Pisarapilven kulkua ja kestoa ilmassa olisi hyvä mallintaa muissakin kuin yskähdystilanteissa
Aika vähän keskustelua syntyi tästä, 6.4.2020 tulleesta uutisesta:
- Suomalaistutkijat mallinsivat supertietokoneella – näin korona leviää lähikaupassa: Yskäisy säilyy ilmassa luultua pidempään (Iltalehti 6.4.2020; Yle; HS, jossa on videokin).
- Ei voida poissulkea sitä, että koronavirus voisi tarttua myös ilmateitse, kertoo suomalaistutkimus. (HS)
– Pisarapilven laimenemiseen kului jopa 7 minuuttia videossa olevan aikamittarin mukaan.
Aiempi uutinen 31.3.2020 Iltalehti:
- MIT:n mukaan yskimisen ja aivastelun yhteydessä leviävät viruspisarat voivat matkata kosteassa ja lämpimässä ilmassa 10–100 metrin sekuntivauhtia luoden jopa seitsemän, kahdeksan metrin etäisyydelle yltävän viruspilven.
Ensimmäinen havainto olisi jo se, että jos yskäisijä ei olisikaan yskähtänyt kaupan hyllyjen suuntaisesti, vaan yskähdys olisi tullut hänen ottaessaan hyllystä tavaraa, pisarapilvi täydessä tiheydessään olisi pöllähtänyt hyllyn yli toiselle puolelle.
Lisäksi olisi erityisesti hyödyllistä tietää, miten pitkään pisarapilvi leijailee, kun ihminen puhuu tai hengittää. Voit itsekin testata, että hengityksen voimakkuus suun kautta on suunnilleen sama, puhut tai hengität. Jos suu on suurempi virusten levittäjä kuin nenä, hengitystapaukset pitäisi jakaa alaryhmiin: hengittää suun kautta ja hengittää nenän kautta. Ei tarvitse ajatella, että menee elämä hysteeriseksi, jos alamme tietää liian tarkkaan näistä asioista. Ei, vaan tarkasta mallinnuksesta voi olla hyötyä esim. teho-osastolla, kun hoitaja liikuttelee nukutettua, hengityskoneessa olevaa potilasta eli joutuu tulemaan hyvin lähelle.
Aalto-yliopiston tiedote 6.4.2020:
- Aalto-yliopisto, Ilmatieteen laitos, VTT ja Helsingin yliopisto ovat tutkineet, miten äärimmäisen pienet ilmassa leijuvat aerosolihiukkaset, jotka poistuvat hengitysteistä yskiessä, aivastaessa tai jopa puhuessa, kulkeutuvat ilmavirran mukana. Hiukkaset kantavat mukanaan myös taudinaiheuttajia, kuten koronaviruksia.
Seuraavia tapauksia voisi tutkia:
1) Henkilö puhuu sisätiloissa. Ja samalla tutkia, onko hengitys samanveroinen mikrobien levittäjä. Eli yskähtämisessä leviää muuallekin kuin välittömään läheisyyteen. Kun ei ole kyse yskimisestä, niin mitä tarkemmin tarkoitetaan leviämisellä välittömään läheisyyteen? Välillä on puhuttu, että lähikontaktin pitää olla vähintään 15 minuuttia, jotta on tartunnan vaara. Taitaa olla vanhentunut tieto. VM:n Juha Sarkio sai tartunnan pienessä neuvotteluhuoneessa.
1 B) Naurahdus joko kesken oman puheen tai reagointina johonkin on myös pienempään yskähdykseen verrattava puuska suusta ulos.
2) Henkilö huutaa sisätiloissa.
– Esimerkki: kuorossa laulaminen on voimakasta äänenkäyttöä, Los Angeles times
3) Henkilö puhuu ulkona ja tuulee tavallisella tuulen nopeudella kohti ohikulkijaa (tuuli tulee siis puhujan takaa ja samassa rintamasuunnassa on ohikulkija esim. 10 sekuntia).
4) A) Jos henkilö puhuu kaupan kassan luona esim. näin: ”Onko teillä sitä uutta tuotetta, jota mainostettiin lehdessä, Reissumies tumma kokojyvä?”
Tämä puhuminen kestää 20 sekuntia.
4 B) Joku saa kaupassa puhelun kännykkään. Se voi olla tavallinen asiakas, kiinteistönvälittäjä tai muu yrittäjä, jolle asiakas soittaa. Ei varmaankaan tule mieleen, etteikö voisi puhua kännykkään seisten paikallaan vaikka vähän syrjässä.
Puhelu asiakkaan kanssa kestää 2 minuuttia.
A tai B tilanteessa puhujan poistuttua paikalta samaan paikkaan tulee toinen henkilö.
– Kuinka pitkään aerosolia leijailee ilmassa hengitysteiden korkeudella?
5) Samanlainen puhumistilanne ja jonkun täytyy ohittaa puhuja esim. kapeammassa hyllyvälissä. Mikä on turvaetäisyys toiseen, joka puhuu? 1,5 – 2 metriä?
6) Haukotus päästää ulos myös melko paljon ilmaa, ei tosin paineella.
7) Puuskuttavan (hengästyneen) hengitys on voimakkaampaa ja varmaan leviää kauemmas kuin tavallinen uloshengitys.
8) Sängyssä makaavan ihmisen hengityksen sumu/pisarapilven liikkuminen ja kestoaika olisi myös hyödyllistä tutkia, silmällä pitäen tehohoidon potilaita ja kotihoidossa olevia sekä vaikkapa hammaslääkärin turvallisuutta.
9) Kuiva ilma. Koehuoneeseen voisi aikaansaada lentokonetta vastaavan 10–20 prosentin ilmankosteuden. Säilyykö pisarapilvi jopa pidempään ilmassa, kun on vähemmän vesihöyryä, joka kiinnittyessään hengitysteistä tulleeseen pisaraan voi aikaansaada pisaran putoamisen maahan. Linkki.
10) Henkilöllä on maski: pääseekö maskista millainen määrä pisaroita läpi maskinkäyttäjän hengittäessä, puhuessa tai aivastaessa. Katso kommentit 16.4.
Kirjoitin asiasta Aalto-yliopiston professori Ville Vuoriselle. Hän vastasi tänään näin:
- Hei, kiitos, hyviä pointteja. Tämän tapaiset asiat kirjallisuuden perusteella vaikuttavat kokonaisuuteen. Toivottavasti voimme raportoida jotain näihin liittyvää lähitulevaisuudessa. yst.terv.Ville V.
Jäämme siis odottelemaan.
Pieniä ilmassa leijuvia pisaroita tosiaan tulee jo puhuessa: https://vimeo.com/402577241
Se onko niissä sitten merkittävästi hyvin pieniin pisaroihin aerosolisoitunutta koronavirusta, on varsin avoin kysymys. Ainakin jonkin tasoisesta aerosolisoitumisesta on nähtävästi todisteita. Kuinka suuri tartuntatodennäköisyys siitä sitten aiheutuu, lienee muutaman kertolaskun takana. Pilvethän eivät ole mitään ”koronaviruskenttiä”, joissa tartuttavuus säilyisi vakiona, vaan se jakautuu hyvin hyvin pieneksi, jonka jälkeen vielä kehoon päästessäkin on äärimmäisen pieni todennäköisyys, että yksi virus tartuttaisi. Sen vuoksi niitä tarvitaan triljoonia, jotta edes yksi pääsisi perille. Epäilemättä saattaa tarttua, mutta onko se sitten esim. sadasosa tartunnoista, tekee siitä merkityksettömän.
Ilmoita asiaton viesti
Tämäkö oli se japanilaistutkimus, johon HS viittasi.
Jopa 20 minuuttia pysyivät pienimmät pisarat ilmassa.
Mutta ikkunan aukaiseminen auttaa.
Tuuleta 2 kertaa tunnissa.
Palasi mieleen kiinalaisen lakimiehen Alex Lamin ohjeet (HS 17.2.). Hän oli sairastanut sarsin.
Kiitos kommentista ja linkistä.
Ilmoita asiaton viesti
Yle 9.4.2020:
Bonnin yliopiston virologi Hendrik Sreeck lisää, ettei virus näytä tarttuvan, jos ihmiset kulkevat pikaisesti toistensa ohi, kuten vaikkapa supermarketeissa.
Epidemian leviämiseen vaaditaan Streeckin mukaan pidempiaikaista altistumista ja läheistä oleskelua viruksen kantajien seurassa.
Näin on ilmeisesti tapahtunut esimerkiksi Heinsbergin karnevaaleilla, Italian Bergamon jalkapallo-ottelussa ja Itävallan Ischglin laskettelukeskuksen after-ski-juhlissa.
__________
Saksan koronapesäkkeestä kerätään tarkkaa tietoa – ”Ei näytä tarttuvan ovenkahvoista, seteleistä tai kauppojen ostoskärryistä”
https://yle.fi/uutiset/3-11301104
Ilmoita asiaton viesti
Aivan asiallista päättelyä tämän asian tiimoilta nyt tässä ja aiemmin. En epäile että tutkimukset eivät pitäisi paikkaansa.
Mutta mikä tässä on nyt se pointti? Tarttuvaksi luokiteltu tauti tarttuu. Mutta eikö riskiryhmät olekin ohjeistettu pysymään sisätiloissa ja poissa mm. kauppojen hyllyjen välistä. Pitäisikö kaikkien muidenkin leikkiä loppuelämänsä kuurupiiloa ja pitää metrien turvaväli kaikkiin muihin ihmisiin? Vaikeaksi menee koko elämä.
Tautihan ei ole kovin vaarallinen . Jokavuotisen kausi-influenssan kaltainen paitsi että juuri kenelläkään ei ole immuniteettia sitä vastaan vielä-
Pitäisikä puhuminen julkisella paikkaa kieltää kokonaan toistaiseksi tartuntavaaran välttämiseksi?
Ilmoita asiaton viesti
Oletko lukenut, mitä sairastuneet sanovat oireistaan? ”Tähän voi kuolla” oli tuntemus, ei vain teoreettinen päätelmä, Juha Sarkiolta.
Tavallisia influenssoja sairastetaan, eivät niihin kai juuri työikäiset kuole eivätkä ne ole julmetun kivuliaita.
Jos joutuu hengityskoneeseen, virus jäytää keuhkoja ja lääkärin mukaan voi jäädä pitkäaikainen heikkenemä keuhkoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Olen lukenut. Olen tällä hetkellä Espanjassa jossa asun talvet. Hätätilanne 25.päivä maassa ja ulkonaliikkumiskielto voimassa.
Kuulun itse riskiryhmään toisen sairauden vuoksi ja pysyttelen neljän seinän sisällä. En haluaisi loppuikääni olla näin.
En vähättele sairautta mutta en halua liioitellakaan. Suurimmalla osalle tauti on lieväoireinen. Kyllä tavalliseen kausi-influenssaankin kuolee työikäisiäkin varsinkin jos he kuuluvat riskiryhmään. Mutta kausi-influenssaan on pätevä rokote jonka olen ottanut vuosittain viimeiset 20 vuotta ja ymmärtääkseni muutkin perussairauden omaavat iästä riippumatta.
Ystäväni kuoli Suomessa perjantaina Helsingissä koronaan. Iäkäs mutta aktiivinen henkilö. Sairaus on osalle siis hyvin vakava.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni on erittäin hyvä, että Suomessa ei ole Espanjan kaltaista ulkonaliikkumiskieltoa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ulkonaliikkumiskielto tunnu oikein relevantilta täällä pikkukaupungissa Teneriffallakaan. Mutta Madridin alueella jossa 80kmX100km alueelle on pakkautunut 6,5 miljoonaa ihmistä niin se on varmaan ihan hyvä. Mutta hätätila koskee koko valtiota.
Suomessa tulisi ottaa käyttöön kuitenkin rajoitettu henkilömäärä ruokakaupoissa kerralla. Omassa lähikaupassani on max. 15 henkilöä.
Ilmoita asiaton viesti
Pointti on saada tarttuvuus alle 1:n, niin tauti alkaa tukahtua. Siihen saakka täytyy tehdä toimia kuten vaikka maskien käytön pakollisuus.
Sars tukahdutettiin.
Sitten seuraa paluu normaaliin elämään.
Ilmoita asiaton viesti
Sars oli helpompi koska se oireili vakavammin heti alussa. Oireilija voitiin eristää tai hän kuoli jolloin tartuntaketju päättyi. Tämä korona levittäytyy salakavalasti oireettomanakin.
Ilmoita asiaton viesti
Jos puhuminen pelottaa, niin voidaan asettaa viittomakieli pakolliseksi oppiaineeksi. Siinä mitään tarvitse hönkiä päin ihmistä ja muutenkin siitä on paljon hyötyä viittomisessa, että näkee jopa kaukaa eikä tarvitse huutaa. Veden alla toimii, ikkunan takaa toimii, ajoneuvoissa viittominen toiseen ajoneuvoon toimii. yms.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä on myös hyvä, että suomen kielessä ei ole suhuässää (paitsi shekki ja shakki), niinkuin saksan kielessä, esim. schön. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Tästä kuoron sairastumisesta on uutisoinut MTV 31.3.2020.
___________
Sixty singers showed up. A greeter offered hand sanitizer at the door, and members refrained from the usual hugs and handshakes.
“It seemed like a normal rehearsal, except that choirs are huggy places,” Burdick recalled. “We were making music and trying to keep a certain distance between each other.”
____
Nearly three weeks later, 45 have been diagnosed with COVID-19 or ill with the symptoms, at least three have been hospitalized, and two are dead.
____
In interviews with the Los Angeles Times, eight people who were at the rehearsal said that nobody there was coughing or sneezing or appeared ill.
______
Experts said the choir outbreak is consistent with a growing body of evidence that the virus can be transmitted through aerosols — particles smaller than 5 micrometers that can float in the air for minutes or longer.
______
The World Health Organization has downplayed the possibility of transmission in aerosols, stressing that the virus is spread through much larger “respiratory droplets,” which are emitted when an infected person coughs or sneezes and quickly fall to a surface.
But a study published March 17 in the New England Journal of Medicine found that when the virus was suspended in a mist under laboratory conditions it remained “viable and infectious” for three hours — though researchers have said that time period would probably be no more than a half-hour in real-world conditions.
One of the authors of that study, Jamie Lloyd-Smith, a UCLA infectious disease researcher, said it’s possible that the forceful breathing action of singing dispersed viral particles in the church room that were widely inhaled.
https://www.latimes.com/world-nation/story/2020-03-29/coronavirus-choir-outbreak
Ilmoita asiaton viesti
Ilmankosteus ja dehydraatio
Merenpinnan tasolla pidetään hyvänä 40–70 % suhteellista ilmankosteutta (22).
Lentokorkeudessa ilma sisältää kuitenkin vähän vettä ja kun tätä ilmaa käytetään kabiinin (matkustamon) paineistamiseen, laskee kabiinin ilmankosteus (20). Lentokoneen
kabiinissa suhteellinen ilmankosteus on noin 10–20 % (1), ja pitkän lentomatkan
lopussa kabiinin suhteellinen ilmankosteus voi olla vain 2–3 %.
Lähde: Pekka Ukkola
Lennon aikana tapahtuvien hätätilanteiden hoito
matkustajalentokoneessa
Saimaan ammattikorkeakoulu
Sosiaali- ja terveysala, Lappeenranta
Ensihoidon koulutusohjelma
_______________
Rakennuslehti 19.3.2020:
Eurooppalaisen LVI-liittojen järjestön mukaan huoneilman kosteudella ei ole vaikutusta virukseen, sillä kosteus hillitsee virusta vasta suhteellisen kosteuden ylittäessä 80 prosenttia. Huonelämpötilallakaan ei ole normaalioloissa merkitystä virukselle, sillä lämpötila hillitsee virusta vasta yli 30 asteen lämpötiloissa.
”Alhainen ilman kosteus heikentää hengitysteiden vastustuskykyä virukselle, mutta ilman kosteuden säätely ei ole kuitenkaan tarpeen.”
____________
Foreca 1.3.2020:
Mihin virustartunnat kuivassa ilmassa sitten perustuvat? Tutkimuksen mukaan alhainen ilmankosteus kuivattaa limakalvojamme. Pitkäaikainen altistuminen kuivalle ilmalle voi paikallisesti jopa vaurioittaa limakalvojamme, minkä johdosta virus pääsee iskemään elimistöömme tehokkaammin. Tutkimuksessa todettiin myös, että aerosolien mukana kulkeutuvan influenssaviruksen rakenne pysyi stabiilina, jos ilmankosteus oli matala – tämän myötä virus pääsi todennäköisemmin iskemään uuteen isäntäänsä. Talvikuukausina altistummekin helposti kuivalle ilmalle sisätiloissa, myös lentokoneiden kuiva ilma voi edesauttaa tartuntoja.
https://journals.plos.org/plospathogens/article?id=10.1371/journal.ppat.0030151
Ilmoita asiaton viesti
Lisätty tekstin alkuun:
MIT:n mukaan yskimisen ja aivastelun yhteydessä leviävät viruspisarat voivat matkata kosteassa ja lämpimässä ilmassa 10–100 metrin sekuntivauhtia luoden jopa seitsemän, kahdeksan metrin etäisyydelle yltävän viruspilven.
https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/63bbc246-f15f-4e88-b727-4a349ce14983
Ilmoita asiaton viesti
Tekstiin lisätty (tiedotan, jotta Puheenvuoroa kommentoinutkin voi olla perillä, mitä versiota hän oli kommentoinut):
9) Kuiva ilma. Koehuoneeseen voisi aikaansaada lentokonetta vastaavan 10–20 prosentin ilmankosteuden. Säilyykö pisarapilvi jopa pidempään ilmassa, kun on vähemmän vesihöyryä, joka kiinnittyessään hengitysteistä tulleeseen pisaraan voi aikaansaada pisaran putoamisen maahan. Linkki.
Ilmoita asiaton viesti
HS torstai 9.4.2020:
Ranskassa asetettu rajoituksia hölkkäämiselle hengityksen viruksia levittävän vaikutuksen takia.
Presidentti Niinistö kirjoitti Facebookiin: ollaanpa varovaisia.
Ilmoita asiaton viesti
HS 11.4.2020:
MONIEN maiden viranomaisten, myös Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, suosittelema 1–2 metrin turvaväli ulkona kävellessä, juostessa tai pyöräillessä ei välttämättä riitä ehkäisemään koronaviruksen tarttumista. Näin voi tulkita vielä julkistamattomasta vertaisarvioimattomasta belgialais-hollantilaisesta tutkimuksesta, jonka alustavia tuloksia tutkijat ovat esitelleet ennakolta medialle.
____
Tutkijat suosittelevatkin, että jos ihmiset kävelevät jonossa samaan suuntaan, turvavälin tulisi olla vähintään 4–5 metriä.
Juostessa tai pyöräillessä hitaasti samaan suuntaan välimatkaa tulisi olla 10 metriä. Vauhdikkaassa pyöräilyssä välimatkaa tulisi olla vieläkin enemmän, esimerkiksi 20 metriä.
___
VUORINEN on samaa mieltä siitä, että 1–2 metrin välimatka ei riitä ehkäisemään vaarallisten hiukkasten tarttumista ihmisestä toiseen ulkoilmassa.
_____
Hän vertaa niitä tupakansavuun, jonka pystyy sopivissa olosuhteissa haistamaan jopa useiden kymmenien metrien päähän.
”Hengityksestä tai yskimisestä syntyvät aerosolit leviävät aivan vastaavalla tavalla ilmavirtoja seuraten, vaikka niitä ei pystykään normaalisti havaitsemaan.”
Paras käytännön sääntö ulkoilussa onkin Vuorisen mukaan yksinkertaisesti pysytellä mahdollisimman kaukana muista.
_____
Kun kyseessä on covid-19-tauti, toisen vanavedessä ei kannata olla, tutkijat päättelivät.
Jos joku hengittää, aivastaa tai yskii kävellessään tai juostessaan, hiukkaset jäävät ilmaan leijumaan. Aivastaminen tai yskiminen levittää pisaroita kovemmalla voimalla, mutta myös hengittäminen jättää jälkeensä hiukkasia, jotka voivat kantaa mukanaan koronaviruksia.
https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006471697.html
Ilmoita asiaton viesti
Pisarapilvi muodostuu pelkästään siitä, kun sanoo ”stay healthy” (eli kaksi sanaa) ja toisaalta taas maskia käytettäessä ja sanottaessa sama ei näytä muodostuvan pisaroita.
Tekniikan maailmassa uutisoitu tutkimus:
https://videos-fms.jwpsrv.com/content/conversions/24tOJIfp/videos/BKVoF1du-27534150.mp4?token=0_5e98aa93_0x2d70c5b14b94ebcc0480399d3e641642da922516
Ilmoita asiaton viesti
New England Journal of Medicine 15.4.2020:
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2007800?query=featured_home
Ilmoita asiaton viesti
”– Italian ruuhkaisat jalkapallotapahtumat ovat esimerkki ulkoilmatartunnasta.”
Iltalehti 17.4.2020
https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/f4f14dde-734d-44c1-9147-ea4dd45d3d63
Ilmoita asiaton viesti
18.4.2020:
THL:n Timo Salminen sanoo, että vaikka aerosolipilvi syntyy ja pysyy ilmassa paikallaan minuutteja ja siinä olisi viruksiakin, ei se vielä ole tieto, missä ajassa virus tarttuu.
_____________
”Julkisuudessa on ollut esimerkiksi tapauksia, joissa koronavirus on levinnyt hääjuhlissa, baarissa, urheilutapahtumassa ja konsertissa. Tällaisia tapahtumia on Suomessa rajoitettu.”
________________
Koronavirustartunnat Suomessa liittyvät THL:n mukaan usein joukkokokoontumisiin, joissa altistuminen on ollut pitkäaikaista
https://yle.fi/uutiset/3-11312292
Ilmoita asiaton viesti
Miten oireettomat kantajat levittävät koronaa, kun he eivät yski eivätkä pärski pisaroita?
Ylilääkäri Asko Järvinen:
– Juuri näistä syistä he levittävät varmaan vähemmän kuin oireiset ihmiset, mutta ilmeisesti joillakin oireettomilla ihmisillä virusta voi levittyä kohtalaisen paljon. Yksi tämän uuden koronavirusinfektion vähän kummallinne piirre on se, että viruseritys on voimakkaimmillaan siinä aivan taudin oireiden tullessa tai jopa vähän ennen.
_________________
18.4.2020:
Kuinka kauan tämä vielä kestää? Mitä tiedetään immuniteetista? Katso HUSin ylilääkärin vastaukset kiinnostavimpiin koronakysymyksiin
https://yle.fi/uutiset/3-11312207
Ilmoita asiaton viesti
Altistuneeksi katsotaan Broaksen mukaan henkilö, joka on oleskellut samassa tilassa sairastuneen kanssa yli 15 minuutin ajan.
https://yle.fi/uutiset/3-11183587
Ilmoita asiaton viesti
COVID-19-tapauksen saaneen lähikontaktit
Yli 15 minuuttia kestävä kohtaaminen kasvotusten alle 2 metrin etäisyydelläFyysinen kontaktiSuojautumaton kontakti COVID-19-tapauksen eritteisiin esimerkiksi ysköksetOleskelu suljetussa tilassa yli 15 minuuttia, esimerkiksi sama talous, luokkahuone, työ-, kokous- tai -odotustila (suuressa tilassa rajaus lähellä oleskelleisiin)Lentokoneessa matkustaminen kahden rivin etäisyydellä COVID-19-tapauksesta COVID-19-tapausta ilman asianmukaista suojautumista (kirurginen suu-nenäsuojus tai hengityksensuojain FFP2 tai FFP3) hoitanut henkilökunta ja COVID-19-näytteitä käsitellyt laboratoriohenkilökunta (katso kohta Kontaktit sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä)
Muut kontaktit (pienen riskin altistuminen)
Alle 15 minuuttia kestävä kohtaaminen kasvotusten alle 2 metrin etäisyydelläOleskelu suljetussa tilassa alle 15 minuuttia esimerkiksi matkustaminen bussissa tai junassa COVID-19-tapausta asianmukaisesti suojautuneena hoitanut henkilökunta ja COVID-19-näytteitä käsitellyt laboratoriohenkilökunta (katso kohta Kontaktit sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä)
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19/toimenpideohje-epailtaessa-koronaviruksen-covid-19-aiheuttamaa-infektiota
Ilmoita asiaton viesti
Yle 27.5.2020:
Suomalaistutkimus: Yskitty koronavirus voi levitä neljän metrin päähän – sairastuttavasta virusannoksesta ei vielä ole tietoa
Tartuntariski kasvaa sitä suuremmaksi, mitä pidempään ja tiiviimmin sisätiloissa oleskellaan.
https://yle.fi/uutiset/3-11369142
Ilmoita asiaton viesti
3.6.2020:
https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/ddbc4c1d-01fc-494e-b65c-607a88578796
Ilmoita asiaton viesti
8.6.2020:
Aalto-yliopiston uusin video, jossa ainakin kolme mallinnusta.
https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/cb971211-b302-4eff-9777-79e83e36459b
Ilmoita asiaton viesti
HS 1.8.2020:
JULKISESSA liikenteessä tartuntoja voi vähentää se, että ihmiset katselevat puhelinta eivätkä pahemmin puhu. Virusta mahdollisesti kantavia pikkupisaroita kirpoaa ilmoille puhuessa paljon enemmän kuin vain uloshengityksen mukana.
https://www.hs.fi/tiede/art-2000006588345.html
Ilmoita asiaton viesti