Tulevat(ko) Pekingin talviolympialaiset ja paraolympialaiset

Tilanne ei näytä hyvältä pandemia rintamalla lisääntyvien tartuntojen myötä juuri missään, ei edes Kiinassa. Muutaman seuraamani valtion tartuntaluvut ovat olleet noususuuntaisia yhden viikon ja kahden viikon jaksoissa, viimeistä viikkoa lukuun ottamatta.  Vaikka Kiinan tartunta määrät ovat olleet mitättömiä lähes mihin tahansa verrattuna, on siellä tehty  pika eristyksiä niillä alueilla, joissa tartunnat ovat tavallista korkeampia.

Lokakuun puolivälin jälkeen on raportoitu yli 700 paikallisesti välitettyä tapausta, jotka on todettu Kiinassa. Vaikka määrä on noro verrattuna muiden maiden tartuntojen määrään, se on johtanut kasvavaan rajoitusten aaltoon, joka on asetettu paikalliselle matkailulle ja matkustamiseen Pekingin nollatoleranssipolitiikan mukaisesti.

 

 

 

 

 

 

 

https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/china-keeps-close-vigil-ports-entry-cut-covid-19-risks-2021-11-04/?rpc=401&

Kiina on ottanut tiukan linjan myös maahan saapuvien urheilijoiden, heidän avustajien ja toimittajien suhteen, coronan maahan tulon estämiseksi. Kaikkien tulee olla rokotettuja, ellei ole lääketieteellistä estettä sille. Vakaumuksia ja uskontoja ei ole kirjattu julkaistuihin olympialaisten pelikirjoihin, esteeksi rokottomuudelle. Ilman rokotusta joutuu myös 21 päivän karanteeniin. Mutta, miksi sinne yleensä lähetettäisiin ketään, jolla sellaisia olisi. Lisäksi heidät täytyy testata päivittäin samoin kuin Tokion olympialaisissa. He tulevat viettämään tämän urheilu periodin kuplien kuplassa. Kuinka monelle urheilijalle pelkästään tämä, menestymisen paineen, lisäksi on rasite, jota menestyäkseen pystyy käsittelemään. Vierailijoiden liikkuminen on rajoitettua kisojen aikana.

Urheilijat, tiedotusvälineet ja muut, jotka vierailevat Kiinassa talvikisoissa, rajoitetaan myös ”suljettuun silmukkaan”, jossa heidät pidetään mahdollisimman erillään paikallisesta väestöstä. He saavat ”matkustaa vain tarkoitukseen omaistutetuilla ajoneuvoilla sallittujen kohteiden välillä”, pelikirjoissa todetaan.

Näin varmistetaan, että kaikkia COVID-19-vastatoimia noudatetaan tiukasti eikä yhteyttä yleisöön tai ketään suljetun silmukan ulkopuolella ole”, pelikirjassa sanotaan. Monet näistä olosuhteista muistuttavat japanilaisten järjestäjien lähestymistapaa Tokion olympialaisiin, joita lykättiin vuodella pandemian vuoksi.

https://www.npr.org/2021/10/25/1048953043/beijing-olympics-games-2022-athletes-vaccine-quarantine-playbooks-paralympics?t=1636284623446

Itse kisoihin paikalle saapuvat katsojat tulevat olemaan manner Kiinasta. Kiinalaiset ovat olleet innostuneita kisoista ja hakeneet kisoihin vapaaehtoisina työntekijöinä. Hakemuksen oli jättänyt yli miljoona kansalaista, josta 20000 valittiin. Ilmeisesti kisoihin liittyvä ainutlaatuisuus, siis siinä, että samalla alueella pidetään kesä- ja talviolympialaiset, on heille kansallinen ylpeyden aihe, joka innostaa.

Kuinka Kiinan ja kiinalaisten toleranssi kestää viimeaikaista kehitystä, kansalaisten kovasta luottamuksesta huolimatta.

 Viime viikkoina viruksen uusiutuminen on johtanut tapauksiin, joita on raportoitu yli kolmannessa Kiinan provinsseista ja alueista, mikä on saanut paikallishallinnot ottamaan käyttöön rankaisevia matkustusrajoituksia ja asettamaan miljoonia ihmisiä pikaeristyksiin.
Tilanne vastaa jollain tavalla pandemian viivästyttämiä Tokion 2020 kesäolympialaisia, jotka järjestettiin aiemmin tänä vuonna isäntämaan covid-kriisin vuoksi. Kun urheilijat kokoontuivat Japanin pääkaupunkiin heinäkuusta elokuuhun, päivittäiset uudet tapaukset lisääntyivät ja Tokio asetettiin poikkeustilaan.
Japanin hallituksen päättäväisyys pitää kisat covid-riskistä huolimatta oli kiistanalainen, ja julkinen tuki romahti. Vaikka 80 000 ihmistä ilmoittautui aluksi vapaaehtoiseksi kisoihin, ainakin 10 000 oli
lopettanut kesäkuun puoliväliin mennessä, enimmäkseen Covid-huolenaiheiden vuoksi. Monet odottivat edelleen rokottamista ja sanoivat saaneensa vain vähän suojaa Covidia vastaan kangasmaskien ja käsienpuhdistamisen lisäksi.
Kiinassa ei näytä olevan mitään vastahakoista – mikä kuvastaa luottamusta maan covid-ehkäisytoimiin, jotka ovat laajalti suosittuja kansalaisten keskuudessa.

https://edition.cnn.com/2021/11/03/china/beijing-winter-olympics-volunteer-mic-intl-hnk/index.html

Kisat ovat olleet jo monesta syystä polemiikin kohteena. Toimittajien huoli lehdistön vapaudesta kisoissa on ollut varsinkin amerikkalaisten huolenaiheena. Eikä aivan syyttä.

”Viime vuoden aikana ulkomaisia lehdistöjoukkoja on jatkuvasti estetty talviolympialaisten valmisteluissa, evätty osallistuminen rutiinitapahtumiin ja estetty vierailemasta urheilupaikoilla Kiinassa.”

 ”Viimeisen vuoden aikana ulkomaiset lehdistöjoukot eivät ole suurelta osin voineet osallistua mihinkään lehdistötilaisuuteen tai edes tarkkailla rutiinitapahtumia – kuten tapahtumapaikkavierailuja tai Olympiatulen saapumista – jotka ovat avoimia Kiinan kotimaisille tiedotusvälineille.”

Tiedotustilaisuudessa Price sanoi, että Yhdysvaltojen osallistumisesta kisoihin ei ole vielä päivitetty, ja aiemmin keskusteltiin diplomaattisesta boikotista.

https://www.insidethegames.biz/articles/1115045/beijing-2022-olympics-journalists-us

Kisoihin osallistumista vastustetaan myös viittaamalla, kuinka uiguureja kohdellaan talviolympialaisten isäntämaassa. Kiina tietysti kieltää kaiken tämän ja pitää näitä puheita kisojen politisoimisena. Joka tapauksessa lehdistövapaus tullaan toteuttamaan siinä määrin, mitä julkaistuihin pelikirjoihin on viety. Ja näitä säännöksiä ollaan vielä päivittämässä kuluvien kuukausien aikana.

Ulkoministeriön tiedottaja sanoi perjantaina pidetyssä säännöllisessä lehdistötilaisuudessa, että toimittajat saavat selostaa Pekingin talviolympialaiset edellyttäen, että he noudattavat asiaa koskevia lakeja ja määräyksiä.

Kiina vastusti tiukasti urheilun politisoitumista ja vastusti ”valeuutisia”, jotka tahrasivat Kiinan ja Pekingin talviolympialaiset, tiedottaja sanoi.

https://www.reuters.com/lifestyle/sports/us-calls-china-not-limit-journalists-freedom-2022-beijing-winter-olympics-2021-11-04/

Kisat politisoituivat jo siinä vaiheessa, kun ne myönnettiin Kiinalle. Ei niitä tietystikään pelkästään poliittisin perustein myönnetty.
Eikä Matin ja Tepon laulu ’Kaiken takana on nainen’ sovi tähän yhteyteen, vaan kaiken takana on raha. Tukholma, Oslo ja München peruivat tarjoukset kustannusten vuoksi tai eivät saa julkista tukea.

Kuinka talvikisoja pidetään alueella, jonne luonnon lunta ei ole odotettavissa. Voiko sellainen paikka olla talviurheilun esitysikkuna, kuten eräs entinen olympiaurheilija totesi. Myös urheilualuetta, joka sijaitsee aivan luonnonsuojelualueen yhteydessä, ei pidetä luonnonsuojeluun liittyvien arvojen mukaisena. On ollut väitteittä, jopa siitä että eräitä alppilajeihin liittyviä suorituspaikkojen lähdöt ja maalialueet olisivat itse luonnonsuojelualueella.

Vuoret, jotka ovat alppitapahtumien näyttämö tuleville Pekingin talviolympialaisille, ylpeilevät upeilla maisemilla ja henkeäsalpaavilla juoksuilla, mutta niistä puuttuu vain yksi tärkeä ainesosa: todellinen lumi. Tämän vuoden tammikuun ja maaliskuun välillä Yanqingin kansallisessa alppihiihtokeskuksessa, noin 85 mailia Pekingistä väekseen, oli vain 2 cm lunta. Lontooseen, Pariisiin ja Madridiin kirjattiin kaikki suurempia lumisateita verkkosivuston kokoamien tietojen worldweatheronline.com.

Huolta on myös ekologisista vaikutuksista. KOK:n arviointiraportin mukaan kohde olisi 4 600 hehtaarin Songshanin kansallisen luonnonsuojelualueen vieressä, mutta elokuussa 2015 tiedelehti Nature kertoi tutkijoiden olevan huolissaan siitä, että laskettelualue putosi puistoon.

Lehdessä korostettiin Kiinan tiedeakatemian tutkijan Wang Xi:n internet-julkaisua, joka sisälsi kartan alppimäkien alkua ja loppua suojeluun tarkoitetun alueen sisällä.

Viestiä klikkattiin 240 000 kertaa ja välitettiin yli 1 000 kertaa, ennen kuin se ei enää ilmestynyt verkossa. Yanqingin paikallinen pormestari sanoi myöhemmin, että puiston rajat oli vedetty uudelleen, eikä yksikään olympia(alppi)hiihdoista ollut laajennetulla luonnonsuojelualueella.

”Selvästi raha, valta, vaikutusvalta ja politiikka kokoontuivat yhteen ja myönsivät kisat alueelle, jossa ei ole riittävästi lunta.”

https://www.theguardian.com/world/2021/nov/06/mounting-concern-over-environmental-cost-of-fake-snow-for-olympics

Tuleeko tulevia olympiakisoja boikotoida jostain syystä, en ota kantaa, sillä voi olla ettei ole tarvetta edes boikotoida. Mikäli Kiinassa huomataan seuraavan kahden kuukauden aikana, ettei sen hetkisessä pandemia tilanteessa ole mahdollista turvallisesti viedä kisoja läpi.

Kisat siirrettäisiin vuodella kuten Tokion kisat.

Kansainvälisessä olympialiikkeessä tulisi olla itse tutkiskelun aika, millaisilla edellytyksillä jatkossa kisoja voidaan järjestää. Toivottavasti siinä joukossa, ei ole niitä, jotka edellyttävät kestävää kehitystä tai muuta vastaava. Edellisessä artikkelissa todetaan, että sana on menettänyt merkityksensä.

Strathclyden yliopiston matkailun emeritusprofessori Richard Butler sanoi: ”Vuoden 2022 olympialaiset osoittavat selvästi, kuinka väärinkäytetty ja nyt hyödytön termi kestävä todella on. Sitä käytetään kaikkeen, mitä kuka tahansa haluaa, ja siitä on tullut merkityksetön.

0
FreeThinking
Vihreät Kirkkonummi

Asioita, aiheita tarkkaileva ja niiden ongelmallisuutta pähkäilevä, sanoisinpa jopa enemmän introvertti kuin ekstrovertti henkilö.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu