Suomelle kertynyt jo 7 miljardin vastuut EU-koronatoimista
Europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen 9.5.2020:
- 540 miljardin euron yhteisvastuullisesti rahoitettu apupaketti on jo asiallisesti auttaen [ottaen] kasassa. Valtaosa siitä virtaa Etelä-Euroopan vaikeimpiin koronamaihin. Toki siitä Suomikin voi saada osuutensa. Se on kuitenkin kaukana siitä, mikä on vastuumme tuosta paketista, noin 7 miljardia euroa.
Ja tämän ohella on vireillä vähintään 1.000 miljardin euron elvytyspaketti (elvytysrahasto).
Laskelma, joka päätyy 7 miljardin vastuuseen, perustunee pääosin asukaslukuun. Euroalue käsittää 19 valtiota ja 340 miljoonaa asukasta. Suhdeluvuksi tulee 5/340 eli 1,47 prosenttia.
Perusteena voi olla asukasluvun ohella bkt.
Tätä Pekkarisen ilmoittamaa tietoa ei ole kiistetty Katri Kulmunin Twitter-tilillä.
Nyt olisi hyvä hetki erota EU:sta ja siirtyä Norjan tai Sveitsin malliin.
Ilmoita asiaton viesti
Ja eivät nämä vastuut automaattisia seurauksia eurojäsenyydestä ole.
Tarvitaan vain rohkeus sanoa: emme hyväksy, niin se paketti kaatuu tai ne paketit kaatuvat.
Ilmoita asiaton viesti
Sekä Sveitsi että Norja ovat turvassa. Mutta Suomi on tarjottimella Putinille. Heti kun eroamme Venäjä vapauttaa meidät kuten Krimin.
Ilmoita asiaton viesti
EU:n turvatakuut, mitä ne ovat; siihen ei Sauli Niinistö saanut vastausta.
Miksi EU hajoaisi, kauppaliittoja tarvitaan. Suomelle riittäisi rohkeus sanoa: kukin hoitaa vastuunsa, emme lähde takaamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Milloin meillä on ollut roheutta muuhun, kuin sanomaan, että kyllä me maksamme ja vielä enemmän kuin muut haluavat?
Ilmoita asiaton viesti
Turvallisuutta olisikin haettava toiselta luukulta kuin yhteisvaluuttaan kuulumisesta Leo. Oikea osoite turvallisuuden hakemiseen on Pohjois-Atlantin sopimusjärjestön jäsenyyteen hakeutuminen. Luulen, että olemme tästä asiasta yhtä mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Korona on yhteisvastuullinen asia. Se koskettaa niin Suomea kuin EUta kuin koko maapalloa.
Raha on keinotekoista ja velka on asia joka palloa pyörittää.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaankin noin, mutta Italia EI ole itse tehnyt taloutensa syöksykierteen oikaisemiseksi mitään 30 vuoden aikana. Eikö tule tekemään jatkossakaan, jos muut subventoivat löysäilyä.
Lisäksi Italiassa on Ranskan pankit sijoituksineen kohta kusessa. Vaikea siis arvata, mihin tukirahoista osa upotetaan.
Kaikki edellinen vastoin EU n omia sopimuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Italialle ei pitäisi myöntää yhtään euroa lisää lainaa. No, millä se rahoittaisi koronakriisin hoidon? Sillä, että budjetista, ilman lisälainan ottoa, jaetaan niukkuutta tasaisesti kullekin: kaikkia etuuksia ja palkkoja ja ministeriöiden ja puolustusvoimien budjetteja leikataan 5–10 %. Mitä on kylvänyt, sitä leikkaa.
Talousjärjestelmä toimii oikein, kun ylivelkaantuneen maan korot nousevat. Kohonnut korko rajoittaa tehokkaasti lisävelan ottoa. Korkojen nousu heijastaa velkojien luottotappioriskiä. Jos tähän tasapainoon puututaan niin, että toiset maat takaavat Italian lainoja, ja luodaan epäluonnollisesti matalampi korkotaso, itse ruokitaan tällä vinoutumalla ylivelkaantumisen lisääntymistä.
Ei komissio eikä mikään mukaan ole voinut estää Italian säännöistä (EU:n kasvu- ja vakaussopimus) piittaamatonta velkaantumista vuosi vuodelta.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt alkaa maailmanlaajuinen korona-taantuma: kuka kuvittelee, että Italia selviäisi ilman uutta lisälainaa JOKA VUOSi tulevina vuosina.
Tulee siis taas ja taas lisää taattavaa. Aina sama laulu: Italiaa ei voi päästää kaatumaan, seuraukset voisivat olla sitä ja sitä.
Siksi pitäisi laittaa seinä vastaan heti eikä vasta muutaman vuoden päästä (jolloin joutuu toteamaan, että miksi siirrettin väistämätöntä ratkaisua, se tuli kalliiksi).
___________
Kun otetaan vertailukohdaksi tavallisen ihmisen holtiton velkaantuminen, se voi johtaa edunvalvontaan (aiemmin termi oli holhous). Eräs tuttuni sanoi kokemuksestaan oman poikansa suhteen: se vain pahentaa asiaa, jos antaa rahaa tällaisen henkilön alati pyytäessä.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Kreikan velat olivat huolena kymmenen vuotta sitten niin kreikkalainen kaverini sanoi että Kreikka ei tule koskaan maksamaan velkojaan ja kun aikaa on kulunut uutta lainaa tullaan Kreikalle tarjoamaan ja näin on tapahtunut.
Eteläisen europan kansalaiset tuntuvat tietävän ettei velkoja koskaan tarvitse maksaa ja luotottajia riittää.
Ilmoita asiaton viesti
Vähän aikaa sitten ounasteltiin, että persut ehkä saataisiin vastuuseen nykykokoonpanolla. Mutta nyt kannatuskehitys laskee useita prosentteja per kuukausi. Mestari tuskin lähtee – yhteistyöhön – ”vanhojen puolueiden” kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
HS 10.5.2020:
Hänen [Björn Wahlroos] mielestään on selvää, ettei massiivisia yhteisiä tukimekanismeja voida rakentaa, ellei toimivaa kontrolli- ja vastuumekanismia ole olemassa.
”Ei voida vaan alkaa heittää rahaa pohjoisesta etelään. Siinä ei ole pienintäkään järkeä. Yhteisvastuullisuus ilman juridisia ja poliittisia instituutioita, jotka katsovat sen perään, on vastuuttomuutta.”
Ilmoita asiaton viesti
Wahlroos on tässä asiassa oikeassa. Syvempi integraatio eli kattavampi kontrolli- ja vastuumekanismi on se keino jota taatusti jatkossa kehitetään. Se on niin suomalaisten kuin kaikkien muidenkin Unionin kansalaisten etu.
Se ei kuitenkaan poista vastaavaa maamme sisäistä ongelmaa jossa kunnallisten tulonsiirtojen varassa nälkäkunnat elävät kuin Kreikka veronmaksajien takaamien velkarahojen armoilla. Kannattaa siis laittaa oma pesä kuntoon ennenkuin alkaa muita arvostelemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tuomas Malisen suoraa puhetta:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tero-luostarinen/goodbye-euro
Ilmoita asiaton viesti
Juhani Savonen, Toni Vuorinen: Eurolle kaikki on mahdollista, myös hajoaminen:
https://www.libera.fi/2020/04/20/eurolle-kaikki-on-mahdollista-myos-hajoaminen/
Ilmoita asiaton viesti
Pekkarisen laskelma menee näin:
EVM:stä yli 6 miljardia
+ EIP 372 miljoonaa
+ Sure 432 mijoonaa.
Yhteensä 7 miljardia takausvastuita.
_______
MUTTA:
Siitä, tuleeko Suomelle taattavaa EVM:n 240 miljardin paketista, ei tahdo löytyä tietoa tiedotusvälineistä. (On tosin Ylen juttu.)
Tässä Iltalehti 9.4.2020:
EVM:ssä pelivaraa
Euroopan vakausmekanismi (EVM) perustettiin 2012 pysyväksi euroalueen maille rahoitustukea tarjoavaksi mekanismiksi.
– Mitä tulee tulee EVM:ään, ehdotettu ECCL-väline toteutetaan nykyisen maksetun pääoman perusteella eikä lisää Suomen vastuita, VM:stä kerrottiin Iltalehdelle keskiviikkona.
[ – – ]
Lisäksi Suomen valtio on maksanut 1,44 miljardia euroa vuonna 2012 Euroopan vakausmekanismi EVM:n pääomitusta varten. EVM perustettiin vuonna 2012 pysyväksi euroalueen maille rahoitustukea tarjoavaksi mekanismiksi, ja sen käyttöä harkitaan nyt koronakriisin taltuttamiseksi.
VM:n mukaan EVM:n myöntämä rahoitustuki ei lisää Suomen valtion vastuita, koska EVM toimii omalla pääomalla ja hakee myöntämänsä rahoitustuen vaatimat varat rahoitusmarkkinoilta. Vuoden 2018 lopussa Suomen valtion pääomavastuut EVM:stä olivat VM:n mukaan runsaat 11 miljardia euroa.
– Kommentti: Olennaisinta on, onko tuossa runsaassa 11 miljardissa (11,14 mrd) kyse maksamattomasta osakepääomasta, jonka maksu tapahtuu vain, jos Suomi suostuu (lue VM:n Pekka Morenin sähköposti), niin kuin itse uskoisin, vai ennakkoon annetuista takauksista myöhemmin annettaville lainoille (ikäänkuin yleistakaus).
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/4f52fe23-c219-4cc4-baab-b2e0780019d4
– Kommenttini jatkuu: Jos Suomen takausvastuut lisääntyisivät EVM:ssä, eduskunta päättäisi annettavista takauksista. Siitä olisi tullut päättää samalla, kun 432 ja 372 miljoonan takaukset olivat lähetekeskustelussa 12.5.2020. Niissäkin 12.5.2020 käsitellyissä takauksissa päätöksentekoon kuului määritellä, millaisten päävelkojen vakuudeksi takaukset annetaan: 2-vuotisten velkojen vai (kuvitteellinen) 100-vuotisten velkojen. Mikä on siis lainan tai lainojen eräpäivä, jolloin takauksista toivon mukaan päästään vapaaksi.
Ilmoita asiaton viesti
VM:n Jouni Sinivuorelta 18.5.2020 saamani selvitys:
Kolmas osa tätä pakettia on Euroopan vakausmekanismin (EVM) väliaikainen Pandemic Crisis Support –tukiväline (PCS; enimmäiskoko 240 mrd. euroa). Edellisistä poiketen se toteutetaan EVM:n nykyisen pääomarakenteen puitteissa, eikä se lisää Suomen vastuita. Jos jäsenmaat hakevat ahkerasti EVM:n rahoitustukea, se lisää kylläkin EVM:n pääomaan kohdistuvaa luottoriskiä, jos jäsenmaat aikanaan jostain syystä jättäisivät saamaansa tukea maksatta takaisin. Tällöin tappiot katettaisiin ensin maksetusta pääomasta (80 mrd. euroa), sitten vararahastosta ja vasta viimeisenä vaadittaessa maksettavasta pääomasta. Suomen enimmäisosuus tuosta vaadittaessa maksettavasta pääomasta olisi tuo alempanakin mainittu 11,14 mrd. euroa. Lähtökohtaisesti Suomi ei kuitenkaan maksa lisää pääomaa EVM:ään, sille ei ole tarvetta. Uuden PCS-välineen maakohtaiset osuudet ovat melko pieniä, joten vaikka yksittäinen maa ajautuisi maksukyvyttömäksi, sen vaikutus EVM:n pääomaan olisi melko rajallinen ja toteutuisi vasta pidemmän ajan kuluessa. PCS-rahoitustuen myöntäminen myös edellyttää euroalueen jäsenmaiden yksimielistä päätöstä.
Ilmoita asiaton viesti