Suomalaisten pääomatulojen tuplaverotus on järkyttävän raskasta

Tiesitkö, että suomalainen piensijoittaja maksaa jo ensimmäisestä pääomatuloeurostaa 44 prosenttia veroa? Tämä johtuu tuplaverotuksen vaikutuksesta: ensin yhtiö johon piensijoittaja on sijoittanut maksaa 20 prosenttia yhteisöveroa voitostaan. Tämän jälkeen piensijoittaja maksaa vielä jäljelle jäävästä voitosta 30 prosenttia pääomatuloveroa (pääomatuloveron nousee 34 prosenttiin eli yhteensä menee yli 47 prosenttia veroa 30 000 eurolta ylittävistä tuloista).

Tämän lisäksi jokaisesta sijoitetusta eurosta on jo maksettu veroa tuloverotuksessa tai muissa veromuodoissa. Suomi on todellinen pääomasijoittajan verohelvetti, joka ei estä ahneita vasemmistopoliitikkoja vaatimasta entistäkin enempää veroja jotta keskivertosuomalainen ei vain pääsisi vaurastumaan.

Joutuakseen yhtä raskaan verotuksen kohteeksi kuin sijoittaja palkansaajan pitää tienata yli puoli miljoonaa euroa vuodessa. Tässä ei huomioida veroluontoisia eläkemaksuja eikä sosiaaliturvamaksuja, koska pääomatuloista maksetuista veroista ei saa oikeutta eläkkeeseen eikä ansiosidonnaiseen sosiaaliturvaan. Reilua? Minusta ei.

Kalevi Sorsa-säätiön (SDP:n ajatushautomo) ratkaisu kaikkeen tuntuu hyvän sosialidemokratian tavoin olla korottaa niitä veroja, jotka eivät koske heitä itseään tai joista he päinvastoin itse hyötyvät. Vaikka ehdotusten vaikutus olisi todellisuudessa päinvastainen: suurrikkaat voivat helposti siirtää omaisuutensa maasta tai siirtää ne erilaisiin sijoitusyhtiöihin, kun taas tavallisilla kansalaisilla ei ole helppoja keinoja kiertää perusteettomia ylisuuria kateusveroja.

Todellinen ratkaisu varallisuuserojen kaventamiseen olisi pudottaa pääomatuloverojen tasoa kohtuulliselle tasolle: poistaa erillinen yksityishenkilöiden tuplaverotus ja korvata se esimerkiksi osingoista maksettavalla viiden prosentin lähdeverolla, jota maksaisivat myös nykyiset veronkiertäjät kuten säätiöt, ammattiyhdistysliike ja muut pääomatuloverosta vapautetut instanssit. Samoin lähdevero perittäisiin myös ulkomaisilta osakkeenomistajilta.

Lopputuloksena kansankapitalismi etenisi, suomalaisten kiinnostus omistaa kotimaisia pörssiyhtiöitä lisääntyisi ja samalla valtion verotulot kasvaisivat roimasti.

Muutama suojatyöpaikka tosin lähtisi.

+3
eskovirri
Sitoutumaton Espoo

35-vuotias pokerinpelaaja ja sijoittaja. Poliittisesti sitoutumaton.

Nykyään Espoosta, aiemmin Helsingistä. Valtiotieteiden maisteri (poliittinen historia, HY). Poliittisesti keskellä oleva pragmaattinen järkiliberaali. Arvostan suoraa ja rehellistä puhetta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu