Velkaantumista vähennetään etanan vauhtia

Kun nähdään, että tasapainottamisen tarve (kestävyysvaje) on 9 miljardia, mitä se hyödyttää edetä ETANAN VAUHTIA leikkaamalla yksi miljardi vuodessa?

Miksi elättää jotain vähemmän tärkeätä toimintoa vielä 2-8 vuotta (leikkaukset kahden hallituskauden aikana), jos se on sellainen, joka joudutaan lopettamaan joka tapauksessa.

Ekonomistit ja VM kyllä kannattavat vähitellen leikkaamista, mutta se tarkoittaa velkaantumista paljon enemmän kuin leikkaamalla kertarysäyksellä.

Sipilän hallitus leikkasi. 2017-2019 päästiin lähes budjetin tasapainoon.

Miten on mahdollista, että taas, vain neljän vuoden päästä, on kestävyysvajetta 9 miljardia? Mielestäni tämän pitäisi herättää ymmärtämään kertarytinäleikkauksen tarpeellisuuden.

Osa vastauksesta edelliseen kysymykseen: Hoivamenot lisääntyvät noin 0,5 miljardilla vuodessa!

Kaikki väylähankkeet tulee unohtaa, esimerkiksi.

Suomessa nousukauden ja taantuman ero on se, että nousukaudessa velkaannutaan ”vain” 4 mrd vuodessa ja taantumassa 7-8 mrd vuodessa.

 

Kuvituskuva: Ruotsin eduskunnan puhemies vierailulla Suomen eduskunnassa 16.1.2023.

Eduskunta, Hanne Salonen

eskotnurminen
Sitoutumaton

Varatuomari. Ollut pankkialalla 30 vuotta (1987 - 2016).
Olen 61-vuotias.
Vuonna 2016 alkaneen nousukauden huippu saavutettiin jo 2018. Sinä aikanakin käytännössä joka vuosi otettiin uutta velkaa.
Realismia on, että nykymenon jatkuessa Suomi ei lyhennä velkaansa ollenkaan, vaan tulee ylittämään EU:n 60 %:n rajan.
Ekonomistit ovat useamman kerran nytkin ennen syksyn 2018 budjettiriihtä sanoneet, että nyt on aika kerätä puskureita. Se tarkoittaa velan lyhentämistä. Mutta puuttuu poliittinen rohkeus tehdä tarvittavat päätökset.
Valtionvelkaa tulisi lyhentää neljä miljardia vuodessa.
Suomi ei tullut eikä tule kuntoon kuin solidaarisuudella, jossa kaikki laitetaan maksamaan. Se tarkoittaa ennen kaikkea niitä, joilla on maksukykyä. Osingot kattavammin verolle ym. Solidaarisuus tarkoittaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Se ei toteudu, jos jokainen ajaa puolueensa etua. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus on paras lääke torjumaan syrjäytymistä ja eriarvoistumista.
Ajatuksiani voit lukea näistä Puheenvuoro-kirjoituksista, aiheina: valtion velka, sijoittamisen verotus, sisäilmaongelmat, sote, hävittäjähankinta, opiskelurauha kouluihin, työkyvyttömyyseläkeratkaisut, sokerivero, maahanmuuttajien sosiaaliturva voisi olla alempi alkuun; keinoista estää nettisaalistusta (Oulun ja Helsingin tapaukset).
Vain solidaarisuudella voidaan ratkaista Suomen haasteet: sairaiden hoito, vanhusten huolto, nuorten syrjäytyminen, työttömyys, koulutus, energian saatavuus ja hinta, ilmastonmuutos, köyhyys, valtion velka, sekä alueiden kehityserot.
Sisäilmaongelmiin olen ehdottanut uutta virkaa: sisäilmavaltuutettu. Sisäilmaongelmat koskettavat jopa 800.000 ihmistä.
Tasoristeykset: puomit 200.000 euroa per risteys. Vaarallisimpien 140 risteyksen puomittaminen maksaisi 28 miljoonaa eli ei liian paljon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu