Helikopterit asuinalueilta Helsinki-Vantaalle pörräämään

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi vuonna 2016 kaupungin uuden yleiskaavan, jonka myötä myös Malmin lentokenttä tuli asuntorakentamisen piiriin. Tämä tarkoitti Malmin lentokentän toimintojen päättymistä. Päätöstä edelsi Kataisen hallituksen päätös, jonka perusteella valtion toiminnot kenttäalueella loppuvat viimeistään vuoteen 2020 mennessä.

Päätöksen myötä mm. helikopteriyrittäjät ovat joutumassa ahtaalle Helsingissä. Pääkaupunki rakentaa voimakkaasti asuntoja ja hyvä niin, sillä asumisen hinta on ollut Helsingissä voimakkaassa nousussa. Pelkästään Malmille rakennetaan asuntoja 25 000 asukkaalle. Malmille rakentuukin lähes Imatran kokoinen kaupunginosa.

Helikopteritoimijat ovat etsineet uutta sijoittumispaikkaa Helsingin alueelta ja päätyneet Itä-Helsingin Kivikkoon. Tällä hetkellä toimijoilla on suunnitteluvaraus Kivikosta mahdollisen kentän rakentamisedellytysten selvittämistä varten. Itä-Helsingin asukkaat ovat perustellusti kritisoineet helikopterikentän sijoittamista Kivikkoon, sillä kenttä sijaitsisi lähellä liikuntapuistoa sekä asuinalueita Kivikossa ja Myllypurossa.

Tilanne on erikoinen, sillä helikopterit ovat ajettu pois Malmilta lisääntyneen asuntorakentamisen myötä, mutta muutaman kilometrin päähän Kivikkoon sijoittuminen olisi mahdollista. Noin 10 kilometrin päässä Kivikosta löytyy Suomen suurin lentokenttä Helsinki-Vantaa, mutta jostain syystä Vantaalle sijoittuminen ei ole ollut helikopterikentän selvityksissä mukana.

Kun pääkaupungissa pyritään lisäämään asuntorakentamista asumisen hinnan nousuun vastaamiseksi, tulisi helikopteritoimintojen sijoittumisessa katsoa laajempaa pääkaupunkiseudun kehittymistä. Henkilö- ja matkustajaliikenteen sekä valmiuslentojen ja koulutustoiminnan parissa toimiva helikopterikenttä hyötyisi Helsinki-Vantaan lentokentän yhteyteen sijoittumisesta. Finavia on suhtautunut lähtökohtaisesti myönteisesti siihen, että kaupalliset helikopteritoiminnot sijoitetaan Helsinki-Vantaan lentoasemalle.  Samalla myös Itä-Helsingin asukkaat kiittävät, kun heidän alueelleen ei tule klo 7-22 välillä pörrääviä helikoptereita.

eveliinaheinaluoma

Olen 32-vuotias helsinkiläinen kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu ja SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri. Arvoihini kuuluvat vahvimmin tasa-arvo ja yhdenvertaisuus.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu