Eriarvoisuus kasvussa Suomessa
Eriarvoisuus on kasvanut Suomessa monella mittarilla arvioituna viimeisten vuosikymmenten aikana. Tämä selviää Kalevi Sorsa Säätiön teettämästä Eriarvoisuuden tila Suomessa 2020 -raportista. Varallisuuserot ovat lähteneet kasvuun 1990-luvulta alkaen niin, että ylimmän yhden prosentin varallisuus on 4,5 kertaistunut. Lisäksi tuloerot ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana lähteneet kasvuun.
Raportissa käy lisäksi ilmi, että Suomessa eriarvoisuus periytyy edelleen sukupolvelta toiselle. Vaikka mahdollisuuksien tasa-arvo toteutuukin Suomessa kansainvälisissä vertailuissa suhteellisen hyvin, on vanhempien taustalla keskeisesti merkitystä seuraavan sukupolven sosiaaliseen asemaan. Sosiaalinen asema ja koulutuksen taso heijastuvat myös terveyteen. Kansanterveys on kehittynyt parempaan suuntaan, mutta myönteinen kehitys on ollut hitaampaa matalammin koulutetuilla ja pienituloisilla. Raportin mukaan etenkin työttömät ovat äärimmäisen haavoittuvassa asemassa terveyden tilan suhteen.
Nämä tilastot herättävät aiheellisesti huolta siitä, onko eriarvoistumiskehitystä mahdollista katkaista. Työ ei tule olemaan helppoa eivätkä ratkaisut pieniä, mutta niihin on tartuttava.
Hyvinvointivaltion perusteita vahvistamalla on mahdollista saada tämä kehityskulku katkaistua ja suunta muutettua kohti yhdenvertaisempaa yhteiskuntaa. Koulutukselliseen tasa-arvoon panostamisella on historian saatossa päästy pitkälle, mutta sitä on mahdollista kehittää vielä paljon pidemmälle. Lisäksi tulo- ja varallisuuseroja on mahdollista kaventaa laajentamalla progressiivista verotusta sekä tukkimalla verotuksessa tällä hetkellä löytyviä aukkoja.
Koulutukselliseen tasa-arvoon vaikuttavat toimet ovat jo liikkeellä nykyisen hallituksen toimesta. Oppimisvelvollisuuden laajentaminen tukee heikoimmassa asemassa olevia nuoria ja juuri palautettu subjektiivinen päivähoito-oikeus taas parantaa lasten ja perheiden tasa-arvoa valtakunnallisella tasolla. On tärkeää, että väylä korkeakoulutukseen on aito vaihtoehto tulevaisuudessa yhä useammalle.
Raportin mukaan Suomen verojärjestelmän rakenteet tukevat tällä hetkellä tulo- ja varallisuuserojen kasvua. Tämä kasvu ei tue hyvinvointivaltion kehitystä vaan se päinvastoin näivettää sitä. Siksi tulo- ja varallisuuserojen kasvuun tulee puuttua.
Verotus ei ole itsessään tavoite, vaan keskeinen työkalu taata hyvinvointivaltion toimintaedellytykset. Talous kukoistaa, kun yhteiskunnalla on mahdollisuus investoida kasvun edellytyksiin. Tulo- ja varallisuuserojen kaventamiseksi on perusteltua siirtyä progressiivisempaan verotukseen, kuten myös SDP:n vero-ohjelmassa on esitetty. Tiiviit veropohjat ja tasapuolinen verotus tukevat hyvinvointia ja tässä ajassa kaivattua talouskasvua. Näin vaikutettaisiin suoraan myös eriarvoisuuskehitykseen.
Niin totta on, että tekemättömyys ja saamattomuus periytyy. Se tulee kodin perimänä ja elämäntapana. Syntyy ihmisiä, joiden mielestä aina jonkun muun pitäisi tehdä jotain, ei koskaan itsensä. Siitä mallista on näyttöä ilman K. Sorsan säätiötäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Onko mitään ideaa mitä sille pitäisi tehdä? Kukaan ei kuitenkaan lopulta halua siihen tilanteeseen, että koko elämä eletään etuuksien varassa, kun vaihtoehtona on suhteellisen helposti saavutettava keskiluokkainen elämä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tarvitse tehdä mitään. Suomesta loppuvat varat tähän tukitoimintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Punamultavihreällä hallituksella on vetovuorollaan tuhannen euron paikka, tehtävä ja velvollisuus kaventaa eriarvoisuutta ja vaikuttaa osaltaan tuloerojenkin kaventamiseen?
– EK:n, elinkeinoelämän ja raharikkaiden asialla olevat porvarihallitukset tulevat vuorollaan ajamaan em. asiaa, vaikka yrittävätkin ideoitaan, agendojaan ja hankkeitaan paketoida valheellisesti meille ”myyntikuntoon.”
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, varallisuuserojen kasvu on todellinen ongelma. Siksi ihmetyttääkin, miksi valtiovarainministerinä toiminut muuan Eero Heinäluoma halusi poistaa ökyrikkaisiin kohdistuneen kevyen varallisuusveron kokonaan.
Veron poistamisesta oli sekin ikävä seuraus, että varallisuuserojen kehityksen seuraamisesta tuli paljon vaikeampaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kauniita kunnallisvaalipuheita, mutta jotkin asiat eivät olleet realistisia, joka voi johtua yleisestä olettamuksesta – Kuten: ”Kansanterveys on kehittynyt parempaan suuntaan, mutta myönteinen kehitys on ollut hitaampaa matalammin koulutetuilla ja pienituloisilla.”
Osin varmaan tottakin – koska varakkailla on mahdollisuudet parempiin elintapoihin ja monipuolisemmat hoitomahdollisuudet.
Ihmiset ovat kuitenkin kaikissa ryhmissä sairaampia kuin koskaan ja se näkyy ennätyspitkissä potilasjonoissa, alati lisääntyvissä terveydenhoitokuluissa, lääkäreiden ennätystarpeessa, jotka eivät edes riitä, joten sairaanhoitajatkin kirjoittavat jo reseptejä.
Yleinen harha lisääntyneeseen terveyteen lienee, kun keski-ikä on noussut, mutta sen nousu johtuu eniten poistuneesta pula-ajasta, sotien loppumisista, synnyttäjät/ syntyvät eivät kuole enää saunoihin, joilla on tosi iso merkitys keski-iän mittarissa, ja tietysti hyvästä ensiavusta, ettei joka kohtaukseen tai haaveriin enää kuolla.
Tilastollisesti kuitenkin, mitä enemmän maailma medikalisoituu, sitä sairaampia olemme. https://thl.fi/fi/tilastot-ja-data/tilastot-aiheittain/sosiaali-ja-terveydenhuollon-resurssit/terveydenhuollon-menot-ja-rahoitus.
Ja alati lisääntyvien lääkejäämien ja resistanssien johdosta tilanne menee niiltäkin osin entistä sairaammaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Eliniän odotteiden suuretkin erot köyhien ja rikkaiden välillä
on selkeä ja suora mittari suomalaisen hyvinvointivaltion eri kansalaisryhmien hyvinvoinnin ja elämänlaadun jakaantumisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko niin että tämä holhousyhteiskunta passivoi kansalaiset kun he huomaavat että vaikka kuinka paiskii töitä ja yrittää niin ostovoima ei ole juuri sohvalla makoilevaa naapuria parempi? Tämä kun saa asumistukea ja käy aina välillä starttaamassa ansiosidonnaisensa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei asiaa voi noin yksioikoistaa. Kun katselee vuosittain julkaistuja kansalaisten tulo- ja verotietoja, kyllä siellä tulokuninkaina ja -kuningattarina on enimmäkseen yritysomistajia ja johtajia. Edes paljon kadehdittuja ”paperiduunareita” ei listalla näy.
Se, että onko nuo tulot hankittu rehellisesti paiskimalla itse töitä, ei tietenkään ilmene noista tiedoista, mutta tuskinpa kukaan noista listan kärkipään edustajista vaihtaisi kuitenkaan paikkaa ”sohvalla makaavien naapurien kanssa”, vaikka heitä joka mutkassa kadehtivatkin.
Ilmoita asiaton viesti
Ne ovatkin yrittäjien harvalukuista kermaa. Muistan lukeeni jostain että yrittäjän keskimääräiset tulot ovat alle 2000€/kk. Kova kokonaisveroaste passivoi ja tappaa talouden dynamiikan, se on ihan selvä. Veikkaan että 10 vuodessa Viro ajaa Suomen ohi taloudessa ja lopulta hyvinvoinnissakin.
Ilmoita asiaton viesti
Oikeampi on katsoa rikkaimman promillen, prosentin ja vaikka kymmenen prosentin verotuskohtelun kehitys vaikkapa 90-luvulta, verrattuna pieni-ja keskituloisiin, SEKÄ vertailla verotuksen jälkeen käteen jäävien tulojen kehitystä?
– Myös veroprogresssion kehitystä ja muutoksia-lähinnä rikkaiden hyväksi? -Mm. kaksoisverotus joka on mahdollistanut tehdä tiliä pääomatulojen kevyemmän verotuksen avulla.
Ilmoita asiaton viesti
Merkillisiä mittareita ikään kuin raha olisi onnellisuuden mittari.
Me ihmiset olemme luonteeltamme ja kasvatukseltamme kovin erilaisia. Toisilla on tahtoa toteuttaa lannistumatta omat unelmansa, toiset taas lannistuvat ensimmäisen vastaiskun kohdattuaan. Tämän toimintatavan oppii nimen omaan vanhemmiltaan ja se vaikuttaa pitkälle aikuisikään.
Tähän eivät mitkään tuet tai sosialistiset opit auta. Selviytyminen opitaan jo lapsena kotona tai sitten opitaan antamaan periksi ja tyytymään vähempään.
Näin se maailma toimii.
Ilmoita asiaton viesti
Tosin maailma muuttuukin. Moni turvalliselta tuntunut elämänvalinta osoittautuu turvattomaksi. Syntyvyyden väheneminen perustuu juuri tähän: nykypolvi ei ole laiskempi kuin ennen, mutta elämäntarinan toteuttaminen on tiukemmalla.
Työttömyydestä osa on tietysti periytyvää, mutta osa johtuu juuri muutoksen tuomista yllätyksistä. Ja jos työttömyyttä kestää pitempään, se aiheuttaa hormonaalisen muutoksen, puristussuhde putoaa.
Oma kantani on, että väestöä on liikaa suhteessa työpaikkoihin, ja koska niin on, meidän on pakko tarhata se jotenkin, siis elättää hautaan astia, tavalla tai toisella. Ei ihmisiä voi lopettaakaan, eikä lähettää ulkomaille. Me tosin lähetämme työpaikkoja ulkomaille, mutta ihmisiä ei voi laittaa rajan yli tuosta vain. Meillä ei ole myöskään turkkilaisten ja japanilaisten joukkotuhontanälkämarsseja tms. Mikään libertaarinen tai oikeistolainen kukin-huolehtikoon-itsestään ideologia ei tässä auta. Olemme pakon edessä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisen siirtolaisuuden suurimmat kohdemaat ovat Ruotsi, Yhdysvallat, Kanada ja Australia. Yli miljoona suomalaista on muuttanut ulkomaille pysyvästi. Lähde wikipedia.
Kun elämä on alkanut tuntua liian vaikealta Suomessa on lähdetty rohkeasti etsimään leipäpuuta muualta.
Nyt olisi vapaa matkustus ja työnteko oikeus EU:n sisällä, kunhan pandemia hellittää ensi vuonna. Jostain syystä se ei työttömien suurta joukkoa kiinnosta.
-Suomessa on parempi olla.
Ennustajat sanovat että kohta on työvoimasta pulaa ja työpaikkoja riittää kaikille. Tilastokeskuksen mukaan Vuoden 2019 syntyvyyden mukaan nainen synnyttäisi keskimäärin 1,35 lasta.
Mielestäni tämä luku kuvaa hyvin suomalaisten tulevaisuuden uskoa.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri niin. Eli toisin sanoin : muuallakin alkaa olla huono olla, ja tämä aistitaan. Punaniskaporukallakin on tuntosarvet. USA:n kurjuus nähdään (tavalla tai toisella, realistisesti tai ei), jopa Pariisin katujen vihamieliset katseet, jännityksen ja köyhyyden Marokossa jne. Asioita jää mieleen.
Koulutetulla porukalla on reteämpi meininki: halutaan mennä maailmalle, olla maksamatta veroja, mutta ensimmäinen hammassärky tai katkennut reisiluu on kipakka opetus. Tälläkin hetkellä valtava massa ex-patriootteja velloo ulkomailla pohdiskellen paluun mahdollisuutta….
Ilmoita asiaton viesti
Totta puhut veli. Ajat ja asenteet ovat muuttuneet maailmalla. Ei ole helppoa ansaita voita leivän päälle muuallakaan.
Perheemme viihtyi hyvin indonesiassa. Indonesia on hyvä maa asuaa, mutta… Lasten käytyä kohtuullisen hyvän peruskoulun Indonesiassa, piti etsiä hyvä toisen asteen ammattikoulutus lapsille ja ne löytyivät vain Suomesta. Piti muuttaa takaisin Suomeen lasten tulevaisuuden vuoksi. Eläkeläisen olisi edelleen hyvä olla Indonesiassa.
Sellainen erikois-sairaanhoito jota olen täällä Suomessa myöhemmin saanut, olisi ollut mahdollista, mutta paljon kalliimpaa Indonesiassa.
Hätkähtäneille: Olen aina maksanut valtion- ja kunnallisveron Suomeen asumis maasta huolimatta.
Ilmoita asiaton viesti
Enpä usko, ellet esitä jotain lähdettä?
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on vastaus Marina Lindqvist #3229282:
Noh, minulla oli tuossa tarkoitus tuoda mielipiteeni ja intuitioni esiin, aika monta kohtaa todistettavaksi. Joskus harvoin voi joitain asioita todistaa, mutta kaiken keskustelun täällä ei suinkaan tarvitse perustua todistettavuuteen. Mutta Lindqvistin pyynnöstä skitsoanalysoidaan tässä omaa tekstiäni todistettavuusaspektin kannalta:
0) Punaniskaporukallakin on tuntosarvet. USA:n kurjuus nähdään (tavalla tai toisella, realistisesti tai ei), jopa Pariisin katujen vihamieliset katseet, jännityksen ja köyhyyden Marokossa jne. Asioita jää mieleen.
Tämän voi tulkita aikalaislausunnoksi, aika laaja synteesi, se avaa tietynlaisen maailmankuvan, mutta ei ole todistettavissa. Todistettavuus on sitä vaikeampi, mitä optimistisempi lukija on.
1) Koulutetulla porukalla on reteämpi meininki: halutaan mennä maailmalle, olla maksamatta veroja,
Tästä on tietysti mielipidekirjoituksia löydettävissä.
1.5) mutta ensimmäinen hammassärky tai katkennut reisiluu on kipakka opetus.
ja tästä taas ei niin helposti
2) Tälläkin hetkellä valtava massa ex-patriootteja velloo ulkomailla pohdiskellen paluun mahdollisuutta….
Tästä voisi olla jotain sentiment analysis mahdollista tehdä, ja voisin rakentaa sinulle sellaisen -uhm- mielipideilmastomittarin, jos maksat jotain 15-20 k€ minulle ja suostut odottamaan n. 2 kk). Sellaiset pitää tehdä taidolla. Esim. ohessa on yksi esimerkkinäyte https://www.vauva.fi/keskustelu/3701451/olen-ulkomailla-asuva-kantasuomalainen-en-suunnittele-siirtymista-suomeen, joka puhuu väittämäni puolesta samalla kun tekstissä vakuutetaan, että hän ei ainakaan aio palata Suomeen. Alkeellinen sentiment analysis kategorisoisi tämän väärin. Näyte nimenomaan kertoo vakuuttuneisuudesta, että kantani on yleinen.
Gini-indeksin lievä nousutrendi alkoi n. 1983 https://en.wikipedia.org/wiki/Gini_coefficient#/media/File:Gini_since_WWII.svg. Niihin aikoihin myös palkkojen ostovoima alkoi jäädä jälkeen tuottavuuskehityksestä https://www.epi.org/productivity-pay-gap/.
Lisäksi työsuhteidfen pituus on lyhenemään päin koko maailmassa. Euroopan näyte tässä:
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Job_vacancy_and_unemployment_rates_-_Beveridge_curve
Vasemmalla ylhäällä ollaan maailmassa, jossa pätkätöitä kyllä riittää, mutta vain pätkissä. Kuvaajaan vaikuttaa myös työttömyyden newspeak -määrittelyt, jonka paljastaa esim. aikasarja-analyysi Espanja vs. muu Eurooppa.
Summary: Maailma on kovempi paikka kuin ennen, kaikkialla maailmassa. Miksi turhaan lähteä muualle kärsimään. Samoin, miksi kitua ulkomailla, jos siitä ei saa tarpeeksi etua.
Ilmoita asiaton viesti
Olen jostain lukenut tutkimuksesta,jonka mukaan eriarvoisuus lisääntyi Lipposen hallituksen aikana enemmän kuin sitä edeltäneiden,ja sitä seuranneiden hallitusten aikana yhteensä.
Ikävä kyllä en enään löydä sitä uutista netistä. Siellä se kuitenkin oli ainakin muutamia vuosia sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Lipposen hallituksen aikana/ -ansiosta alkoi Suomessa laajat optio- ja bonusrikastumiset.
Vasemmistohenkinen Lipponen rikastui myöhemmin kovin itsekin https://www.kauppalehti.fi/uutiset/paavo-lipponen-teki-jalleen-muhkean-tilin-konsultoimalla-venajan-kiisteltya-nord-stream-2-hanketta-yksi-sdpn-eurovaaliehdokkaista-on-myos-tienannut-venajan-putkihankkeella/9e0b96cb-d3a8-43ab-94bd-f5772dee4305
Myös Päivi Lipponen ollut osaltaan luomassa tätä eriarvoisuutta https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/201710202200474806
Ilmoita asiaton viesti
Ope-Päivi pisti Paavo-köriläänsä rippikouluun-muuten ei olisi tippunut piparia…
Ilmoita asiaton viesti
Aikoinaan syntyi vaikutelma, että Lipponen oli väärässä puolueessa, kun olisi pitänyt olla Kokoomuksen riveissä.
Lipposen ansioksi on sanottava se, että ei velkaannuttanut valtion taloutta toisin kuin Katainen, joka kaksinkertaisti valtiovelan yli EU:n asettaman kriisirajan.
”Julkinen velka nousee yli 60 prosenttiin BKT:sta – ylittää EU:n kriisirajan”
https://yle.fi/uutiset/3-6832867
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Orpokin myhäili tyytyväisenä vierellä, kun yrittäjämiljonäärit, Sipilä ja Berner pistivät tuulemaan, yrittäessään siivota ja saneerata Oy Suomi Ab:tä
kuntoon ja nousuun!
”Konsulttitöitä ” ovat tehneet vielä ”eläkkeelläkin”, niin Lipponen kuin Ahokin.
Vanhanen johti perheyritysten järjestöä vähän aikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Onko mitään tekemistä sillä, että 90-luvun lopulta lähtien pienipalkkaiset työt ovat muuttuneet todella huonost palkatuiksi, koska vierasmaalaiset suostuvat pieniin palkkoihin. Kun he saavat lisäksi Kelan tuet, on elintaso jo selvästi korkeampi kuin lähtömaissa. Pääkaupunkiseudulla liki 40% Kelan toimeentulotuen saajista on vierskielisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on jo varallisuuden perusteella selkeästi eriarvoistettu luokkayhteiskunta, mikä ilmenee yksityisessä terveydenhuollossa ja vanhustenhuollossa.
Tasa-arvosta Suomessa on turha edes puhua koska sitä enää ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Totta puhut-pienessä, vähäväkisessä maassa on rajallisesti kaikille kaikkea.
Rahaa, toimeentuloa, valtaa ja vallan ja varallisuuden tuomia etuoikeuksia.
Tasa-arvosta ja OIKEUDENMUKAISUUDESTA on turha puhuakkaan!
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa ainut ongelma on ettei ole riittävästi niitä varakkaita, jotka maksaisivat toisten puolesta verotkin, tosin aika ison osan toki jo, varallisuuserot on jo tapettu progressiiivisella yms. verotuksella liiaksikin. Miksi kenenkään kantsii tienata enempää kuin on pakko tai ei ollenkaan.
Ilmoita asiaton viesti