Maakunnat korvaamaan kokonaan kunnat?

Voi hyvin ymmärtää, että kunta ihmisen kotipaikkana ja palveluiden tuottajana oli tärkeä vielä 1960-luvun ihmiselle. Tällöin varmaan suuri osa suomalaisista asui vielä maalla ja heidän elantonsa tuli pääsosin maataloudesta. Lapset kävivät turvallisesti ja lähellä vanhempia koulussa muutaman kilometrin päässä kotoa ja terveyskeskuskin sijaitsi paikassa, mihin sen ajan ihmiset kohtuudella pääsivät pari kertaa (tai kerran) päivässä kulkevalla bussilla ennen illan navettatöitä. Maalla luultavasti monilla oli auto, koska tuskin hevosilla enää 60-luvulla kuljettiin maaseudullakaan – tai sitten mentiin minne mentiinkään kävellen pitkiäkin matkoja tai lääkäri teki kotikäyntejä.

Eli mahdollisesti johtuen sen ajan yleisestä köyhyydestä, autottomuudesta, elinkeinosta (maataloudessa työ oli omassa pihapiirissä, ei työmatkoja),  huonoista teistä, vähäisistä julkisen liikenteen bussi- ja junavuoroista ja ilman nettiä elämisestä ihmiset tarvitsivät kuntapaveluina vähintään terveyskeskukset ja lasten koulut lähietäsyydelle, jotta ne olisivat helposti saavutettavissa joka tilanteessa etenkin lapsille ja sairaille, joiden piti pystyä ja jaksaa mennä näihin useimmiten omin voimin.

Nykyään kaikki on toisin, busseja, ratikoita, lähi- ja kaukojunia, (koulu)takseja ja ihmisten omia autoja on käytössä kulkuvälineinä ruuhkiksi asti ja jokainen voi jollakin näistä matkustaa esim terveyskeskukseen, vaikka se sijaitsisi kauempanakin. Myös iäkkäät/sairaat, joilla ei ole omaa autoa tai jotka eivät voi käyttää busseja, voivat päästäkseen lääkärille tilata edullisen Kela-taksin,  jonka omavastuu on vuodessa 300 e, minkä jälkeen loput vuoden matkat ovat ilmaisia. Kaikille siis löytyy nykyään joku sopiva kulkuväline edullisesti, kunhan vain itse ottaa selvää mm. aikatauluista.

Nyt kun todennäköisesti maakunta-malli tulee voimaan, niin olisi hyvä, jos kunta-alan asiantuntijat ym. ruotisivat kunnan merkitystä nykyaikana ja sitä mahdollisuuttaa, että jos ei sittenkään mitään hallintohimmeleita aleta sen enempää rakentamaan vaan jossakin vaiheessa maakunnat korvaisivat kokonaan kunnat. Ja tästä tulisi  julkiselle sektorille ja veronmaksajille säästöä hallintomenoissa.

Liitteenä eilisen Hesarin mielipidesivuilta mielestäni osuva kirjoitus kuntien merkityksestä nykyaikana.

+1
evaback
Espoo

Olen kiinnosunut yhteiskunnallisista asioista, ylin koulutus valtio-opin maisteri (vm. 2016). Muita ex-ammatteja kokki ja yo-rakennuspiirtäjä. Kotoisin Rovaniemen mlk:sta, asunut Tampereella noin 15 vuotta ja vuodesta noin 2017 lähtien Espoossa. Töissä markkinatutkimus-alalla.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu