Monoteismi vai polyteismi ?

Monoteistinen  jumala on sairaan mustasukkainen: älköön sinulla olko muita jumalia.

Polyteismissä voidaan löytää uusia jumalia elämää virkistämään, valikoimaa täydentämään.

Mikä monoteismissä niin hyvää?

Kolme ”suurta uskontoa”, kristinusko, islam ja juutalaisuus ovat yksijumalaisia, vaikka onhan kristinusko oikeastaan kolmijumalainen.

Yuval Harari toteaa viimeisimmässä kirjassaan mielenkiintoisesti:

Monoteismi ei tuonut minkäänlaista parannusta ihmisten moraalinormeihin – vai uskotko todella, että muslimit ovat luonnostaan eettisempiä kuin hindut vain siksi, että muslimit uskovat yhteen jumalaan ja hindut useisiin jumaliin? Olivatko kristityt konkistadorit eettisempiä kuin Amerikan pakanalliset alkuperäisheimot? Monoteismi teki kiistatta monista ihmisistä paljon aiempaa suvaitsemattomampia ja edisti siten uskonnollisten vainojen ja pyhien sotien leviämistä.” 

Niinpä kristinuskon ja islamin levitessä eri puolille maailmaa niiden mukana tulivat myös ristiretket, jihadit, inkvisitiot ja uskonnollinen syrjintä.” 

Theodosius – jonka nimi tarkoittaa ”Jumalan antama” – antoi vuonna 391 säädöksen, joka teki kaikista muista uskonnoista paitsi kristinuskosta ja juutalaisuudesta laittomia (juutalaisuuttakin kyllä vainottiin, mutta sen harjoittaminen oli yhä laillista). Uusien lakien mukaan ihminen voitiin teloittaa jopa sen takia, että hän palvoi Jupiteria tai Mithraa yksityisesti omassa kodissaan.”

grohn

Asun Nauvossa, Bryssel 97-04. Tutkinto: teoreettinen fysiikka. Työura: Yliopisto (kurssiassistentti 2v.), iltaoppikoulu, Ollituote, Kone, Telefenno, Telenokia, Tekes 84-97 (erikoistutkija, konsultti, Euro-infon päällikkö), yrittäjä Bryssel, Euroopan komissio (puiteohj.). Yrittäjä 05-17. Rakensin kotona tietokoneen 76. Skepsis ry:n siht. 91-92, pj. 93. Kehitin 1997 (Psion) ja 2001-2015 (pc/mac) ohjelman, joka muuttaa valokuvat musiikiksi: http://www.synestesia.com/cd05/2005.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu