Business Finlandin visio on käsitteellistä sekoilua

BF rahoittaa yritysten riskihankkeita tutkimuksessa ja kehittämisessä. Työ edellyttää kohtuullista kykyä arvioida käsitteellisesti,  mistä hankkeissa on kyse. BF:n  visio (kuva) on käsitteellistä roskaa. Vision alku ei mitenkään voi olla  BF:n omaa visioon vaan on kansallisen tason tyhjää juhlapuhehöpöä. Loppuosa on lapsellinen viitatessaan itse BF:n työhön.

Visiot ovat luonnehdintoja organisaation yhteisestä tahtotilasta.

Näin ennen:

Tekesin käsitevammainen visio

Luulisi, että Tekesin 30 miljoonan toimintamenoilla olisi varaa palkata konsultti, joka selittelyn sijaan osaisi formuloida vision. Tekes kertoo visiossaan että ”Vision toteutuminen edellyttää erityisesti: todennetusti erinomaisia tuloksia ja vaikutuksia”. Onhan tuo totta. Eihän voi olla ”edelläkävijä” jos ei ole, että ole tuloksia toiminnasta. Ollakseen hyvä on toki oltava hyvä. Käsitevammaisuus on suomalaisten kansantauti ja sallittakoon se meille tavallisille kansalaisille. Mutta jos ja kun Tekes yrittää olla jonkinlainen suomalaisen teknologiapolitiikan veturi, tuollaiset lapsellisuudet eivät ole sallittuja. Tässä vielä tuo Tekesin hömppävisio kokonaisuudessaan:

”Visio

Tekes on innovaatiotoiminnan edistämisen edelläkävijä.

Vision toteutuminen edellyttää erityisesti:
todennetusti erinomaisia tuloksia ja vaikutuksia
korkealaatuista ja asiakasta arvostavaa palvelua
uudistuvan innovaatiotoiminnan tarpeita vastaavia tuotteita ja palveluja
tehokkaita ja korkealaatuisia toimintaprosesseja
kumppanuuksissa osoitettua yhteistyökykyä ja asiantuntemusta
osaavaa ja motivoitunutta henkilöstöä”

Ei Tekesin edellisessä vision versiossakaan ole hurraamista:

”Visio
Osaaminen ja innovaatiot ovat Suomen korkean hyvinvoinnin perusta. Tekes on edelläkävijänä vaikuttava toimija huipputason innovaatioympäristössä, joka luo edellytykset asiakkaiden, elinkeinoelämän ja yhteiskunnan menestymiselle.”

On aika arroganttia laittaa tuo ”edellytykset” sanan ”edellytyksiä” sijaan? Ja on todella hupaisaa, että visiossa pitää oikein mainita, mikä on Suomen hyvinvoinnin perusta tulevaisuudessa.

 

grohn

Asun Nauvossa, Bryssel 97-04. Tutkinto: teoreettinen fysiikka. Työura: Yliopisto (kurssiassistentti 2v.), iltaoppikoulu, Ollituote, Kone, Telefenno, Telenokia, Tekes 84-97 (erikoistutkija, konsultti, Euro-infon päällikkö), yrittäjä Bryssel, Euroopan komissio (puiteohj.). Yrittäjä 05-17. Rakensin kotona tietokoneen 76. Skepsis ry:n siht. 91-92, pj. 93. Kehitin 2001-2015 (pc/mac) ohjelman, joka muuttaa valokuvat musiikiksi: http://www.synestesia.com/cd05/2005.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu