Ristiriitainen tilanne jatkorokotuksen osalta

Voisi kysyä ensimmäisenä, mitä seuraavaksi. Tällaiseen tilanteeseen Suomessa joutuvat nyt henkilöt, jotka ovat alle 65-vuotiaita ja ovat saaneet Astra-Zeneca-rokotteen ensimmäisen pistoksen. Seuraavan pistoksen aika voi osalla olla vuorossa hyvin lyhyelläkin aikataululla. Mutta tieto tarjolla olevista mahdollisista toisesta pistoksesta on hyvin ristiriitaista. Onko se mRNA-rokotetta vai voivatko he kaikesta huolimatta saada sitä AstraZenecaa.

Tässä on käytäntöjä eri maissa, joissa Astra-Zenecaa on käytetty ensimmäisessä pistoksessa. Nyt nämä ihmiset kysyvät mitä siinä toisessa annoksessa on.

”Hallituksilla on erilaisia vastauksia tähän kysymykseen. Terveysasiantuntijat ovat yleisesti yhtä mieltä siitä, että rokotteiden sekoittamisen ja sovittamisen on oltava turvallista. Mutta kliiniset tutkimukset ovat käynnissä.”

Lisäksi eri valtioissa ohjeistus vaihtelee.

”Ison-Britannian rokotuksia ja rokotuksia käsittelevä sekakomitea neuvoo: ”Kaikille niille, jotka ovat saaneet ensimmäisen annoksen AstraZeneca COVID-19 -rokotetta, tulisi edelleen tarjota toinen annos AstraZeneca COVID-19 -rokotetta iästä riippumatta. Toinen annos on tärkeä, jotka suojaavat pidempään covid-19:ltä.”

Sitä vastoin Ranskan terveysviranomainen suosittelee, että alle 55-vuotiaat, jotka ovat saaneet ensimmäisen AstraZeneca-annoksensa, saavat Pfizerin tai Modernan toiseen pistokseensa. Se neuvoo 12 viikon vajetta näiden ensimmäisen ja toisen laukauksen välillä näissä tapauksissa. Säädin totesi, että ei ole mitään syytä pelätä erityisiä haittavaikutuksia, jos sinulla oli ensimmäinen AstraZeneca-pistos ja sitten vaihtaa mRNA-pistokseen toisena.

Saksa on noudattanut samanlaista tietä. Saksan rokotekomitea suositteli, että alle 60- vuotiaat ihmiset, jotka olivat saaneet yhden AstraZeneca pistoksen, valitsisivat toisen rokotteen toiselle annokselleen.”

Hankalaksi asian tekee se, että tutkimuksia tehdään edelleen ja vastauksia saadaan vasta kun monilla on se toisen pistoksen aika mennyt.

”Rokotteiden sekoittamisen vaikutuksia tutkitaan parhaillaan useissa tutkimuksissa. Iso-Britannia käynnisti helmikuussa tutkimuksen, jossa sekoitetaan erityisesti AstraZeneca-Oxford-rokote Pfizer-BioNtech-rokotteeseen. Havaintojen odotetaan olevan saatavilla vasta kesällä. Erikseen järjestetään tutkimuksia, jotka tarkastelevat AstraZeneca-Oxford- ja Venäläisten Sputnik V -rokotteiden yhdistelmää.” (Yhdistelmillä ja sekoittamisilla ei tässä tarkoiteta, että tehdään yksi annos kahdesta eri rokotteesta, vaan että henkilö saa ensin pistoksen toisella rokotteella ja myöhemmin käytetään toista rokotetta).

https://www.cnbc.com/2021/04/09/can-you-mix-and-match-covid-vaccines-heres-what-we-know-so-far.html

Lisäksi CDC väittää, että sekatuotesarjan turvallisuutta ja tehoa ei ole arvioitu.

Mikä tulee olemaan Suomen terveydenhoitoviranomaisten kanta tämän kimurantin asian suhteen? Saavatko nämä alle 65-vuotiaat, jotka haluavat sen toisen pistoksen samasta rokotteesta, vaikka se olisi AstraZeneca.

Vaikea kuvitella, että kaikki AstraZeneca rokotteen saaneet ihmiset aivan vapaaehtoisesti haluaisivat olla kahden eri rokotteen koe henkilöitä.

Oma kantani on, että jos on hengissä sen ensimmäisen pistoksen jäljiltä tai ilman poikkeavia haittavaikutuksia, miksei sitä voisi saada myös toisenkin.

+1
FreeThinking
Vihreät Kirkkonummi

Asioita, aiheita tarkkaileva ja niiden ongelmallisuutta pähkäilevä, sanoisinpa jopa enemmän introvertti kuin ekstrovertti henkilö.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu