Kartta ei ole maasto

Dosentti Puhakainen luulee, että tiedemiehet luulevat, että kartta on sama kuin maasto (HS 24. 2.1999).

Tieteen teoriat ovat eräänlaisia karttoja kohdealueistaan. Kartat tarkentuvat ajoittain ja mahdollistavat osaltaan todellisuuden täydentämisen artefakteilla teknologian keinoin. Jos kartta ja todellisuus ovat ristiriidassa, tiede hylkää kartan.

Uskonnot, new age ja vastaavat ovat puolestaan karttoja etiikalle ja ihmisen olemassaololle. Nuo kartat eivät välttämättä tarkennu ja niitä ei tavallisesti hylätä ristiriitaisinakaan.

Pseudotieteille on tyypillistä mainittujen kahden karttatyypin sekoittuminen. Jos kuvitellaan, että etiikan kartat kertovat jotakin luonnosta ollaan hakoteillä, esimerkkinä vaikka kreationistit. Vastaavasti menetellään väärin, jos tieteen kartoilla pyritään tukemaan uskontoa, kuten edesmennyt K.V. Laurikainen teki.

Puhakainen on edellä mainitussa mielessä aito pseudotieteilijä. Puhakainen toteaa, ettei maailmaa voida omistaa. Mutta heti jatkossa hän toteaa, että taiteet, uskonnot ja filosofia ovat tärkeitä todellisuuden ymmärtämisen muotoja.

Uskonnot ja filosofia käsiteltiin jo edellä. Taiteet ovat etiikan teknologiaa. Siksi taulut eivät korvaa tiedettä kuten vastaavasti kännykät eivät korvaa etiikkaa. Etiikan kartoista ei voi riidellä, koska kaikki käy. Tieteen kartoista pitää riidellä, jotta löydetään kullakin hetkellä paras, parhaiten maastoa vastaava.

Mielenkiintoista on, että kaikkialla markkinoidaan tietoyhteiskuntaa, vaikka tosiasiassa elämme artefaktien yhteiskunnassa. Esimerkiksi kasvatus yritetään korvata tietokoneilla, jolloin etiikan kartat korvataan teknologialla, tieteen jatkeella. Tietoyhteiskunta on kuin onkin aito pseudotieteen sovellus.

Olikohan niin, että aikamme kriisi on kiteytettävissä metaforaan: Metrokartalla ei pitäisi suunnistaa Läyliäisissä.

Lauri Gröhn, Bryssel
Hesarin mielipidesivulle tarjottu kirjoitus 24.2.1999.

 

Jaahas:
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000003744684.html

grohn

Asun Nauvossa, Bryssel 97-04. Tutkinto: teoreettinen fysiikka. Työura: Yliopisto (kurssiassistentti 2v.), iltaoppikoulu, Ollituote, Kone, Telefenno, Telenokia, Tekes 84-97 (erikoistutkija, konsultti, Euro-infon päällikkö), yrittäjä Bryssel, Euroopan komissio (puiteohj.). Yrittäjä 05-17. Rakensin kotona tietokoneen 76. Skepsis ry:n siht. 91-92, pj. 93. Kehitin 1997 (Psion) ja 2001-2015 (pc/mac) ohjelman, joka muuttaa valokuvat musiikiksi: http://www.synestesia.com/cd05/2005.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu