Jumalan vaimo?
Kuntilled Ajrudista on löydetty 800-luvulta ennen ajanlaskun alkua peräisin oleva piirtokirjoitus, jossa mainitaan ”Samarian Jahve ja hänen Aseransa”. Tämän ja muutaman muun löydön perusteella tutkijat ovatkin esittäneet, että muinaisesta maailmasta tuttuun tapaan myös Jahve-jumalalla olisi alun perin ollut puoliso. Jahven puolison nimi olisi ollut hyvin todennäköisesti Asera.
Mäkipelto, Huotari: SENSUROITU, raamatun muutosten vaiettu historia
https://kirja.elisa.fi/ekirja/sensuroitu
myös Jahve-jumalalla olisi alun perin ollut puoliso.
—————————
Jeesus on sitten saanut alkunsa Jumalan syrjähypystä Marian kanssa. Siis jos ei ollut eronnut sitä ennen.
Ilmoita asiaton viesti
STI Timo EskolaVT_ark_asera.pdf Oliko Israelin Jumala naimisissa? Kuntillet cAjrudin piirtokirjoitus ja…
Käsitys on tainnut syntyä VT:n tutkija Pakkalan asera-sanan tulkinnasta, jota hän on pitänyt erisnimenä. Timo Eskola perustelee sitten vastakkaisen kantansa.
Tiedoston sivulta 3:
”Pakkalan käyttämä käännös pitää Aseraa erisnimenä: “… Minä siunaan sinua Samarian Jahven ja
hänen Aseransa avulla…” (Kristinuskon ja juutalaisuuden juuret, 98).
Tällä käännöksellä on ongelmansa.
Asera ei ruukun A tekstissä nimittäin sovi kielellisesti Asera-jumalattaren erisnimeksi, koska sana saa substantiiville kuuluvan liitteen (ks. analyysiä jäljempänä). Kaivauksia tehnyt Meshel tulkitsikin sanan tarkoittavan Jahven pyhäkköä tai symbolia.
Lemaire on puolestaan esittänyt, että
termi tarkoittaa kulttipaalua tai pyhää puuta.
Eräät tutkijat tosin ajattelevat yhä, että kyseessä on
Asera-jumalatar (näin myös Pakkala Suomessa). Myös Vanhan testamentin teksteissä ”asera” tarkoittaa toisinaan kulttipaikkaa tai palvontapaalua.
Kuntillet c
Ajrudin ruukuissa esiintyykin kuva pyhästä puusta, joka on palvonnan kohde. Tämä vaikuttaa materiaalin tulkintavaihtoehtoihin. Ilmaus ”Jahve ja [Samarian] asera” voi käytännössä merkitä Herraa ja hänen pyhää puutansa. Yhteen jumaluuteen viittaa myös se, että kolmannen tekstin loppuosa mainitsee vain Jahven siunauksen tuottajana (samoin tekee itsenäinen teksti votiivimaljan kyljessä; yllä ensimmäisenä).
Piirtokirjoitusten takana olevan henkilön uskonnollisuus epäilemättä liittyy sekauskontoon, heterodiksiaan, mutta hänen uskomustensa luonne ei ole itsestään selvä.
Lisäksi on syytä panna merkille, että termit ”Jahve Temanista (YHWH tmn)” ja
”Jahve ja Samarian…
(YHWH šmrn)” voidaan linkittää myös Vanhaan testamenttiin. Habakukin profetioissa puhutaan
Jahvesta, joka ”tulee Temanista (päin)”: ”Jumala tulee Temanista, Pyhä ilmestyy Paranin vuorelta”
(Hab. 3:3). Kyse ei ole paikallisjumaluudesta, vaan Herran voiman kuvauksesta. Samaria puolestaan oli ensimmäisen alttarin paikka, Joosuan alttari Ebalissa. Myös Betel on ollut merkittävä kultin
keskus. Israelin Herran nimitys ei piirtokirjoituksissa ole siten tekstien kanssa ristiriidassa, eikä ”kivet vastaan teksti” -ongelmaa tältä osin synny.
Tutkijoilta on edelleen jäänyt yleensä huomioimatta se, miksi piirtokirjoitus käyttää nimenomaan
Israelin Herran nimeä siunauksen toivotuksessa. Ruukun B tekstin mukaan juuri YHWH voi tuoda
siunauksen. Tätä vahvistetaan lainauksella, joka palautuu suoraan Vanhaan testamenttiin: ”Hän siunatkoon ja varjelkoon sinua”.
Tämä osa löydöstä kuuluu arkeologian hämmästyttävimpiin yksityiskohtiin.
Siunauksen toivotus on suora lainaus papillisesta siunauksesta (4. Moos. 6:24-26).
Sama teksti on löytynyt myöhemmin hautalöydöissä 600-luvulta, erikoisesta hopeisesta raamatunlausekääröstä (ks. artikkeli Hautalöytöjen makaaberin kiinnostava maailma).
Kuntillet c
Ajrudin löytö on tätä vielä noin 150-200 vuotta vanhempi. Mooseksen kirjoihin palautuva Herran siunaus on
siten ollut kansan uskonnollisuudessa merkittävä tekijä, ja Kuntillet c
Ajrudin löytö vahvistaa tämän
piirteen. Esikanoniset viittaukset Vanhan testamentin traditioon ovat harvinaisia
Ilmoita asiaton viesti
On mahdollista, että Maria tuli Pantera-nimisen roomalaisen sotilaan raiskaamaksi tai hyväksikäyttämäksi. Filosofi Kelsos kertoi tästä tapauksesta poleemisessa kirjassaan 100-luvulla, jolloin tuo väite oli sitkeästi elossa, vaikka kristityt sitä kovasti pyrkivät vähättelemään. Juutalaiset pitivät selvänä, että Maria teki kihlausaikanaan aviorikoksen ja Kelsos vetosi näiden tietoon asiassa.
Kelsoksen teos Todellinen oppi oli pitkään hyväksytty kristinuskoa kritisoivana kirjoituksena, mutta myöhemmin – kristinuskon tultua Rooman valtauskonnoksi – sen kaikki kappaleet koottiin Roomaan ja tuhottiin vääräuskoisena. Sama kohtalo kävi monille muillekin uskonnollisille ja valtasuunnasta poikkeaville teoksille.
Origeneen viisi kirjaa ”Kelsosta vastaan” pelasti kuitenkin Todellisen opin katoamiselta. Origenes lainaa kirjoissaan 90 prosenttia Todellisen opin teksteistä ja pyrkii kumoamaan Kelsoksen väitteitä.
Pantera-nimi oli todistettavasti käytössä roomalaisten keskuudessa. Ensimmäisen vuosisadan alkupuolelta peräisin oleva roomalaisen sotilaan hauta todistaa tämän. Sinänsä outo sattuma, että Saksan alueelle haudattu Pantera-niminen roomalainen sotilas on ollut samassa yksikössä, joka toimi Sepforiksen kaupungin kapinan kukistamisessa vuonna 4 eaa. Voisiko kyse olla jopa samasta henkilöstä, jonka Kelsos mainitsee.
Ilmoita asiaton viesti
Eipäs Origeneella olisi ollut mitään syytä kuulua apostolisiin isiin, jos hän olisi näin helppohintaista historian väärennöstä kannattanut. Origen, who considered it a fabricated story.
Origenes myös kirjoitti Contra Celsumin, varhaiskristillisen apologetiikan vaikutusvaltaisimman teoksen[19], jossa hän puolusti kristinuskoa pakanafilosofi Celsusta vastaan, joka oli yksi kristinuskon varhaisimpia arvostelijoita.
Mutta yhdessä suhteessa Origenes oli harhaoppinen.
Myytin mukaan varhaiskirkossa rehotti panteistinen sielunvaellus-käsitys, joka kirkolliskokouksissa ajettiin voimapolitiikalla yli. ( Se ei kylläkään pidä paikkaansa.) mutta Origeneelta löytyy ajatus sielujen ennalta olemisesta. Joka ei ole raamatullinen oppi, vaikka Jeesuksella tällainen ennalta-oleminen, pre-eksistenssi, tai ennalta esiintyminen paremminkin, löytyy Vanhasta testamentista. Tuota ennalta olo ilmaostaan VT:ssä sanoilla ”Herran enkeli.” Mm. kun Mooses kohtaa palavan pensaan.
https://en.wikipedia.org/wiki/Origen
Ilmoita asiaton viesti
Jorma Melleri kirjoitti hyvän jutun tuosta kirjasta Vapaavuoron puolelle:
https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/jormamelleri/raamatun-muutosten-vaiettu-historia/
Ilmoita asiaton viesti
Huotarilla ja Uuspelllolla ei juuri ole näyttöä väitteidensä tueksi.
Tässä taas yksi syy Ylen sisältöjen perkaamiseksi.
N.T. Wright, joka on tunnetuimpia eurooppalaisia Uuden Testamentin tutkijoita: kertoo UT:n luotettavuudesta: Haastattelijana suomalainen Jasu Markkanen.
https://www.youtube.com/watch?v=q0QXn_ftElA
Ilmoita asiaton viesti