Työehtosopimuksia (tes) katkolla

Ay-liittojen vuosikymmenten saatossa taistelemat edut koskettavat nykyään varmaan suurinta osaa palkansaajista puoluekantaan katsomatta. Suomessa taitaa olla vain joku 5 -15 % tosi rikkaita, joen heitä tuskin hetkauttaa oli näitä etuja tahi ei.

Findikaattorin mukaan viime vuosina palkansaajien ammattijärjestöön kuuluminen on vähentynyt tasaisesti ja työttömyyskassaan kuuluminen vastaavasti yleistynyt, vuonna 2019 palkansaajista 67 prosenttia kuului ammattiliittoon ja 19 prosenttia työttömyyskassaan. Noin 14 % palkansaajista ei kuulunut ammattiliittoon eikä kassaan. Naiset kuuluvat miehiä useammin ammattiliittoon kun taas miehet ovat naisia useammin pelkän työttömyyskassan jäseniä.
https://findikaattori.fi/fi/36?fbclid=IwAR2Lu-ELJYwKk7gDpwKnsuJFOVF02j-OAkLPkcRFxks24fDP9hM_Bjm-rTU
————————————
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ennustaa Iltalehden jutussa 9.5.2021 syksyn 2021 liittokierroksesta myrskyisää.
Elorannan mukaan uhattuina ovat ”Sairaan lapsen hoito, sairausajan palkka, työajan lyhennykset, lomarahat, ilta-, yö- ja lauantailisät ja ehkä myös ylityökorvaukset. –lomarahat, ylityökorvaukset, vuoro- ja pyhälisät, palkalliset vanhempainvapaapäivät, palkallinen sairausloma, neljää viikkoa pidemmät alakohtaiset vuosilomat, 37,5-tuntiset työviikot ynnä muut tesseihin perustuvat työsuhteiden ehdot.
– Työaika esimerkiksi on lainsäädännössä pidempi kuin työehtosopimuksissa, pekkasia ei tunneta lainkaan, lomakorvauksia ei maksettaisi, vanhempainvapaista ei maksettaisi palkkaa ynnä muuta.
– Työehdot heikkenisivät merkittävästi nykyisestä- – ”
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/fa55e683-7cca-4c93-9085-7742f19426f4?fbclid=IwAR0vlL8b9uGDkq5_g3amJIhZy0Mrm-67AhTK-3Ma19ETCXiL-AtFL9xStW4
————————————-
Jos nämä erilaiset työntekijöiden edut tosiaan rasittavat yrityksiä kohtuuttomasti, niin olisikohan siinä mitään ideaa, että valtio ottaisi vastuulleen lakien nojalla osan näistä kustannuksista kuten sairaan lapsen hoitoon ja sairausajan palkkaan liittyvät, palkalliset vanhempainvapaapäivät ja 37,5-tuntiset työviikot. Nämä nyt ainakin, kun ne ovat vähän sellaisia yleishyödyllisiä etuja eikä sivistysvaltiossa tällaisia etuja voi oikein poistaa kokonaankaan. Myös minimipalkaa olisi hyvä saada lakiin.
0
evaback
Espoo

Olen kiinnosunut yhteiskunnallisista asioista, ylin koulutus valtio-opin maisteri (vm. 2016). Muita ex-ammatteja kokki ja yo-rakennuspiirtäjä. Kotoisin Rovaniemen mlk:sta, asunut Tampereella noin 15 vuotta ja vuodesta noin 2017 lähtien Espoossa. Töissä markkinatutkimus-alalla.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu