Voiko presidentti Niinistö – samalla noudattaen Suomen lakia – tukea kaikkia Macronin toimia pilakuvakriisissä?

Selvyyden vuoksi: En kyseenalaista sitä, että annetaan tuki opettaja Samuel Patyn murhan tuomitsemiselle tai vastatoimille murhan takia (vastatoimina ääri-islamistien karkotuksia).

Mutta: Voiko presidentti Niinistö tukea ”länsimaista käsitystä sananvapaudesta”, jos sellaista (eli oikeutta tarkoituksellisesti pilkata uskonnon pyhänä pitämiä asioita) ei ole edes voimassa Suomessa?

Eli tukemalla ”länsimaista käsitystä sananvapaudesta” presidentti Niinistö sivuuttaisi Suomen rikoslain säännöksen uskonrauhan rikkomisesta.

Foreigner.fi 27.10.2020:

President Sauli Niinistö: ”I stand in full solidarity with Macron”.

Ranskassa uhmattiin terroristeja ja heijastettiin julkisiin rakennuksiin pilakuvia profeetta Muhammedista, Independent 23.10.2020.

Cartoons of the Prophet Mohammad were projected onto government buildings in France as part of a tribute to history teacher Samuel Paty, who was murdered by an Islamist terrorist last week.

Jos presidentti Niinistö ei tarkoittanut tukea kaikkea, mitä Macron teki (joka myös puolusti oikeutta julkaista pilakuvia profeetasta, MTV 29.10.2020), mielestäni se kannattaisi ilmaista edes jälkeenpäin. Miksi? Ei sen takia, että olisin yli-innokas pykälien esille kaivaja, vaan pidän Suomen sääntelyä hyvin viisaana ja ongelmia ennalta estävänä. Presidentti ei voi myöskään julkisesti kehottaa rikokseen.

Itse en pidä minkään uskonnon pyhien asioiden pilkkaamista erityisen arvokkaana enkä ollenkaan viisaana.

Kiihkomielisiä muslimeja ei saada rauhoittumaan ihmistoimin eikä uhmakkuudella. Erilaista uskonnollista kiihkoilua on ollut kautta historian.

Raamattu tuntee kiihkoilun Efeson Artemis-jumalattaren puolesta. Nykyään kukaan ei usko antiikin Kreikan jumaliin ja jumalattariin.

Älkää olko pahennukseksi. 1 Korinttolaiskirje 10:

32 Älkää olko pahennukseksi juutalaisille, älkää kreikkalaisille älkääkä Jumalan seurakunnalle,
33 niin kuin minäkin koetan kelvata kaikille kaikessa enkä katso omaa hyötyäni, vaan monien hyötyä, että he pelastuisivat.

___________________

Rikoslaki 17 luku, 10 §, Uskonrauhan rikkominen

Joka

1) julkisesti pilkkaa Jumalaa tai loukkaamistarkoituksessa julkisesti herjaa tai häpäisee sitä, mitä uskonnonvapauslaissa (267/1922) tarkoitettu kirkko tai uskonnollinen yhdyskunta muutoin pitää pyhänä, tai

2) meluamalla, uhkaavalla käyttäytymisellään tai muuten häiritsee jumalanpalvelusta, kirkollista toimitusta, muuta sellaista uskonnonharjoitusta taikka hautaustilaisuutta,

on tuomittava uskonrauhan rikkomisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

_______________________________

Säännös suojaa muutakin kuin kristinuskoa.

_______________________________

Twitterissä presidentti Niinistön twiittiin kirjoitettu kommentti:

_______________________

Jos itse olisin presidentti, sanoisin Macronille: En kannata niin laajaa sananvapautta, joka teillä on Ranskassa, vaan sitä linjaa, joka Suomen rikoslaissa on valittu, uskonrauhan suojaamista.

Iltalehti 2.9.2020: Ranskan presidentti Emmanuel Macron puolusti ennen oikeudenkäynnin alkua oikeutta jumalanpilkkaan Ranskassa.

______________________

Eräs kommentti Pekka Lehtisen Puheenvuorossa:

Eli presidentti Niinistön puheista voi tulla tukea käsitykselle, joka sivuuttaa Rikoslain Uskonrauhan rikkominen -säännöksen olemassaolon.

________________

eskotnurminen

Varatuomari. Ollut pankkialalla 30 vuotta (1987 - 2016). Olen 57-vuotias. Vuonna 2016 alkaneen nousukauden huippu saavutettiin jo 2018. Sinä aikanakin käytännössä joka vuosi otettiin uutta velkaa. Realismia on, että nykymenon jatkuessa Suomi ei lyhennä velkaansa ollenkaan, vaan tulee ylittämään EU:n 60 %:n rajan. Ekonomistit ovat useamman kerran nytkin ennen syksyn 2018 budjettiriihtä sanoneet, että nyt on aika kerätä puskureita. Se tarkoittaa velan lyhentämistä. Mutta puuttuu poliittinen rohkeus tehdä tarvittavat päätökset. Valtionvelkaa tulisi lyhentää neljä miljardia vuodessa. Suomi ei tullut eikä tule kuntoon kuin solidaarisuudella, jossa kaikki laitetaan maksamaan. Se tarkoittaa ennen kaikkea niitä, joilla on maksukykyä. Osingot kattavammin verolle ym. Solidaarisuus tarkoittaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Se ei toteudu, jos jokainen ajaa puolueensa etua. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus on paras lääke torjumaan syrjäytymistä ja eriarvoistumista. Ajatuksiani voit lukea näistä Puheenvuoro-kirjoituksista, aiheina: valtion velka, sijoittamisen verotus, sisäilmaongelmat, sote, hävittäjähankinta, opiskelurauha kouluihin, työkyvyttömyyseläkeratkaisut, sokerivero, maahanmuuttajien sosiaaliturva voisi olla alempi alkuun; keinoista estää nettisaalistusta (Oulun ja Helsingin tapaukset). Vain solidaarisuudella voidaan ratkaista Suomen haasteet: sairaiden hoito, vanhusten huolto, nuorten syrjäytyminen, työttömyys, koulutus, energian saatavuus ja hinta, ilmastonmuutos, köyhyys, valtion velka, sekä alueiden kehityserot. Sisäilmaongelmiin olen ehdottanut uutta virkaa: sisäilmavaltuutettu. Nämä ongelmat koskettavat jopa 800.000:ta ihmistä. Tasoristeykset: puomit 200.000 euroa per risteys. Vaarallisimpien 140 risteyksen puomittaminen maksaisi 28 miljoonaa eli ei liian paljon. esko.t.nurminen at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu