Sammio
Kirjaudu blogeihin

Kuinka kauan samaa maskia voi käyttää / ”max tunnin”, ”tunteja”, ”älä käytä kostunutta maskia”

 

HS 13.8.2020, VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin:

 • Kun maskia käyttää, ei sekuntikellon tuijottelu ole tarpeen. Siitä huolimatta Harlin muistuttaa, että maskia olisi järkevä käyttää kerrallaan vain noin puoli tuntia.”Tämän jälkeen se alkaa jo kostumaan. Yli tuntia ei maskia ainakaan kannata pitää päässään.

HS 17.8.2020:

 • Mikäli kuluttaja toimii THL:n antamien ohjeiden mukaisesti, pitää kertakäyttöisiä maskeja vaihtaa tiuhaan. Yhtä maskia suositellaan käytettäväksi korkeintaan tuntien ajan.
 • Keski-Euroopassa on ollut suosittua säästää kustannuksissa käyttämällä kangasmaskeja. Ne maksavat noin 5-15 euroa kappaleelta, ja maskeja voidaan käyttää uudelleen. Kangasmaski on tosin pestävä tai puhdistetta kiehuvassa vedessä jokaisen käyttökerran jälkeen, joten niitä tarvitaan useampia.

Kommentti: Mitä tarkoittaa ”korkeintaan tuntien ajan”? Montako tuntia? Asialla ei ehkä ole niin kriittinen merkitys niin kauan kuin tautitilanne on hyvä Suomessa, mutta kysymys voi konkretisoitua esim. näin: montako maskia tarvitsen 6:n ja puolen tunnin lennolle Kanarialle, jos sellaisen matkan teen talvikautena. Matkustamista ei nyt suositella ja hyvä niin. Tai jollakulla on työmatka USA:han. Itse käyttäisin lentokoneessa parempia noin 8 euroa kappaleelta maksavia FFP2-maskeja.

Entä junamatka Helsingistä Ouluun.

Päivittäinen käyttö: Montako itse tehtyä maskia tulisi olla? HS 13.8.2020

 • 2. Vähintään kaksi maskia
 • Koska kangasmaski on laitettava pesuun käytön jälkeen, maskeja on hyvä omistaa useampi. Näin pesuväliä voi vähän pidentää, ja kotona on aina ainakin yksi puhdas maski valmiina käyttöön.”Pari kappaletta on vähintään hyvä olla, jotta käyttö on varmasti turvallista”, VTT:n Ali Harlin linjaa.

Kommentti: Siis Hesarin 17.8. ja 13.8. kirjoittamat ovat eri linjoilla. Tai tuo ”vähintään kaksi” koskee vain kerran päivässä ihmisjoukkoon joutuvaa henkilöä.

THL

 • Varaa käyttöösi niin monta maskia kuin päivän aikana tarvitset. [Kommentti: Miten kansalainen laskee päivän tarpeen? Ilmeisesti niin, että syömisen jälkeen on vaihdettava uusi maski ja muunkin pois riisumisen jälkeen uusi maski.]
 • Vaihda maski uuteen, jos se kostuu tai likaantuu. [Kommentti: Tarkoitetaanko myös hengityksen aiheuttamaa kostumista?]

WHO How to wear a fabric mask -video

 • Kommenttini: Ohjevideossa kehotetaan pesemään maski jokaisen päivän jälkeen. Viittaisi siis siihen, että samaa maskia voi käyttää koko päivän.

eskotnurminen

Varatuomari. Ollut pankkialalla 30 vuotta (1987 - 2016). Olen 57-vuotias. Vuonna 2016 alkaneen nousukauden huippu saavutettiin jo 2018. Sinä aikanakin käytännössä joka vuosi otettiin uutta velkaa. Realismia on, että nykymenon jatkuessa Suomi ei lyhennä velkaansa ollenkaan, vaan tulee ylittämään EU:n 60 %:n rajan. Ekonomistit ovat useamman kerran nytkin ennen syksyn 2018 budjettiriihtä sanoneet, että nyt on aika kerätä puskureita. Se tarkoittaa velan lyhentämistä. Mutta puuttuu poliittinen rohkeus tehdä tarvittavat päätökset. Valtionvelkaa tulisi lyhentää neljä miljardia vuodessa. Suomi ei tullut eikä tule kuntoon kuin solidaarisuudella, jossa kaikki laitetaan maksamaan. Se tarkoittaa ennen kaikkea niitä, joilla on maksukykyä. Osingot kattavammin verolle ym. Solidaarisuus tarkoittaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Se ei toteudu, jos jokainen ajaa puolueensa etua. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus on paras lääke torjumaan syrjäytymistä ja eriarvoistumista. Ajatuksiani voit lukea näistä Puheenvuoro-kirjoituksista, aiheina: valtion velka, sijoittamisen verotus, sisäilmaongelmat, sote, hävittäjähankinta, opiskelurauha kouluihin, työkyvyttömyyseläkeratkaisut, sokerivero, maahanmuuttajien sosiaaliturva voisi olla alempi alkuun; keinoista estää nettisaalistusta (Oulun ja Helsingin tapaukset). Vain solidaarisuudella voidaan ratkaista Suomen haasteet: sairaiden hoito, vanhusten huolto, nuorten syrjäytyminen, työttömyys, koulutus, energian saatavuus ja hinta, ilmastonmuutos, köyhyys, valtion velka, sekä alueiden kehityserot. Sisäilmaongelmiin olen ehdottanut uutta virkaa: sisäilmavaltuutettu. Nämä ongelmat koskettavat jopa 800.000:ta ihmistä. Tasoristeykset: puomit 200.000 euroa per risteys. Vaarallisimpien 140 risteyksen puomittaminen maksaisi 28 miljoonaa eli ei liian paljon. esko.t.nurminen at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (6)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. topira
  Topi Rantakivi #3227417

  Varma asia on, että 45 minuuttia voit käyttää. Kunhan et sormittele maskisi ympäri.

  Edelleen tämä on vain suositus. Missään ei ole nähty kerrottavan pakkona.

  En ole mitään ostanut maskeja, koska niille ei ole tarvetta ja jätän ne vain niille tarvitseville.

  Ilmoita asiaton viesti

  • eskotnurminen
   Esko Nurminen #3227491 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3227417

   Eräs lääkäri kertoi olleensa avustamassa leikkauksessa. Samaa maskia käytettiin koko aika, 8 tuntia, ja oltiin ”samoilla jaloilla syömättä ja juomatta”.

   Olettaisin, että juovat pillillä tetramehua. Näin oli kerran TV:ssä.
   Hoitaja avusti niin, että kirurgi ei koskenut tetraan.

   Ilmoita asiaton viesti

   • Pekka Toivonen
    Pekka Toivonen #3227530
    Vastaus kommenttiin: #3227491

    Kyseessä tuskin oli koronatautia sairastavan tai edes epäillyn sairaustapauksen leikkaus.

    Näissä tilanteissa sairaaloissamme on omat erilliset toimintaohjeet koronavirukselta suojautumisen osalta.

    P.S. Tampereen kaupunki jakoi maksutta yli 8 vuotta sitten vanhentuneita maskeja haavoittuvassa asemassa oleville vähävaraisille asukkailleen.

    P.P.S. Nykyinen pääministerimme Sanna Marin ( sd.) on tamperelainen kunnallispoliitikko, joka lupasi maksuttomia maskeja haavoittuvassa asemassa oleville vähävaraisille.

    Ilmoita asiaton viesti

 2. nita
  Nita Hillner #3227831

  Jos matka junalla kestää esimerkiksi tunnin ja tämän jälkeen vielä mentävä kauppaan, voi hyvin käyttää samaa maskia sekä junassa että kaupassa. Näin voi toimia vaikka maski vähän kostea.

  Ilmoita asiaton viesti

  • eskotnurminen
   Esko Nurminen #3227888 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3227871

   Juuri noin se on. Maskia käyttämällä suojaa toisia. Siksi mahdollisimman monen tulisi käyttää ja suojata toisia, kun ollaan pakkantuneena esim. linja-autoon.

   Lentokoneesta sanotaan, että ilmaa kierrätetään istuinriveittäin hepasuodattimeen, sama ilma ei siis pitäisi pyöriä koko matkustamossa. Mutta mahtaako aina toimia niin kuin oletetaan.
   Siellä käyttäisin kyllä hengityssuojainta, joka suojaa käyttäjäänsäkin. Jos joku alkaa pärskiä ilman maskia, hänelle pitäisi antaa maski naamalle.

   Ilmoita asiaton viesti