Voiko tämä olla toivottava tilanne

Joka puolelta missä omikron variantti on valtaamassa taudin aiheuttajana sijaa aikaisemmalta valta variantilta Deltalta, kuullaan asiantuntijoilta vakuuttuneita ilmaisuja sen puolesta, että koronan tulee jokainen ihminen kokemaan tavalla tai toisella henkilökohtaisesti. Onko tämä se toivottava tilanne?

Mikä selittää, että Kiina ja kiinalaiset eivät, toisten esille tuomaa todellisuutta vain onko se vain sittenkin oletettu mahdollisuus, hyväksy.

Miksi Kiina pitää sinnikkäästi kiinni omasta 0-toleranssista epidemian hoidossaan?

Nytkin siellä pistettiin täyteen sulkuun alue, jossa asuu 13 miljoona ihmistä.  Voiko kysymyksessä olla, että heillä on tietämys ja ymmärrys siitä mistä tässä pandemiassa todella kysymys. Ja miksi heillä on se tietämys, voi olla helposti pääteltävissä, jos vain haluaa. Lähtihän pandemia kyseistä maasta leviämään, peittelyjen, salailujen ja lopuksi uskomattoman hyväuskoisuuden (WHO), seurauksena.

Yksi konkreettinen syy taudin pitämiseksi nolla toleranssissa voisi olla long covid, suomeksi pitkittynyt korona, josta ei ole tutkimuksellisesti päästy vielä hyvin selville. Mutta on siitä jotain kuitenkin. Seuraavassa pari lainausta Naturen julkaisemasta kirjoituksesta.

Tällä hetkellä kansanterveysviranomaiset poukkoilevat sokkona pitkittyneen covid-19-pandemian ja rokotusten suhteen. Vaikka rokotteet vähentävät huomattavasti COVID-19:n aiheuttamien vakavien sairauksien ja kuoleman määrää, ne eivät ole yhtä tehokkaita taudin täydellisessä ehkäisemisessä, ja pitkittynyt COVID voi syntyä myös lievän tai oireettoman koronavirustartunnan jälkeen. Maissa, joissa tartuntojen määrä on korkea, voi silti tulla monia pitkittyneen covid-taudin tapauksia, vaikka maissa rokotusaste olisi korkea. ”Sitä on vaikea ennustaa”, sanoo Nisreen Alwan, epidemiologi Southamptonin yliopistossa Isossa-Britanniassa, joka on kokenut pitkittyneen COVIDin. ”Meidän on vielä nähtävä, kuinka kauan covid-tauti on ja kuinka kauan se kestää rokotuksen jälkeen.”

Joillekin henkilöille pitkittyneen COVID-oireet ovat lieviä; toisille ne ovat mullistavia. Lähes kolmanneksella Putrinon klinikan pitkittyneestä covid tartunnasta kärsivistä ihmisistä on vakavia kognitiivisia vaikeuksia, jotka voivat vaikuttaa heidän keskittymiskykyynsä, puhumiseen ja muistamiseen, ja joita he eivät olleet kokeneet ennen heidän sairauttaan. Noin 60 prosenttia Putrinon potilaista on joutunut vaihtamaan työpaikkaa tai lopettamaan työskentelyn sairautensa vuoksi. ”Jos olet nuori ja terve, covid kuolema voi olla erittäin epätodennäköistä”, Putrino sanoo. ”Mutta vakava terveyden heikkeneminen ei ole.”

Tällä hetkellä ei siis tiedetä todellisia lukumääriä niistä, jotka kärsivät pitkittyneen COVIDin oireista. Vielä ei tiedetä myöskään sitä tuleeko tämä uusi variantti, jonka sanotaan aiheuttavan lievän koronan, myös aiheuttamaan lievänkin taudin potemisen jälkeen pitkittyneitä oireita. Puhumattakaan niistä mahdollista uusista varianteista, jotka tulevat tämän jälkeen. En menisi julkisesti esittämään aivan tässä hetkessä, kuten olen joitakin sellaisia nähnyt, että omikron on pelastaa pandemian jatkumiselta.

Tehdäänpä sellainen hieman hankala oletus, jossa kaikki (paitsi kiinalaiset) kokevat henkilökohtaisesti koronan. Eräässä lähteessä kerrottiin, että yli kolmanneksella tartunnan saaneista voisi olla pitkittyneen koronan oireita.

Ja kaikille ne eivät olisi itsellisesti hoidettavia. Maapallolla voisi olla 2 – 3 miljardia ihmistä, joilla olisi koronan jälkeisiä oireita (mikäli tämän koronan kaikki sairastavat), joita jouduttaisiin hoitamaan, jotkut eivät pystyisi tekemään edes töitä jatkossa. Siis, jos kaikki olisivat koronan (kiinalaisia lukuun ottamatta) sairastaneet. Mitä se tarkoittaisi valtioiden terveydenhuollolle ja elinkeino elämällä tuotannon ylläpitämiseksi. Siinä vaiheessa he voisivat oikeasti jo sanoa, että on pulaa työvoimasta. Minkälaisella lääkityksellä he olisivat jatkossa, jottei heillä olisi jatkossa esimerkiksi väsymystä, lihaskipuja, hengenahdistusta tai kognitiivisia oireita taudin jälkeen?

Potilailta, joilla on pitkittynyt COVID, raportoidaan pitkittyneestä, moneen elimeen liittyminen ja merkittävään vammaisuuteen. Seitsemän kuukauden kuluttua monet potilaat eivät ole vielä toipuneet (pääasiassa elimistöön vaikuttavista ja neurologisista / kognitiivisista oireista), eivät ole palanneet aikaisemmalle työtasolle ja kokevat edelleen merkittävää oiretaakkaa.

Ovatko kiinalaiset miettineet tätä näin, etteivät he voi antaa kaikkien sairastaa tätä koronaa, jos on mahdollisuus, että jopa kolmanneksella olisi taudin jälkeisiä oireita. Eikä heitä voi arpoa, kenellä niitä on. Tuossa Naturen julkaisemassa tutkimuksessa todetaan, että niillä, joilla ei ole aikaisemmin rokotusta, rokotus helpottaisi myös näissä pitkittyneen covidin vaivoissa.

Tuossa Naturen julkaisemassa jutussa käytiin läpi pitkittyneeseen covidiin ja rokotteisiin liittyviä tutkimuksia, jossa alla yksi siihen liittyvä huomio.

Kaiken kaikkiaan Iwasaki on pitänyt näiden tutkimusten tuloksia pettymyksinä. ”Uskoin rehellisesti, että rokote suojaisi pitkittyneeltä COVID:ltä paljon laajemmin”, hän sanoo. Iwasaki ehdottaa, että Delta – joka oli tarttuvampi kuin muut variantit – olisi saattanut heikentää rokotteiden suojaa pitkittyneeltä covid taudilta. Jos Delta-tartunnan saaneet ihmiset hengittävät suuren määrän tarttuvia hiukkasia, kuten uskotaan, heidän välittämiinsä infektioihin liittyy suurempia alkumääriä virusta. Se voisi antaa Deltalle mahdollisuuden uusiutua helpommin kuin muilla varianteilla (ei toistaiseksi tietoa, mitä tulee tapahtumaan omikronin osalta; ainoastaan, että myös rokotetuilla kyseinen virus läpäisee rokotesuojan sekä sairastettuna saadun immuniteetin), jopa täysin rokotetuilla ihmisillä, Iwasaki sanoo. Tämä suurempi annos voisi antaa viruksella paremman mahdollisuuden perustaa lähteen tai aiheuttaa yliaktiivisen immuunivasteen, joka voi sitten johtaa pitkittyneeseen COVID:hen, hän ehdottaa.

Yhdysvaltain Anthony Fauci näytti myös varoittavan pitkittyneen covidin mahdollisuudesta myös omikronin osalta. Seuraava lainaus Naturan kirjoituksesta vahvistaa aiheen olla huolissaan tästä mahdollisuudesta.

Ja vaikka uutta tietoa saadaan, Alwan pelkää, että maat, joilla on korkea rokotekattavuus, asettavat COVID-19-testauksen taka-alalle. Kun huoli sairaalahoidoista ja kuolemista vähenee, ja kun useammat ihmiset saavat tehosteita. Tämä ei ainoastaan vahingoita pyrkimyksiä määrittää rokotuksen vaikutusta pitkittyneeseen COVID:hen, vaan tarkoittaa myös sitä, että niillä, joilla on pitkittynyt COVID lievän tai oireettoman infektion jälkeen, ei ehkä ole hoitoon tarvitsemiaan asiakirjoja. ”On tärkeää saada laboratoriovahvistus hoitoon”, hän sanoo. ”Muuten ihmiset kamppailevat (ponnistelevat) paljon oireidensa kanssa.”

https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(21)00299-6/fulltext

Tavoitteena ja tavoitetilana voi olla vahvan immuniteetin saaminen vellovaa virusta vastaan, muttei se voi olla sitä riskeillä, joita ei vielä ymmärretä ja joista ei ole tarpeeksi tietoa. Eli taudin sairastaminen ei pitäisi olla mikään tavoiteltava vaihtoehto missään tilanteessa.

+1
FreeThinking
Vihreät Kirkkonummi

Asioita, aiheita tarkkaileva ja niiden ongelmallisuutta pähkäilevä, sanoisinpa jopa enemmän introvertti kuin ekstrovertti henkilö.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu