Hätätilahallitus 2020

Keväällä 2020 Suomen jo valmiiksi huono tilanne muuttui kriittiseksi: korona-viruksen leviäminen ajoi maailmantalouden lamaan ja Suomen osalta esirippu repesi VATT:n virkamiesten tuodessa esille uuden tutkimuksen, jonka mukaan työllisyysaste putoaa vuoden sisällä alle 65 prosentin, Suomen valtion velkaantuminen jatkuu nykyisen hallituksen toimilla holtittomana: uutta lainaa joudutaan ottamaan vähintään 20 miljardia euroa joka vuosi. Tämän seurauksena luottoluokittajat pudottavat arvion Suomen maksukyvystä kertarysäyksellä roskalainaluokkaan ja IMF ilmoittaa ottavansa maan taloudelliseen ohjaukseen uusien lainojen myöntämisen edellytyksenä.

Marinin hallitus kommentoi VATT:n tutkimusta poliittisena yrityksenä murentaa hallituksen asemaa ja ilmoittaa, että sovitusta hallitusohjelmasta pidetään kiinni. Seurauksena Mika Lintilä eroaa hallituksesta ja salaiset neuvottelut oppositiopuolueiden sekä RKP:n ja Keskustan välillä alkavat maan pelastamiseksi.

Kesän puoluekokouksissa tapahtuu: ensin Katri Kulmuni korvattiin äänivyöryn turvin Paavo Väyrysellä. Heti samana viikonloppuna Kokoomus vaihtoi kohuissa ryvettyneen ja edelleen hallitusyhteistyötä Perussuomalaisten kanssa vastustavan Petteri Orpon kovatahtoiseen osaajaan Elina Lepomäkeen.

Väyrynen ensi tekonaan vaati hallitukselle uutta hallitusohjelmaa ja paikkojen uudelleenjärjestelyä niin, että hän saa pääministerin salkun. Marinin ja muiden puoluejohtajien kieltäydyttyä hän kaatoi hallituksen Keskustan antamalla luottamuskysymyksellä koskien maan talouden huonoa hoitoa ja kriisitietoisuuden puutetta.

Jussi Halla-aho nimitetään pikavauhtia hallitustunnustelijaksi Sauli Niinistön toimesta.

Halla-aho saa nopeasti kasaan radikaalin mutta tiiviin hallitusohjelman, johon Kokoomus ja Keskusta sitoutuvat. Kieltäydyttyään pääministerin salkusta Halla-aho ilmoittaa ottavansa vastaan sisäministerin salkun, johon on yhdistetty elementtejä muista ministeriöistä. Lepomäki ilmoittaa tässä tilanteessa osaamisensa ja mielenkiintonsa kohdistuvan valtionvarainministerin salkkuun, johon liitetään elementtejä työ- ja elinkeinoministeriöistä.

Paavo Väyrynen nousee uudeksi pääministeriksi ilmoittaen tahdon vievän läpi punaisimmankin kiven. Valtionvarainministeri Elina Lepomäki ottaa tiukan linjan menokuriin ja aloittaa yhdessä sisäministeri Jussi Halla-ahon kanssa suurten lakiuudistusten sarjan, joiden tarkoituksena on uudistaa perusturvaa negatiivisen tuloveron kautta, helpottaa ihmisten työllistämistä, kohtuullistaa verotusta ja vähentää byrokratiaa sekä asettaa raskaat sanktiot laittomiin lakkoihin osallistumisesta.

Lisäksi hallitus lakkauttaa kalliin ja epäoikeudenmukaisen työeläkejärjestelmän ja korvaa sen takuueläkkeen kaltaisella etuudella, joka on nykyistä takuueläkettä korkempi. Sosiaaliseen maahanmuuttoon ja kehitystukeen puututaan rajulla kädellä: synkässä taloudellisessa tilanteessa ei ole varaa toimia muun maailman rahoittajana. Vasemmistolainen media yhdistää nämä toimet holokaustiin ja natsien hirmutöihin, mutta ilman vastakaikua. SAK:n yritys masinoida yleislakko romahtaa, kun Akava ja STTK:n enemmistö ilmoittavat pysyvänsä kaukana moisesta toiminnasta.

Heikkotahtoisten kansanedustajien livetessä etenkin Kokoomuksen mutta myös muiden hallituspuolueiden riveistä hallitusta vahvistamaan otetaan Kristillisdemokraatit ja RKP, jolloin hallituksen enemmistö säilyy toimivana. Vasemmistopuolueet lehdistöineen haukkuvat Suomea epädemokraattiseksi järjestelmäksi, jossa naisia syrjitään. Elina Lepomäki kuittaa kommentit toteamalla että epäpätevyyttä syrjitään sukupuolesta riippumatta.

Hallitus selviää vuoden 2023 vaaleihin saakka ja saa läpi suurimman osan uudistuksistaan työttömyysasteen hipoessa jo 20 prosenttia. Työllisyys lähtee vaalien alla nopeaan nousuun, ja IMF:n haltuunoton uhka väistyy. Luottoluokittajat nostavat Suomen pois roskalainaluokasta ja muuttavat näkemyksensä positiivisiksi.

Äänestäjät palkitsevat hyvästä taloudenhoidosta: 2023 vaaleissa Keskusta, Kokoomus ja Perussuomalaiset saavuttavat kaikki noin 20 prosentin kannatuksen vuoden 2023 vaaleissa ja hallitusyhteistyö jatkuu hyväksi todetulla linjalla. Näissä vaaleissa Sanna Marin saa alle 500 ääntä ja putoaa eduskunnasta. SDP:n kannatus putoaa alle kymmenen prosentin. Puolue menettää poliittisen vaikutusvaltansa SAK:n lakkauttaessa itse itsensä ja Akavan noustessa uudeksi johtavaksi ammattiliitoksi, johon vähemmän radikaalit ammattiliitot sulautuvat. SAK:n raunioille perustetaan pieni mutta äänekäs ”Suomen työläisten keskusliitto” joka lakkautetaan eduskunnan päätöksellä jo seuraavana vuonna järjestön masinoidessa väkivaltaisia mielenosoituksia ja laitonta yleislakkoa.

Jo politiikasta luopuneen Maria Ohisalon jälkeen Vihreät ja Vasemmisto ovat yhdistyneet uudeksi uuskommunistikseksi ”Punainen Auringonkoitto”-nimiseksi puolueeksi joka saavuttaa 15 prosentin kannatuksen ja nousee uudeksi poliittisen vasemmiston johtopuolueeksi. Punainen Auringonkoitto vieroksuu ”korruptoitunutta” poliittista eliittiä ja kehoittaa ulkoparlamentaariseen toimintaan. Järjestön järjestämien ja yrittämien poliittisten murhien seurauksena Punainen Auringonkoitto lakkautetaan vuonna 2024, sen kansanedustajat vangitaan ja tuomitaan valtakunnanoikeudessa maanpetoksesta. Puolue perustetaan uudestaan nimellä ”Vaaleanpunainen Unelma”, joka sitoutuu parlamentarismiin. Puolue saa RKP:n kanssa tekemänsä vaaliliiton ansiosta yhden paikan vuoden 2027 vaaleissa ja liittyy osaksi SDP:ta, jonka kannatus on nyt hieman yli kymmenen prosenttia.

2024 presidentinvaaleissa Paavo Väyrynen valitaan presidentiksi ensimmäisellä kierroksella 72 prosentin kannatuksella. Hänet pääministerinä korvaa Elina Lepomäki, ja valtionvarainministeriksi nousee uusi toivo Keskustasta jonka nimeä emme vielä edes tunne. Uusi valtionvarainministeri nimeää esikuvakseen Urho Kekkosen ja kysyy virkaan astuessaan että onko maallamme nyt malttia vaurastua?

Suomen poliittinen tilanne rauhoittuu ja taloudellinen nousukausi on ennennäkemätön: 15 vuoden heikon talouskehityksen jälkeen bruttokansantuote nousee yli kymmenen prosentin vuosivauhtia, täystyöllisyys on voimassa, reaaliansiot kasvavat neljän prosentin vuosivauhtia ja vuosina 2025-2030 suurin osa julkisen sektorin velasta on maksettu. Uusi maakuntamalli onnistuu parantamaan julkisen terveydenhuollon edellytyksiä ja vuoteen 2030 mennessä kaikissa 18 maakunnassa on ympäri vuorokauden toimiva yliopistotasoinen sairaala.

Perusturva on hyvällä tasolla, mutta sitä käytetään vain harkiten ja tarvittaessa. Elinkustannukset laskevat, kun asuntorakentamisen, polttoaineen, alkoholin ja sähkön verotusta lasketaan roimasti. Suomalaisten kotitalouksien varallisuus karttuu uuden parannellun osakesäästötilin myötä ja valtion pääomaverotulot ovat uudistuksesta huolimatta roimassa kasvussa vain viiden prosentin lähdeverokannasta huolimatta.

Uusia menestyviä PK-yrityksiä perustetaan ja uusi kotimainen pääoma tekee yritysostoja myös ulkomailta: esimerkiksi Ikea ostetaan Suomeen vuonna 2029 kun vasemmiston hallitseman Ruotsin talouden romahdus on pahimmillaan. Panostukset TK-sektorille ovat kasvaneet runsaasti vuodesta 2020 lähtien ja myös koulutukseen käytetään vuonna 2030 reaalimääräisesti 40 prosenttia enemmän rahaa kuin vuonna 2019.

Tämä kaikki on tietysti fiktiota. Suomessa ei enemmistöhallitus kaadu, vaikka hallituksen politiikka romahduttaisi maan työllisyyden, talouden, ulkopoliittisen uskottavuuden ja sitä myöden julkisen sektorin kestokyvyn. Ministerinsalkkuja jakaessa ei ratkaise kompetenssi eikä mielenkiinto, vaan maksimaalinen valta. Useille puolueille on tärkeämpää kuka on ohjaksissa, eikä suunta. On sivuseikka meneekö juna jyrkänteen reunalta alas vaiko kohti parempaa huomista. Rahaa riittää aina omille lapattavaksi, sillä jos budjetista ei enää kehtaa ottaa ovat Veikkauksen miljardi euroa vapaata riistaa vailla poliittista valvontaa.

eskovirri

33-vuotias opiskelija, harrastelijasijoittaja ja pokerinpelaaja. Nykyään Espoosta, aiemmin Helsingistä. Valtiotieteiden (HY, poliittinen historia) ylioppilas. Poliittisesti keskellä oleva pragmaattinen järkiliberaali. Arvostan suoraa ja rehellistä puhetta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu