Business Finland toistaa Tekesin virheen 12 vuoden takaa

T&T 2.10.2020:

Tulee mieleen vastaavanlainen hanke 12 vuoden takaa:

Tekes aikoo käyttää 100 miljoonaa vuodessa suurten yritysten hallinnoimiin ”Strategisen HuippuOsaamisen Keskittymiin” (SHOK). Omalaatuista on, että Tekes antaa niille veroeuroja jakaessaan monopolin: ”SHOKien tutkimusohjelmilla on ”etuajo-oikeus” eikä päällekkäistä rahoitusta toteuteta.”Tuo merkitsee, että huonompi hanke voida saada Tekesin rahoitusta, jos SHOKin esittämä.

Tekes SHOK tuhlasi 600 000 000 veroeuroa

SHOKit olivat teollisuuden yhteistyöprojekteja, joissa hyödynnettiin myös tutkimuslaitoksia. Hyöty/panos jäi vähäiseksi, joten rahan lisäksi SHOKin hankeissa tuhlattiin myös inhimillistä pääomaa. ESPRIT evaluoinneissa todettiin jo 80-luvulla, etteivät yrityksen pane eurooppalaisiin yhteistyhankkeisiin ykköhankkeitaan. Niin näyttää käyneen myös SHOKeissa.

Kokoan tähän otteita siitä, mitä aikaisemmin olen kirjoittanut SHOKeista: 

SHOK, Tekesin 500 miljoonaa kankkulan kaivoon 2/2

21.10.2011 10:37 Lauri Gröhn 3 kommenttia

Jatkoa eiliselleHankkeiden alkuperäinen tarkoitus oli tarjota huipputason tutkimusyksiköille ja tutkimustuloksia hyödyntäville yrityksille uuden tavan tehdä tiivistä ja pitkäjänteistä yhteistyötä keskenään. Keskittymissä toteutetaan yritysten, yliopistojen ja tutkimuslaitosten yhdessä määrittelemää tutkimusstrategiaa. Keskittymät ovat sovelluslähtöisiä ja ne tukevat monitieteisyyttä.

Valitettavasti mitään strategiaa ei ole koskaan ollutkaan. ”Osaamisen kehittäminen jne. tai ohjelmaluettelo ei ole mikään strategia kuten ei myöskään liiketoimintakonseptien systemaattinen, ekosysteemiajatteluun pohjautuva kehittäminen.

Risto Siilasmaan mielestä ”on sääli, että hanketta, johon on kulunut 500 miljoonaa julkista rahaa, ei omista kukaan.” (KL 20.10.11)

Hankkeet ovat yleisluonteisia saateenvarjoja, miten sellaista voisi mikään taho ”omistaa”?

Arviointiryhmän mielestä hallituksiin pitäisi saada myös ulkopuolisia jäseniä ja ”SHOKeille pitäisi luoda kansallinen omistaja elinkeinoelämän johdolla. Teknologiateollisuus ottaa tässä mielellään vastuun.” (KL)

 

SHOK, Tekesin 500 miljoonaa kankkulan kaivoon 1/2

20.10.2011 16:12 Lauri Gröhn 1 kommentti

Tekesin rahoittamia Strategisen huippuosaamisen keskittymiä (SHOK) on arvioitettuTeknologiateollisuuden toimesta. Asiaan ovat puuttuneet Kauppalehti (20.10) ja Talouselämä.

1) Tekes aikoo käyttää 100 miljoonaa vuodessa suurten yritysten hallinnoimiin ”Strategisen HuippuOsaamisen Keskittymiin” (SHOK). Omalaatuista on, että Tekes antaa niille veroeuroja jakaessaan monopolin: ”SHOKien tutkimusohjelmilla on ”etuajo-oikeus” eikä päällekkäistä rahoitusta toteuteta.”Tuo merkitsee, että huonompi hanke voida saada Tekesin rahoitusta, jos SHOKin esittämä. Tekesin uusi strategia 1: SHOK:eille eräänlainen monopoli

2) Strategisen huippuosaaminen keskittymät (SHOK) ovat kuin Tekesin jaostoja 80-luvulla: Energia, valmistus, prosessi, ict ja rakennus. Lisäksi on tuo terveys, jota 80-luvulla hoidettiin prossessin ja ict:n puolella. On meillä Suomessa strategian sankareita. ”Shok-hankkeilla kiinni kovan luokan EU-tutkimukseen”

3) Byrokraateille tulos syntyy heti kun on päästy eroon jaettavista tukirahoista. SHOKeissa.Tekes panee 20% rahoistaan niihin, niin tokihan jakajia (”yhteistyötä”) löytyy:
”Pelkällä olemassaolollaan SHOKit ovat tehneet tulosta jo nyt. Ne osoittavat laajan yhteistyönolevan mahdollista.”  Byrokraateille panos on tulos

4) Tiede- ja teknologianeuvoston strategisen huippuosaamisen keskittymiä (SHOK) valmistelevassaraportissa esitettiin asiaan liittyvä visio: ”Suomessa on kansainvälisiä tieteen, teknologian ja innovaatiotoiminnan strategisen huippuosaamisen keskittymiä elinkeinoelämän ja yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta keskeisillä osaamisen aloilla.”

Voi vain ihmetellä, mitä hyötyä tuollaisesta visiosta on ja onko tuo visio lainkaan? Huippuosaamisen visio?

5) Tekesin mukaan:
”Tällaisia ekosysteemeitä Tekes pyrkii synnyttämään ict-alan strategisen huippuosaamisen keskittymän (ICT-SHOK) avulla. Se on yksityisen ja julkisen sektorin yhteinen hanke, jonka tutkimushankkeita ja toimintaa koordinoi Tivit Oy. Mukana hankkeessa on yrityksiä, yliopistoja ja julkisyhteisöä.”

SHOKit tarkoittaa sitä, että Tekesin luopuu valmisteluvastuusta. Se onkin kivaa, kun 30 miljoonan sisäisillä toimintamenoilla voivat tekesiläiset kiertää maailmaan entistä tehokkaammin. Aina tarttuu roiskeita kun matkustellaan… Teknologian ekosysteemit, sumutusta?

6) ”Suomi on täksi vuodeksi päättänyt lisätä yksin Tekesille meneviä rahoja 70 miljoonalla eurolla. Me olemme myös perustaneet tämmöisen strategisen huippuosaamisen keskittymän juuri näihin Nokian toimintafokuksen ydinalueille ja näillä tavoin Suomi pyrkii tekemään kaiken voitavan, jotta tuo Suomelle tavattoman tärkeä yhtiö voisi menestyä.” (Pekkarinen eduskunnan kyselytunnilla 12.2.2009) Pekkarinen sanoi tekevänsä kaiken voitavansa Nokian hyväksi sen ydinalueilla

 

Tekesin uusi strategia: SHOK:eille eräänlainen monopoli

9.3.2011 18:05 Lauri Gröhn 1 kommentti

Tekes aikoo käyttää 100 miljoonaa vuodessa suurten yritysten hallinnoimiin ”Strategisen HuippuOsaamisen Keskittymiin” (SHOK). Omalaatuista on, että Tekes antaa niille veroeuroja jakaessaan monopolin:

”SHOKien tutkimusohjelmilla on ”etuajo-oikeus” eikä päällekkäistä rahoitusta toteuteta.”

 

 

grohn

Asun Nauvossa, Bryssel 97-04. Tutkinto: teoreettinen fysiikka. Työura: Yliopisto (kurssiassistentti 2v.), iltaoppikoulu, Ollituote, Kone, Telefenno, Telenokia, Tekes 84-97 (erikoistutkija, konsultti, Euro-infon päällikkö), yrittäjä Bryssel, Euroopan komissio (puiteohj.). Yrittäjä 05-17. Rakensin kotona tietokoneen 76. Skepsis ry:n siht. 91-92, pj. 93. Kehitin 1997 (Psion) ja 2001-2015 (pc/mac) ohjelman, joka muuttaa valokuvat musiikiksi: http://www.synestesia.com/cd05/2005.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu