Tytti Tuppurainen lobbaa yhteistä kukkaroa EU-maille, levittää silmänlumetta

 

MTV-uutiset 22.5.2020

 • Tuppuraisen tviitti on tulkittavissa viestiksi presidentti Niinistölle: ministeri katsoo, että muiden eurovaltioiden kriisimaille myöntämät tukipaketit olivat järkevää politiikkaa, kun Niinistö taas korostaa kunkin maan omaa vastuuta.

Tytti Tuppuraisen twiitit 22.5.2020:

 • Tie kymmenen vuoden takaisesta eurokriisistä johti seuraavaan: Euro ja euroalue pelastuivat, kriisimaat pääsivät takaisin markkinaehtoiseen rahoitukseen ja ovat ylläpitäneet positiivista perusjäämää. Korot ovat pysyneet alhaalla ja tukeneet kasvua ja työllisyyttä. 1/2
 • Kriisikestävyyttä on merkittävästi parannettu. Suomen (tai muidenkaan) takausvastuut eivät ole realisoituneet. Koronakriisi ei ole kenenkään huonon taloudenpidon syytä. Nyt tarvitaan ratkaisuja ja näkemystä yhteisestä Euroopasta. 2/2

Kommenttini:

1) Se, että takausvastuut – Suomen osalta 7 miljardia – eivät ole realisoituneet, on vain keinotekoinen lopputulos. Realismia ei haluta kohdata, koska äänestäjien reaktiota pelätään aiheellisesti. Kreikan velkojen maksuaikoja on osittain pidennetty jopa 50 vuodella vuoteen 2070 saakka (kuva alla).

Velkojana mukana ollut IMF ei olisi halunnut osallistua velan osien erääntyessä pakon edessä tehtävään uuteen rahoituspakettiin ilman, että Kreikan ylisuuria velkoja akordoidaan eli annetaan osa anteeksi tai tehdään tuntuvia helpotuksia velkojen ehtoihin, jotta velkamäärä asettuisi tasolle, jota on realismia lyhentää.

Siitä voi kehkeytyä räjähdysherkkä tai vähintään levottomuuksia ruokkiva tilanne, että yhden maan talous on laakson pohjalla vuosia tai vuosikymmeniä.

 • HS 11.2.2017: Siinä, että velkojat ovat eri mieltä Kreikan kriisin hoidosta, ei sinänsä ole mitään uutta. IMF ja euromaat ovat vuosia olleet eri mieltä Kreikalta vaadittavista leikkauksista sekä velkataakan kestävyydestä. Näkemyserot ovat leimanneet koko kriisin hoitoa.
 • Keskeisin ja toistaiseksi ratkaisematon erimielisyys IMF:n ja euromaiden välillä koskee Kreikan velan määrää. Tuoreimmassa, helmikuussa julkaistussa arviossa IMF kutsuu velkataakkaa räjähdysherkäksi. Euroalueen kriisirahasto EVM luonnehtii velan määrää sanalla kestävä – kunhan Kreikka vain noudattaa hätälainaohjelmaa pilkulleen.
 • IMF katsoo, että euromaiden oletukset siitä, millaisella politiikalla Kreikka pystyy velkansa hoitamaan, ovat epärealistisella pohjalla. Euromaiden näkemyksen mukaan Kreikan täytyisi ylläpitää 3,5 prosentin perusylijäämää – julkiset menot ja tulot ilman velanhoitokuluja – useiden vuosien ajan.
 • IMF:n mielestä vaatimus on mahdoton. Sen mukaan yksikään maa ei ole pystynyt ylläpitämään näin korkeaa ylijäämää usean vuoden ajan syvän laman jälkeen, korkean työttömyyden oloissa. Suomessa perusylijäämä oli tällä tasolla joitain vuosia 2000-luvun alussa, Nokia-huuman aikaan.
 • Rahaston mielestä 1,5 prosentin perusylijäämä on riittävä. IMF katsoo myös, että liian korkean ylijäämän vaatiminen haittaa Kreikan kasvua. Ilman talouskasvua velkasuhde taas ei lähde pienenemään.
 • Siksi IMF katsoo, ettei velka ole kestävällä pohjalla. Sen mielestä Kreikka, jonka velkojen ehtoja on jo kaksi kertaa helpotettu merkittävästi, tarvitsee jälleen suuren velkajärjestelyn. Ei välttämättä velkojen leikkaamista, mutta tuntuvia helpotuksia ehtoihin. Jos näin ei tehdä, IMF ei sääntöjensä mukaan voi myöntää Kreikalle tukilainoja.

2) Jos Suomi ottaa 10 vuoden välein piikkiinsä (vastuulleen)  7– 10 miljardia takausvastuita (ja määrä siis kumuloituu), luodaan vähintään sotkuinen tilanne. Eikö olisi normaalimpaa ja vähemmän stressaavaa, ettei olisi takausvastuita. Tarvitaan sen lisäksi vähintään yksi virkamies, joka on perillä Suomen takausvastuista sekä laina- ja takaussitoumuksista, jotka eivät varmaan ole ihan lyhyet.

3) Tuppurainen: ”Koronakriisi ei ole kenenkään huonon taloudenpidon syytä.”

– Se on täysin Italian oma syy, että vaikka näki Kreikan surkean ja varoittavan esimerkin, jatkoi vain vuodesta 2010 eteenkinpäin velkaantumista. Mitä kylvää, sitä niittää.

Minun mielipiteeni:

Ministeri Tytti Tuppurainen ei ole viisas talousasioissa, Sauli Niinistö ottamassaan kannassa on.

Raamattu:

Mieltä vailla on mies, joka kättä lyöpi, joka menee toista takaamaan. Sananlaskut 17:18 [Elpymisrahastosta Suomelle tulisi paljon suurempi EU-jäsenmaksu vuosittain.]

Heitä arpasi meidän kanssamme, yhteinen kukkaro olkoon meillä kaikilla. Sananlaskut 1:14

Yllä olevan kuvan lähde.

Linkki yllä olevaan.

HS 16.7.2015: Danske Bankin ekonomisti Kuoppamäki:

 • ”Draghi puhui siihen suuntaan, että Euroopan talouspoliittinen integraatio ja jonkinlainen kehikko velkajärjestelyille ovat välttämättömiä, jotta yhteisvaluutta voi toimia.”
 • Kuluneen viikon aikana sekä Kansainvälinen valuuttarahasto IMF että Euroopan keskuspankki ovat ottaneet vahvasti kantaa velkahuojennusten puolesta. Monille euromaille, kuten Saksalle ja Suomelle, ne ovat kuitenkin erittäin vaikea pala.
 • Kuoppamäki arvioi, että IMF:n, EKP:n ja Euroopan komission sekä toisaalta useiden kovaa linjaa ajavien euromaiden välillä on selvästi nähtävissä suurempi jännite. Hän pitää merkittävänä, että EKP heitti nyt Draghin suulla oman hattunsa kehään.
 • ”On keskuspankilta aika rohkea ulostulo ottaa voimakkaasti sellainen kanta, joka poikkeaa Saksan ja Suomen poliittisten päättäjien linjasta.”

_______

 

eskotnurminen

Varatuomari. Ollut pankkialalla 30 vuotta (1987 - 2016). Olen 57-vuotias. Vuonna 2016 alkaneen nousukauden huippu saavutettiin jo 2018. Sinä aikanakin käytännössä joka vuosi otettiin uutta velkaa. Realismia on, että nykymenon jatkuessa Suomi ei lyhennä velkaansa ollenkaan, vaan tulee ylittämään EU:n 60 %:n rajan. Ekonomistit ovat useamman kerran nytkin ennen syksyn 2018 budjettiriihtä sanoneet, että nyt on aika kerätä puskureita. Se tarkoittaa velan lyhentämistä. Mutta puuttuu poliittinen rohkeus tehdä tarvittavat päätökset. Valtionvelkaa tulisi lyhentää neljä miljardia vuodessa. Suomi ei tullut eikä tule kuntoon kuin solidaarisuudella, jossa kaikki laitetaan maksamaan. Se tarkoittaa ennen kaikkea niitä, joilla on maksukykyä. Osingot kattavammin verolle ym. Solidaarisuus tarkoittaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Se ei toteudu, jos jokainen ajaa puolueensa etua. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus on paras lääke torjumaan syrjäytymistä ja eriarvoistumista. Ajatuksiani voit lukea näistä Puheenvuoro-kirjoituksista, aiheina: valtion velka, sijoittamisen verotus, sisäilmaongelmat, sote, hävittäjähankinta, opiskelurauha kouluihin, työkyvyttömyyseläkeratkaisut, sokerivero, maahanmuuttajien sosiaaliturva voisi olla alempi alkuun; keinoista estää nettisaalistusta (Oulun ja Helsingin tapaukset). Vain solidaarisuudella voidaan ratkaista Suomen haasteet: sairaiden hoito, vanhusten huolto, nuorten syrjäytyminen, työttömyys, koulutus, energian saatavuus ja hinta, ilmastonmuutos, köyhyys, valtion velka, sekä alueiden kehityserot. Sisäilmaongelmiin olen ehdottanut uutta virkaa: sisäilmavaltuutettu. Nämä ongelmat koskettavat jopa 800.000:ta ihmistä. Tasoristeykset: puomit 200.000 euroa per risteys. Vaarallisimpien 140 risteyksen puomittaminen maksaisi 28 miljoonaa eli ei liian paljon. esko.t.nurminen at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu