Edesvastuutonta matkustaa etuoikeutettuna

Lähes näillä sanoilla, totesi eräs mallorcalainen haastattelussa tämän hetkisestä tilanteesta. Ulkomailta voi matkustaa esimerkiksi Mallorcalle, mutta espanjalaiset eivät voi matkustaa edes alueelta toiselle. Miksi tilanne muuttuu pääsiäistä edeltävänä viikkona, nähtäneen siitä millaisiksi saksalaisten tartunta luvut muuttuvat meneillään olevalla viikolla. Viime viikolla jo yhtenä päivänä määrä nousi lähelle lukua 100/100000 asukasta kohti.

Jotkut asiantuntijat vaativat hallitusta siirtymään pois esiintyvyysasteiden keskittymisestä ja toteavat, että kun testejä tehdään enemmän, tuloksia on enemmän, vaikka tartunnan saaneiden ikääntyneiden määrä laskee rokotusten vuoksi. ”Tämä luku on erittäin ongelmallinen”, terveydenhuollon laadun ja tehokkuuden instituutin (IQWIG) johtaja Juergen Windeler kertoi Neue Berliner Redaktionsgesellschaftin sanomalehdille.

Tämähän havaittiin viime syksynä lähes kaikkialla Euroopassa, kun näitä esiintyvyysasteita muutettiin matkustamista suosivammiksi, huolehtimatta edes tiukemmista rajalla tapahtuvasta kontrollista. Ehdottomasti, ei saanut olla liian tiukka.

Vaikka paikalliset toimijat ja yrittäjät sanovat kuten tuossa saksalaisten tulosta olevassa jutussa, tiukasti sääntöjä kaikkia terveydenhuollon ohjeita noudattavansa, kuinka 100 % se on, kun kerralla kymmeniä tuhansia ihmisiä kerralla paikalle saapuu. Ennen kuin esitän nuo muutamat jutut Mallorcalta vapaasti suomennettuna, jäi vielä mieleen Jan Vapaavuoren haastattelu lauantailta, jossa hän totesi, matkustamiseen liittyvät tartuntatautiin liittyvät riskit ovat tällä hetkellä suhteellisen pienet.  Johon, toimittaja totesi, jostainhan ne virusmuunnoksetkin tulivat. Kaikki tuntuu olevan niin suhteellista.

Jutut:

Sulkutilassa olevat espanjalaiset kihahtivat kateudesta, kun saksalaiset parveilevat Mallorcalle

Espanja kielsi matkustamisen alueiden välillä pääsiäisenä

Kymmenettuhannet saksalaiset suunnittelevat viime hetken pääsiäismatkoja Mallorcan auringon suutelemalle saarelle, mikä saa monet espanjalaiset, jotka eivät saa tehdä samoin matkustuskiellon vuoksi, järkyttyneiksi.

”Ei ole mitään järkeä, että Espanjassa emme voi liikkua alueiden välillä, mutta kuka tahansa ulkomaalainen voi tulla sisään … ja levittää tartuntaa”, Madridissa asuva Emilio Rivas, 23, sanoi.

Nuori vero arvioija halusi pois kaupungista lomalle, mutta hänen on sen sijaan jäätävä kotiin, koska Espanja kielsi matkustamisen alueiden välillä pääsiäisenä välttääkseen tartunta-tauti piikin toistumisen joulun ajan lieventymisen jälkeen.

Mutta turistit Euroopan maista, joissa tartuntaluvut ovat korkeammat, kuten Ranska tai Saksa, voivat lentää lomalle niin kauan kuin heillä on negatiivinen covid-testitulos – jota jopa huipputerveysvirkailija Fernando Simon kuvaili ”epäjohdonmukaisiksi”.

Heti kun Berliini viime viikolla poisti karanteenivaatimuksen Baleaarien saarilta palaaville matkustajille, lentojen kysyntä saaristoon kasvoi huimasti, ja myös Ranskasta ja muualta tulevat turistit olivat näkyvillä Madridin kaduilla.

Saksan hallitus neuvoo kuitenkin edelleen välttämään ei-välttämätöntä matkustamista. ”Matkustusvaroituksen puute ei ole kutsu matkustaa”, ulkoministeriön tiedottaja sanoi aiemmin tällä viikolla.

Eläkkeellä oleva Madridin asukas Angelines Ruiz täytyi pysyä aloillaan sen jälkeen, kun hän oli peruuttanut matkan Extremaduran läntiselle alueelle.

”Tämän lisäksi pelkään mennä minne tahansa, jos joku näistä ranskalaisista tai saksalaisista tartuttaa minut”, ruiz, 76, sanoi.

Espanjan tartuntaluku on alhaisimmillaan sitten elokuun.

EI ILMAISTA VIINAA

Espanjalaisten laajasta murinasta huolimatta aurinkoa etsivien saksalaisten paluu tarjoaa tervetulleen laukauksen käsivarteen vaikealle matkailualalle sen jälkeen, kun ulkomaiset vierailijat Espanjassa laskivat 80 prosentista 19 miljoonaan vuonna 2020, mikä on alhaisin taso sitten vuoden 1969.

Vuonna 2020 toimialan osuus bruttokansantuotteesta romahti Funcas-ajatushautomon arvioiden mukaan 4–5 prosenttiin vuoden 2019 12 prosentin osuudesta.

Hotellit ja lomavuokraus Saksassa ovat kiellettyjä vuokraamasta turisteille, joten ulkomaiset lomat ovat ainoa vaihtoehto.

Lufthansan halpalentoyhtiö Eurowings lisäsi pääsiäiseksi 300 ylimääräistä lentoa kaikkialta saksasta Mallorcalle vastauksena nelinkertaiseen varausten hyppyyn karanteenin noston jälkeen, kun taas Ryanair ilmoitti 200 ylimääräisestä lennosta Mallorcalle ja Alicanteen.

TUI Germanyn mukaan pääsiäisvaraukset olivat kaksinkertaiset vuoden 2019 tasolle ja osa yhtiön Mallorcan hotelleista oli jo täynnä.

TUI-lentojen Aage Duenhauptin viestintäpäällikkö sanoi, että turistitulva ei johtaisi rähinöintiin, ja saksalaisten lomakohteiden yökerhot pysyisivät suljettuina.

”Juhlapyhiä ei tule”, hän sanoi. ”He ovat jopa peruuttaneet ilmaisen alkoholin all-inclusive-hotelleissa.”

Baleaarien viranomaiset vastasivat varausten äkilliseen nousuun ja sanoivat suhtautuvansa myönteisesti uuteen turistiaaltoon ja noudattavansa tiukasti vaatimusta negatiivisesta PCR-testistä.

”Ei ole ongelma, että ihmiset tulevat Baleaarien saarille. Testaamme kaikki ja teemme niin kauan kuin terveysturva vaatii”, terveysosaston tiedottaja sanoi.

Duesseldorfin lentokentällä Baleaareille suuntaavat matkustajat suhtautuivat myötämielisesti espanjalaisten tyytymättömyyden puolesta.

”Ymmärrän täysin, miltä espanjalaisista tuntuu, korona-aikoina matkustaminen on todella etuoikeus”, sanoi Mallorcalle sidottu matkustaja Donata, joka ei antanut toista nimeään. ”Koko juttu on vähän edesvastuutonta”.

https://www.majorcadailybulletin.com/news/local/2021/03/18/81071/locked-down-spaniards-seethe-with-envy-germans-flock-majorca.html

Saksa raportoi covid-19-tapausten suurimmasta noususta kahteen kuukauteen

Vahvistettujen koronavirustapausten määrä Saksassa hyppäsi 17 504:llä 2 612 268:aan, mikä on suurin päivittäinen (torstaina 18.3.2021) nousu sitten tammikuun 22.

Ilmoitettujen kuolonuhrien määrä nousi 227:llä 74 132:een, kun taas uusien tapausten määrä 100 000 ihmistä kohden seitsemän päivän aikana nousi 90:een, kun se päivää aiemmin oli 86.

Saksa on pandemian kolmannessa aallossa, jota on ajanut rajoitusten lieventäminen viime viikkoina juuri, kun tarttuvampi variantti on levinnyt, RKI (Robert Koch Institut) on sanonut ennustaen suurta hyppäystä tapauksiin tulevina viikkoina.

Tätä ei ole auttanut rokotusten hidas käyttöönotto, jota kolhii tällä viikolla tehty päätös keskeyttää AstraZeneca-annosten käyttö turvallisuushuolien vuoksi.

Liittokansleri Angela Merkel ja valtionjohtajat sopivat aiemmin tässä kuussa rajoitusten vaiheittaisen keventämisestä sekä ”hätäjarrusta”, jotta viranomaiset voivat ottaa rajoitukset uudelleen käyttöön, jos tapausten määrä nousee yli 100:n 100 000:tta kohti kolmena peräkkäisenä päivänä.

Heidän on määrä tavata uudelleen maaliskuun 22 päivänä.
Jotkut asiantuntijat vaativat hallitusta siirtymään pois esiintyvyysasteiden keskittymisestä ja toteavat, että kun testejä tehdään enemmän, tuloksia on enemmän, vaikka tartunnan saaneiden ikääntyneiden määrä laskee rokotusten vuoksi.

”Tämä luku on erittäin ongelmallinen”, terveydenhuollon laadun ja tehokkuuden instituutin (IQWIG) johtaja Juergen Windeler kertoi Neue Berliner Redaktionsgesellschaftin sanomalehdille.

Merkelin ja 16 liittovaltion johtajien väliset keskustelut rokotuskampanjasta, erityisesti perhelääkäreiden käyttämisestä COVID-19-rokotteiden antamiseen, on määrä pitää perjantaina.

Merkel on sanonut, että kaikille saksalaisille on tarjottu rokotusta syyskuun 21 – viisi päivää ennen liittovaltion vaaleja.

https://www.majorcadailybulletin.com/news/international/2021/03/18/81067/germany-reports-biggest-rise-covid-cases-two-months.html

Lennot Saksasta Palmaan kohoavat pääsiäisenä

Mallorcan hotellit ryntäävät vastaamaan saksalaisten matkailijoiden kysyntään

Saksasta Mallorcalle saapuvien lentojen määrä nousee Eurocontrolin ja Enairen mukaan 7:stä päivässä 50:een 1. huhtikuuta alkaen.

TUI Fly, Condor, Lufthansa, Eurowings, Ryanair ja EasyJet ilmoittavat lentojen ja istuma-aikataulujen dramaattisesta kasvusta 26. marraskuuta,
viime viikon varausten jälkeen, joiden sanotaan olevan ”lentokoneiden täyttämistä”.

Baleaarien hotelliketjut ovat joutuneet tarkistamaan liiketoimintastrategioitaan ja avaamaan aikataulujaan vastatakseen kysyntään, ja Iberostar, Allsun, Hipotels, Grupotel, Protur, Barceló ja Riu ovat jo sanoneet avaavansa enemmän hotelleja kuin alun perin suunniteltiin.

”Keskimäärin miehitys on tällä hetkellä yli 70 prosenttia, mutta jotkut ovat vielä korkeampia”, sanoi Baleaarien hotelliketjujen puheenjohtaja Gabriel Llobera.

”Suunnittelimme avaavamme vähemmän hotelleja, mutta varausten kysyntä pakottaa meidät avaamaan 6 hotellia Play de Palmassa ja Cala Millorissa maaliskuun viimeisellä viikolla, keskimäärin 80 % tai enemmän”, Hipotels sanoi.

Mallorcan hotelliketjuihin tulvii yli 300 varausta päivässä, mutta koronavirustartuntojen lisääntyessä Saksassa ennusteet voivat hyvinkin muuttua tulevina päivinä tai viikkoina.

Kysyttäessä suuren saksalaisturistimäärän mahdollisesta terveysriskistä Mallorcalle, teollisuus-, matkailu- ja kauppaministeri Reyes Maroto huomautti, että Baleaarien kertyvä ilmaantuvuusaste on ”alle riskin” ja Saksan matkailun uudelleenaktivointi on hyvä uutinen.”

Rafael Roig, puheenjohtaja Harkinnanvarainen kuljetusyhdistys ja Baleaarien kuljetusalan yritysliitto tai FEBT, sanoi, että saarille tulevat saksalaiset turistit ovat myönteistä kehitystä.

Lentoyhtiöt

Ryanair Airlines lisää pääsiäisaikatauluunsa 200 lentoa, jotka yhdistävät Palman Kölniin, Berliiniin ja Frankfurtiin ja lisäävät kapasiteettia lähes 40 000 paikalla maaliskuun 28.

Hotellit

Hotel Chains Group ja Hotel Business Federation of Mallorca eli FEHM kertovat, etteivät he tiedä, kuinka monta hotellia pääsiäiseksi on avoinna, koska varausmäärät kasvavat jatkuvasti erityisesti Playa de Palmassa, Cala Millorissa ja Calviassa.

Liikenne

Baleaarien linjastossa on 900 linja-autoa ja 80 prosenttia niistä on Mallorcalla, mutta ne ovat toimineet toimimattomasti viime vuoden maaliskuusta lähtien pandemian vuoksi. Kesäkuun pilottisuunnitelma elvytti alaa hetkeksi, mutta Britannian karanteenirajoitukset ja Saksan lentorajoitukset häiritsivät liiketoimintasuunnitelmia.

 https://www.majorcadailybulletin.com/news/local/2021/03/17/80993/mallorca-tourism-german-flights.html

 Seuraava arvio ei helpota tulevan suunnittelua puhumattakaan elämää tässä hetkessä.

+2
FreeThinking
Vihreät Kirkkonummi

Asioita, aiheita tarkkaileva ja niiden ongelmallisuutta pähkäilevä, sanoisinpa jopa enemmän introvertti kuin ekstrovertti henkilö.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu