Kulttuuri

… ja teknologia.

Ihmisen kulttuuri vai teknologian?

0. ”Ihmiskunnan tulevaisuus ja kulttuurinen evoluutio riippuuvat siitä, miten hyvin teknologiaa osataan käyttää eri yhteiskunnissa.” 

Tuohon en keksi riittävän rumaa sanaa … Järkyttävän karmeaa on myös se, ettei tuossa tekstissä lainkaan ole sanoja ”taide” tai ”musiikki”.

1.  ”Teknologia tulee edelleen vaikuttamaan työelämän käytäntöihin ja tapoihimme kommunikoida.”

Triviaalia. Mutta vaikutukset ovat ihmisen kannalta olleet pelkästään negatiivisia. Aivojen liukuhihna, keskittymisen puute, pinnallisuus …

2. ”Tuottavuus kehittyy myönteisesti teknologiakehityksestä johtuen.”

Niinpä. Tuottavuus paranee kun ihmisiä saneerataan pois. Toisekseen merkittävin tuottavuuden lähde yleensä unohtuu: sulautetut järjestelmät. Otetaan vaikka Koneen hissit: releet – mikroreleet – mikropiirit – mikroprosessorit – mikroprosesserojit verkot …
Tuotteiden rationalisoinnilla on ollut suurempi merkitys kuin ”tietotyön” rationalisoinnilla.

3. ”Sosiaalinen osallistuminen lisääntyy kun se helpottuu teknologisen kehityksen myötä.”

Pseudo-osallistuminen keskityttyen pinnallisuuteen…

4. ”Digitaalisia tietovarantoja hyödynnetään kouluissa, ammatillisessa koulutuksessa ja yliopistoissa.”

Tieto virtaa, ajatus pätkii ja syvällisyydestä ei tietoakaan. Kollaasit jytää, ymmärrys katoaa. Kouluissa ja korkeakouluissa pärjää mainiosti hyvällä muistilla. Nyt hokemia voi vahvistaa hakukoneilla vailla ymmärrystä itse asiasta tai tietoa ”tiedon” luotettavuudesta. Netistä on hyötyä vasta kun hallitsee asiat.

5. ”Ns. kognitioassistenttien käyttö yleistyy tiedon ja informaatiovirtojen käsittelyn helpottamiseksi.”

Turhan liukuhihnatiedon käsittelyyn assistentteja, kognitiosta en puhuisi. Ja mitä ihmettä ne ”tietovirrat” oikein ovat?

Teknologiaa tarkastellaan teknologian suunnasta eikä ihmisen. Luulisi että neuroplastisuus, epigenetiikka ja uudet löydöt glia-solujen merkityksestä jotenkin näkyisivät tulevaisuuskuvissa, mutta ei.

Lainaukset Jari Kaivo-Ojan Sitra-blogista

Globaalit muutosaallot: Teknologiakehitys, globalisaatio, väestökehitys, muuttuvat sosiaaliset rakenteet ja energiatalouden murros (10.04.2012)

Ei tulevaisuudentutkimuksesta koskaan tule tiedettä. Se on aina ollut epäeettistä piilopoliitista vaikuttamista. 

+1
grohn
Sitoutumaton Turku

Asun Nauvossa, Bryssel 97-04. 3 lasta, 4 lastenlasta. Koulu Keravalla. Tutkinto: teoreettinen fysiikka. Työura: Yliopisto (kurssiassistentti 2v.), iltaoppikoulu, Ollituote, Kone, Telefenno, Telenokia, Tekes 84-97 (erikoistutkija, konsultti, organisoi 60 softayrityksen ryhmän, EU-infon päällikkö), yrittäjä Bryssel, EU-komissio (puiteohj.). Yrittäjä 05-17. Rakensin kotona tietokoneen 76. Skepsiksen siht. 91-92, pj. 93. Kehitin 2001- softan, joka muuttaa kuvat musiikiksi: www.synestesia.com/cd05/2005.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu