Kokoomuksen hallitusvene on kovin hutera

Hallitusneuvottelut Kokoomuksen, Perussuomalaisten ja apupuolueiden RKP ja KD välillä etenevät takkuisesti.

Suurin ongelma lienee yhteisymmärryksen saavuttamisen sijaan esitetyn hallituspohjan hutera enemmistö. 109 paikkaa saattaa ensikuulemalta kuulostaa vakaalta, mutta historiallisesti viimeisen 40 vuoden aikana näin huteria enemmistöhallituksia ei ole vaalikauden alussa nähty.

Kuva Wikipediasta.

Lähtökohtaisesti heikoin hallitus on ollut vaalikauden alussa Ahon hallitus vuonna 1991, jolloin hallituksella on ollut 115 paikkaa eduskunnassa. Se ei kaatunut Kristillisten lähtöön, eikä olisi kaatunu pelkästään RKP:n lähtöön.

Viimeisiin aikoihin heijastettuna vuonna 2011 Kataisen hallituksella oli 128 kansanedustajaa tukenaan vuonna 2011, mutta mutkien jälkeen Stubbin hallitus horjui 102 kansanedustajan varassa vuonna 2015. Toisaalta Sipilän hallituksella oli vuonna 2015 124 kansanedustajan tuki, mutta Perussuomalaisten hajoamisen ja loikkauksien seurauksena tuo enemmistö romahti 103 edustajaan vuoteen 2019 mennessä. Viimeisillä hallituskausilla ennen Marinin hallitusta enemmistöhallitusten enemmistö on siis heikentynyt reippaasti vaalien edellä.

Näiden lukujen valossa voimme pitää 109 kansanedustajan enemmistön hallitusta varsin heikkona tekeleenä. Etenkin, kun merkittävä hallituspuolue Perussuomalaiset ovat jo valmiiksi tukkanuottasilla pienpuolue RKP:n kanssa, jonka kansanedustajien määrä on silti riittävä viemään hallitukselta sen enemmistön. Ja toisaalta kompromissit voivat syödä suuremmilta hallituspuolueilta niiden eduskuntaryhmää loikkausten muodossa.

Teoriassa hallitus voi varmistaa teoreettisen enemmistönsä RKP:ta vastaan ottamalla Hjallis Harkimon Liike Nytin mukaan ja antamalla puhemiehen (joka ei äänestä) paikan RKP:lle. Mutta onko se pitkän ajan ratkaisu? Ei minusta.

Mutta kokonaisuutena hallituspeli on tällä hetkellä ilman sanojen syömistä hankalaa. Jos vasemmistopuolueet eivät sovi PS:n kanssa samaan hallitukseen ja samalla Kokoomus pitää sanansa ettei Vasemmistoliitolla ole paikkaa samassa hallituksessa heidän kanssaan JA Keskusta pysyy oppositiopolulla yhtä vakuuttavasti kuin aiemmin on enemmistöhallitusvaihtoehtoja jäljellä kaksi: Joko nyt suunniteltu, tai sinipunahallitus vahvistettuna Vihreillä ja RKP:lla jossa KD on vapaaehtoinen mauste joka syö Vihreiden paikan käytännön vaa’ankielipuolueena.

Ei ole helppoa kummassakaan tapauksessa, ellei Orpo ole valmis myymään Kokoomuksen periaatteita.

 

 

eskovirri
Sitoutumaton Espoo

35-vuotias pokerinpelaaja ja sijoittaja. Poliittisesti sitoutumaton.

Nykyään Espoosta, aiemmin Helsingistä. Valtiotieteiden maisteri (poliittinen historia, HY). Poliittisesti keskellä oleva pragmaattinen järkiliberaali. Arvostan suoraa ja rehellistä puhetta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu