Kemppinen höpsi matematiikasta

 

Matematiikka ei ole tiede vaan teknologia

Kommentoin Kemppisen blogin kommentteja matematiikan osalta näin: 

”Toisaalta matematiikan ja fysiikan ihmeellinen yhteiselo puoltaa matematiikan tiedeluonnetta.” 

Matematiikka on fysiikan työkalu eikä mitenkään todista matematiikan tiedeluonnetta. Matematiikan artefaktit ovat abstrakteja ja historiallisista syistä johtuen kuvitellaan, että matematiikka on tiede. Siellä luodaan konsruktioita vain. Hyödyllisiä. 

”Matemaattisen logiikan piiriin kuuluvia tuloksia, mm. Gödelin lauseita on mielestäni väärin pitää pelkkänä teknologiana.” 

Tuo todistus on vähän kuin lujuuslaskelmat tai softan luotettavuuden arviointi. Ei todista mitään.

”Ainakin matematiikka ja ja sen läheinen kumppani logiikka tuottavat merkittäviä tuloksia maailmasta ja maailmankaikkeudesta.”

Myös logiikka on työkalu.

”Kyseessähän on abstrakti, epäempiirinen tiede”. 

Joka rakentaa artefakteja kuten teknologiat yleensä.

”Tulos, joka on kerran osoitettu todeksi, on oman aksiomaattisen järjestelmänsä sisällä tosi ikuisesti. Tämän vuoksi matematiikka järjestelmänä on tieteellinen.”

Tuon vuoksikin matematiikka ei ole tiedettä, koska kaikki tieteen teoriat ovat hypoteettisia, vailla mahdollisuutta täydelliseen todistamiseen.

”Ihmeellistä onkin se, että käytännössä useimmat maailman ilmiöt noudattavat matemaattisia rakenteita.”

Kehäpäätelmä. Matematiikkaa sopivasti valittuna käytetään ilmiöiden mallintamiseen.

0
grohn
Sitoutumaton Turku

Asun Nauvossa, Bryssel 97-04. 3 lasta, 4 lastenlasta. Koulu Keravalla. Tutkinto: teoreettinen fysiikka. Työura: Yliopisto (kurssiassistentti 2v.), iltaoppikoulu, Ollituote, Kone, Telefenno, Telenokia, Tekes 84-97 (erikoistutkija, konsultti, organisoi 60 softayrityksen ryhmän, EU-infon päällikkö), yrittäjä Bryssel, EU-komissio (puiteohj.). Yrittäjä 05-17. Rakensin kotona tietokoneen 76. Skepsiksen siht. 91-92, pj. 93. Kehitin 2001- softan, joka muuttaa kuvat musiikiksi: www.synestesia.com/cd05/2005.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu