun suurin osa rahasta on virtuaalirahaa (käteisen osuus lienee reippaasti alle 10%), tuleva ”rahan leikkaus puoliksi” tietokoneiden aikana on erittäin helppo toteuttaa. Tietokone ohjelmiin lisätään yksi käsky, SHIFT-RIGHT, kaikkiin tilien bittirahan käsittely toimintoihin, ja hups — on suoritettu 50% inflaatio. Setelirahat pitää jokaisen itse leikata vanhanaikaisesti saksilla.
Ja jos tämä toteutetaan kaikissa pankeissa, niin se ei tunnu ihmisistä epäoikeudenmukaiselta. Jokainen, mukaanlukien firmat, menettää (vain) puolet säästöistään. Tietysti puolitusta ei tehdä veloille, mitäs olitte menneet elämään yli maksukykyjenne jos ette sitten pysty maksamaan velkojanne!
Pitäisikö tuhlata/investoida puolet eläkesäästöistä järkeviin hankintoihin kiireen vilkkaan mahdollisimman pian, että jäisi puoliksi harmillisempi olotila kun jää jotain konkreettista käteen? Huh, menetin vain neljänneksen säästöistäni!
Elämme ”jännittäviä” aikoja … tulevaisuutta on tosin mahdoton ennustaa.
Ilmoita asiaton viesti
Esityksesi on hyvää tarkoittava, mutta sisältää sen perusvirheen, että virtuaalipääoma luokiteellaan talouden yhdeksi osaksi, kun se on reaalitaloudesta irtautunut pelimaailma, jota hallitsee, kuten Seppänen määrittää, rikastumisen vimma ilman tuottamisen riesaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kun tämä finanssirysä jonain päivänä, eikä se ole kaukana, repeää on siinä käsillä sellainen asiantilojen ja varallisuussuhteiden uudelleenjärjestely, jonka rinnalla kaikki menneen maailman talousromahdukset ovat hiekkalaatikkoleikkejä.
Ilmoita asiaton viesti
Keskuspankit eivät voi enää lopettaa elvytystä (QE-velkakirjojen tukiostoja), sillä velkakirjamarkkinat romahtaisivat välittömästi.
Pahin arvostuskupla lienee tälläkertaa yritysvelkakirjoissa. Viimeksihän siis romahtivat subprime-asuntovelat ja globaali pankkijärjestelmä oli lähellä kaatumista.
Teoriassa euroalueella voitaisiin yrittää joitain korjauksia, mutta se tuskin on poliittisesti mahdollista, sillä pitäisi siirtyä kohti liittovaltiota (= yhteisvelka + yhteisbudjetti + pankkiunioni).
Todnäk. elvytys tulee jatkumaan kiihtyvään tahtiin velkakirjaostoin ja ehkä myös osakeostoin, jota Japanin keskuspankki on tehnyt jo vuosikausia. Taantumassa suuria europankkeja, kuten Deutsche Bank, pitää taas pelastaa.
Edessä on uuden eurokriisin lisäksi myös poliittinen kriisi, sillä nykypolitiikka pelaa kaikki valttikortit laitapopulistisille ryhmille. EU:n hajoamisen vaara on myös olemassa.
—
Valtiohan ei siis lainaa rahaa mistään, vaan on rahoittanut alijäämänsä omalla rahanluonnillaan kultakannan purkautumisen jälkeen. Luotu raha talletetaan velkakirjojen avulla keskuspankkiin. Koronmaksu valtionvelasta on täysin järjetöntä ja todnäk siitä tullaan jatkossa luopumaan (kuten Japani jo tehnytkin).
Valtion rahanluonti 6min videolla:
https://www.youtube.com/watch?v=TDL4c8fMODk
Ilmoita asiaton viesti
Kuten jo toistuvasti on nähty, elvytyspumppua (QE) ei voi pysäyttää. Se merkitsisi ”potilaan” elintoimintojen vääjäämätöntä romahtamista. Systeemi on predestinoitu
jatkamaan välittömän kollapsin ja lisärahapumppauksen jatkamisen välillä.
Ne jatkavat rahan pumppausta, vaikka vähä vähältä yhä useampi systeemiteknikko oivaltaa, että loppu on sen rajumpi, mitä enemmän rahajärjestelmään trotyyliä kasataan.
Ilmoita asiaton viesti
Maalaisukon ajatuksia rahasta:
-Rahan arvossa on aina kysymys luottamuksesta. Ei kullan jälkeen ole mitään reaalista olemassa riittäviä määriä.
-EKP ja pankit luovat aina uuden rahan tyhjästä, miten muuten voisi olla. Tällainen rahan luonti on samaa kuin aikaisemmin rahan painaminen kuten sota-aikana.
-Ei ainakaan valtiot koskaan maksa lainojaan takaisin, ei ole tarkoituskaan. Pankit ovat tyhjästä luoneet lainarahan, niille riittää tekopalkaksi korko.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Esko, että jaksat pitää asiaa esillä. Jostain syystä useimmat ihmiset eivät ymmärrä nykyisen pankkitoiminnan luonnetta. He pitävät virtuaalipääomaa vain reaalipääoman jatkeena, osana kokonaistaloutta, eikä realitaloudesta irtautuneena pelimaailmana, jota se todellisuudessa on.
Ilmoita asiaton viesti
Janne Kejo, olet oikeassa. Täysin irrallaan ja erillään reaalitaloudesta ei virtusaalitalous ole. Virtuaaliomaisuus on nykyään vaihdettavissa reaaliomaisuuteen. Ongelmaksi silloin tulee, osaako uusi omistaja reaaliomaisuuttaan tuottavasti käyttää, kun se on ihan muuta kuin sijoittaminen. Suurin ongelma on kiterkin siinä, että kaikki raha on velkaa ja kaikelle velalla haetaan koron maksajaa.
Ainoa taho, joka korkoja voi maksaa on reaalitalous. Missään muualla ei synny uutta reaaliomaisuutta. Virtuaalitalous on reaalitalouden yllä oleva ja siitä voimansa imevä syöpä. Korot ovat alhaalla ja jopa miinuksella siksi, ettei reaalitalouden voimat ovat huvenneet virtuaaliotalouden taakan alla. Lainan ottajat ovat loppumassa, koska tuottamisen riesa käy koko ajan raskaammaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Esko Seppänen ajatuksia herättävästä kirjoituksesta. En nyt ota kantaa puolueiden ulostuloihin ja muuhun päiväpolitiikkaan. Mutta tosiasiat on aina hyvä tunnustaa.
Suomen ei olisi koskaan pitänyt liittyä emu:n mutta sitäpä ei meiltä kysytty. Jo rahamarkkinoiden vapautumisen yhteydessä tehtiin Suomen markan kannalta kohtalokkaat päätökset. Yritys tehdä markasta keinotekoisesti vahva, vakaa valuutta silloisen Suomen Pankin valuuttavarannon avulla oli etukäteen tuomittu epäonnistumaan ja johti Suomen Pankin valuuttavarannon loputtua (jota siis oli käytetty tukiostoihin markan vahvistamiseksi) katastrofimaiseen kellutukseen ja markan devalvointiin. Jos markasta olisi tehty vapaasti kelluva valuutta samalla kun rahamarkkinat vapautettiin valuuttasääntelystä v. 1987, mitään kasinokuplaa ei olisi koskaan syntynytkään koska maailman valuuttamarkkinat olisivat määritelleet markalle realistisen kurssin verrattuina muihin maailman valuuttoihin. Tosin vaara joutua Soroksen tai muiden valuuttakeinottelijoiden uhriksi olisi ollut suuri tässä visiossa. Kuplan puhjettua ja pölyn laskeuduttua silloiset päättäjät kokivat ehkä onnistuneensa operaatiossaan – markasta luopuminen ja siirtyminen euroon koettiin hyvänä asiana koska luottamus markkaan oli mennyt.
Tilanne on vielä lohduttomampi kuin mitä arvoisa blogisti maalailee – Euroopan Keskuspankin taseeseen (2018) vastaavaa -puolelle on kirjattu ”Euromääräiset arvopaperit euroalueelta”
2,899,300 miljoonaa euroa joista
2,651,281 miljoonaa euroa on kirjattu nimikkeeseen ”rahapolitiikan harjoittamista varten pidettävät arvopaperit” ja loput muihin arvopapereihin.
Vastattavaa -puolelta taasen löytyy
1,231,134 miljoonan euron edestä seteleitä (setelit ovat velkaa ilman reaalivakuuksia)
1,853,802 miljoonaa euroa on kirjattu nimikkeellä ”rahapoliittisiin operaatioihin liittyvät euromääräiset velat euroalueen luottolaitoksille”
1,080,244 miljoonan euron edestä muita velkoja
Velat yhteensä 4,165,180 miljoonaa euroa.
Kun taseen loppusumma on 4,702,733 miljoonaa euroa on koko EKP savijaloilla seisova jättiläinen.
Mutta niinhän tietysti Yhdysvaltojen dollarikin on seteli ilman reaalivakuutta ja se on toistaiseksi maailmassa eniten käytetty valuutta. Se on myös maailman reservivaluutta no. 1 jolla taataan ja tasoitellaan milloin mitäkin maailmankaupan ja talouslamojen vaikutuksia. Se on myös maailman öljykaupan valuutta no. 1 ja siten sen asema ja mahdollinen romahdus on erittäin epätodennäköistä.
Maailmassa on erilaisia talousalueita joissa pelataan erilaisilla säännöillä. Yhdysvaltojen dollari, monet Aasian maiden valuutat jotka perustuvat reaaliarvoihin ja ”vanhanaikaisiin” arvoihin kuten kauppatase, valuutan määrä kotimarkkinoilla, keskuspankkien valuutta- ja kultavarannot jne. sekä erinäisiä reaali- ja finanssivaluuttojen yhdistelmiä kuten Englannin punta ja Japanin jeni. Kaikkia näitä valuuttoja verrataan reaaliaikaisesti toisiinsa maailman valuuttamarkkinoilla. Euron ollessa mitä ilmeisemmin riski ja vähiten suojattu ”kupla” ennustan euron pitkää alamäkeä valuuttamarkkinoilla joka kestää vuodesta toiseen – maailman talouksilla ja valtioilla ei ole varaa puhkaista eurokuplaa ja aiheuttaa maailmanhistorian suurinta talouskatasrofia.
Odotan mielenkiinnolla blogistin jatkoa aiheelle.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos asiaan liittyvistä tärkeistä tiedoista.
Minä olen käyttänyt Draghin lukua vajeeseen liittyen ja sehän on lähellä myös sinun esittämääsi lukua 2,651 biljoonaa. Noihin esittämiisi lukuihin on mahdotonta päästä ulkoapäin sisälle ja tuo käyttämäni luku 2.5 biljoonaa sopii niin hyvin yhteen maailman suurimman sellutehtaan kustannusten (2,5 miljardia) kanssa, että käytin sitä Draghin suusta otettuna yhdessä 2.65 biljoonan kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kiitoksista. Tarkoitukseni ei ollut millään muotoa besserwisseröidä vaan kiinnostuttuani kirjoituksesi viestistä tutkiskelin tarkemmin EKP:n taloutta ja rahapolitiikkaa. Tarkat numerotiedot löytyvät oheisesta linkistä joka on siis EKP:n oma julkaisu ”Eurojärjestelmän Konsolidoitu Tase 31.12.2018”.
Vastaavan, siis omaisuuserien puolen luvut ovat helppo poimia ja vastattavan puolen veloissa suoritin yhteenlaskua koska velat ovat tarkemmin eritelty ja jaoteltu.
Siis tase 4,7 biljoona josta velkaa vajaa 4,2 biljoonaa. Velkoja vastaavina omaisuuserinä eri maiden velkapapereita joista suuri osa roskalainoiksi luokiteltavia.
https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/ecb.eurosystembalancesheet2018~5b51d1aefe.fi.pdf?104d60cd8e1b6b49f428c92a96993451
Ilmoita asiaton viesti
Onko siis ainoa toimiva rokote EKP-viruksen torjumiseksi toimia kuten Roope Ankka Carl Barksin tarinassa kun taivaalta satoi rahaa.
Monille blogisteille tuttu tarina kuuluu referoituna siten, että valtaisa tornado imaisi Roopen kaikki rahat, joita oli siis jopa enemmän kuin EKP:lla, ja levitti ne ympäri Ankkalinnaa ja ympäröiviä kaupunkeja.
Taivaalta siis satoi kirjaimellisesti rahaa ja jokainen rikastui.
Roope ei hätkähtänyt vaan jatkoi maan viljelemistä, siis tuotti tavaraa, jota ihmiset tarvitsivat. Äkkirikastuneet taas lopettivat tuottavan työn tekemisen ja alkoivat kuluttaa rahojaan.
Roope, jolle jäi monopoli elintarvikkeisiin, hinnoitteli ne pilviin Aku Ankan vahtiessa tiluksia haulikon kanssa. Äkkirikkailla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin ostaa Roopen 100 000 maksava kananmuna, tai miljoonan maksava kana, jotta eivät kuolisi nälkään.
Eli nyt kannattaa ostaa maata halvalla tai jopa puoli-ilmaiseksi ja odotella romahdusta, joka ajaa ihmiset nälänhätään.
Silloin maanviljelijät muuttuvat kuninkaiksi.
Ilmoita asiaton viesti
> Silloin maanviljelijät muuttuvat kuninkaiksi.
ooo
Tervetuloa maalle.
Ilmoita asiaton viesti
Maan omistajia aletaan vain verottaa kireämmin. Se siitä rikkaudesta .
Ilmoita asiaton viesti
https://helda.helsinki.fi/bof/bitstream/handle/123456789/8464/169229.pdf
Nykyisin kaikki raha on velkaa. Uutta rahaa syntyy vain siten, että joku ottaa uutta velkaa. Jos minä otan velkaa pankista, niin minä velkaannun. Mikäli pankilla ei ole tuota velkarahaa hallussaan, niin se hankkii sen ja velkaantuu esim. keskuspankille. Keskuspankki taas siten velkaantuu pankille. Viime kädessä rahan vakuutena on sen virallinen ”käyttöoikeus” verojen ja sakkojen maksuun ja lisäoikeus vaihtaa valuutta muihin maailman valuuttoihin. Näin tukevalla tasolla ollaan ;).
Finanssikuplassa on paljon odotusarvoja arvojen nousun osalta. Käytäntö menee kuitenkin niin, että kun kaupat syntyy, niin itse kohteeseen ei jää kiinni yhtään rahaa vaan raha vaihtaa omistajaa jollakin summalla. Jonkun taskusta raha siirtyy jonkun toisen taskuun käytettäväksi taas eteenpäin. Mitä enemmän kupla kasva, niin sitä enemmän todellista rahaa liikkuu taskusta toiseen. Rahaa ei kuitenkaan ole kiinni itse finanssituotteessa vaikka ostajalla varmastikin on mielessä myynti ostoa paremmalla hinnalla.
Kun kaikki raha on velkaa, niin talouden takutessa on luonnollista, että riski tappioiden tekemiseen kasvaa. Toki riski on olemassa aina vaikka talous ei kasvaisikaan, jos omat laskelmat velkojen hoidon osalta sakkaavat.
Linkistä kannattaa huomioida keskuspankkirahan rooli ja se, että pankeilla ei normaalitilanteessa ole rahaa vaan niillä on varallisuutta (ja velkaa). Mikäli rytinä alkaa, niin kysymyshän on siitä, että kenelle jää Musta Pekka käteen. Ne jotka pelaavat velkarahalla (velkaa enemmän kuin varallisuutta) riski on todellinen.
Ilmoita asiaton viesti
Se että EKP tekee rahaa tyhjästä ja ostaa ylivelkaantuneiden eu maiden velkakirjoja, ei ole kapitalismia vaan finanssisosialismia. Kapitalismissa veronmaksaja ei pelasta pankkiireita.
Ilmoita asiaton viesti
Mä olen huvikseen sellasta miettinyt kun jos ajatellaan -7O luvun ja -8O luvun aika ikkunaa . 2Ov kun joku sen aikaisel liksal joka ollut jotain 7€tunti tuottavasta työstä.
Nyt kun esim joku ulkomaan urakka kolli tai bittinikkari 5 vuotta raksuttaa 21€ tai 35€ tunti . Niin saa saman palkka ja elakekertyman 7 vuodes tai 4 vuodes ..
Onkohan vissiin nyt kun joku saa 21€ tunti . Onkohan 2O vuoden päästä liksat 6O € tunti vai 1OO € tunti . Jolloin samakuvio toistuu ?
Kylhän noita eläkkeitä vähän indeksi korotellaan mut onko rahan luonti pumppaus yli vääristämässä kuviota ?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän noita ansaittuja eläkeoikeuksia työskentelyaikana indeksillä korotetaan, mutta jääväthän ne jo ennen eläkettä jälkeen palkkatasosta tuon indeksin (alla) takia. Eläkkeellä olessa nuo prosentit vaihtavat paikkaa.
”Palkkakerroin on aktiiviajan indeksi
Palkkakertoimessa hintatason muutoksen osuus on 20 prosenttia ja palkansaajien ansiotason muutoksen osuus 80 prosenttia. Se siis korvaa hintatason muutoksen lisäksi 80 prosenttia palkansaajien ansiotason reaalimuutoksesta.
Eläkkeen perusteena olevien palkkojen ja työtulojen ohella palkkakertoimen kehitykseen on sidottu myös työeläkelaeissa säädetyt erilaiset rahamäärät, joiden mukaan määritellään muun muassa vakuuttamisvelvollisuuden tai eläkelain piiriin kuulumista tai oikeutta tiettyihin etuuksiin.”
Ilmoita asiaton viesti
Työeläkeläistä vaivaa se että taitetulla indeksillä eläke jää palkoista jälkeen n. 1,5 % joka vuosi. Sekään ei aina riitä sillä taitetun indeksin mukaista korotusta voidaan leikata. Näinhän Urpilainen teki ministerinä. Kuluttajan hintaindeksi on laadittu lapsiperheen kulutuksen perusteella, joten sieltä puuttuvat eläkeläisten käyttämät erityistuotteet ja palvelut. Työeläkeläisen verotus on n. 10 suurempi kuin vastaavansuuruisen palkan verotus. Onko siis ihme, jos keskieläkkeellä eläköitynyt elää keski-iän odotteen verran niin hänestä tulee oikein virallisestikin köyhä!
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole ihme vaan on ihan laskettu juttu. Onkohan ajateltu, että kuollessaan ei tarvitse sitten jättää mitään jälkipolville. Mielestäni eläkkeen ei tarvitse täysin seurata palkkakehitystä, mutta nykyinen menetelmä johtaa kylläkin niihin mainitsemiisi ongelmiin.
Ilmoita asiaton viesti
On inhottava tajuta kun Suomen pörssistä reilulla vauhdilla myydään yhtiöitä ulkomaille . Niin kun ekp raha on valunut isoille sijoittajille jne. Niin ne voivat niillä rahoil napsia suupaloina Suomalaisten työnhedelmia miinuskorkoisella velkarahalla .
Samaan aikaan Suomes pankit potkii jengiä ulos kun talletus tilit tuottaa tappiota ekp miinuskorosta johtuen .
Kohta Me emme omista mitään . Ja ulkomaiset omistajat päättää ja valikoi halvimmat työntekijät jne.
Palaako ”öljynporauslautta” ?
Ilmoita asiaton viesti