Mistä raha tulee ja mihin se menee?
Kun ammutaan isolla pyssyllä, osumatarkkuudessa on toivomisen varaa.
Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus Kauppalehdessä (28.3.) lausuu, että rahamarkkinoiden tapahtumat ovat taas kerran yllättäneet ennustajat ja ”muistuttaa, että kyseessä on sokki, jota kukaan ei ole voinut ennakoida”.
Olen monta kertaa pitkän elämäni aikana joutunut ihmettelemään, kuka todellisuudessa on tämä herrarouva Ei Kukaan, joka selvästi liikkuu ”piireissä” etsimässä uutta ennustettavaa, mutta on ajautunut sivuun itse asiasta: ennusteet eivät kata rahapolitiikan eivätkä pankkien toimia osana ennustamista. Sitä voidaan kuvata niin, että osana ennustuksia on reaalitalouteen kuuluva työkansan palkkojen kehitys, mutta pääoman tuottojen kehitystä ei nähdä taloudellisesti merkittävänä yhteiskunnan osana. Sellaisella ennustamisen sisältövajeella on suuri poliittinen merkitys.
Nyt elämme merkittäviä aikoja. Mediavalta on esitellyt erinomaisen hyvän pohjatyön, mutta ongelmat alkavat, kun se rupeaa etsimään maksajia 10 miljardille tai sitä suuremmalle määrälle euroja, jotka kuuluvat koronaviruksen kustannuksiin.
On syntynyt rahan mentävä iso reikä ison rahan markkinoilla, mutta ei vain tästä mediatapahtumasta vaan samanaikaisesta pääomamarkkinoille syntyneen eurokuplan puhkeamisesta. Ennustajille on tämä taakka tullut kannettavaksi yllättäen ja odottamatta, mutta media on kertonut tulossa olevasta romahduksesta niin, että se ei ollut yllätys muille kuin ennusteiden toimitsijoille. He eivät selvästikään lue lehtiä.
Viimeisimmän viisivuotiskauden aikana Euroopan keskuspankki (EKP), ja Amerikassa sen vastine – yksityisomisteinen – Fed, ovat pitäneet yllä keinotekoista taloudellista kasvua ns. elvytyksen nimellä. EKP on ”elvyttänyt” emumaiden taloutta vajaalla 3 biljoonalla eurolla myymällä pankeille halparahaa, jota pankit ovat myyneet edelleen – niin halvalla että pankkeja eivät ole enää kiinnostaneet tallettajien säästöt – emumaiden hallituksille ja suuryrityksille.
EKP on myynyt markkinoilla rahaa, jota sillä ei ole ollut!
EKP on synnyttänyt rahaa tyhjästä, ja se on tapahtunut sangen yksinkertaisella tavalla: pankin taseeseen on sen molemmille puolille lisätty sama summa, ja uutta rahaa oli luotu sen summan verran. Löysärahan tekemisen tekniikalla ja keskuspankin tasetta manipuloimalla on synnytetty rahaa varmaankin enemmän kuin koskaan. Ei se, mitä on tapahtunut bittirahan luomistyössä kuitenkaan ihan uusi keksintö ole. Se on entisajan setelielvytystä.
On erotettava toisistaan kaksi taloutta. Pohjana on reaalitalous, joka on työn ja toimeentulon talous. Sen yläpuolelle on vähitellen kehittynyt finanssitalous, joka on rahan ja rahatuotteiden talous.
Reaalitaloudessa toimitaan käyttöarvojen tuotannossa ja
finanssikapitalismissa pyritään vaihtoarvojen maksimoimiseen.
Rahat on käytetty niin, että rahan haltijat ovat ottaneet – rahalla on valtaa ja voimaa ottaa – pääomia pelkkään sijoituskäyttöön eli tuottamaan lisää vaihtoarvoa; kun taas reaalitalous ei ole kyennyt – rahan puutteessa – puolustautumaan ottajia vastaan esimerkiksi investointien rahoittamiseksi. Modernit ja teknologisesti kehttyneet investoinnithan ovat yhteiskunnille tuottavampia sijoituskohteita kuin rahatalouden virtuaaliset arvot.
Kun rahakauppa oli puhkeamassa talouskriisiksi syntyi yht´äkkiä maailmanlaajuinen korona-ilmiö, joka varasti shown sokeilta (ent. shokki). Uskovaiset luottivat pankkiliiketoiminnan entisen gurun ja Fedin pääjohtajana toimineen Alan Greenspanin itsensä ylös kirjoittamattomaan ja ulos lausumaan oppiin: ”Kuplaa ei voi analysoida ennen kuin se on puhjennut.” Siis kaikkea piti sietää niin kauan kuin sitä kesti.
Pankkien velkaantumisen ja koronapandemian kolarissa pankkipuoli löysi yleisessä kaaoksessa keinon päästä avustettavan osaan valtiontalouksien talousvaikeuksissa. Ilman koronaa pankkien raha-asiat olisivat olleet keskeisiä uutisaiheita, vain isoja otsikoita. Koronan oloissa ne ovat olleet toisarvoisten uutisten alhaista näkyvyyttä, jota voi vaikka vähän säälitellä suurten talousuutisten kohdalla, mutta apurahaa sataa nyt myös rahatalouden laariin.
Pelissä olevat summat ovat niin suuria, että uutta keskuspankkirahaa tyhjästä toimittavan Euroopan keskuspankin (EKP) resurssit alkavat olla vähissä. Se on jo nostanut rahakoneensa – eli pankin taseen – tuotannon
runsaasta yhdestä biljoonasta (biljoona = miljoona miljoonaa eli 12 nollaa) lähes viisinkertaiseksi 4,6 biljoonaan euroon.
Kukaan ei tiedä, eikä kertoisi jos tietäisi, aiotaanko ”elvytyksen” nimellä yrityksille ja valtioille kierrätettäväksi annettu virtuaalinen epätodellinen mutta
oikeaa muistuttava ja matkiva) raha joskus maksattaa pankeilla takaisin vai jääkö se reliktinä roikkumaan EKP:n taseisiin muistona 2020-vuosikymmenen talouden lamaantumisesta löysän rahan ja rahatuotteiden markkinoilla.
Jos euro menettää rahan ominaisuuksiin kuuluvan uskottavuutensa käynnissä olevissa biljoonien eurojen peleissä ja leikeissä, on muistettava, miten EKP:n silloinen pääjohtaja Mario Draghi teki rahapolitiikkaa rahalla, jota ei ollut tosiasiallisesti edes olemassa (”EKP on valmis tekemään mitä tahansa” ja ”pyydän uskomaan, että se riittää”.) Sitä rahaa, joka oli käytössä ikään kuin se ei olisi ollut keneltäkään pois, on riittänyt EKP:n taseen alle biljoonan euron lähtösummasta nykyiseen 4,6 biljoonaan euroon saakka, , ja suurin osa siitä on virtuaalirahaa. Se on paljon rahaa tarkoituksiin, jotka – ja joiden valvonta – eivät ole huolellisesti valmisteltuja ja joilta puuttuu selkeä tarkoitus olla enemmän kuin pelkkä iso rahamäärä käytössä johonkin, joka täsmennetään myöhemmin.
Näissä asioissa ollaan nyt tilanteessa, jossa joku kyllä alustaa keskustelun siitä, että ”mikä kanta tässä pitää nyt ottaa siihen inflaatioon”.
Juurikin näin. Hyvä että vielä kirjoitat näistä asioista. Valitettavan vähäistä on ymmärryksemme taloudesta ja miten raha toimii. Rahalla on arvoa vaihdannan välineenä vain niin kauan kun siihen luotetaan. Kuplan on suuri, esimerkkinä Helsingin pörssi nousi vuodesta 2008 lamasta 350% vuoden 2019 loppuun, vaikka reaalitalous vasta pääsi samalle tasolle kuin vuonna 2008. Jaksamista ja leijonan mieltä!
Ilmoita asiaton viesti
Esko, hyvä analyysi.
Nyt kun Suomessa yrittäjille aletaan jakaa rahaa koronakriisin aiheuttamiin(-ko?) kassavirran vajeisiin, niin mielestäni nyt tulisi valtion edellyttää kaikilta niiltä, joille ko. suoraa rahaa juokseviin laskuihin ja vuokriin nyt myönnetään, suunnitelma siitä,
1) miten yritys aikoo jatkaa toimintaansa siinä tapauksessa, jos koronakriisi helittää 3 kuukauden päästä tai
2) miten yritys jatkaa toimintaansa vielä puolen vuoden päästä, jos koronakriisin hoito kestää niin kauan? tai
3) yrittäjän tulee kertoa etukäteen, missä tilanteessa hän ei enää aio jatkaa toimintaansa korona huomioiden.
Näin saadaan yritysten tekemille hakemuksille joku ”kiireellisyysjärjestys”, jotta epäkelpoja, ja nyt jo pian lopettamassa olevia, yrityksiä ei turhaan enää tueta – ainakaan kiirellisenä – ja näin annetaan vahvoille ja elinkelpoisille yrityksille paremmat jatko- ja työllistämismahdollisuudet.
Poliittisesti tällainen valtion rahanjakopolitiikka tulisi ratkaista eduskunnassa ja parlamentaarisen valmistelun kautta – mutta pikaisesti!
Ilmoita asiaton viesti
Eskon jutut ovat olleet minulle aina liian vaikeatajuisia. Muistan, kun me Helsingin yliopiston kansantaloustieteen ainejärjestö KTTO:n toimesta kutsuimme kerran Eskon ainejärjestön iltatilaisuuteen uudelle ylioppilastalolle puhujaksi.
Seurasi lennokas ja viihdyttäväkin palavasilmäinen vuorisaarna, mutta en minä siitä saanut oikein mitään irti. Laitoin sen silloin nuoremman tieteenharjoittajan kokemattomuuden piikkiin.
Noihin aikoihin muuten voimakaksikko Taanila-Seppänen herätti kauhunsekaista kiinnostusta, herkimmät varustautuivat myös Eskon kohtaamiseen pitämällä toisessa taskussaan valkosipulia, toisessa hopeista krusifiksia.
Edes mikrotaloustieteen sivuaineopinnot myöhemmin kauppakorkeakoulussa eivät ole avanneet minulle Eskon hieroglyfejä. Otan tuon tietysti vain ja ainoastaan omaan piikkiini, edelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Arvelen, että sinunkin on vaikea tunnustaa sitä tosiasiaa, kuinka helpolla tavalla raha synnytetään tyhjästä. Se on ilmeisesti liian uskomatonta uskottavaski, että koko keskuspankkijärjestelmä on kutakuinkin suuri kupla.
Ilmoita asiaton viesti
Linkissä on selvitys tuosta tyhjästä synnytetystä rahasta:
https://rahajatalous.wordpress.com/2011/11/08/mihin-keskuspankki-tarvitsee-paaomaa/
Raha on valtaa ja paljon rahaa on paljon valtaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tilanne on erityisen hankala sen vuoksi, että useimmat ihmiset pankkien asiantuntijat mukaan luettuna, eivät osaa tai eivät edes halua tehdä mitään eroa reaalitalouden ja rahatalouden välillä. Kaikki raha on heille saman arvoista, vaikka reaalisesti tarkasteltuna, virtuaalirahalla ei ole arvoa lainkaan, sillä on vain hinta, jolla sitä saa käyttöönsä ja sitähän saa jopa miinuskorolla sen vuoksi, että virtuaalirahojen omistajat haluavat turvata lainoilleen edes jonkin suojan.
Tuottoa heille tulee siitä, että lainamäärät paisuvat ja sitä kautta heillä on entistä enemmän valtaa. Vallassa he pysyvät niin kauan kuin tuotto-odotuksiin uskovaisia riittää. Kun usko loppuu, koko rakennelma romahtaa. Voi olla, että koronaepidemia nostattaa sen viimeisen suuren aallon, jonka myötä virtuaalitalous lopahtaa tsunamin lailla rantaan ja kysymys on vain siitä, miten paljon se saa ennen vetäytymistään ja vielä vetäytyessään tuhoa aikaan.
Ilmoita asiaton viesti
– Reaalitalous = ns. markkinataloutta
– Finanssitalous = spekulatiivista toimintaa
Pankkien ja muiden rahoitusyhtiöiden nuotat ovat olleet jo kauan aavalla merellä. Näkyvissä vain kohot, joita tavis-tallaaja ei välttämättä edes näe. Kohta nuotat vedetään taas maihin ja niihin on takertunut valtavia yksityisiä omaisuusmassoja.
Uusi lama = uusi ryöstö, jonka kansa maksaa.
Maksaa, mutta ei vieläkään ymmärrä.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin tiivistetty. Juuri noin virtuaalitalous ryöstää reaalitaloutta.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan ja tässä kohtaa tapahtuu se valtava tulonsiirto veronmaksajilta ja valtioilta isoille toimijoille.
Ilmoita asiaton viesti
Molemmissa kuitenkin käytetään rahaa. Mikäli ostetaan omenoita, niin niillä on jokin hinta. Jos taas ostetaan osakkeita, niin niilläkin on hinta. Vaikka ostat omenoita tai osakkeita kuinka paljon hyvänsä, niin itse tuotteisiin ei tartu yhtään rahaa. Raha siirtyy ostajalta myyjälle.
Ero on siinä, että omenat eivät ole pörssissä, mutta osakkeet ovat. Omenoita myyvät yhtiöt voivat olla pörssissä. Omenat kasvavat puussa, mutta yhtiöt eivät. Tämä altistaa omenat yhtiöiden kautta spekulatiivisille asioille.
Nyt tullaan siihen, että aletaan pelaamaan odotusarvoilla. Tuleeko hyvä vai huono sato? Pärjäävätkö yritykset hyvin vai huonosti? Tässä minusta kohtaavat reaaliarvot ja odotusarvot. Osa kykenee lukemaan tulevaisuutta paremmin, kuin joku toinen. Joku voi pumpata ilmaa odotusarvoihin, kunhan sitä riihikuivaa rahaa vain on riittävästi.
Omena on kuitenkin omena, vaikka kuinka pörssi arvoa nostaisi. Tavallisesti arvoa on melko pieni, mutta toki arvo nousee, jos se on ainoa syötävissä oleva asia.
Taitaa peliä olla tämä oletusarvoihin perustuva arvo, jota rahalla mitataan.
Ilmoita asiaton viesti
Se on juurikin noin. Kun tuo otetaan ajatuksen pohjaksi tähän tyhjästä luotavaan keskuspankkirahaan, niin mitä saadaan? Keskuspankki voi luoda rahaa esim. 1000 yksikköä tai sitten 100 000 yksikköä. Mikä on rahan arvo?
Sitten keskuspankki luo 1 000 000 000 000 rahaa ja ostaa velkakirjoja. Mikä nyt on rahan arvo? Rahalla itsellään ei ole mitään arvoa (miten voisikaan, kun sitä voidaan tyhjästä luoda) vaan sillä on arvoa, että mitä sillä saadaan hankittua markkinoilta. Onko nyt sitten velkakirjojen arvo juuri tuo siihen käytetty hinta? Ei varmaankaan ole, mutta juuri noiden kaupantekijöiden mielestä se oli kaupantekohetkellä. Joku muu voisi myydä tai ostaa eri hinnalla. Arvokin on siten hinnoittelukysymys ja henkilökohtainen päätös. Tehty työ (arvo) on siten nykyisin alisteinen hinnalle. Välttämättömälle työmäärälle määrätään siten ”lähtöhinta”, kuten sanoitkin. Jokainen yrittää sitten saada markkinoilta ”lähtöhintaa” korkeampaa hintaa, jotta homma olisi kannattavaa. Tavaran arvo taas riippuu halusta ja tarpeesta ostajalle. Rahalla hankitaan arvoja.
Raha on pelimerkki, jolle tarkoituksen luo se, että sillä pystyy hankkimaan varallisuutta, olipa se sitten omena, talo, valtion velkakirja tai jokin muu. Rahakin sisältää spekulatiivisia odotusarvoja ihan samoin kuin osakkeet pörssissä. Mitä, jos rahan arvo onkin huomenna ihan eri kuin tänään? Näitäkin isoja muutoksia historia tuntee. Silloin tuotteen arvo läpsii korville rahan hintaa, koska rahan arvo syntyy tavaran arvosta.
Oma veikkaukseni on, että kun noita velkoja aletaan maksamaan takaisin, niin valtiot eivät siirrä verorahoja pörssiin kasvamaan spekulatiivisesti niin korkeiksi, että myymällä saadaan rahat velkojen maksuun. Luulenpa, että töitä on edessä ja arvonluontia myytäväksi asti.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjanpitoahan tämä elämä on. Vaikka raha on saatavia, niin taustalla voi olla velkaakin, eli myös velvoitteita yhteisöä kohtaan. Matti ottaa pankilta korollisen lainan 1000€, joten Matilla on saamisia yhteisöltä, mutta myös velvoitteita niin pankkia kuin yhteisöä kohtaan. Matin raha ei ole Matin varallisuutta vaan pankki antaa omaa varallisuuttaan Matin käyttöön korkoa vastaan, vaikka raha syntyykin tyhjästä. Pekalla taas on 1000€ rahaa ilman velkaa, joten Pekalla on omaa pääomaa, joka voidaan laskea varallisuudeksi.
Valtion ottama velka on siten kollektiivista velvoitetta yhteisöä kohtaan, joka kulminoituu siihen, että yksityinen sektori työskentelee maksakseen veroina lainan pois esim. ulkomaiselle liikepankille Suomen kohdalla. Olemme kollektiivisesti vastuussa lainan maksamisesta liikepankille.
Ilmoita asiaton viesti
Arvasin, että tätä asiaa pitää perustella, joten teen sen nyt. Mikäli pankki maksaa omasta pankistaan Matin tililtä rahaa toiseen pankkiin, niin silloin toiseen pankkiin siirtyy keskuspankkirahaa. Pankkien keskuspankkitilillä olevaa kirjanpitomerkintää ei kutsuta rahaksi vaan varallisuudeksi, joka muuttuu rahaksi silloin, kun se siirtyy kansalaisten tileille. Matin pankin varallisuus muuttuu toisen pankin varallisuudeksi keskuspankkitililtä toiselle. Mikäli raha seikkailee saman (Matin) pankin tileillä, niin tilanne on toinen, sillä luottaahan pankki itse luomiinsa rahoihin.
Ilmoita asiaton viesti
parempi tiivistys…
https://www.youtube.com/watch?v=PIAXG_QcQNU
Ilmoita asiaton viesti