Lisää vihreyttä rakentamiseen

Sää on tällä viikolla Helsingissä samanaikaisesti upean lämmin, mutta samalla huolta herättävä. Lämpötilaennätyksiä mitataan ja ilmasto muuttuu. Tämä saa pohtimaan, mitä voisimme tehdä kaupungeissa lisää hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi ja hiilinielujen kasvattamiseksi. Yksi ratkaisu voi olla merkittävä lisäpanostus viherrakentamiseen.

Helsingissä keskusteltiin kuntavaalien alla lähiluonnon ja rakentamisen välisestä herkästä tasapainosta. Kaupungin väestömäärä tulee kasvamaan tutkimusten mukaan noin 100 000 henkilöllä vuoteen 2035 mennessä ja tähän kehitykseen vastaaminen edellyttää lisärakentamista. Maa-alaa tulee kaavoittaa tarkasti harkiten. Samalla olisi syytä pohtia, miten uudis- ja korjausrakentamisessa huomioidaan paremmin hiilinielut.

Helsinki aikoo olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Tähän päästäksemme, tarvitsemme laajasti toimia eri sektoreilla. Viherrakentamisen etuna on se, että se ei vaadi toteutuakseen kallista teknologiaa. Tämä on etu myös kaupunkilaisille siksi, että viherrakenteisten kerrostalojen asunnot voivat olla kohtuuhintaisia, kuten Jätkäsaaren ”Vihreistä vihrein” -hankkeessa.

Kuten Jätkäsaaren hankkeessa, myös Vuosaaren Kurkimoisioon on suunnitteilla kerrostaloasuntoja, joiden kattoterassit vihertävät. Vuosaaren hankkeessa tavoitteena on luoda uudenlaisia viherkattorakenteita asuinrakennusten kattopinnoille ja parvekkeille. Hanketta toteutetaan yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa. Tarkoituksena on myös selvittää keinoja, joilla kuudetta sukupuuttoaaltoa voitaisiin lievittää tuomalla uhanalaista lajistoa osaksi viherrakentamista.

Viherrakentamisen hiilinielu on myös ajan myötä kasvavaa. Tiili on sama tiili vuosikymmenenkin päästä, mutta kasviston mahdollisen levittäytymisen myötä myös nielut kasvavat. Tutkijoiden mukaan emme kuitenkaan tiedä viherrakentamisen ilmastovaikutuksista vielä riittävästi. Sen vuoksi tarvitsemme uusia viherrakentamiskokeiluita ja niihin liittyvää tutkimusta.

+1
eveliinaheinaluoma
Sosialidemokraatit Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen 32-vuotias helsinkiläinen kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu ja SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri.

Arvoihini kuuluvat vahvimmin tasa-arvo ja yhdenvertaisuus.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu