Ei kiitos 8 miljardin kustannusta elpymisrahastosta

Yle 18.5.2020:

Saksa ja Ranska ehdottavat EU:lle 500 miljardin elpymisrahastoa – Rahastosta annettaisiin avustuksia pahiten kärsineille maille

Ranskan presidentti Emmanuel Macron tiedotustilaisuudessa: Ehdotamme ensimmäistä kertaa yhteistä velkaa EU-maille. [ – – ]

Komissio lainaisi Euroopan unionin nimissä rahastoon varoja markkinoilta. Varojen vakuutena olisi EU:n budjetti, josta viime kädessä vastaavat jäsenmaat.

– Lainojen takaisinmaksusta eivät ole vastuussa niiden saajat. Niistä vastattaisiin suhteellisen budjettiosuuden mukaan tai kehittämällä uusia varoja EU:lle, Emmanuel Macron sanoi.

– Kommentti: Olisiko tämä vielä peräti raskaampi jakoperuste Suomelle kuin bkt:n mukaan laskettu. Tuossahan näyttäisi, että vain nettomaksajat makselevat muille.

Harkinnan ei pitäisi kestää kauan:

– Suomi ei ota tuollaista kustannusta, tai muuten hallituspuoleet saavat tahran ja taakan, joka ei unohdu.

Rahaa on jo jaossa 540 miljardia huhtikuussa sovitussa paketissa ja EKP:n kautta 750 miljardia (joka vastaa suuruudeltaan 7,3 % euroalueen BKT:stä!).  Ne saavat riittää, ja niissäkin on aivan liikaa varoja, joiden tulisi hyödyttää jokaista maata.

______________

Näinkö heikkoa ja pelokasta oli Suomen toiminta eli todellakin siirrytty pois talouskuria vaalineesta ns. Hansa-ryhmästä löperöiden välimaastoon (kuten kyselytunnilla 14.5.2020 Petteri Orpo ja Peter Östman ihmettelivät):

Yle 10.4.2020 (540 miljardin paketti): Mikään ei olennaisesti muuttunut keskiviikosta, paitsi, että Hollanti loppupelissä ainoana maana vaatimalla vaati [EVM-]kriisirahaston käyttöön kirjauksen, että jäsenmaa saa siitä ehdoitta lainaa ainoastaan terveyskustannuksiin. Talouden muihin tarpeisiin rahaston tiukat ehdot ovat voimassa.

https://yle.fi/uutiset/3-11302436

____________

Raamattu: Mieltä vailla on mies, joka kättä lyöpi, joka menee toista takaamaan. Sananlaskut 17:18.

Varoitus toistuu useamman kerran.

eskotnurminen

Varatuomari. Ollut pankkialalla 30 vuotta (1987 - 2016). Olen 57-vuotias. Vuonna 2016 alkaneen nousukauden huippu saavutettiin jo 2018. Sinä aikanakin käytännössä joka vuosi otettiin uutta velkaa. Realismia on, että nykymenon jatkuessa Suomi ei lyhennä velkaansa ollenkaan, vaan tulee ylittämään EU:n 60 %:n rajan. Ekonomistit ovat useamman kerran nytkin ennen syksyn 2018 budjettiriihtä sanoneet, että nyt on aika kerätä puskureita. Se tarkoittaa velan lyhentämistä. Mutta puuttuu poliittinen rohkeus tehdä tarvittavat päätökset. Valtionvelkaa tulisi lyhentää neljä miljardia vuodessa. Suomi ei tullut eikä tule kuntoon kuin solidaarisuudella, jossa kaikki laitetaan maksamaan. Se tarkoittaa ennen kaikkea niitä, joilla on maksukykyä. Osingot kattavammin verolle ym. Solidaarisuus tarkoittaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Se ei toteudu, jos jokainen ajaa puolueensa etua. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus on paras lääke torjumaan syrjäytymistä ja eriarvoistumista. Ajatuksiani voit lukea näistä Puheenvuoro-kirjoituksista, aiheina: valtion velka, sijoittamisen verotus, sisäilmaongelmat, sote, hävittäjähankinta, opiskelurauha kouluihin, työkyvyttömyyseläkeratkaisut, sokerivero, maahanmuuttajien sosiaaliturva voisi olla alempi alkuun; keinoista estää nettisaalistusta (Oulun ja Helsingin tapaukset). Vain solidaarisuudella voidaan ratkaista Suomen haasteet: sairaiden hoito, vanhusten huolto, nuorten syrjäytyminen, työttömyys, koulutus, energian saatavuus ja hinta, ilmastonmuutos, köyhyys, valtion velka, sekä alueiden kehityserot. Sisäilmaongelmiin olen ehdottanut uutta virkaa: sisäilmavaltuutettu. Nämä ongelmat koskettavat jopa 800.000:ta ihmistä. Tasoristeykset: puomit 200.000 euroa per risteys. Vaarallisimpien 140 risteyksen puomittaminen maksaisi 28 miljoonaa eli ei liian paljon. esko.t.nurminen at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu