Tutkimuksia koronan vasta-aineista

Koronaviruksen vasta-aineiden kerrotaan taudin kokeneilla säilyneen yli vuoden. Vasta-aineiden määrä oli kuitenkin vähentynyt, mitä se oli ollut puoli vuotta sairastumisen jälkeen. Näin kerrottiin THL:n tekemästä vasta-aine tutkimuksesta korona viruksen sairastaneista. Vaikka 97 prosentilla tutkittavista havaittiin koronaviruksen piikkiproteiinin tunnistavia IgG-vasta-aineita, kun tartunnasta oli kulunut vuosi, näiden vasta-aineiden määrä oli kuitenkin vuoden jälkeen noin kolmasosan matalampi kuin mitä se oli puolivuotta tartunnan saamisen jälkeen.

Miten suhtaudumme julkaistuihin tutkimuksiin? Tältä pohjalta on syytä hakea useampia tutkimuksia ja katsoa mitä niitä julkaisevissa kirjoituksissa sanotaan. Näitä tutkimuksia löytyy ja poimin muutamasta niitä julkistaneista kirjoituksista ne pääasiat, joita he olivat tutkimuksessaan korostaneet.

Tuoreimpana julkaisuna löytyi UCLA:n tekemä tutkimus koronaviruksen vasta-aineiden häviämisnopeudesta. Tässä on siitä julkaistusta kirjoituksesta suora vapaakäännös, jotka esitetty kursivoidusti.

UCLA:n tutkimus osoittaa, että ihmisillä, joilla on lieviä COVID-19-tapauksia, taudin aiheuttavan SARS-CoV-2-viruksen vasta-aineet vähenevät jyrkästi kolmen ensimmäisen kuukauden aikana tartunnan jälkeen ja vähenevät noin puolella 36 päivän välein.

Jos vasta-aineet säilyvät tällä nopeudella, ne häviävät noin vuoden kuluessa. Tämä tutkimus ei siis tue THL:n vasta-aine tutkimusta tämän tiedon perusteella.

Havainnot herättävät huolta vasta-ainepohjaisista ”immuniteetti passeista”, laumaimmuniteetin mahdollisuudesta ja vasta-ainetestien luotettavuudesta aiempien infektioiden arvioinnissa. Lisäksi löydöksillä voi olla vaikutuksia vasta-ainerokotteiden kestävyyteen.

Aiempien raporttien mukaan uuden koronaviruksen vasta-aineet ovat lyhytaikaisia, mutta niiden vähenemisvauhtia ei ollut määritelty tarkasti. Tämä oli ensimmäinen tutkimus, jossa arvioitiin huolellisesti vasta- aineiden häviämisnopeus. Tutkijat tutkivat 20 naista ja 14 miestä, jotka toipuivat lievistä COVID-19 tapauksista. Vasta-ainetestit tehtiin keskimäärin 36 päivän ja 82 päivän kuluttua infektion alkuoireista. Tähän tutkimukseen osallistuneiden määrä ei ole kovin merkittävä, mikä tietysti on huomioitava.

Julkaistu artikkeli on alla.

https://www.uclahealth.org/u-magazine/coronavirus-antibodies-fall-dramatically-in-first-3-months-after-mild-cases-of-covid-19

Seuraavaksi käsitellään artikkelia, jossa käsiteltiin Emerging Infectious Disease -lehdessä juuri julkaistua tutkimuksesta ja täytyy sanoa, että artikkeli oli tehty huumorilla maustettuna. Tässä artikkelissa tuotiin esille, ettei kaikille viruksen sairastaneille, varsinkin lievänä, muodostunut vasta-aineita.

Tässä on muutamia otteita kyseisestä kirjoituksesta.

Luuletko olevasi suojassa Covid-19 koronavirukselta etkä tarvitse Covid-19 rokotetta vain siksi, että sinulla on jo ollut Covid-19? Toisin kuin jotkut motivoivat puheet kertovat, älä ole niin varma itsestäsi. Emerging Infectious Disease -lehdessä juuri julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että 36 prosentilla covid-19-tautia sairastaneista ei ollut veressään vasta-aineita vakavaa akuuttia hengitystieoireyhtymää koronavirus 2:ta (SARS-CoV-2) vastaan.

Tutkimusryhmä havaitsi, että ne, joille ei kehittynyt vasta-aineita, olivat keskimäärin 10 vuotta nuorempia kuin ne, joille kehittyi. Tutkimus paljasti myös, että ihmisillä, joilla oli alhaisempi SARS-CoV-2 viruskuorma hengitysteissään, oli vastaavasti vähemmän myöhemmin vasta-aineita veressään.
Nyt 72 ihmisen tutkimusta et todennäköisesti kelpuuttaisi jättimäiseksi tutkimukseksi riippuen siitä, mitä saatat pitää ja jota kutsut jättimäiseksi. Siitä huolimatta se ei todellakaan ole ollut ensimmäinen tutkimus, joka osoittaa, että ihmiset, joilla on ollut Covid-19, ei välttämättä kehity vasta-aineita. Esimerkiksi
EClinical Medicine -lehdessä julkaistun julkaisun mukaan 5 % Israelin 698:sta oli seronegatiivisia huolimatta siitä, että se oli positiivinen covid-19-koronaviruksen vuoksi. Toisessa tutkimuksessa, joka julkaistiin Journal of Infectious Diseases -lehdessä, havaittiin, että tämä osuus oli vielä suurempi (20 %) newyorkilaisten ryhmässä. Sitten oli tutkimus Saksasta, joka julkaistiin Journal of Clinical Virology -lehdessä, joka ilmoitti huikeasta 85 prosentista.

Lopuksi kirjoituksessa todetaan:

Sen sijaan Covid-19 rokotteet tarjoavat paljon hallitumman ja johdonmukaisemman määrän altistumista SARS-CoV-2 piikkiproteiinille. Vaikka rokotteen immuunivasteet voivat vaihdella, kliiniset tutkimukset seuraavat tuhansia rokotteita saaneita ihmisiä. Siksi tutkijat voivat saada paremman kuvan siitä, millaista immuunisuojaa rokotteet voivat tarjota sinulle ja kuinka kauan tämä voi kestää. Jos haluat pitää kani villitystä, voi olla paljon tehokkaampaa mennä lemmikkikauppaan kuin mennä metsään kyltillä, jossa lukee” ”pidä porkkanat, juhlitaan”. Samoin, jos haluat immuunisuojan Covid-19:ää vastaan, rokotus voi antaa sinulle paljon todennäköisemmin sen, mitä luonnollinen infektio voi tarjota tai ei.

https://www.forbes.com/sites/forbes-personal-shopper/2021/09/14/best-smartwatches/?

Tällä kirjoituksella haluttiin tuoda esille asia, kuinka varmimmin jokainen voi itselleen vasta-aineita kehoonsa saada eli rokotteilla. Taudin sairastamalla siihen voi myös kuolla, jolloin niitä vasta-aineita ei muodostu vastustamaan tautia. Ja voihan siitä muitakin rasitteita seurata, kuten long-covid. Millainen heidän vasta-aine tasonsa on? Parissa seuraavaa artikkelia vahvistavat tätä käsitystä samoin kuin sitä, että jos on sairastanut koronan ja ottanut rokotteen vasta-aineiden todennäköisyys ja kestävyys on paremmalla tolalla.

Tässä on se toinen kirjoitus, mitä edellä kirjoitin.

”Vaikka T-soluilla on rooli akuuteissa infektioissa, vasta-aineemme ovat ratkaisevan tärkeitä pitkäaikaiselle suojalle uudelleeninfektiosta vastaan”, sanoi Benjamin Goldman-Israelow, tutkijatohtori Iwasakin laboratoriossa ja tutkimuksen pääkirjoittaja.

Kirjoitelma julkaistiin 2.9.2021 Science Immunology -lehdessä.

Goldman-Israelow korosti, että aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että mRNA-pohjaisia rokotteita saaneet ihmiset tuottavat enemmän vasta-aineita kuin luonnollisesti tartunnan saaneet. Ja luonnollisesti tartunnan saaneet ihmiset, jotka sitten saivat rokotuksen, tuottivat vielä enemmän vasta-aineita, mikä ehkä tarjosi paremman suojan uudelleeninfektiosta vastaan.

Vaikka tässä tutkimuksessa tunnistettiin kiertävien vasta-aineiden merkitys suojan tarjoamisessa, äskettäin syntynyt Delta-variantti näyttää voittavan tämän elimistöön vaikuttavan immuniteetin aiheuttaakseen enemmän puolustuksen murtavia infektioita, hän lisäsi.

https://news.yale.edu/2021/09/02/immune-arsenal-antibodies-offer-best-long-term-hope-against-covid

Tämä tutkielma toi esiin myös, erilaisten varianttien kohdalla näiden vasta-aineiden vaikutuksen.
Deltan on havaittu murtavan myös vasta-aineita olevien immuniteettia. Tällä hetkellä Delta-variantti on vallalla globaalisti. Tässä muutaman seuraamani valtion Delta-variantin osuus tartunnoista: Kiina 100 % 12.7.2021, Viro 100 % 23.8.2021, Saksa 100 % 16.9.2021, Ruotsi 99,7 % 6.9.2021, Slovenia 99,83 % 23.8.2021 ja Suomi 99,26 % 23.8.2021. Myös Iso-Britanniassa on 99.98 % 16.9.2021. Kysymys onkin kuinka rokotteen valmistajat valmistautuvat vielä ärhäkkäämpien varianttien mahdollisuuteen. Tehoavatko mahdolliset lisärokotteet rantautuviin variantteihin ja lisäävätkö ne jo hiipuvaa vasta-aine kapasiteettia, niillä joilla sitä on, myös kulloinkin vallalla olevaan varianttiin.

Sitten erään tutkimuksen tietoja, joka antaa vastakkaista tai toisenlaista tietoa vasta-aineiden syntymisestä ja niiden pysyvyydestä sairastuneiden kehossa. Artikkeli antaa myös itse hieman ristiriitaisen informaation kokonaisuudessaan vasta-aineiden tehosta ja pysyvyydestä.

Monet SARS-CoV-2-tartunnan saaneet ihmiset tuottavat todennäköisesti vasta-aineita virusta vastaan suurimman osan elämästään. Näin ehdottavat tutkijat, jotka ovat tunnistaneet pitkäikäisiä vasta-aineita tuottavia soluja covid-19 taudista toipuneiden ihmisten luuytimessä.

Tutkimus osoittaa, että SARS- CoV- 2- infektion laukaisema immuniteetti on poikkeuksellisen pitkäkestoinen. Hyvien uutisten lisäksi ”seuraukset ovat, että rokotteilla on sama kestävä vaikutus”, sanoo Menno van Zelm, immunologi Monashin yliopistossa Melbournessa Australiassa.

”Tämä on erittäin tärkeä havainto”, kun otetaan huomioon väitteet SARS-CoV-2 vasta-aineiden hupenevasta aineesta, sanoo Rafi Ahmed, immunologi Emoryn yliopistossa Atlantassa, Georgiassa, jonka tiimi löysi solut yhdessä 1990-luvun lopulla. Ei ole selvää, miltä vasta-ainetasot näyttävät pitkällä aikavälillä ja suojaavatko ne, Ahmed lisää. ”Olemme pelin alkuvaiheessa. Emme ole katsomassa tätä nyt viisi vuotta, kymmenen vuotta tartunnan jälkeen.”

Ellebedyn ryhmä on havainnut varhaisia merkkejä siitä, että Pfizerin mRNA-rokotteen pitäisi käynnistää samojen solujen tuotanto. Mutta vasta-aineiden tuotannon pysyvyys, olipa se sitten rokotuksen tai infektion aikaansaama, ei takaa pitkäaikaista immuniteettia COVID-19:lle. Joidenkin uusien SARS-CoV-2-varianttien kyky tylsyttää vasta-aineiden suojaavia vaikutuksia tarkoittaa, että pitoisuuksien palauttamiseksi saatetaan tarvita lisää immunisaatioita, Ellebedy sanoo. ”Oletan, että tarvitsemme tehosteruiskeen.”

https://www.nature.com/articles/d41586-021-01442-9

Nimenomaan tuon artikkelin viimeisessä kappaleessa jokseenkin kumotaan, mitä artikkelissa oli aiemmin kerrottu. Onkohan tämä jonkinasteista varovaisuutta, siitä mitä halutaan sanoa.

Koska tuossa edellisessä artikkelissa mainitaan pidempiaikaisempi tutkimus, niin katsotaan mitä vuoden 2002 – 2003 esiintyneen SARS-viruksen osalta on vasta-aineista julkaistu. Tottahan niitäkin löytyy.

Tässä niistä siitä toisesta poimimastani julkaistun tutkimusartikkelin otteita, jotka viittaavat siihen, että SARSin vuosina 2002 – 2003 sairastaneilla, oli jonkinlaisia vasta-aineita sairastetusta viruksesta ja kuinka sitä voitaisiin hyödyntää vallalla olevan viruksen torjuntaan kehitettäviin rokotteisiin.

Viime vuonna viimeisintä tutkimusta johtanut Singaporen Duke–NUS Medical Schoolin virologi Linfa Wang lähti etsimään SARSista selvinneitä ihmisiä nähdäkseen, tarjosivatko he vihjeitä rokotteiden ja lääkkeiden kehittämisestä COVID-19-tautiin. Hän havaitsi heidän veressään ”neutraloivia” vasta-aineita, jotka estivät alkuperäisen SARS-viruksen pääsyn soluihin, mutta eivät vaikuttaneet SARS-CoV-2:een – mikä oli hänen mielestään yllättävää, koska virukset liittyvät läheisesti toisiinsa.

Mutta kun Singapore otti tänä vuonna käyttöön Pfizer–BioNTech COVID-19 -rokotteen, Wang päätti tutkia, miten SARS-infektio vaikutti rokotteen vasteisiin. Se, mitä hän löysi, oli silmiinpistävää. Kahdeksan rokotetuista tutkimukseen osallistuneista, jotka olivat toipuneet SARSista lähes kaksi vuosikymmentä sitten, tuottivat erittäin suuria neutraloivia vasta-aineita molempia viruksia vastaan, jopa vain yhden rokoteannoksen jälkeen.

Tässä annetaan osviittaa siitä, missä näillä uusilla kehitettävillä rokotteilla, voitaisiin rokotukset aloittaa mahdollisten pandemioiden ehkäisemiseksi.

Sarbekoviruksia vastaan laajalti tehokasta rokotetta voitaisiin antaa väestölle niitä lähellä olevien eläinten (tässä tarkoitetaan lepakoita ja muurahaiskäpyjä, joissa kyseistä virusta esiintyy) lähellä olevilla riskialueilla, mikä rajoittaisi näiden virusten mahdollista leviämistä ihmisiin, lisää Christopher Barnes, rakennebiologi Stanfordin yliopistossa Kaliforniassa.

Mitä osaa viruksesta käytettäisiin indusoivan vasteen synnyttämiseen, tuntui olevan näille tutkijoille haasteita antava selvityskohde.

Useat tutkimusryhmät ovat tunnistaneet spesifiset vasta-aineet, jotka estävät SARS-CoV-2:n ja muiden sarbekovirusten leviämisen soluissa. Toiset työskentelevät jo yleis-koronavirusrokotteiden kanssa, ja heillä on syntetisoituja komponentteja, jotka indusoivat voimakasta suojaa apinoilla ja hiirillä.

Haynes kollegoineen on esimerkiksi kehittänyt2 proteiininanohiukkasta, jossa on 24 kappaletta SARS-CoV-2-piikkiproteiinin osaa, jota kutsutaan reseptoria sitovaksi alueeksi, joka on vasta-aineiden keskeinen kohde. He havaitsivat, että apinoilla nanohiukkanen indusoi sars-coV-2:n vasta- aineita paljon enemmän kuin Pfizer-rokote. Se myös indusoi risti-reaktiivisia vasta-aineita alkuperäistä SARS-virusta sekä lepakko- ja pangoliinisarbekoviruksia vastaan.

 https://www.nature.com/articles/d41586-021-02260-9

Toisessa vertaisarvioimattomassa tutkimuksessa todetaan samojen IgG-vasta-aineiden, jotka blogin alussa mainittiin THL:n tutkimuksessa, pysyneen 2002 – 2003 terveydenhuollon henkilöstöllä tutkimuksen aikana koko tutkimuksen aikana eli 12 vuotta. Tämä terveydenhuollon henkilöstö muodosti erityisen potilasjoukon.

Pitkäaikaisessa prospektiivisessa kohorttitutkimuksessa seurattiin 34 SARS-CoV-tartunnan saanutta terveydenhuollon työntekijää sairaalasta, jossa oli ryhmittyneet tartuntatapaukset vuosina 2002–2003 Guangzhoussa Kiinassa puhjenneen SARS-epidemian aikana, ja seuranta kesti 13 vuotta. Seeruminäytteitä kerättiin vuosittain 2003–2015. Vuonna 2015 ilmoittautui 20 SARS-CoV-tartunnan saanutta ja 40 tartunnan saanutta terveydenhuollon työntekijää, ja heidän seeruminäytteensä kerättiin. Kaikki seerumit testattiin ELISA-vasta- aineiden IgG-vasta-aineiden varalta käyttäen diagnostisena antigeeninä koko virusta ja SARS- CoV:n yhdistelmä-dna-nukleokapsiproteiinia.

 Anti SARS-CoV IgG:n todettiin jatkuvan jopa 12 vuotta. IgG-vasta-aineet olivat tyypillisesti huipussaan vuonna 2004, laskivat nopeasti vuodesta 2004–2006 ja jatkoivat sitten hitaampaa laskuaan. SARS-CoV-tartunnan saaneiden terveydenhuollon työntekijöiden IGG-vasta-aineet pysyivät huomattavan korkealla tasolla vuoteen 2015 asti.

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.02.12.20021386v1.full

Näiden läpikäytyjen tutkimusten perusteella näyttää syntyvän monenlaisia vasta-aineita koronaa vastaan. Joidenkin niistä esitetään olevan pitkä-ikäisempiä. Ihmisessä on myös luuytimiä ja monia muita paikkoja, jonne vasta-aineita voi kertyä, ja eräässä tutkimuksessa väitetään, että ihminen kirnuaa näitä vasta-aineita koko elämänsä ajan. Mutta onko se merkittävä vasta-aine. Toisaalta monet valtiot ovat ottamassa 3 rokotteen eli tehosterokotteen jo nyt rokotteen saaneille, mikä viittaa siihen, ettei pitkäaikaiseen vasta-aineiden tehoon ole luottamusta aivan kaikilla.

Jos haluaa varmistaa, ettei sairastu ja levitä virusta:

Ehkä on aiheellista, ettei se ole mikään jengi, jossa liikut edelleenkään.
Vaikka, kuinka intohimoja houkuttaa sen svengi.

Tutkijoilla tulee olemaan työntäyteinen vuosikymmen.

+2
FreeThinking
Vihreät Kirkkonummi

Asioita, aiheita tarkkaileva ja niiden ongelmallisuutta pähkäilevä, sanoisinpa jopa enemmän introvertti kuin ekstrovertti henkilö.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu