Sammio
Kirjaudu blogeihin

Target voi aiheuttaa Suomelle 20 mrd maksettavaa; ”Eduskunta ei voi mitään”; Kuka tällaista tarinaa nielee?

Selvennys heti alkuun: Kyllä minä uskon Elina Lepomäen ja Jussi Lindgrenin kirjoituksessa kerrottuun riskiin.

Otsikolla haluan vain herättää lukijoita ajattelemaan, että miten voi olla mahdollista, että meistä riippumatta joidenkin ongelma-euromaiden Target 2 -velan (keskuspankkien välinen rahaliikenne) on annettu suurentua finanssikriisin jälkeen. Ja Suomella ei olisi sananvaltaa tähän.

HS 7.10.2020, Elina Lepomäki ja Jussi Lindgren: Yhteisvastuu keskuspankeista voi maksaa Suomellekin miljardeja

 • Yhteinen rahapolitiikka euroalueella toimii vain, jos keskuspankeilla on ­reaaliaikainen, keskuspankkirahalla toimiva ja rajat ylittävä bruttomaksujärjestelmä. Euroalueella tätä järjestelmää kutsutaan nimellä Target 2. ­Siinä kansalliset keskuspankit ja ­Euroo­pan keskuspankki (EKP) netottavat pankkien välisiä saatavia, toimeenpanevat rahapolitiikan arvo­paperiostoja ja varmistavat, että kansainvälinen kauppa toimii kitkatta.
 • Tämän tuloksena kansallisten keskuspankkien ja Euroopan keskuspankin välille syntyy saatavia ja velkoja. Niiden välinen epätasapaino on Target 2 -järjestelmässä paisunut valta­vasti finanssikriisin jälkeen. Pelkästään Saksan keskus­pankin saatava EKP:lta on yli tuhat miljardia euroa.
 • Ennen eurokriisiä Target 2 -järjestelmässä ei ollut tällaista epätasapainoisuutta. Rahoitusjärjestelmän luonne on muuttunut, kun jäsenval­tioiden ­välisiä vaihtotaseen alijäämiä ei rahoiteta suoraan pankkijärjestelmän sisällä ja pääomamarkkinoilla kuten finanssikriisiä edeltävänä aikana.

Kommentit:

 1. Miten muuten luulet Saksan hallituspuolueiden menestyvän, jos opposition populistit alkaisivat rummuttaa, että hallitus leikkaa sosiaalituista (tai korottaa veroja), mutta samaan aikaan sallii Target–saatavan kasvaa 1.000 miljardiin euroon luottotappion uhalla?
 2. Lepomäki ja Lindgren päätyvät siihen, että jos jokin euromaa eroaa eurosta ja ottaa oman valuutan käyttöön, eikä maksa Target–velkaansa EKP:lle, euroon jäävät maat joutuvat kattamaan vajauksen (yhden euromaan esim. 1.000 miljardin velan) pääoma-avaimen suhteessa. Suomen osuus pääoma-avaimesta on luokkaa 2 %, joten Suomelle tulisi maksettavaa 20 miljardia.
 3. Hermojen täytyy kiristyä äärimmilleen:  ensin talousryhti-tavoitteena olevaa 60 %:n velkasuhdetta ei kyetä euroalueella toteuttamaan, ongelmamaan ylivelkaantuminen ylläpitää jatkuvaa eurokriisin uhkaa, pakkosyötetään tukipaketteja, ja päälle vielä sama maa velkaantuu ”ovista ja ikkunoista” myös Target-järjestelmälle. Ja asialle ei voida mitään?
 4. Eikö maalaisjärki sano, että Suomen edustaja menee nyt koputtamaan Angela Merkeliä olkapäähän ja sanoo: Kuulepas, jos sinä vain katsot passiivisena, kun Italia velkaantuu euroalueen maksujärjestelmälle Targetille, niin älä luulekaan, että me (Suomi) osallistumme tappion kattamiseen, jos Italia eroaa eikä maksa velkaansa EKP:lle.
 5. Kun kohdassa 4 olevaa ei kuitenkaan tapahdu, vaan passiivisena katsotaan vain sivusta (mutta ei nähdä), niin ainoa järkevä johtopäätös on: nämä askelmerkit viittaavat siihen, että ongelmista ei päästä muulla kuin sillä, että EKP antaa muhkean anteeksiannon (eurojärjestelmään eli pääosin kansallisiin keskuspankkeihin ostettuihin valtion velkoihin ja Target-velkoihin). Oikeudenmukaisessa pääoma-avaimen suhteessa eikä siinä suhteessa, että eniten törsännyt saa anteeksi suhteessa muita enemmän.
 6. HS 8.10.2020: Maailmanpankki varoitti jo tammikuussa, että kaikki aiemmat globaalit velkaantumisen kasvuaallot ovat päättyneet finanssikriisiin. 50 vuoden aikana näin on käynyt erityisesti kehittyvissä talouksissa.

___________

Lisäys klo 23.38:

Suomen Pankin Euro ja talous -julkaisun mukaan Target-järjestelmään ei sisälly riskiä.

eskotnurminen

Varatuomari. Ollut pankkialalla 30 vuotta (1987 - 2016). Olen 57-vuotias. Vuonna 2016 alkaneen nousukauden huippu saavutettiin jo 2018. Sinä aikanakin käytännössä joka vuosi otettiin uutta velkaa. Realismia on, että nykymenon jatkuessa Suomi ei lyhennä velkaansa ollenkaan, vaan tulee ylittämään EU:n 60 %:n rajan. Ekonomistit ovat useamman kerran nytkin ennen syksyn 2018 budjettiriihtä sanoneet, että nyt on aika kerätä puskureita. Se tarkoittaa velan lyhentämistä. Mutta puuttuu poliittinen rohkeus tehdä tarvittavat päätökset. Valtionvelkaa tulisi lyhentää neljä miljardia vuodessa. Suomi ei tullut eikä tule kuntoon kuin solidaarisuudella, jossa kaikki laitetaan maksamaan. Se tarkoittaa ennen kaikkea niitä, joilla on maksukykyä. Osingot kattavammin verolle ym. Solidaarisuus tarkoittaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Se ei toteudu, jos jokainen ajaa puolueensa etua. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus on paras lääke torjumaan syrjäytymistä ja eriarvoistumista. Ajatuksiani voit lukea näistä Puheenvuoro-kirjoituksista, aiheina: valtion velka, sijoittamisen verotus, sisäilmaongelmat, sote, hävittäjähankinta, opiskelurauha kouluihin, työkyvyttömyyseläkeratkaisut, sokerivero, maahanmuuttajien sosiaaliturva voisi olla alempi alkuun; keinoista estää nettisaalistusta (Oulun ja Helsingin tapaukset). Vain solidaarisuudella voidaan ratkaista Suomen haasteet: sairaiden hoito, vanhusten huolto, nuorten syrjäytyminen, työttömyys, koulutus, energian saatavuus ja hinta, ilmastonmuutos, köyhyys, valtion velka, sekä alueiden kehityserot. Sisäilmaongelmiin olen ehdottanut uutta virkaa: sisäilmavaltuutettu. Nämä ongelmat koskettavat jopa 800.000:ta ihmistä. Tasoristeykset: puomit 200.000 euroa per risteys. Vaarallisimpien 140 risteyksen puomittaminen maksaisi 28 miljoonaa eli ei liian paljon. esko.t.nurminen at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (2)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. jormaajaakkola
  Jorma Jaakkola #3261763

  Kiitos Esko Nurminen!

  Tuon maksaminen ei kuulu Suomelle.

  Median tehtävä ja velvollisuus on kertoa ottaa tämä tosissaan:
  http://jormajaakkola.fi/Medialle

  Ilmoita asiaton viesti

 2. tommiviinikka
  Tommi Viinikka #3261974

  https://www.suomenpankki.fi/globalassets/fi/media-ja-julkaisut/julkaisut/ohjeet_ja_saannot/vastapuoli/documents/target2-automaattisia-vakuustoimintoja-koskevat-saannot_12042017_final.pdf

  Lue erityisesti kohta hyväksyttävä vakuus.

  Target-saamisista voi tulla EKP:lle luottotappioita, jos eurojärjestelmään kuuluva pankki menee konkurssiin JA keskuspankkivelkoihin toimitetut vakuudet eivät kata velkoja.

  Ilmoita asiaton viesti