Kirjaudu blogeihin

Rahaa ei riitä kaikkeen, siis vähemmän tärkeistä olisi tullut karsia, kuten rauhanvälityksestä

Kansallismuseota laajennetaan

Ensinnäkin hallitusneuvotteluihin olisi suonut kantautua tiedon aiemmin päätetyistä hankkeista, kuten Kansallismuseon laajennus, että onkohan sellainen ihan tarpeellinen toteuttaa kuitenkaan?

Hautamuistomerkkejä kunnostetaan (siihen voisi verrata) tai Kansallismuseota laajennetaan 55 miljoonalla, kun samaan aikaan terveysmenoissa rahaa puuttuu.

Rauhanvälitys

Oli siinä hyvä sauma pyytää lahjoitusta CMI:n Rauhanrahastolle, kun oli Ahtisaaren hautajaiset tulossa. Pönötystä ja kyllä toki jotain hyvääkin. Höveliä löytyi eduskunnasta. 10 miljoonaa on aika suuri raha Sitralta. Entinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen sanoi minulle, että miljoona markkaa oli hänen ministeriaikanaan raja, että alle sen ei ministerin kannattanut ryhtyä ruotimaan hankkeen järkevyyttä.

HS 14.11.2023:

Sitran hallintoneuvoston puheenjohtaja Mika Lintilä kyseenalaisti (MTV 9.11.2023) lahjoituksen vielä viime viikolla.

Eduskuntaryhmät esittivät 10 miljoonan euron siirtoa CMI:lle viime viikolla. Myös hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta puolsi järjestelyä.

Eduskuntaryhmien päätöksen taustalla on Nokian hallituksen puheenjohtaja Sari Baldaufin johtaman 30-henkisen valtuuskunnan tiistaina eduskunnalle luovuttama adressi, jossa toivotaan eduskunnalta lahjoitusta Rauhanrahastoon.

HS 9.11.2023: Sitran tehtävät on määritelty laissa, eikä rauhantyö ole Lintilän mukaan yksi niistä. Siksi hän vaatiikin aiheesta juridista selvitystä.

Asiat tärkeysjärjestykseen

Raha ei riitä kaikkeen.  Siis ei-välttämättömiä menoja tulee karsia ennemmin kuin välttämättömiä, joita ovat esim. koulutus, tuvallisuus ja terveysmenot.

Rauhanvälitys on sidoksissa myös henkilön kykyyn. Ei Martti Ahtisaaren työn jatkajilla välttämättä ole samaa kykyä kuin oli Ahtisaarella.

Tällaisen Puheenvuoron kirjoittajaa voidaan pitää ikävänä miehenä. Niin se oli vihattu Iiro Viinanenkin, kun joutui olemaan kasvot leikkauksille.

Ja mitä siitä sitä paitsi välittämään, eihän tällainenkaan kirjoitus johda mihinkään kurssin muutoksen, sama meno jatkuu.

eskotnurminen
Sitoutumaton

Varatuomari. Ollut pankkialalla 30 vuotta (1987 - 2016).
Olen 61-vuotias.
Vuonna 2016 alkaneen nousukauden huippu saavutettiin jo 2018. Sinä aikanakin käytännössä joka vuosi otettiin uutta velkaa.
Realismia on, että nykymenon jatkuessa Suomi ei lyhennä velkaansa ollenkaan, vaan tulee ylittämään EU:n 60 %:n rajan.
Ekonomistit ovat useamman kerran nytkin ennen syksyn 2018 budjettiriihtä sanoneet, että nyt on aika kerätä puskureita. Se tarkoittaa velan lyhentämistä. Mutta puuttuu poliittinen rohkeus tehdä tarvittavat päätökset.
Valtionvelkaa tulisi lyhentää neljä miljardia vuodessa.
Suomi ei tullut eikä tule kuntoon kuin solidaarisuudella, jossa kaikki laitetaan maksamaan. Se tarkoittaa ennen kaikkea niitä, joilla on maksukykyä. Osingot kattavammin verolle ym. Solidaarisuus tarkoittaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Se ei toteudu, jos jokainen ajaa puolueensa etua. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus on paras lääke torjumaan syrjäytymistä ja eriarvoistumista.
Ajatuksiani voit lukea näistä Puheenvuoro-kirjoituksista, aiheina: valtion velka, sijoittamisen verotus, sisäilmaongelmat, sote, hävittäjähankinta, opiskelurauha kouluihin, työkyvyttömyyseläkeratkaisut, sokerivero, maahanmuuttajien sosiaaliturva voisi olla alempi alkuun; keinoista estää nettisaalistusta (Oulun ja Helsingin tapaukset).
Vain solidaarisuudella voidaan ratkaista Suomen haasteet: sairaiden hoito, vanhusten huolto, nuorten syrjäytyminen, työttömyys, koulutus, energian saatavuus ja hinta, ilmastonmuutos, köyhyys, valtion velka, sekä alueiden kehityserot.
Sisäilmaongelmiin olen ehdottanut uutta virkaa: sisäilmavaltuutettu. Sisäilmaongelmat koskettavat jopa 800.000 ihmistä.
Tasoristeykset: puomit 200.000 euroa per risteys. Vaarallisimpien 140 risteyksen puomittaminen maksaisi 28 miljoonaa eli ei liian paljon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (1)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. hrautomaki
  Hannu Rautomäki #4016491

  Suomen rauhanturvaajat kaikkialla osallistuvat vain sotatilan jäädyttämiseen.
  Alkuperäisen sodan syitä ei poisteta koskaan.
  Verovarojen viskomista taivaan tuuliin.

  Ilmoita asiaton viesti