Ja eikun lentokoneella Chiracin hautajaisiin

Arvoisa puhemies,

Tiedustelen eduskunnalta, aikooko eduskunta vähentää hiilidioksidipäästöjään muun muassa vähentämällä kansanedustajien ulkomaanmatkoja.

Hyvä pääministeri: sama kysymys matkojen vähentämisestä valtioneuvostolle.

Ensin kuunneltiin vakavaa puhetta YK:n ilmastokokouksessa.
Sitten sai kuulla 30 valtionpäämiehen osallistuneen Chiracin hautajaisiin Ranskassa. Suomea edusti puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Poliitikko ei taida kieltäytyä tilaisuudesta olla esillä, ellei ole herännyt siihen ajatukseen, että matkasta kieltäytyminen, pääministerin hyväksynnällä, voisi olla vielä parempaa julkisuutta.

Esko Nurminen varatuomari Espoo

— Joillakuilla voi nousta mieleen ajatus, että olisi se vähän noloa, että Suomi ei kutsusta huolimatta lähettäisi edustajaa paikalle. Tällainen ajattelu ei ole enää paikallaan. Juuri siitä johtuen, että on niin helppo matkustaa päiväksi vaikkapa Pariisiin ja melko halpaakin valtion budjetin mittaluokassa, tällainen matkustaminen kissanristiäisiin jatkuu. Jos joku ei kyseenalaista sitä. Jokin maa voisi näyttää esimerkkiä. Eiköhän tuo riitä, että kuolleen henkilön maanmiehet osoittavat kunnioitusta osallistumalla hautajaisiin.

En tunne tätä tapausta, mitä muuta asian hoitoa mahdollisesti oli yhdistetty samaan matkaan. Mutta maalaisjärjellä päättelisin, että vaikka Suomea olisi edustanut presidentti Sauli Niinistö, niin ei isäntämaan Emmanuel Macron ehtisi antaa montaa korvallista aikaa Suomelle, kun on muitakin ympärillä. Kahdenkeskiset keskustelut voivat olla rakentavia ja jotain aikaansaavia, kun niitä käydään varta vasten järjestetyllä valtiovierailulla.

Suurin osa poliitikoista varmaan julkaisee tällaisia ajattelematta kertovansa samalla vähän turhasta matkasta. Kritiikkini ei siis kohdistu Antti Kaikkoseen.

eskotnurminen

Varatuomari. Ollut pankkialalla 30 vuotta (1987 - 2016). Olen 57-vuotias. Vuonna 2016 alkaneen nousukauden huippu saavutettiin jo 2018. Sinä aikanakin käytännössä joka vuosi otettiin uutta velkaa. Realismia on, että nykymenon jatkuessa Suomi ei lyhennä velkaansa ollenkaan, vaan tulee ylittämään EU:n 60 %:n rajan. Ekonomistit ovat useamman kerran nytkin ennen syksyn 2018 budjettiriihtä sanoneet, että nyt on aika kerätä puskureita. Se tarkoittaa velan lyhentämistä. Mutta puuttuu poliittinen rohkeus tehdä tarvittavat päätökset. Valtionvelkaa tulisi lyhentää neljä miljardia vuodessa. Suomi ei tullut eikä tule kuntoon kuin solidaarisuudella, jossa kaikki laitetaan maksamaan. Se tarkoittaa ennen kaikkea niitä, joilla on maksukykyä. Osingot kattavammin verolle ym. Solidaarisuus tarkoittaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Se ei toteudu, jos jokainen ajaa puolueensa etua. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus on paras lääke torjumaan syrjäytymistä ja eriarvoistumista. Ajatuksiani voit lukea näistä Puheenvuoro-kirjoituksista, aiheina: valtion velka, sijoittamisen verotus, sisäilmaongelmat, sote, hävittäjähankinta, opiskelurauha kouluihin, työkyvyttömyyseläkeratkaisut, sokerivero, maahanmuuttajien sosiaaliturva voisi olla alempi alkuun; keinoista estää nettisaalistusta (Oulun ja Helsingin tapaukset). Vain solidaarisuudella voidaan ratkaista Suomen haasteet: sairaiden hoito, vanhusten huolto, nuorten syrjäytyminen, työttömyys, koulutus, energian saatavuus ja hinta, ilmastonmuutos, köyhyys, valtion velka, sekä alueiden kehityserot. Sisäilmaongelmiin olen ehdottanut uutta virkaa: sisäilmavaltuutettu. Nämä ongelmat koskettavat jopa 800.000:ta ihmistä. Tasoristeykset: puomit 200.000 euroa per risteys. Vaarallisimpien 140 risteyksen puomittaminen maksaisi 28 miljoonaa eli ei liian paljon. esko.t.nurminen at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu