Saksassa taitaa isopyörä heittää pahemman kerran koronarahanjaossa; koronaa seuraa pian korina

Euroopan talousmahdissa Saksassa valtio tukee yrityksiä huimalla 1 200 miljardin euron tukipaketilla.

(Kommenttini: Jos se olisi Suomen pakettiin ja asukaslukuun samassa suhteessa, se olisi 15 x 20 = 300 miljardia. Se on siis noin nelinkertainen.)

Yle 24.4.2020

Saksa jakaa valtion takaamia lainoja ilman lainakattoa, ja summat ovat nousseet korkeiksi. Esimerkiksi matkatoimisto Tui:lle myönnettiin 1,8 miljardin euron laina.

– Kommenttini: Saksassa ajatellaan, että rapatessa roiskuu eli virheitä voi sattua. Se on kuitenkin hyvin vaarallinen yhdistelmä, että rahaa jaetaan avokätisesti ja rahan jakaja on muu kuin lainojen myöntämisestä yrityksille ja yritystutkimuksista kokemusta omaava pankki. Tui on ollut aiemmin taloudellisissa vaikeuksissa, HS 23.9.2019

Valtio [Saksan valtio] on kertonut myöntävänsä ja takaavansa lainoja tarvittaessa summalla, jonka kokoluokka on jopa 24 prosenttia Saksan bruttokansantuotteesta.

– Kommenttini: Sama kuin Suomessa valtio lainoittaisi yli 50 miljardilla.

Maksakaa nyt vain Saksassa lainarahakin kerralla tilille, niin hyvä tulee! Ymmärtääkö siellä enää kukaan rahan arvoa?

Valtavasti jaetaan rahaa myös Italiassa; ei ihme, että muiden kukkarolle tultaisiin kernaasti.

eskotnurminen

Varatuomari. Ollut pankkialalla 30 vuotta (1987 - 2016). Olen 57-vuotias. Vuonna 2016 alkaneen nousukauden huippu saavutettiin jo 2018. Sinä aikanakin käytännössä joka vuosi otettiin uutta velkaa. Realismia on, että nykymenon jatkuessa Suomi ei lyhennä velkaansa ollenkaan, vaan tulee ylittämään EU:n 60 %:n rajan. Ekonomistit ovat useamman kerran nytkin ennen syksyn 2018 budjettiriihtä sanoneet, että nyt on aika kerätä puskureita. Se tarkoittaa velan lyhentämistä. Mutta puuttuu poliittinen rohkeus tehdä tarvittavat päätökset. Valtionvelkaa tulisi lyhentää neljä miljardia vuodessa. Suomi ei tullut eikä tule kuntoon kuin solidaarisuudella, jossa kaikki laitetaan maksamaan. Se tarkoittaa ennen kaikkea niitä, joilla on maksukykyä. Osingot kattavammin verolle ym. Solidaarisuus tarkoittaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Se ei toteudu, jos jokainen ajaa puolueensa etua. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus on paras lääke torjumaan syrjäytymistä ja eriarvoistumista. Ajatuksiani voit lukea näistä Puheenvuoro-kirjoituksista, aiheina: valtion velka, sijoittamisen verotus, sisäilmaongelmat, sote, hävittäjähankinta, opiskelurauha kouluihin, työkyvyttömyyseläkeratkaisut, sokerivero, maahanmuuttajien sosiaaliturva voisi olla alempi alkuun; keinoista estää nettisaalistusta (Oulun ja Helsingin tapaukset). Vain solidaarisuudella voidaan ratkaista Suomen haasteet: sairaiden hoito, vanhusten huolto, nuorten syrjäytyminen, työttömyys, koulutus, energian saatavuus ja hinta, ilmastonmuutos, köyhyys, valtion velka, sekä alueiden kehityserot. Sisäilmaongelmiin olen ehdottanut uutta virkaa: sisäilmavaltuutettu. Nämä ongelmat koskettavat jopa 800.000:ta ihmistä. Tasoristeykset: puomit 200.000 euroa per risteys. Vaarallisimpien 140 risteyksen puomittaminen maksaisi 28 miljoonaa eli ei liian paljon. esko.t.nurminen at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu