Kannattaisiko harkita matkustamista, maahantulon rajoittamista, löydetty uusi ”super-variantti”

Päättäjien tulisi tarkoin seurata mitä maailmalla tapahtuu tällä hetkellä. Vuosi sitten, kun delta-variantti otti ensi askeleitaan jo laajemmassa mitassa jopa Euroopassa (Iso-Britannia), täällä ryhdyttiin löysäilemään jotta tietyt elinkeinot eivät kärsisi joulu sesongista. Oikein ministeri tasolla oltiin huolissaan matkailusta. Maahan pääsi myös, kun alennettiin lukuja, jotta tietyistä maista myös pääsisi tänne. Ulkomailta ei matkusteltu tänne joulun viettoon, mutta suomalaiset itse pelastivat Lapin joulun. Pääsihän se delta tännekin ja nyt sitä on tällä hetkellä kaikilla, jotka tartunnan ovat saaneet.

Olisiko syytä miettiä, kuinka tätä uutta ”superia” ei maahan tulisi. Testit taas rajoille passista huolimatta, onko se ainut vaihtoehto. Voihan sitä passia suotuisassa tapauksessa käyttää sitten siellä muualla, sisälle päästäkseen.

Tässä lyhennelmä siitä mitä tiedetään.

Versiossa B.1.1.529 on ”erittäin paljon” mutaatioita, mutta toistaiseksi vain kymmenen tapausta on havaittu.

 Kolmessa eri maassa on tunnistettu uusi koronavariantti, jossa on ”erittäin paljon” mutaatioita ja joka voi välttää rokotteita, vaikka tapausmäärät ovat hyvin pieniä.

B.1.1.529 kannalla, vanhan B.1.1 variantin johdannaisella, on 32 piikkimutaatiota, ja se on löydetty Etelä-Afrikasta, Botswanassa ja yhdestä hongkongilaisesta tapauksesta, jossa henkilö oli äskettäin matkustanut Etelä-Afrikkaan.

Jo tämä saa aihetta miettiä sitä onko tällaisen variantin olemassaolo syy matkustella. Eli variantti siirtyi matkustamisen myötä toiseen valtioon.

Tähän mennessä vain 10 tapausta variantista on havaittu genomisen sekvensoinnin kautta, mutta tutkijoiden mukaan niitä voisi olla enemmän tunnistamatta. Mutaatioiden profiili on huolestuttava, koska se voi väistää vasta-aineita, jotka voivat torjua virusta.

 Etelä-Afrikassa vahvistettujen koronavirustapausten määrä on kasvanut maanantain 312:sta yli 860:een tiistaina, vaikka tutkijoiden mielestä on liian aikaista sanoa, onko yhteyttä uuteen ”supervarianttiin”.

Uuden variantin tunnisti tiistaina Imperial College Londonin virologi Tom Peacock, joka julkaisi yksityiskohdat sekvenssijakofoorumilla ja Twitterissä.

Tohtori Peacock kuvaili piikkimutaatioprofiilia ”todella kauheaksi” ja ”kauhistuttava”.

Variantin 32 piikkimutaatiota kuvataan ”erittäin korkeiksi”. Delta-variantilla, joka on nyt hallitseva ympäri maailmaa, on 16.

Piikkimutaatiot ovat pohjimmiltaan viruksen ”temppupussi”, jonka avulla se voi sopeutua ja tehdä erilaisia asioita, kuten tulla tarttuvammiksi, paeta rokotteita tai tulla tappavammaksi. Ei tiedetä, onko B.1.1.529 tarttuvampi vai voiko se voittaa Deltan määräävän aseman.

https://inews.co.uk/news/politics/covid-super-variant-mutations-cases-found-south-africa-botswana-hong-kong-1316864

 Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, kuinka tähän variantin vaikutuksesta sairastuneet, ovat viruksen poteneet. Ainoastaan tietoa oli tästä Etelä-Afrikasta Hongkongiin palanneesta, joka oli ollut karanteenissa palattuaan negatiivisen testin tuloksena. Joten oletettavasti hän selvisi siitä, niin että pystyi lopuksi antamaan positiivisen testi tuloksen.

Jonkinlaiseen varautumiseen olisi syytä kaikesta huolimatta. Tämä pandemia tulee jatkumaan kilpajuoksuna näiden uusien varianttien ja kehiteltävien rokotteiden välillä. Kaikkein helpoiten selvitään, kun ennalta ehkäistään kaikin mahdollisin keinoin uusien varianttien rantautuminen tänne niin toivottamalta kuin se tuntuukin (ollaan vaan huolettomia, ja itselle ei käy kuinkaan mentaliteetilla).

+2
FreeThinking
Vihreät Kirkkonummi

Asioita, aiheita tarkkaileva ja niiden ongelmallisuutta pähkäilevä, sanoisinpa jopa enemmän introvertti kuin ekstrovertti henkilö.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu