Höpsö epäonnistumisen päivä

Epäonnistumisen Päivän harha

Mainoksissa sanotaan mm. ”Suomi tarvitsee kulttuurin, joka kannustaa epäonnistumaan.” Absoluuttista roskaa. Oikeasti Suomi tarvitsee kulttuurin, jossa byrokratia ei tapa aloitteellisuutta, jossa hallittua riskinottoa kannustetaan. Että muka ”epäonnistumalla oppii” on tärkeän asian vääristelyä, joka kertoo ehkä enemmänkin siitä, että on toimittu omassa suppeassa komerossa verkostoja hyödyntämättä. Ja tuon oppimiseksi ei tarvita epäonnistumista.

Toisekseen startuppien kannustamisessa on paha skaalaharha. Kun Suomessa on yksi fiksu yrittäjä, USA:ssa on sata. Kun Suomesta löytyy yksi asiakas, USA:sta löytyy sata. Merkittävä osa startupeista ei Suomessa pääse jaloilleen, koska aloitusmarkkinat ovat liian pienet. Oikeastaanhan startupit eivät ole oikeita yrityksiä, vaan projekteja, jotka asiakaskontakteilla etsiä sitä ”lopullista” bisnesmallia. Ja taas: USA:ssa noita potentiaalisia kontakteja on sataa kertaa enemmmän.

Kolmanneksi Tekes vaati liiketoimintasuunnitelmaa, mikä on absurdia startuppien suhteen juuri edellämainitusta syystä.

Toivoa ei tietenkään kannata heittää, mutta Suomessa pitää olla Suomen malli eikä USA:n malli ja tuollaiset USA:n markkien markkinoijat kuten esimerkiksi Steve Blank pitää julistaa vääriksi profeetoiksi, nuorison väärien polkujen avaajiksi.

grohn

Asun Nauvossa, Bryssel 97-04. Tutkinto: teoreettinen fysiikka. Työura: Yliopisto (kurssiassistentti 2v.), iltaoppikoulu, Ollituote, Kone, Telefenno, Telenokia, Tekes 84-97 (erikoistutkija, konsultti, Euro-infon päällikkö), yrittäjä Bryssel, Euroopan komissio (puiteohj.). Yrittäjä 05-17. Rakensin kotona tietokoneen 76. Skepsis ry:n siht. 91-92, pj. 93. Kehitin 1997 (Psion) ja 2001-2015 (pc/mac) ohjelman, joka muuttaa valokuvat musiikiksi: http://www.synestesia.com/cd05/2005.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu