Kuinka hyödyllisiä suojamaskit todella ovat

Tällä hetkellä saatavilla olevasta tiedosta, hämärtyy käsitys kasvomaskien hyödyllisyydestä.

Tästä varmasti löytyy, jossakin vaiheessa tutkittua aineistoakin. Joitakin maskin käyttöön liittyviä kyselyitä on tehty, joista tässä on yksi. Kysely oli tehty 18. lokakuuta. Siinä on noin 1000 ihmiseltä kussakin maassa kysytty kuinka usein he käyttävät kodin ulkopuolella suojamaskia. Espanjalaisista lähes 96 % aina, italialaisista hieman yli 92 % aina, ranskalaisista hieman yli 84 % aina, briteistä 68,5 % aina, saksalaisista 67 % aina ja toistuvasti 17 %, hollantilaisista hieman yli 21 % aina ja ei ollenkaan yli 24 %, tanskalaisista 14 % aina ja ei ollenkaan 28 %, suomalaista noin 11 % aina ja ei ollenkaan yli 50 %, norjalaisista vajaat 9 % aina ja ei ollenkaan 62 % ja rakkaista naapuristamme ruotsalaisista hieman yli 4 % aina ja ei ollenkaan vajaat 77 %.

Miten tämän maskin käytön olisi pitänyt näkyä tartuntojen määrissä.

Ei ehkä ainakaan kasvavina lukuina, joita on tapahtunut varsinkin niissä valtioissa, joissa vastaajista suuri enemmistö on sanonut käyttävänsä sitä aina. Miten tämä on selitettävissä? Maskit ovat hyödyttömiä vai maskia käyttävissä maissa virus on terhakampi ja menee läpi vaikka harmaan kiven, jos sattuu olemaan sopivalla etäisyydellä, jolloin ne todella ovat hyödyttömiä.

Mielelläni olisin katsonut Yhdysvalloista samankaltaista tilastoa, mutta sellaista ei löytynyt, liekö Trump kieltänyt tämänkaltaisten tilastojen tekemisen.

Yhdysvalloissa oli kuitenkin tehty tutkimus kangasmaskien hyödyllisyydestä Suomen terveydenhoitolaitosta vastaavan CDC;n toimesta.

” Pandemian aikana on käynyt yhä selvemmäksi, että kangasmaskien käyttö auttaa suojelemaan muita ihmisiä. COVID-19:ää aiheuttava SARS-CoV-2 virus leviää pääasiassa hengityspisaroiden kautta, joita ihmiset puhaltelevat ilmaan, kun he esimerkiksi yskivät, aivastavat, laulavat ja jopa hengittävät. Muut ihmiset voivat hengittää näitä pisaroita, tai pisarat voivat laskeutua ihmisten silmiin, suuhun tai nenään, mikä tartuttaa ne. Ilmassa tapahtuva leviäminen, joka tapahtuu, kun pienemmät pisarat viipyvät ilmassa, jossa muut ihmiset voivat hengittää niitä, on myös mahdollista, vaikkakin paljon harvinaisempaa. Kun käytät maskia, hillitset sitä, kuinka monta pisaraa päästät ilmaan, minkä vuoksi maskin käyttö ihmisten lähellä, joiden kanssa et asu, on niin tärkeää – se auttaa suojaamaan heitä viruksen vahingossa leviämisiltä. Marraskuun 10 tieteellisessä muistiossaan CDC mainitsee tutkimukset, jotka viittaavat monikerroksisiin kangasmaskeihin, estävät jopa 50 – 70 prosenttia uloshengitetyistä suurista ja pienhiukkasista ja hidastavat samalla läpi pääsevien pisaroiden eteenpäin työntövoimaa.”

Cloth Masks Do Actually Help Protect You From Coronavirus, Per the CDC | SELF

Ja niinpä kansalaisia siellä kannustetaan viimeistään NYT käyttämään niitä. Saas nähdä kuinka käy.

Tehdäänköhän koskaan kyselyä tartunnan saaneilta, käyttivätkö he säännöllisesti maskia vai huitelivatko maisemissa ilman maskia ja minkäänlaista huolen häivää. Ja jos ovat käyttäneet, oliko kenties siinä lähiympäristössä maskillisia vai maskittomia kanssa olijoita.

Nythän myös tanskalaiset olivat tehneet tutkimusta maskin käytön vaikutuksista. No, Tanskassa oli tuo maskien käyttö vähäistä edellisen kuukauden aikana. Ja niiden, jotka sitä käyttivät, oli tuloksena, ettei hyövää käyttää. Milloin tutkimuksista saadaan kaiken kattavia, jotteivät ne olisi rajallisia.

Tarjoaako kasvomaski suojaa koronavirusta vastaan? Viisi kysymystä tanskalaisesta maskitutkimuksesta | Yle Uutiset | yle.fi

Ehkäpä tämän pandemian aikana, joku sovelias tutkimuslaitos ennättää tehdä tutkimuksen niiden osalta, jotka ovat todistetusti viruksen saaneet. Olivatko he käyttäneet maskia vai ei mahdollisessa tartunta tilanteessa. Tai oliko tartunta tilanteessa mukana henkilöitä, joilla oli maski ja joilta on sittemmin todettu olevan tartunta. Ehkä se sitten selviäisi se hyödyllisyys.

Onhan meillä aikaa odottaa, jollei…

0
FreeThinking
Vihreät Kirkkonummi

Asioita, aiheita tarkkaileva ja niiden ongelmallisuutta pähkäilevä, sanoisinpa jopa enemmän introvertti kuin ekstrovertti henkilö.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu