Elvyttäjä heittää itse henkensä / Suomelle käy EU-budjetin kasvaminen / Elpymisrahastoon avoin kanta

Yle 19.5.2020:

Analyysi: EU:ssa on tapahtumassa täyskäännös, ja kohta voimme elää uudella yhteisvastuun aikakaudella – Suomen päätettävä kantansa pian

Saksan liittokanslerin Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron järjestivät maanantaiksi oikean jymy-yllätyksen, kun he kertoivat esityksestään EU:n uudeksi 500 miljardin elpymisrahastoksi.

[ –– ]

Neljänneksi ehdotus paisuttaa EU:n varainkäyttöä, kun se käytännössä kaksinkertaistaa EU-budjetin kolmen vuoden aikana, jolloin elpymisrahastosta saisi anoa rahaa.
[ –– ]
Komissio julkistaa oman ehdotuksensa rahastosta ja EU:n tulevasta budjetista ensi viikolla. Se myötäilee todennäköisesti Saksan ja Ranskan ehdotuksen linjoja.
Vaikka kaksi suurinta jäsenmaata löysikin nyt toisensa, maanantain esityksen taakse pitää voittaa vielä muita, tähän asti tiukkoina pysytelleitä maita.
Hollanti, Itävalta, Tanska ja Ruotsi eivät ole tähän asti suostuneet ehdotuksiin kasvattaa EU-budjetin kokoa. Niiden lisäksi myös Suomi ja niin kutsutut Hansa-maat ovat suhtautuneet kielteisesti yhteisvastuuseen.

[ –– ]

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) sanoi tiistaina Twitterissä, että Suomen kanta ehdotukseen on ”rakentava ja avoin”.

 

_____

Pankkimaailmassa on sanonta: Tuppurainen Tappuraisen takaajana. Se kuvaa tilannetta, jossa huomataan, että sekä velallisen että takaajan maksukyky osoittautuu huonoksi lainan eräännyttyä.

_____

Raamattu varoittaa takauksen antamisesta.

”Älä ole niitä, jotka kättä lyövät, jotka menevät takuuseen veloista.” Sananlaskut 22:26

”heitä arpasi meidän kanssamme, yhteinen kukkaro olkoon meillä kaikilla.” Sananlaskut 1:14

eskotnurminen

Varatuomari. Ollut pankkialalla 30 vuotta (1987 - 2016). Olen 57-vuotias. Vuonna 2016 alkaneen nousukauden huippu saavutettiin jo 2018. Sinä aikanakin käytännössä joka vuosi otettiin uutta velkaa. Realismia on, että nykymenon jatkuessa Suomi ei lyhennä velkaansa ollenkaan, vaan tulee ylittämään EU:n 60 %:n rajan. Ekonomistit ovat useamman kerran nytkin ennen syksyn 2018 budjettiriihtä sanoneet, että nyt on aika kerätä puskureita. Se tarkoittaa velan lyhentämistä. Mutta puuttuu poliittinen rohkeus tehdä tarvittavat päätökset. Valtionvelkaa tulisi lyhentää neljä miljardia vuodessa. Suomi ei tullut eikä tule kuntoon kuin solidaarisuudella, jossa kaikki laitetaan maksamaan. Se tarkoittaa ennen kaikkea niitä, joilla on maksukykyä. Osingot kattavammin verolle ym. Solidaarisuus tarkoittaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Se ei toteudu, jos jokainen ajaa puolueensa etua. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus on paras lääke torjumaan syrjäytymistä ja eriarvoistumista. Ajatuksiani voit lukea näistä Puheenvuoro-kirjoituksista, aiheina: valtion velka, sijoittamisen verotus, sisäilmaongelmat, sote, hävittäjähankinta, opiskelurauha kouluihin, työkyvyttömyyseläkeratkaisut, sokerivero, maahanmuuttajien sosiaaliturva voisi olla alempi alkuun; keinoista estää nettisaalistusta (Oulun ja Helsingin tapaukset). Vain solidaarisuudella voidaan ratkaista Suomen haasteet: sairaiden hoito, vanhusten huolto, nuorten syrjäytyminen, työttömyys, koulutus, energian saatavuus ja hinta, ilmastonmuutos, köyhyys, valtion velka, sekä alueiden kehityserot. Sisäilmaongelmiin olen ehdottanut uutta virkaa: sisäilmavaltuutettu. Nämä ongelmat koskettavat jopa 800.000:ta ihmistä. Tasoristeykset: puomit 200.000 euroa per risteys. Vaarallisimpien 140 risteyksen puomittaminen maksaisi 28 miljoonaa eli ei liian paljon. esko.t.nurminen at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu