Uskonnonopetuksen tulisi yhdistää oppilaita eikä jakaa heitä
Vuonna 2003 voimaan tulleen uskonvapauslain myötä suomalaisissa kouluissa luovuttiin tunnustuksellisesta uskonnonopetuksen käsitteestä ja siirryttiin niin kutsuttuun oman uskonnon opetukseen. Vaikka hartaudenharjoittamisesta onkin pääasiallisesti (joitain ajoittain esiin nousevia väärinkäytöksiä lukuun ottamatta) luovuttu, voidaan suomalaisen oman uskonopetuksen katsoa edelleen olevan tunnustuksellista. Uskonnonopetusta varten oppilaat erotellaan edelleen omiin uskontokuntansa mukaisiin ryhmiinsä ja oman uskonnon opetuksen yhtenä julkilausuttuna päämääränä on pidetty oppilaan oman uskonnon uskontoidentiteetin vahvistamista. Esimerkiksi Pohjoismaisessa vertailussa suomalainen uskonopetus on omaleimaisen tunnustuksellinen muiden Pohjoismaiden opettaessa kaikille yhteistä katsomusainetta.
Nykymuotoinen uskonnonopetus, johon sisältyy edelleen vahva tunnustuksellisuuden kaiku, asettaa lapset monella eri tavalla epätasa-arvoiseen asemaan ja heikentää monen – etenkin vähemmistöuskonto-opetusta saavan – kohdalla koulujärjestelmämme tarjoaman opetuksen laadukkuutta. Näiden ongelmien vuoksi Vihreän eduskuntaryhmän lakimuutosehdotus sekä virkaatekevän opetusministeri Jussi Saramon viimeviikkoiset liputukset uskonopetuksen muutosten puolesta ovat enemmän kuin kannatettavia.
Nykymuotoisen uskonnonopetuksen merkittävin epätasa-arvoistava tekijä on, ettei kirkkoon kuuluva – edes täysi-ikäisenä lukiolaisena – voi valita elämänkatsomustietoa oman uskontokunnan uskonnonopetuksen asemesta. Rekisteröimättömiin uskontokuntiin kuulumattomilla opiskelijoilla puolestaan on oikeus valita uskonnonopetuksen ja elämänkatsomustiedon väliltä. Koululain perusteella enemmistö oppilaista siis pakkoryhmitellään vakaumuksensa mukaisiin lokeroihin jo seitsemän vuoden ikäisenä. Helpoiten uskonnonopetusta tasa-arvoistetaan poistamalla uskontokuntakohtainen pakkoryhmittely sallimalla elämänkatsomustiedon opiskelu vapaasti uskonnon opiskelun sijaan.
Toinen merkittävä epätasa-arvotekijä kumpuaa valtionuskontoihin kuulumattomien uskontojen uskonnonopetuksen sekä elämänkatsomusopetuksen kasvavasta kysynnästä. Suomessa valtionuskontokuntiin kuuluvien kansalaisten määrä on vähentynyt viime vuosikymmeninä tasaisesti, kun taas vähemmistöuskontokuntiin ja uskonnottomiin kuuluvien ihmisen määrä on kasvanut todella merkittävästi. Uskonnonopetusta ei ole kuitenkaan mukautettu muuttuneeseen maailmaan, mikä aiheuttaa koulujärjestelmässämme eriarvoisuutta ja laatuongelmia – vähemmistöuskontojen ja elämänkatsomustiedon opetusta tarjotaan esimerkiksi vain tiettyjen kriteereiden täyttyessä ja usein esimerkiksi koulupäivän ulkopuolella.
Kasvanut tarve eri uskontojen opetukselle on myös kasvattanut kysyntää päteville uskonnon opettajille. Valitettavasti tarjonta pätevistä opettajista ei kuitenkaan ole pysynyt kysynnän perässä. Esimerkiksi meillä on kouluissa yli 10 000 muslimiopiskelijaa, mutta päteviä islamin uskonkoulutuksen saaneita opettajia on koko maassa 20 – siis yksi pätevä opettaja noin 500 opiskelijaa kohden. Huutava pula pienempien uskontojen opettajista on puolestaan tuonut eri uskontojen opettajiksi ihmisiä hyvinkin kirjavilla taustoilla eikä kaikilla välttämättä ole pedagogista koulutusta opetettavaan uskontoon liittyen ollenkaan. Maailman perusopetuksen mallimaan ei pitäisi jättää lasten uskonnollis-eettistä koulutusta tällä tavoin retuperälle vaan kaikille lapsille tulee taata mahdollisuus samantasoisen sivistykseen.
Uskonnonopetus on parhaimmillaan palkitseva ja hyvin sivistävä oppiaine ja se vastaa oppilaan perustavanlaatuisiin kysymyksiin eikä siitä missään nimessä pidä luopua. Nykymuotoiseen uskonnonopetukseen liittyy kuitenkin todella paljon ongelmia, jotka tulisi korjata pikaisesti. Nykyjärjestelmä on lapsia eriarvoistava ja monen kohdalla opetuksen laatu ei täytä niitä standardeja ja tavoitteita, joita olemme koulutusjärjestelmällemme ja uskonnonopetukselle asettaneet. Muuttamalla uskonnonopetus kaikille yhteiseksi uskonnon ja elämänkatsomusopetukseksi, joka nivoutuu uskonnonhistoriaan, moraalikäsitykseen, etiikkaan ja filosofiaan pystyisimme taklaamaan niin laatu- kuin tasa-arvo-ongelmatkin. Nimellisesti tunnustukseton oman uskonnonopetus on lakkautettava ja on siirryttävä opettamaan kaikille yhteistä oikeusvaltion periaatteiden ja demokratian näkökulmasta ammentavaa etiikkaa, kulttuuri- ja uskontohistoriaa sekä uskontokritiikkiä.
Uskontoa ei pitäisi opettaa koulussa lainkaan. Jos vielä samaan aikaan yritetään opettaa monia uskontoja, siitä syntyy vain sekavuutta. Uskonnon sijasta pitää opettaa elämänkatsomustietoa. Siihen toki voidaan sisällyttää eri uskontojen erojen ja samankaltaisuuksien opetusta. Tärkeää on, että opetus avartaa lapsen näkemystä maailmasta, eikä kavenna sitä mihinkään uskontoon perustuvaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Korjaantuu, kun kirkon jäsenyys tippuu koko maassa alle 50% ja se erotetaan lopultakin valtiosta.
– Loppuu mm. koulujen uskonnonopetus, eikä pressakaan viran puolesta enää meitä ”siunaile.”
Ilmoita asiaton viesti
On tärkeää tuntea eri suuret uskontokunnat. Se kuuluu yleissivistykseen enemmän kuin täysin tyhjänpäiväisten viihdetähtien tai urheilijoiden tunteminen.
Koulun tehtävä on kertoa uskontojen etiikan ja moraalin suurista eroista. Eihän esimerkiksi islamia voi edes verrata kristinuskoon. Islam on niin paljon täynnä kehoituksia elämään rikollisella tavalla ja yllytystä väkivaltaan.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö otsikossa toteamasia pitäisi päteä kaikkeen opetukseen? Sekä yhteiskuntaan laajemminkin. Yksi aikamme ongelma on yhteisöllisyyden puute.
Ilmoita asiaton viesti
En kyllä tiedä turhempaa asiaa koulumaailmassa kuin mitä uskonnonopetus on.
Totisella naamalla kerrotaan lapsille näiden hupiukkojen, Jahven ja Jeesuksen touhuista.
Olisi jo aika 2000-luvulla lopettaa nuorille valheiden kertomiset.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä miten nykyään meillä Suomessa opetetaan neitseellisen raskauden ihmeestä. Ruotsissa alettiin jo -90 luvulla alussa kertomaan esikoulussa lapsille, että Jeesus oli avioliiton ulkopuolinen lapsi. Ei olisi mennyt enää pikkulapsillekaan muutoin läpi. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Nimenomaan valistusaikana syntyneiden myyttien kertomiset olisi syytä lopettaa, ja tuoda esiin miten eurooppalaisten yhteiskuntien kehitys nousi selkeästi kristinuskon laupeus- ja totuudellisuus käsityksistä. Siksi uskonnonopetusta ei missäään tapauksessa saa enää yhtään piirua vähentää, se on jo niin kalpeaksi kaluttu ja varjoksi viruteltu, eikä ole enää mitään tunnustuksellista uskonopetusta edes ollut olemassa todellisuudessa.
Ateistisessa nihilismissä kituvat lapset eivät koskaan saa edes kokea rukouksen tuomaan ihanaa rauhaa ja turvallisuutta.
PÄINVASTOIN SIIS!
Lapsella on oikeus myös tiedollisesti oppia ja omaksua kristinuskon sisältöä! Jo kulttuurimme tähden. Myös vieraista maista tänne tulleille mahdollisuus saada kokea jotain, mitä eivät ole koskaan saaneet kokea; Rakastavan Jumalan tunteminen joka toi maailmalle ihmisarvon!
Ilmoita asiaton viesti
Ellen uskoisi Jumalaan, olisin jo kauan sitten joutunut epätoivoon ja luultavasti menehtynyt. Jumalusko on pitänyt minut niin sanotusti pinnalla. Uskon vakaasti Jeesuksen opetukseen. Hän oli esimerkillinen ihminen, joka toi valoa maailmaan. Jos ihmiskunta toimisi Jeesuksen oppien mukaan, maailma olisi hyvä paikka elää. Mutta historia opettaa että ihmiskunta on valinnut toisen tien.
Jeesus oli hyvä vähäisille ihmisille, köyhille, naisille ja lapsille. Hän kohteli naisia tasavertaisesti. Tämä oli hyvin epätavallista 2000 vuotta sitten. Hän oli siis aikaansa edellä. Hän oli totuudellinen ja korosti rakkauden merkitystä, hän antoi meille mm.ssa rakkauden kaksoiskäskyn. Myös vihollisia pitää Jeesuksen mukaan rakastaa niin kuin itseään. Rakkaus tässä mielessä ei tarkoita tunnetilaa vaan pyrkimys toimia oikeudenmukaisesti ja oikein lähimmäisen hyväksi.
Ilmoita asiaton viesti
Uskonnon opetus kuuluu muualle kuin kouluun.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä asiasta et tiedä mitään. Jos kouluissa ei opetettaisi uskontoa, joka on siis yleissivistävä aine, niin sillä ulkoistaisimme uskonnon opetuksen täysin mitä erilaisimmille saarnamiehille ja -naisille. Vaikkapa sellaisille, jotka julistavat väkivallan oikeutetuksi vääräuskoisia kohtaan. Kukaan ei millään muotoa valvoisi tätä.
Toinen asia on se, että vaikka itse olisi kuinka vannoutunut ateisti, niin uskontoa ei voi ulkoistaa elämästään pois. Siinäkin mielessä on tarve tuntea uskontoja, niiden käsityksiä oikeasta ja väärästä. Uskonto on kulttuurinen ilmiö ja toisin kuin ilmeisesti ajattelet, entistä tärkeämpi. Vain Euroopassa uskonnon merkitys vähenee, muualla ei.
Ilmoita asiaton viesti
Elämänkatsomustietoa/yhteiskuntaoppia voidaan opettaa koulussa. Ei uskontoja. Miksi tartuit vain mun kommenttiin?
Olenko piikki mielessäsi?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tuossa oli Tossavaisella yhtä lailla tietämätön kommentti, et ole erityisasemassa.
Yhteiskuntaoppi ei muuten millään tapaa ole rinnasteinen oppiaine sen paremmin elämänkatsomustietoon kuin uskontoonkaan. Kai nyt omilta kouluajoilta tämän muistat?
Ilmoita asiaton viesti
Ja sinäkin Syvärilä ihan kuten kaikki muutkin, tarvitset toki perustiedot tärkeimmistä uskonnoista. Ei sillä ole mitään tekemistä sen kanssa onko ateisti, jonkin uskonnon kannattaja tai agnostikko. Se on yleissivistystä.
Ilmoita asiaton viesti
Yhteiskuntaoppi ei välttämättä sisällä mitään elämänkatsomustietoa, eikä tietoa uskonnoista. Se rajautuu yhteiskuntarakenteen ja sen osa-alueiden tarkasteluun. Tarpeellinen aihe, mutta sisällöltään ihan muuta kuin elämänkatsomustieto tai jonkin uskonnon opetus.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on keskeisin harha tällä alueella, joka johtuu siitä, että olemme aina olleet tämän kulttuurin tuotoksien keskellä, jonka rakensivat 1800-luvun suurien suomalaisten kansanherätysliikkeiden hiljainen ja lainkuuliainen kansa, jolla oli kätketty ilo ja lohdutus Jumalassaan ja Vapahtajassaan, joka on taivaan ja maan luoja! Yhtälailla siinä oli mukana työväenliikkeen pientä ihmistä ja hänen elämän taisteluaan puolustavat suomalaiset.
Ja senkin alla koko kristillisen kirkon pitkä kehitys Nasaretista New Yorkiin! Sieltä ne kaikki nautittavat humaaanit tuotokset nousevat. Tällä on rakennettu demokratia paitsi meille, myös Afrikan kansoille. On osoitettu tieteellisen tutkimuksen avulla, kuinka protestanttisen lähetystyön tuloksena on Afrikan maihin syntynyt:
-demokratiakehitys,
-korrupution vähäisyys,
-naisen ja tytön parempi asema,
-lukutaito,
-kansansivistys ja monta, monta muuta asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Et halua siis yhteiskuntaasikaan myöskään kristinuskosta nousevia kulttuurisia hedelmiä? Lähimmäisen rakkauden arjessa toteutuvaa periaatetta, ihmisoikeuksia, oikeusvaltiota, vähäistä korruptiota, heikommista huolehtimista, lähimmäisen kunnioittamista, Luonnon kunnioittamista ja varjelemista. Vapautta orjuudesta ja alistamisesta, vapautta ajatteluun ja itsensä ilmaisemiseen?
Vai?
Ilmoita asiaton viesti
Ateisti vakuuttaa, ettei usko jumalan olemassaoloon. Siinä vain se heikkous, että ateistilla pitää olla jokin mielikuva jumalasta, johon uskomasta hän kieltäytyy. Itse olen uskonnoton. En ole ateisti, enkä mihinkään uskontoon uskova.
Jumalan uskon olevan kaikkien fysikaalisten, kemiallisten ja matemaattisten ilmiöiden yhteissumma mukaan luettuna painovoima. Tässä on vain käynyt niin, että ihminen on jumalan kaipuussa luonut mitä erilaisimpia jumalia ja rituaaleja niiden palvelemiseksi. Raamatun mukaan ”Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen, omaksi kuvakseen hän hänet loi.” Käytännössä on käynyt juuri päinvastoin. Ihmiset ovat luoneet, kun muutakaan eivät ole tienneet, itselleen palvottaviksi mitä ihmeellisimpiä ja joillain tapaa ihanteellista ihmistä kuvaavia jumalankuvia.
Ilmoita asiaton viesti
Länsimaisen maallistumisen ja kirkosta eroamisten myötä tulevat, uudet vanhemmat-ja äänestäjät etenevät uskonnonopetuksenkin suhteen järkilinjan päätöksillään.
( Uskonnon opetusta puolustavat-ja vetoavat lähinnä isovanhempien ikäiset, enemmän, tai vähemmän ääri-uskovaiset.)
Varsinais-Suomesta lähti vielä 80-luvulla maallikoista ja kirkonmiehistä koostunut erityinen ”HIIPPAKUNTALÄHETYSTÖ” opetusministerin pakeille vetoamaan ”uskonopin puolesta.”
– perusteeksi selittelivät, että nykyvanhemmat eivät ymmärrä uskonopin kokonaisetua yhteiskunnalle…(!?!).
Ilmoita asiaton viesti
Kommunismin tai sosialismin etu yhteiskunnalle on samanlainen myytti ja puhdasverinen luulo eli uskonto.
Ilmoita asiaton viesti
Nykymallissa on kiistattomat ongelmansa, ja teoriassa kaikille yhteinen katsomusopetus – siis nimenomaan katsomusopetus, ei uskonnonopetus – olisi hyvä ratkaisu.
Mutta käytännössä ei. Ulkomaiden esimerkki osoittaa, että yhteisestä aineesta tulisi lähinnä uskontojen esittelyä ja jonkinlaista ”uskontotietoa”, vaikka hyvän katsomusopetuksen lähtökohta ei ole uskonnoissa. Käytännössä siis kävisi niin, että nykyinen mainio katsomusaine elämänkatsomustieto sulautettaisiin uskonnonopetukseen, ja näin uskontoihin kytkeytymätön katsomusopetus kokisi kovan takaiskun.
Murisin aiheesta aikoinaan vuolaammin mm. täällä:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/arnokotro/161531-elamankatsomustietoa-ja-uskontoa-ei-pida-yhdistaa/
Ilmoita asiaton viesti
Äärimmäisen hyvä ja analyyttinen ”vastine” mielipiteelleni. Nostat esille tärkeitä pointteja! Luin kirjoituksesi kaksi kertaa läpi enkä silti pysty näkemään kovinkaan suurta katsontaeroa näkemyksissämme. Tämäkin pienehkö katsontakantaero tiivistyy ja on mahdollisesti ratkaistavissa tuntijakomuutoksilla, hyvällä sisältösuunnittelulla ja valinnaisuutta lisäämällä. Esimerkiksi kirjoituksessasi mainitsema ehdotus lukion uskontoaineen ja katsomustiedon valinnasta voisi olla kannatettava (toki ratkaistavaksi jää edelleen vähemmistöuskojen kasvusta kumpuavat resurssiongelmat).
Se on toki myönnettävä, että kaikille yhteinen oppiaine olisi kuitenkin jonkin sortin kompromissi muiden vastaavien aineiden tavoin ja opetuskulma sisältöineen kumpuaisi vallitsevasta yhteiskunnasta. Esimerkiksi minun Iranissa oppima historia oli hyvin toisenlainen kuin Suomessa opetettava historia. Toisaalta tällainen kompromissi olisi myös uudistuksen hyvä puoli, sillä tarjottu opetus muuttuisi mahdollisimman tasalaatuiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrän hyvin Tawasolin ja hänen hengenheimolaistensa pyrkimyksen eliminoida kristinuskon asema.
Sitä perustellaan moniarvoisuudella, mutta käytännössä sillä tehdään tilaa ennen kaikkea islamilaisuudelle.
Ehdotan vaihtareita: poistetaan tunnuksellinen kristinuskon opetus kouluista koko EU:n alueelta, ja vastaavasti kaikki Lähi-Idän ja Afrikan maat poistavat tunnustuksellisen Islamin opetuksen saman ikäisiltä (6-18 vuotta) kansalaisiltaan.
Fair play.
Tawasolilla saattaa kuitenkin olla vähän enemmän työmaata noissa jälkimmäisissä, kuin hyväuskoisissa edistyksellisissä demokratioissa.
Ilmoita asiaton viesti
Nykytilanteessa olennaista on juuri, että islamilaisten ja kristittyjen vanhempien lapsille on järjestettävä julkisin varoin ”oman uskonnon” opetusta. Tästä Tawasoli ja hänen ”hengenheimolaisensa”, kuten Saramo ja minä, haluavat eroon. Heimolaisista yksi on vihreä, toinen vassari ja kolmas demari.
Asia ei ole yksinkertainen, koska Kotron mainitsemat ongelmat ovat todellisia. Sivistysmaassa ei kuitenkaan voi ikuisesti opettaa ”omia” uskontoja verovaroin. Vertaisin tilannetta vakavissani siihen, että kaiken maailman kansanryhmille pitäisi järjestää ”oman” historian opetus.
Ilmoita asiaton viesti
Lähi-Itä oli ”sivistysmaa” kun Pohjolassa vielä syötiin kaarnaa ja palvottiin metsän henkiä.
Lähi-Idän mailla on ollut siis noin 2000 vuotta etumatkaa sivistyä ja kehittyä – miksi ihmeessä Suomen pitäisi uskonnon opetuksen suhteen esittää ”edistyksellisempää” kuin mitä nämä kulttuurin kehdot?
Minusta on kohtuullista esittää mainitsemani vasta-aloite Tawasolin ehdotukselle.
Ilmoita asiaton viesti
Muutama sivistynyt äijä paasaamassa akatemian käytävillä tai opettamassa poliitikkoja oli tietysti todellisuutta Lähi-idässä ja Välimeren rannoilla kauan sitten.
Sivistysm a a t syntyivät 1800-luvulla, kun kansanopetuksesta tuli yleistä ja julkisesti tuettua. Yhdysvaltojen julkisissa kouluissa tunnustuksellisesta uskonnonopetuksesta luovuttiin jo ennen Ranskaa, mutta ajatusta yleisestä julkisesta peruskoulusta siellä vastustaa vielä nykyinen opetusministerikin.
Jospa sovittaisiin, että suomalaiset poliitikot tekevät aloitteita Suomen asioista.
Ilmoita asiaton viesti
Moni kulttuurintutkija voisi pitää tuota kantaasi melkoisena understatementina Lähi-Idän historian osalta.
Ja: Jospa sovittaisiin, että Suomen vapaat kansalaiset saavat tehdä vapaassa maassa sellaisia aloitteita maansa asioista kuin haluavat.
Ilmoita asiaton viesti
Jonain toisena päivänä voidaan vaikka kisailla siitä, kuka tietää eniten muinaisten sumerien, kiinalaisten, egyptiläisten ja malilaisten kulttuurista; tai muistaa eniten kreikkalaisten filosofien sitaatteja.
Tässä ketjussa on nyt kyse yleisestä julkisesta opetuksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessahan ei ollut mitään kristinuskoa vaan harrastettiin niitä pakanauskontoja. Sitten kun kristityt tulivat Suomeen.
Ainoa hyväksyttävä oli tunnustaa kristinusko omaan elämään ja jos ei sellaista hyväksynyt, pää katkaistiin.
Siksi vuosien ajan on kirkko yrittänyt katkaista pakanalliset menot siinä onnistumatta, että juhannuskokko jäi perinteeksi ja moni muu asia.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Herran Jestas sentään. Tuo historia kuuluu islamin invaasioihin joissa kristikunnan keskukset ”vapautetiin kristinuskosta” juuri noin; pää poikki ja pinoon.
Pohjois-Afrikka, Aasia.
Kun kristinusko tuli Suomeen ovesta, ikkunasta lähti orjuus!
Juuri siksi sitä ei saa lopettaa!
Ilmoita asiaton viesti
Huomenta. Uskonnot täytyy lopettaa.
Luulet historian kuuluvan islamiin mutta katso tätä vähän tarkasti:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Miekkal%C3%A4hetys
Siinä löytyy kohta: ”Kristityt hallitsijat pakottivat ihmisiä kasteelle kuoleman uhalla.” Muistan kyllä, kun olen peruskoulussa lukenut ja siinä todella katkottiin päitä, jos ei tunnustanut kristinuskoa.
Siinähän todettiin, että Suomessa kristinuskoon käännyttäminen tapahtui pääosin rauhallisesti eli siinä oli eripuraa ja päitä katkottiin.
Siksi nämä pakanallisuuteen liittyviä asioita oli heille tosi vaikeaa saada kitkettyä ja jotkut perinteet saivat jäädä kuten tämä juhannuskokko vaikka sitä ei hyväksytty.
Ilmoita asiaton viesti
Päivi Kopsa tuntee huonosti uskontojen historiaa. Islamin usko aloitettiin 600-800 luvuilla, joten se on huomattavasti mm. kristinuskoa nuorempi.
On silkkaa roskaa väittää, että kristinusko poisti orjuuden maastamme.
Uskontoja on kautta aikojen käytetty myös orjuuuden puolesta. Ruotsi menetti1700-luvun rauhoissa Venäjän kanssa ns. Vanhan Suomen Venäjälle. 1812 Ruotsin entinen maakunta liitettiin Venäjän suuriruhtinaskuntaan. Kyllä Suomessa ollut ns. torpparijärjestelmä muistuttaa orjuutta . Lue historiaa niin opit!
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se historian lukeminen tekisi nyt hyvää sinullekin, jos kirkkain silmin väität torpparilaitosta orjuuden veroiseksi. Tässä muutama fakta:
1. Suomessa ei ollut maaorjuutta kuten oli keskiajalla yleisesti manner-Euroopassa ja Venäjällä vielä 1800-luvun puolivälissä.
2. Ns. Vanhan Suomen liittämisen suuriruhtinaskuntaan aiheutti myös tämän keisarikunnan alueen lahjoitusmaatalonpoikien aseman uudelleenjärjestelyn.
3. Torpparit olivat maaseudun keskiluokkaa, eivät köyhistä köyhimpiä.
4. Ison vihan aikaan Venäjä ryösti suomalaisia orjiksi ja vei kauas itään. Mutta orjuus Suomessa päättyi kristinuskon voittokulun myötä 1300-luvulle tultaessa.
Ilmoita asiaton viesti
Siinähän kristillisyyttä kuolleisiin tunnettiin laitettuna länteen päin. Noin kivasti kristillisyys meitä suomalaisia kohteli.
Ilmoita asiaton viesti
Tieto orjuuden loppumisesta Suomessa tuli kyllä ihan suht nuorensukupolven historian tutkijalta museokeskus-fabriikissa Tampereella muutama vuosi sitten. .
Ilmoita asiaton viesti
Kuka on tämä nuoren sukupolven tutkija johon voittajat?
Ilmoita asiaton viesti
Ei tässä tarvita tiettyä nimeä kaivaa. Tosiasiaa on, että kristinuskon myötä orjuus kyllä poistui, ei heti, koska kristinuskon ”voitto” oli satojen vuosien prosessi ja hyvin eriaikainen eri puolella Suomea.
Kuitenkin 1300-luvun lopulla ja 1400-luvun alussa orjuus oli poissa. Silloin katolinen kirkko oli voittanut idän kirkon.
Ilmoita asiaton viesti
”Lähi-Itä oli ”sivistysmaa”” Nimenomaan oli. Kehitys siellä pysähtyi islamin oppiin, joka määrää pikkutarkasti, miten on elettävä. Sen päälle kiihkoislamistit ovat kehittäneet lisää ihmisen elämään rajoittavia ohjeita. Pääsisältö siinä on miesten ylivalta. Nainen tai naiset ovat hänen omaisuuttaan, eivät itsenäisiä toimijoita. Se on saman tason lajittelua kuin keskiajalla Euroopassa, kun papit keskustelivat vakavissaan, onko naisella sielua.
Ehkä islamin voima on juuri noissa tarkoissa elämien säännöissä. Rajoitusten lisäksi säännöt antavat turvaa ja varmuutta elämiseen. Sitä ei tarvitse itse miettiä. Polvirukous on oikein hyvä esimerkki. Paitsi, että se on näyttö uskovaisuudesta ja nöyryydestä, on se myös hyvää taukoliikuntaa. Olen kokeillut. Kumartuminen vahvistaaa selkälihaksia. Vastaavia harjoituksia on toki muitakin, mutta tässä se tulee ilmaisena lisänä, kun vain muistaa rukoilla.
Islam lamauttaa itsenäistä ajattelua. Se näkyy siinät, ettei arabimaissa ole vuosisatoihin syntynyt mitään merkittävää keksintöä. En suosittele islamia opetettavaksi missään muodossa. Tarpeeton on kristinuskon opetuskin, joskin se on vähemmän haitaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Elämänkatsomusta täytyy laittaa uskontotunnin tilalle.
Nuorena vanhempani olivat vaatineet laittaa minua siihen. Opettajat kertoivat, että olisin ainoa opetettava ja pakko oli pistää minut uskontotunneille.
Siellä minä paukutin kymppejä joka kerta, kun toiset tiesivät heikommin vaikka olivatkin jotakin uskontoryhmää ja minä en.
Tuon peruskoulun jälkeen en ole välittänyt uskonnosta tippaakaan, sillä olen agnostikko. Mummini adventistina yritti käännyttää minua monta kertaa siinä onnistumatta, kun minulle tiede on tärkein asia.
On aika väärin laittaa uskonnoton lapsi niille uskontotunneille aivopesuun. Ei enää uskontotunteja peruskouluihin ja jos haluaa harrastaa uskontoja. Pitäköön siellä omissa mörskissään omat uskonnot.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi tästä aina kirjoitetaan? Ei ole ollut ihmisenhistoriassa aikakautta, jossa me ei oltaisi uskottu johonkin ’yliluonnolliseen’ asiaan: oli se sitten henki, tapahtuma, ilmiö jne. Jokaisessa kulttuurissa on aina ollut ollut läsnä kuoleman jälkeinen maailma, maailman loppu, jumalat, pahat henget jne. Nimet ja tavat näille jumalolennoille on vaihdellut, riippuen asuinpaikasta tai ajasta: varhaisesta kivikaudesta aina tähän päivään, Afrikasta Aasian kautta Amazoniaan. Nämä uskomukset on sitten muokanneet tavallista ihmistä; tekemistä, olemista ja ajattelua mitä suurimassa määrin. Voisi sanoa, että uskonto on meidän DNA:ssa. Miksi sitä ei sitten saisi opiskella tai opettaa koulussa?
Uskontoa käytetään väärin tänä päivänä, ja juuri sen vuoksi niistä pitää saada lisää tietoa, oppia ymmärtämään miksi jotku ihmiset tulkitsevat näitä ’pyhiä’ teoksia kuten tulkitsevat, lähinnä pönkittääkseen omaa valtaansa vai minkä takia. Miksi osa porukasta lähtee tähän ’vääräoppiseen’ julistukseen mukaan? Mitä enemmän tiedetään kokonaisuudesta ja mitä isompi osa tietää, sitä vaikeampi on levittää ’väärää’ tietoa. Joten, pidetään uskonnon opetus kaikille saatavilla.
Niitä, jotka näkevät tämän uskonnon opetuksen vain yhden uskonnon opetuksena, pyytäisin tutustumaan nykyisiin uskonon oppikirjoihin ja materialaihin (tämä koskee vain kristillistä? opetusta, johon olen tutustunut omien lasten kautta), muiden materiaaleista jne. en osaa sanoa juurikaan mitään. Kyllä ne kansakoulun ukkoylijumalat ja pappis perheiden opettajat ovat jo siirtyneet muihin opetusympäristöihin, kukin oman uskonsa mukaiseen ’after life’ -tyyppiseen tilaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tämähän se juuri on, että tästä aiheesta mieluiten kirjoittavat juuri ne, joilta puuttuu tieto ja kokemus tämänhetken tilanteesta ja opetuksesta. Omia vanhoja kokemuksia ja ennakkoluuloja peilataan sitten nykypäivään varmana tietona.
Ilmoita asiaton viesti
Ilman mitään uskonnonopetusta, emme pystyisi edes ymmärtämään Euroopan historiaa. Olennaisia asioita jäisi ulkopuolelle. Samoin myytit siitä että kaikki tieto on suurin piirtein tullut 1800-luvun jälkeen. Nykyihmisen historiantietämys on hyvin ohut.
Ilmoita asiaton viesti
Uskonnonopetuksen voisi supistaa yleisiin käyttäytymissääntöihin, ja niiden noudattamiseen, sekä miten uskonnot ovat vaikuttaneet niiden muodostumiseen, ja maailman uskontoja yleisesti.
Uskonnon sijaan voisi opettaa Suomen lainsäädäntöä enemmän yhteiskuntaopin puolella. Siellä sitä on muistaakseni käyty läpi jonkin verran. Mitäköhän nykyisissä kirjoissa kerrotaan sananvapaudesta, vihapuheesta ja toisten loukkaamisesta (loukkaantumisesta) jne. harmaalla alueella olevista aiheista, kuten laajennetusta rasismikäsitteestä? Suomen lakia tulisi myös verrata muiden maiden vastaaviin säädöksiin.
Miksi joissain maissa naisilla ei ole samanlaiset oikeudet kuin miehillä, tai erot kaivoslaissa jne.
Ilmoita asiaton viesti
Blogistille ja vihreille kiitos kriittisestä asenteesta uskonnonopetuksen suhteen!
Ilmoita asiaton viesti
Niin kuin tuossa aikaisemmin useampikin kommentoija totesi, niin yleensä opetuksesta keskusteltaessa muistellaan vanhoja eikä voida mitenkään uskoa, että opetussuunnitelmat sisältöineen muuttuvat koko ajan.
Ihan vain tiedoksi, nykyisin alakoulussakin opiskellaan vieraita uskontoja eikä vain tankata Raamatun kertomuksia.
Yläkoulussa seiskalla opiskellaan merkittävät maailmanuskonnot, kasilla mennään kirkkohistorian parissa ja tutustutaan, miten kristinusko ilmenee ja vaikuttaa eri puolilla maailmaa. Tämä on oikeasti yleissivistävää.
Ysillä teemana on etiikka, mutta ei vain kristinuskon, vaan muidenkin uskontojen ja vakaumusten eettisiä periaatteelta pohditaan ja vertaillaan. Sisältö ei pohjimmiltaan merkittävästi eroa elämänkatsomustiedon vastaavasta osa-alueesta.
Tämän uskonnon opetuksen vastustajat haluavat pois. Useimmiten edes tietämättä oppisisällöstä yhtään mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Hytönen on sitä mieltä, että piiruakaan ei saa muuttaa nykysysteemistä, jossa muslimilapsen on pakko opiskella omaa uskontoa vielä teininäkin, vaikka itse haluaisi elämänkatsomusopetukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tuota noin pitäisi ymmärtää enkä tarkoittanut, että muutos olisi sinänsä pahasta.
Kommenttini käsitteli sitä, että osa kommentoijista nimenomaan haluaa poistaa uskontojen opetuksen ja se jos mikä olisi yksinkertaisesti hölmöä.
”En usko mihinkään yliluonnolliseen, vain tiede selittää, uskonnot ovat satuja jne. ja siksi en tarvitse mitään tietoja mistään uskonnosta”- kommentit ovat teini-ikäisen ajattelua. Jokaisen aikuisen kuuluisi ymmärtää asioita hieman laajemmin.
Ja muuten en pidä kovinkaan hyvänä ajatuksena sitä, että yhä enemmän on erilaisia ”oman uskonnon ooetussuunnitelmia”. Niitä taitaa olla luokkaa 20 kpl, en ole viime aikoina kylläkään tarkistanut. Esimerkiksi katolisen ja ev. lut. opsin voisi aivan hyvin yhdistää.
Ilmoita asiaton viesti
Oman kristillisen uskonnon opetus kouluissamme on kansallinen perusasia. Tämä on hyvä tiedostaa nyt ja kautta aikojen, myös eräiden kokemattomien vihreidenkin.
Suomi on ja Suomen tulee tulee olla vastakin kristitty maa. Suomalaiset ovat taistelleet kodin, uskonnon ja isänmaan puolesta. Tämä tosiasia tulisi nyt syvän rauhan aikanakin muistaa. Ymmärrän, että kokemattomalle kunnallispoliitikolle asiassa voi olla vieä paljon opittavaa.
Sanon tämän jokaista suuresti ymmärtäen, mutta tosiasiat on hyvä tiedostaa ja opetella tuntemaan se, mitä kristillinen uskomme on yhteiskuntaamme antanut. Ilman kristillisen uskomme historiamme aikana tuottamaa sananvapauttakaan, ei meillä olisi ollut eikä olisi nytkään niitä vapauksia ja oikeuksia, joita meillä on.
Kristillisen uskon vaikutuksen maissa, on jokaisen nykyaikanakin kaikin parempi elää, kuin niissä, maissa, joissa ei ole kristillistä uskoa maan siunauksena ja valona. Kannattaa katsoa, mitä maailmalla tapahtuu ihmisoikeuksien, naisten oikeuksien ja yleisen oikeudenmukaisuuden puitteissa.
Jo historian vaiheissa on sanottu, että ”kansat toisiaan raatelevina susilaumoina olisivat jo raadellen hävittäneet toisensa ilman kristillisen uskon vaikutusta”. Tämä maailmanhistorian suurinta totuutta, kristittyjen ihmisten vajavuuksista ja lankeemuksista huolimatta. Siksi aina tarvitaan selkeää kristillistä uskontokasvatusta.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisen kokeneelle keuruulaiselle kunnallispoliitikolle taas tuntuu tuottavan vaikeuksia perustella asiansa ilman ad hominem -argumentointivirheitä sekä sisäistää lukemaansa kunnolla.
Kuten tekstissä hyvin selvästi ilmaisin uskonto on tärkeä oppiaine eikä sen opetuksesta pidä mielestäni luopua. Päinvastoin kannatan, että kaikille oppilaille tuodaan saman sisältöisesti – ilman uskontokunnan tuomia värilaseja – ilmi uskontojen mukanaan tuomat niin hyvät kuin pahatkin asiat.
”Selkeää kristillistä uskonkasvatusta” sen paremmin kuin minkään muunkaan uskontokunnan kasvatusta ei perustuslain henki eikä koulu- ja uskonnonvapauslakimme salli nykyisessäkään oman uskonnon opetusmallissa. Esimerkiksi ev.lut -uskontoa opettava opettaja voi olla yhtä hyvin buddhisti, ateisti, rastafari kuin protestanttikin eikä hänen tehtävänsä ole tarjota oppilailleen oman tai muunkaan uskonnon uskonnollista kasvatusta. Koulun tehtävä ei siis ole nykymallissakaan antaa kristillistä kasvatusta ja tämän luulisi myös sinun tietävän sillä näytät olleen eduskunnassa uskonnonvapauslakia säätämässä 2003.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa mieltäessäsi uskonnon tärkeäksi oppiaineeksi. Toisaalta kommentissa on ristiriitaa, yhtäältä katsot, että oman uskonnon opetus menee ”värilasien ” kautta ja toisaalta ihan oikein toteat, ettei uskonnonvapauslaki eikä opsit tunne uskonnollista kasvatusta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole ristiriitaa – korkeintaan huono ilmaisun käyttö. ”Värilaseilla” tarkoitin tässä sitä oman uskonnonopetuksen sisällöllistä näkökulmaa, joka vaihtelee uskontokunnittain. Esimerkiksi islamin oppitunti on sisällöltään hyvin erillainen kuin ev.lut -oppitunti, vaikka kummankaan opetuksessa ei olisi kasvatuksellisia piirteitä. Toki olen myös hieman huolissani siitä (ja mediaankin näistä ajoittain tietoa ilmenee), että opetus lipsahtaa todella tökerösti uskonnolliskasvatukselliseksi.
Ilmoita asiaton viesti
”…Haastamme kaikki kristityt toimimaan kotien kristillisen kasvatuksen, PÄIVÄKODIN ja KOULUN USKONTOKASVATUKSEN (?!) , sekä kirkon lapsi-ja nuorisotyön hyväksi.
Kotona opittu iltarukous ja seurakunnassa kuultu jumalan sana ovat elämän tärkeimmät eväät ja vahvimmat lääkkeet ateismia vastaan.
Ateistisen propagandan ei pidä antaa viedä meiltä oikeutta kristilliseen uskoon ja sen harjoittamiseen.
On olemassa merkkejä siitä, että kristillinen KASVATUS on heikkenemässä…”
– Kansanlähetyksen, Kylväjän, Raamattuopiston
ja OPKO;n JOHTOHENKILÖT
( Näiden ääri-uskonnollisten, usein koululaisten isovanhempien ikäisten hihhulienko annatte nyky-vanhemmat päättää, mitä ”kaikkea” lastenne
kouluissa tuputetaan ja tuntikehyksiä ja koulutyön aikaa tuhlataan…?!)
P.S.
– Miksi Oinonen kirkkoon kuulumaton oppilas otetaan ”mielihyvin” uskontotunneille, mutta kirkkoon kuuluvalle oppilaalle ei suoda arvokonservatiivista VALINNANVAPAUTTA VALITA halutessaan uskontotuntien sijasta ET:n, eli Elämänkatsomustiedon oppitunnit…?!
Mikä järki ja logiikka estää ko VALINNANVAPAUDEN?
Ilmoita asiaton viesti
Jäitä hattuun, mainitut konservatiiviset järjestöt EIVÄT päätä ev. lut. uskonnon opetuksesta Suomessa.
Väitteesi on puhdasta pötyä.
Ilmoita asiaton viesti
Mm. viidesläisen Räsäsen ”kynnyskysymyksiä” aikoinaan oli hallitukseen
menolle mm. tasa-arvoisen avioliittolain ja uskonnonopetuksen heikentämisen estäminen, mutta v-tuiksi meni molemmat-”pojat” pettivät!
( -Viikkotunti hävisi, muistaakseni lukio-opetuksesta, folosofian hyväksi(?). ja tasa-arvoinen avioliittolaki tuli että heilahti!)
Aikanaan Räsänen hämmästeli eduskunnassa, että kirkkokuntaan kuuluvatkin oppilaat VOISIVAT VAPAUTUA osallistumisesta HARTAUDEN HARJOITUKSIIN (!?).
– Jos esimerkiksi uskontotunnilla opetellaan isä meidän rukous, onko silloinkin kysymys uskonnon harjoituksesta?
Ilmoita asiaton viesti
Soinikin plokissaan muistaa viattomien lasten päivänä kaikki ne hirveydet joiden kohteeksi lapset monissa maissa joutuvat ja lyttää Amnestyn.
”Unohtaa” kuitenkin tälläkin kertaa katolisten selibaattiipappien, laajasti eri katolisissa maissa, vuosikymmenet lapsille ja nuorille tekemät tekoset, joita Paavikin on sentään ryhtynyt eri puolilla pyytelemään anteeksi.
( – Tuli mieleen myös uutiset ja paljastukset esim. vanhalestojen keskuudesta…)
Ilmoita asiaton viesti
Myönnän luulleeni, että Erämetsä ylempänä oli lukenut keskustelua jotenkin huolimattomasti, mutta nyt hän tykkääkin tästä Oinosen kommentista, joten ilmeisesti sekä yleissivistyksen että valinnanvapauden vastustaminen tosiaan on niin Oinosen kuin Erämetsänkin tarkoitus.
Ilmoita asiaton viesti
Kun katsoin Ewan olevan kiintiöpakolaisena Suomeen saapuneen, kiitän siitä, että hän on ottaa kantaa ja ymmärrän hänen kiinnostuksensa asiaa kohtaan. Mutta me, jotka olemme syntyneet Suomessa ja joiden puolesta aiemmat sukupolvet ovat taistelleet tämän maan, mihin kiintiöpakolaisenkin onhyvä tulla, olemme oikeutetut omaan kristilliseen isänmaahamme, jossa on kestävänä voimavarana sukupolvesta sukupolveen kouluissamme kristillinen uskontokasvatus ja oman uskonnon opetus.
Olen varma, että Ewa asiaa hieman tutkailtuaan ja historiaamme perehdyttyään huomaa sen, mitä haluan viestittää tässä. Kiintiöpakolaisenkin on hyvä tulla kristittyyn maahan!
Ilmoita asiaton viesti
Miten uskonnonopetus voisi yhdistää oppilaita, kun kaikki eri uskonnot ovat olevinaan ainoita oikeita uskontoja?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos vastauksesta!
Perusongelma on tosiaan siinä, että yhteisestä aineesta ei mitenkään saataisi ”ET-mäistä, siis sellaista hyvää katsomusainetta joka lähtee lasten ja nuorten omasta elämänpiiristä ja ilmiömaailmasta eikä joistain valmiista (uskonnollisista) opeista.
Tämän osoittaa jo se, että ET:tä ei ole näköjään mahdollista saada edes kaikille vapaaehtoiseksi aineeksi, kun vastustus on niin kovaa. Miten sitä sitten saisi kaikille pakollinen aine?
Kyllä siitä yhteisestä aineesta valitettavasti tulisi uskontoaine, mikä on ihan hassua, kun eihän katsomuskysymykset liity uskontoihin kuin hyvin pieniltä osin.
Kun kaksi nuorta puhuu siitä, mitä he tavoittelevet elämässään, millaista on vastuullinen kuluttaminen, millaisia ulkonäköpaineita heillä on, millaisiin valeuutisiin he ovat törmänneet, onko kansalaistottelemattomuus oikein, miten somekuplat vääristävät ajatteluamme jne jne, niin eivät he uskonnoista puhu.
Toki uskontojen sisältöä ja historiaa pitää opettaa, mutta uskonnot eivät tietenkään saa olla katsomusopetuksen lähtökohta.
Ilmoita asiaton viesti
Olen ymmärtänyt, että Elämänkatsomustietoa saattaa opettaa uskonnonopettaja ja aikanaan,kun lasteni kouluun ”keräsin” ensimmäisen ET-ryhmän, niin opetusta ryhtyi antamaan teknisten töiden opettaja, joka humaanina ja mm. filosofiasta kiinnostuneena perheen isänä oli melkoinen suosikki ryhmäläisten keskuudessa.
– Miten nykyään, noin yleisemmin on ET:n opettajatilanne kouluissa?
Ilmoita asiaton viesti
Uskonnonopetus on kykenemätön myöntämään, että Jeesus-kultin perustana on magia, uhrimagia. Islamissa ja juutalaisuudesta ei tuota maagista hömppää ole.
Mahtaako tulla esiin ET:ssa ?
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka nyt lähdetään uhrimagian kautta, niin miten asia on relevantti opetuksen kannalta?
Kun opetus ei ole tunnustuksellista vaan yleissivistävää, jokainen voi halutessaan selvitellä asia, jos kiinnostaa. Kristinuskosta opetetaan yläkoulussa ihan suppea perussetti, siis opillisesta puolesta, ei siinä voida mennä teologisiin hifistelyihin.
Ilmoita asiaton viesti
Uhrimagian tunnistaminen kertoo sen, että uskonnot ovat vanhaa höpöä, huijausta. Etenkin kristinusko.
Ilmoita asiaton viesti
No, entäs sitten? Näin ajattelee ateisti ja se on ihan ok.
Mutta ateisti ei pääse uskontoja pakoon, uskonnot ovat osa yhteiskuntaa, kulttuuria, politiikkaa. Ei niitä voi ulkoistaa poiskaan. Siksi niistä on yleissivistyksen vuoksi tiedettävä.
Ilmoita asiaton viesti
Magia/uhrimagia ei ole yleissivistystä eikä politiikkaa, vaan puhdasta hömppää.
Magia on tieteen esiaste. Von Wright
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka olisi noin, ei se poista uskontoja elämästä eikä niiden vaikutusta.
Ilmoita asiaton viesti
Uskonnot tuottavat pseudoetiikkaa. Haitallisia ja tarpeettomia.
Ilmoita asiaton viesti
Tätähän sinä tuot esiin. Mutta vastaapa nyt:
A)Miten uskonnot voidaan poistaa?
B) Ja miten sinä omassa elämässäni kykenet ulkoistamaan uskontojen vaikutukset?
C) Ja pitäisikö mielestäsi kaikki uskontoja koskeva oppisisältö poistaa koulujen opetussuunnitelmista?
Ilmoita asiaton viesti
Uskonnot poistuvat itsestään kun niiden maagiset valheet kerrotaan ihmisille.
Ilmoita asiaton viesti
Onnea valitsemallasi tiellä. Onhan tuota kohta 200 vuotta yritetty, mutta tulokset ovat heikot.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole yritetty. Kirkot ja uskonnonopetus jakelevat maagista hömppään. Eduskunnalla avajaisjumalanpalvelus. Keksittiin perisynti ja markkinoidaan siitä vapautumista. Kasteessa manataan Saatanaa pois lapsesta. Irvaillaan luonnonkansojen maagisia riittejä, vaikka kirkolliset riitit ovat täynnä magiaa,
Ja kristinusko perustuu uhrimagiaan…
Hävettääkö?
Ilmoita asiaton viesti
…Kehityksen kulkua ei taaksepäin voi tuupata, olipa sitten kysymyksessä naispappeus, tasa-arvoinen avioliittolaki, aborttioikeus, eutanasiaoikeus, vanhoilliset; uskonnonopetus ja vaikkapa nykyisenlainen asevelvollisuus…?
– Nykyisenlainen uskonnonopetus loppuu viimeistään silloin, kun kirkko erotetaan valtiosta, uskonnolliseksi yhteisöksi muiden vastaavien joukkoon, kilpailemaan sieluista ja kymmenyksistä, ilman verotusautomaatiota.
Mm. virkavaloja ei enää vannota sormi raamatulla, eikä pressakaan enää tuolloin ”siunaile” meitä, kuten ainakin vielä muutaman päivän kuluttua.
Uskonnolliset ja muut vastustaja-änkyrät saavat aina lopulta ”palkkansa.”
– Hyvää Uutta Vuotta 2021