Kokoelma surkeita visioita

Nokia romuttui, koska siltä puuttui visio tai visionääri

Nokialla oli visio, connecting people. Siinä vaiheessa kun maailmalla alkoi kiertää sanonta connecting people, disconnecting families, liittyen nokialaisiin, olisi Nokian johdon pitänyt havahtua. Mutta mitä se tekikään? Nokia päätti olla muotibisneksessä, paljon malleja (kuva), rinnakkain ja neljännesvuosittain. Silloin kylvettiin tuhon siemen ja t&k tukehtui uuden tekemisen sijaan rinnakkaisiin projekteihin, kehitystyökalujen puutteellisuuteen ja innottomuuteen, jota rahan kylvö väärille henkilöille ei suinkaan parantanut.

Onko tämä Nokian viimeisin visio visio?

Nokian visio on maailma, jossa ihmiset voivat pitää yhteyttä toisiinsa, hyödyntää taitojaan parhaalla mahdollisella tavalla ja päästä tavoitteisiinsa.”

Ei ole. Se on tyypillinen flappitaululle koottu kokoelma kivoja asioita, joissa ei ole mitään uutta. Juristien ja ekonomien ”luovuutta”. Eikä tuollainen voi innostaa nokialaisia, eikä kiinnosta käyttäjiä.

Onko oikeaa visiota tulossa? Tuskin. Uusi platformi vain ja ehkä kokoelma uusia kikkoja.

Suomi on kelvottomien visioiden maa. Näkisipä joltakin organisaatiolta edes yhden oikean vision. Nyt ne tuppaavat olemaan vähän kuin koiran jalan raapaisuja paskomisen jälkeen ilman että koira tietää miksi se sen tekee.

Esimerkki:

Vuoden 2010 ”ohjelmistoyrittäjäksi” valittu Solita Oy:n tj. Halme korostaa uutisessa:

”On oltava visio, josta on valmis pitämään sitkeästi kiinni, vaikka välillä kaikki ei menisikään suunnitellusti.”  

Mutta ei Solitan visio edes ole mikään visio:

”Solita tuottaa asiakkailleen ylivertaisia liiketoimintahyötyjä IT-ratkaisuillaan.”

Epämääräinen tavoite tai mittari vain, jos sitäkään. Tai toiminta-ajatus.

Lisää ”visioita”:

EU:n visio 2025 sama kuin Espoon visio vuonna 2002
Aalto-yliopiston visio ei ole visio
Finpron järkyttävän surkea visio
Maailman surkein visio
Tekesin käsitevammainen visio
Valitonvarainministeriön ”visio”

PS. Ei sitten jälleen kerran kannata tulla esiin sanakirjan visio-merkityksen kanssa. Bisnesmaailmassa visiolla on oma erityinen merkityksensä.

grohn

Asun Nauvossa, Bryssel 97-04. Tutkinto: teoreettinen fysiikka. Työura: Yliopisto (kurssiassistentti 2v.), iltaoppikoulu, Ollituote, Kone, Telefenno, Telenokia, Tekes 84-97 (erikoistutkija, konsultti, Euro-infon päällikkö), yrittäjä Bryssel, Euroopan komissio (puiteohj.). Yrittäjä 05-17. Rakensin kotona tietokoneen 76. Skepsis ry:n siht. 91-92, pj. 93. Kehitin 2001-2015 (pc/mac) ohjelman, joka muuttaa valokuvat musiikiksi: http://www.synestesia.com/cd05/2005.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu