Vaihtoehdot nykyhallitukselle

Sanna Marinin hallitus on lopultakin kaatumassa. Mutta tämä ei vielä tarkoita uusia vaaleja. Mitä vaihtoehtoja nykyisen eduskunnan koostumus antaa enemmistöhallituksen muodostamiselle.

Käydäänpä muistin virkistykseksi läpi eduskunnan tämän hetken voimasuhteet:

SDP (40) PS (38) KOK (38) KESK (31) VIHR (20) VAS (16) RKP (10) KD (5) Liike Nyt (1) Ano (1)

Enemmistöhallitukseen tarvitaan 100 paikkaa ilman puhemiestä (puhemies ei äänestä). Käytännössä toimiva hallitusenemmistö tarvitsee ainakin 105-110 paikkaa.

Tältä pohjalta matemaattisesti yksinkertaisinta olisi muodostaa hallitus kolmen suurimman puolueen pohjalle. Yhteistä linjaa näiltä tuskin kuitenkaan löytyisi. Mutta hallituspuolueiden määrän lisääminen johtaa yleensä epävakauteen. Selkeyden vuoksi yhden edustajan ryhmiä tässä ei käydä läpi, vaikka hekin varmasti mielellään hallitusneuvotteluihin osallistuisivat (ainakin Hjallis).

Kolmen puolueen mahdolliset yhdistelmät:

SDP + PS + KOK = 116

SDP + PS + KESK = 107

SDP + KOK + KESK = 107

PS + KOK + KESK = 105

Lisäpuolueeksi näihin voidaan saada pohjasta riippuen pienpuolueista joko RKP tai KD. PS + KOK + KESK oli vallassa jo aiemmin 2015-2017, joten se olisi ehkä uskottavin pohja näistä kristillisillä tai RKP:lla täydennettynä.

Mikäli oletetaan, etteivät Perussuomalaiset mahdu samaan hallitukseen Vihreiden ja Kokoomus ei mene lupaustensa mukaisesti samaan hallitukseen Vasemmistoliiton kanssa se vähentää mahdollisia neljän puolueen hallituksia rutosti. Tätä voitaisiin hyvin harkita:

SDP + KOK + VIHR + RKP = 108

Mielenkiintoisempaa viritelmää edustaisi:

SDP + PS + VAS + RKP + KD = 109

Historiasta toki löytyy kummempiakin virityksiä eikä ole harvinaista että Kokoomuksen puheet osoittautuvat paperiksi. Muistatteko näitä hirvityksiä?

SDP + KOK + VIHR + VAS + RKP + KD (129) 6-pack

SDP + KOK + VIHR + VAS + RKP (124) Sateenkaari

Henkilökohtaisesti toivon, että Marinin hallitus kaatuu nopeasti ja Perussuomalaiset, Kokoomus ja Keskusta saavat nopeasti aikaan hallituksen joka jatkaa Sipilän hallituksen perinnettä vastuullisesta taloudenhoidosta ja hyvästä työllisyyspolitiikasta.

Ja ennemmin vaikka hutera vähemmistöhallitus ja uudet vaalit mikäli se ei onnistu, kuin 6-packin kaltainen ”kaikille kaikkea, ei mitään ikäviä päätöksiä ja lasku seuraavalle sukupolvelle-hallitus”. Mutta muistetaan: uudet vaalit eivät ratkaise kaikkia ongelmia ja todennäköisesti niidenkin jälkeen uuteen hallitukseen tarvitaan vähintään kolme puoluetta.

0
eskovirri
Sitoutumaton Espoo
Ehdolla kuntavaaleissa

34-vuotias pokerinpelaaja ja harrastelijasijoittaja. ¨

Ehdolla Espoossa kunnallisvaaleissa 2021 Perussuomalaisten listalla (sitoutumaton).

Nykyään Espoosta, aiemmin Helsingistä. Valtiotieteiden kandidaatti, gradu työn alla poliittisesta historiasta (HY). Poliittisesti keskellä oleva pragmaattinen järkiliberaali. Arvostan suoraa ja rehellistä puhetta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu