Ilmasto
Hiilidioksidi kasveille hyväksi?
3. Too high a concentration of CO2 causes a reduction of photosynthesis in certain of plants. There is also evidence from the past of major damage to a wide variety of plants species from a sudden rise in CO2 (See illustrations below). Higher concentrations of CO2 also reduce the nutritional quality of some staples, such as wheat.
4. As is confirmed by long-term experiments, plants with exhorbitant supplies of CO2 run up against limited availability of other nutrients. These long term projects show that while some plants exhibit a brief and promising burst of growth upon initial exposure to C02, effects such as the ”nitrogen plateau” soon truncate this benefit
5. Plants raised with enhanced CO2 supplies and strictly isolated from insects behave differently than if the same approach is tried in an otherwise natural setting. For example, when the growth of soybeans is boosted out in the open this creates changes in plant chemistry that makes these specimens more vulnerable to insects, as the illustration below shows.
https://www.nature.com/scitable/knowledge/library/effects-of-rising-atmospheric-concentrations-of-carbon-13254108/
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän se ole niin että niukka tekijä määrää kasvua.
Tasolla 400 ppm hiilidioksidi on vielä niukka tekijä. Tietysti voi olla joitakin kasvutekijöitä jotka ovat vieläkin niukempia, vaikkapa sateettomuus ja veden puute. Tai lannoitteiden tai hivenaineiden puute.
Mutta jos muuten kaikki on kunnossa, 1000 ppm ja yli on ihanteellisinta kasvin kannalta, yleensä. Eri kasvilajeilla lienee eroja myös mikä on ihanteellisinta. Tuskin liika hiilidioksidi estää kasvua silloin kun pysytään pitoisuuksissa alle 10000 ppm.
On aika luonnollista että kasvin kemia muuttuu kun se kohtaa hyönteisiä. Erityisen vahvasti se näkyy tupakkakasvissa joka tuottaa nikotiinia suojellakseen itseään hyönteisiltä. Muut kasvit tuottavat joitain muita vastaavia alkaloideja. Vaikea kuvitella että tällä olisi kovin vahvaa yhteyttä hiilidioksidipitoisuuteen.
Muutoin olisin sitä mieltä että lukijaa palvelisi paremmin suomen kielen käyttäminen.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän tuota ole kasvihuoneissa optimoitu.
Ilmoita asiaton viesti
Ja niissä käytetään pitoisuutta luokkaa 1000 – 1600 ppm.
Eli reilua promillea, ppm kun on miljoonasosia.
Ilmoita asiaton viesti
Eli antaa kasvihuoneissa olla sitten sellainen.
Parempi pitää hiilidioksidi kasvihuoneen ulkopuolella sitten ihmisille sopivissa pitoisuuksissa.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisen uloshengitysilma on luokkaa 40000 ppm. Se on vielä käyttökelpoista hengittämiseen, mm. elvytyksessä käytetään sitä.
Sukellusveneissä ajatellaan että yli 75000 ppm ei ole hyvä juttu, ajatus alkaa kulkea tahmeasti.
Ilmoita asiaton viesti
Muuttujia – Nasa teki yllättävän havainnon maailman metsistä: Maapallo onkin vihertynyt – taustalla erityisesti kahden valtion toiminta – https://www.is.fi/tiede/art-2000006257007.html
Ilmoita asiaton viesti
Toki hiilidioksidi on kasveille hyväksi, mutta nykyinen tason raju nousu ilmakehässä nopeuttaa kasvihuoneilmiötä, eli lämpötilojen nousua kaikkialla maailmassa.
Ilmoita asiaton viesti
Raju nousu on 1:10000 osan muutos. ”Raju”. Kasvihuoneilmiön tehon muutos on numeroarvona vähäinen. Jonka tähden numeroista ei puhuta, puhuta prosenteista. ”Ladojen myynti nousi kaksinkertaiseksi” ennen yksi nyt kaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Yleistysharha. Lue blogi.
Ilmoita asiaton viesti