Voisiko Nato omassa kesäkokouksessaan tarkastella jäsenmaidensa oikeudellista tarkoituksenmukaisuutta
Nato maille on olemassa 10 prinsiippiänsä, joita jäsenvaltioiden tulisi noudattaa tai täyttää. Eikö näiden jäsenvaltioiden olisi hyvä lisätä tarkastelun kohteeksi myös nykyisten jäsenmaiden korruptoituneisuutta tai oikeusvaltiomukaisuutta ja näiden lisäksi myös läpinäkyvyyttä tiedottamisessa.
Turkki sijoittuu näillä ominaisuuksilla kansainvälisesti huonosti. Korruptoituneisuudessa se sijoittui viimeiseksi löytämistäni tilastoista sijalta 38 (korruptoitunein), vaikka se on pyrkinyt vähentämään tätä epäkohtaa. Oikeusvaltioperiaate ei myöskään ole korkeissa kantimissa kyseisessä maassa.
Länsi-Balkanin maat ja Turkki ovat 1990-luvun alusta lähtien ryhtyneet toimiin kehittääkseen ja vahvistaakseen korruption vastaisia järjestelmiään, jotta ne voivat liittyä Euroopan unioniin. Edistyminen on kuitenkin ollut hidasta, ja lakien ja politiikkojen täytäntöönpano on jäänyt kauas poliittisista sitoumuksista.
Yksi EU:n jäsenyyden suurimmista esteistä on heikko oikeusvaltio, joka johtuu usein erittäin korruptoituneesta hallinnosta ja julkisten etujen kaappaamisesta – vaikutusvaltaisista henkilöistä, ryhmistä ja järjestöistä, jotka muokkaavat epädemokraattisesti kansakunnan politiikkaa, oikeudellisia instituutioita ja talouksia rikastuakseen laittomasti.
https://www.transparency.org/en/projects/grand-corruption-western-balkans-and-turkey
Turkkihan on noiden epäkohtien myötä heikosti menestynyt EU hakemuksissaan.
Eikö Nato voisi myös tarkastella jäsenmaidensa osalta samoja tekijöitä ja mikäli ne eivät täyty, olisi mahdollista ne niin sanotusti siirtää jäähypenkille. Tällöin niillä ei olisi oikeutta olla mukana ainakaan uusien jäsenvaltioiden hyväksymisessä.
Saksa ja Ranska olivat ja ovat kovin Ukrainan liittymistä vastaan sen korruptoituneisuuden vuoksi.
Voisi näitä tarkastella myös jäseneksi hyväksyttyjen valtioiden osalta.
Naton perustamiskirjan mukaan vaikeata on.
https://www.nato.int/cps/en/natolive/official_texts_17120.htm
Luulisi, että järjestöä perustettaessa on erottamisjärjestelyitäkin mietitty. Veikkaan, ettei tuolloin haluttu kirjata mahdollisuutta heittää jotakin jäsenvaltiota leijonille, miltä erottaminen on saattanut tuntua.
X
Ilmoita asiaton viesti
Erottaminen voi olla vaikeaa, jos edes tarkoituksen mukaista. Jonkinlainen näpäytys toimimisesta vähemmän hyväksyttyjen periaatteiden mukaisesti olisi tarkoituksenmukaista edistämään maan kehitystä. Väliaikainen poisto
päätöksen teko prosesseista pitäisi mahdollistaa.
Lähettämäsi linkissä on artikkeli 12, joka puoltaisi, tuollaisen käsittelyn mahdollisuutta, jos joku 10 vuotta sopimuksen tekemisen jälkeen sellaista harkitsisi. Mitä sitten tarkoittaa keskenään sopimuksen tarkistamista.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikeata lienee sittenkin, mutta ainakin teoreettisesti mahdollista.
X
Ilmoita asiaton viesti