Hävetkää kansanedustajat, kaikki 200 puhemiehen johdolla

Suomi velkaantuu 47 mrd neljässä vuodessa, 2024-2027.

Kyllä parempaan pystyttäisiin.

Vanhasen hallituksen aikana enimmillään velkaannuttiin yhtenä vuonna 11 mrd. Se oli vuosi 2010.

Ei aivojen tule halvaantua, vaikka oli kriisejä, joissa jouduttiin Marinin hallituksen aikana ottamaan ennennäkemättömiä määriä velkaa.

Nyt etsitään 3 mrd:n lisäsäästöjä, jotta ei velkaannuttaisi 47 mrd + 4 x 3 mrd = 59 mrd.
Yritetään pysyä edes 47 mrd:ssa. Järkyttävää.
VM:n vastaus minulle 30.1.2024:
Teknisesti velkasuhteen kehitys riippuu velan määrästä, sen vuosimuutoksesta ja talouskasvusta. Esimerkiksi vuodelle 2027 ennustetulla velkatasolla ja ennustetulla noin 3½ % nimellisellä talouskasvulla julkinen velka voisi kasvaa vuosittain n. 10 mrd. euroa vuodessa, ja velkasuhde pysyisi vakaana. Näillä näkymin velan odotetaan kuitenkin kasvavan runsaat 14 mrd. euroa vuodessa. Laskelma on kuitenkin hyvin herkkä käytetyille ennusteille, erityisesti talouskasvun ja velan määrän suhteen.
Se on jo riman madaltamista, jos enää ei pyritä nollavelkabudjettin eli budjetin tasapainoon. Jos tavoite madalletaan pysymisessä jossakin velkasuhdeprosentissa ja EU:n holhouksen ulkopuolella, käytännössä killutaan kaiken aikaa vaarallisen velkaantumisen rajamailla. Utopiaa olisi se, että kertyisi säästöjä ja tuottoja aikaansaava omaisuus kasvaisi.
Lue lisää.
20240207 Valtiopäivien avajaiset pidettiin 7. helmikuuta 2024. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti puheen eduskunnalle ja julisti valtiopäivät avatuiksi. Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho vastasi tasavallan presidentin puheeseen eduskunnan puolesta.

Kuva: Tero Hanski, Eduskunta.

Presidentti puhui avajaisissa.

Media kirjoitti.

Mitään ei tapahdu.

Kansanedustajat saisivat pitää pysyvästi mustia vaatteita, murheen merkkinä.

Missä Petteri Orpon huoli nyt on?

eskotnurminen
Sitoutumaton

Varatuomari. Ollut pankkialalla 30 vuotta (1987 - 2016).
Olen 60-vuotias.
Vuonna 2016 alkaneen nousukauden huippu saavutettiin jo 2018. Sinä aikanakin käytännössä joka vuosi otettiin uutta velkaa.
Realismia on, että nykymenon jatkuessa Suomi ei lyhennä velkaansa ollenkaan, vaan tulee ylittämään EU:n 60 %:n rajan.
Ekonomistit ovat useamman kerran nytkin ennen syksyn 2018 budjettiriihtä sanoneet, että nyt on aika kerätä puskureita. Se tarkoittaa velan lyhentämistä. Mutta puuttuu poliittinen rohkeus tehdä tarvittavat päätökset.
Valtionvelkaa tulisi lyhentää neljä miljardia vuodessa.
Suomi ei tullut eikä tule kuntoon kuin solidaarisuudella, jossa kaikki laitetaan maksamaan. Se tarkoittaa ennen kaikkea niitä, joilla on maksukykyä. Osingot kattavammin verolle ym. Solidaarisuus tarkoittaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Se ei toteudu, jos jokainen ajaa puolueensa etua. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus on paras lääke torjumaan syrjäytymistä ja eriarvoistumista.
Ajatuksiani voit lukea näistä Puheenvuoro-kirjoituksista, aiheina: valtion velka, sijoittamisen verotus, sisäilmaongelmat, sote, hävittäjähankinta, opiskelurauha kouluihin, työkyvyttömyyseläkeratkaisut, sokerivero, maahanmuuttajien sosiaaliturva voisi olla alempi alkuun; keinoista estää nettisaalistusta (Oulun ja Helsingin tapaukset).
Vain solidaarisuudella voidaan ratkaista Suomen haasteet: sairaiden hoito, vanhusten huolto, nuorten syrjäytyminen, työttömyys, koulutus, energian saatavuus ja hinta, ilmastonmuutos, köyhyys, valtion velka, sekä alueiden kehityserot.
Sisäilmaongelmiin olen ehdottanut uutta virkaa: sisäilmavaltuutettu. Sisäilmaongelmat koskettavat jopa 800.000 ihmistä.
Tasoristeykset: puomit 200.000 euroa per risteys. Vaarallisimpien 140 risteyksen puomittaminen maksaisi 28 miljoonaa eli ei liian paljon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu