Tuhkaa taivaalla – valtio apuun?

 Viime päivinä uutisotsikoita on dominoinut islantilaiset tulivuorentuhkat. Seurauksena Euroopan lentoliikenne on lamaantunut ja lentoyhtiöt kärsivät huimia tappioita. Viivästymiset ovat myös erittäin kiusallisia lentomatkustajille, jotka ovat joutuneet peruuttamaan matkansa tai etsimään vaihtoehtoisia matkustusmuotoja.

Viime vuosina jo muutenkin taloudellisesti koville joutuneet lentoyhtiöt ovat nyt uuden valtavan menoerän edessä. Finnair on kuluttajaviraston tahdon vastaisesti kieltäytynyt maksamasta lentojen peruuntumisesta johtuneiden matkustajien hotellikuluja vedoten ”tähtitieteelliseen” niistä koituviin tähtitieteellisiin kuluihin. Yhtiö on myös ilmoittanut menettävänsä kaksi miljoonaa euroa joka päivä lentorajoitusten jatkuessa Suomessa. Finnairilla on kyllä hyvä syy näkemykseensä luokitella tilanne ”force majeureksi”, tulivuorenpurkaukseen on mahdotonta valmistautua.

Mielenkiintoiseksi kysymykseksi nousee alkaako julkinen valta tukemaan horjuvia lentoyhtiöitä nykyisen yllättävän kuluerän vuoksi, vaikka EU-säännökset sen virallisesti kieltävätkin. Esimerkiksi Italiassa valtio on tukenut maan taloudellisesti tappiollista lentoyhtiötä Alitaliaa viime vuosikymmenen aikana. Suurin osa lentoyhtiöistä on joutunut jo liittoutumaan muiden yhtiöiden kanssa pysyäkseen kilpailussa mukana lisääntyneen kilpailun, kallistunut öljyn ja talouskriisin vähentämän lentomatkustuksen paineessa.

Finnairilla on epäilemättä edelleen tarvetta tehostaa omaa toimintaansa, mutta tätä ylimääräistä kuluerää ei kukaan varmasti osannut ennustaa. Suomen valtio omistaa yhä 56 prosenttia Finnairista. Antaisiko valtio Finnairin kaatua omiin talousvaikeuksiinsa? Veikkaan että ei, Finnairilla on edelleen melko suuri osuus kotimaan lentoreiteistä eikä niiden jatkosta olisi mitään takeita Finnairin kaatumisen jälkeen.

Euroopan Unionin uskottavuus talousasioissa on jo muutenkin kärsinyt eri maiden tukiessa mm. autoteollisuuttaan ja Kreikka-episodin jälkeen. Tuskin unionia kiinnostaisi alkaa enää haastamaan riitaa mikäli valtio-omistajat alkaisivat pelastamaan suhteellisen pienillä summilla (osittain omistettuja) kansallisia lentoyhtiöitään.  Monia muitakin joukkoliikennevälineitä tuetaan Suomessa avokätisesti.

eskovirri
Sitoutumaton Espoo

35-vuotias pokerinpelaaja ja sijoittaja. Poliittisesti sitoutumaton.

Nykyään Espoosta, aiemmin Helsingistä. Valtiotieteiden maisteri (poliittinen historia, HY). Poliittisesti keskellä oleva pragmaattinen järkiliberaali. Arvostan suoraa ja rehellistä puhetta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu