Ollila, Kallasvuo ja Siilasmaa eivät ole ymmärtäneet Nokian kännykkäbisneksen romahduksen varsinaisia syitä

Jorma Ollila:  MAHDOTON MENESTYS (2014)

Risto Siilasmaa: PARANOID OPTIMIST (2018)

Kallasvuo & Rossi: PUHELIN SOI ÖISIN (2021)

Nokian romahduksen todelliset syyt

Ollila KERTOO muistelmissaan, ettei Nokialla ollut yhtään ohjelmistoasioita ymmärtävää johtajaa.  Uudessa kirjassa haastatellut johtajat eivät vieläkkään ymmärrä Nokia romahduksen syytä. Syy ei ollut JOHTAMISESSA vaan JOHTAJISSA toisin kuin tänään ilmestyvä kirja RINGTONE väittää. Kirjan kirjoittajat ovat strategiakonsultteja,  joten heidän tekemänsä haastattelut keskittyvät vääriin asioihin. Ja kun Siilasmaa tuli Nokia hallituksen 2008, virheet oli jo tehty.

Nokian teknologian heikkoudet ovat juuri ne, mitkä ovat Applen vahvuudet. Oheinen Hesarin kuukausiliitteen 10/10 kuva Nokian kännykkävalikoimasta 2007-2010 osoittaa tuon karmealla tavalla. Kuva kertoo myös mihin Nokia tuhlasi vuosittain 6 miljardin t&k-rahansa. Nokia tuotti 90-luvun puolivälissä vain 2-3 uutta mallia vuodessa.

Applen vastaavassa kuvassa olisi jokaista vuotta kohden 1 kännykkä eikä siinä kaikki. Vanhoihin iPhone 3 -malleihin on voinut ladata tämän vuoden mallin softan, siltä osin kuin hw on sallinut.

Eikä tuossa kaikki. Applen jokaisen laitteen softa sopii hw rajoituksin muihin laitteisiin ja kaikilla on sama kehitysympäristö !!!

Käyttöjärjestelmä sellaisenaan ei ole ratkaiseva tekijä. IPhonen ydin Unix-pohjainen, Androidilla on Linux-ydin.

Ollilan muistelmista: Nokiassa oli pitkään ollut toimintatapa, jossa jokaiseen puhelimeen tehtiin oma versio käyttöjärjestelmästä. Tee sitten apseja tuossa sekasotkussa, kuva 3. Ja sitten vielä:

”Kun aikaisemmin jokaiselle puhelinmallille tai puhelinryhmälle oli tehty oma ohjelmistonsa, nyt meidän piti siirtyä laajoihin ohjelmistoalustoihin. Puhelimet piti suunnitella näille alustoille. Juuri tätä muutosta halusimme viedä eteenpäin, kun organisaatio uudistettiin vuoden 2004 alkupuolella.” Ollila

Ollila muistuttaa muistelmissaan Vanjoen johtaneen Nokiassa juuri sitä yksikköä, jonka olisi pitänyt kehittää vastaus iPhonelle. – Hän oli vastannut uudesta MeeGo-projektista, johon oli palkattu lähes 2 000 ihmistä. Kuitenkin Google toteutti Android-ohjelmistonsa 400 – 500 työntekijällä.”

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/47944-applen-vahvuus-on-nokian-heikkous

Tämä kohta Ollilan kirjan epilogissa kertoo, ettei hän ymmärrä Nokian ongelmien pääsyytä: 

”Tuotevalikoimamme oli laaja ja houkutteleva. ”

+1
grohn
Sitoutumaton Turku

Asun Nauvossa, Bryssel 97-04. 3 lasta, 4 lastenlasta. Koulu Keravalla. Tutkinto: teoreettinen fysiikka. Työura: Yliopisto (kurssiassistentti 2v.), iltaoppikoulu, Ollituote, Kone, Telefenno, Telenokia, Tekes 84-97 (erikoistutkija, konsultti, organisoi 60 softayrityksen ryhmän, EU-infon päällikkö), yrittäjä Bryssel, EU-komissio (puiteohj.). Yrittäjä 05-17. Rakensin kotona tietokoneen 76. Skepsiksen siht. 91-92, pj. 93. Kehitin 2001- softan, joka muuttaa kuvat musiikiksi: www.synestesia.com/cd05/2005.html
PS. Olin komppanian mestari suunnistuksessa ja rynnäriammunnoissa …

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu